­­

 

 

 

 

 

Asociația Femeilor Românce din Grecia, 8 iunie 2014 - Catalina Stefanita

Portretul si complexitatea unui artist roman - Cristache Gheorghiu

Personal, am avut bucuria de a prezenta două dintre cărțile Domniei Sale - prima intitulată „Singur printre americani” iar cea de a 2-a „Între două idealuri”.

Cronologic, între aceste două cărți a fost scrisă și “America after America”,  o traducere a primei cărți  „Singur printre americani” , unde autorul a înlocuit câteva pasaje interesante doar pentru cititorii români cu altele de interes general, deci cu un caracter eseistic mai pronunţat.

= carte intitulată „Singur printre americani”, a fost scrisă după a doua excursie în Statele Unite ale Americii în 1998, prima fiind în 1995 iar așa cum însuși autorul o definește, nu este o carte de călătorie ci una de note de călătorie, o carte cu tendinţe eseistice.

Singur printre americani redă experiența inedită a călătoriei în SUA - o traversare cu autobuzul a spațiului nord-american în lung și în lat, mijloc de transport preferat de către autor deoarece, ne mărturisește Domnia Sa – „îi oferă turistului posibilitatea cât de cât reală și complexă, de a cunoaște oameni și locuri, mod de apropiere mult mai firesc ca spatiu și timp”. Orele lungi ale călătoriei cu autobuzul iți pot oferi chipuri noi, care se pot schimba la fiecare stație, imagini și peisaje derulate pe noul șoselei.

Mărturisesc, personal am avut șansa de a călători în SUA iar impresiile și notele descrise de penița Domnului Gheorghiu le-am împărtășit cu bucurie, regăsind puncte comune în perceperea spațiului american, elemente de profunzime, concluzii definitorii pe care Domnia Sa le îmbracă într-un umor caracteristic.

Cartea „Singur printre americani” te poartă, încă de la prima filă, pe traseul zborului cu avionul, definit București-New York-Miami prin experiența – șezătorului pe scaun de călător” experiență trăită cu emoție de fiecare dintre cei care pornesc spre așa numitul “Pământ al făgăduinței”.

Filă după filă ni se descriu statele de nord ale Americii: Florida, Georgia, Arkansas, New Mexico, experiența traversării desertul ....apoi Las Vegas...orașul scăldat de lumină”, Los Angeles, Arizona – Texas, Dallas; bucla se încheie spre New York și Acasă. Am amintit această buclă a călătoriei cu terminalul “Acasă” - nu întâmplător - pentru că autorul în descrierile orașelor vizitate, ne trimite la o permanenta comparație cu tot ce există în țara natală.

Călătoriile au fost cu peripeții, cu “spulberări de mituri”, cu întorsături ale părerilor anterioare referitoare la societatea americană - la american – ca individ și deschiderea acestuia spre cunoaștere. Autorul puncteaza foarte atent interesul americanului (mai mult sau mai puțin) de a trece peste granița statului său și de a cunoaște o altă cultură și societate.

Mereu în căutarea artei, autorul ne descrie orașele foarte precis: zonă geografică, date istorice, climă, arhitectură și făra să vrem, odată cu parcurgerea cărții, călătorim efectiv în spațiul și timpul american. Descoperim orașele și oamenii lor: locuri cu o puternică amprentă în stil pur american (Florida, Georgia...) sau în stil european – New Yorkul, supranumit așa cum le place americanilor – Big Apple.  Descoperim o Americă nu numai a tuturor posibilităților cât  și o țară a extremelor.

Veti descoperi o carte mai mult decat interesanta, o literatura de calitate cu multiple reflectii filozofice.

De ce titlul cărții este “Singur printre americani”? Singur printre americani sau singular intr-o societate americana? Numai parcurgănd notele de călătorie desprinse din filele cărții îi vom descoperi înțelesul.

*

Cea de a doua carte „Între două idealuri” – un frumos eseu scris în stilul lui Descartes și Voltaire este o  carte în aparenţă autobiografică.

În acest eseu, «Între două idealuri» de o mare profunzime literară (proporțiile, expresia artistică, observația de profunzime, concluziile educative) il descoperim pe Cristache Gheorghiu – Omul, inginerul informatician, scriitorul şi pictorul.

Ca informatician, iată ce scrie despre el Constantin Duguleană, prorector al Universităţii Transilvania: „Creativitatea este cea care distinge lucrările lui Cristache Gheorghiu de alte lucrări. Creativitatea, bazată pe o solidă pregătire profesională, este amprenta pe care o poată lucrările sale. Peste spiritul creativ, dacă aşezi eleganţa, stilul, frumuseţea exprimărilor şi inspiraţia în alegerea cuvintelor ajungi mai aproape de Cristache Gheorghiu.”

Despre eseurile sale, Mark Sykes scrie: „Cristache este un scriitor care comunică cu cititorul într–un limbaj al adevărului şi spiritualităţii interne, cu farmecul frazeologiei de fiecare zi, cu eleganţă şi discernământ, evitând clişeele...

Despre artistul plastic,  Ana Câmpean – istoric de artă – menționează: “[…echilibrul lucrărilor domnului Cristache Gheorghiu se sprijină pe execuţia liberă, alertă, trăsături repezi de pensulă, o anumită siguranţă a gestului ce iveşte aproape de la sine picturalităţile bogate între transparenţa zonelor de lumină şi matitatea celor de umbră, trăsături evidente parcă şi în peisajele abordate de autor.”

Partea a doua a cărții „Între două idealuri” este un eseu care pleacă spre căutarea cunoașterii, așa cum însuși autorul remarcă “[ ...în viață ne străduim permanent să ne gasim drumul corect între idealuri opuse...” și ne îndeamnă la aventura inegalabilă a cunoașterii.

 Dintre cele două dileme: A trăi pentru a trăi? sau A trăi pentru a cunoaște și te cunoaște?

Domnul Cristache Gheorghiu merge pe cea de a doua coordonată și ne oferă un comentariu suplu, ca material faptic, erudiție și stil si isi incheie cartea cu un mesaj atat de patrunzator catre cititor: «Să rămânem dacă se poate, oameni!»