Cristache GHEORGHIU

Traditie sau liberul arbitru ?

EDITURA PASTEL, BRASOV, 2007

Descrierea CIP a Bibliotecii Nationale a României:
GHEORGHIU, CRISTACHE
Traditie sau liberul arbitru? / Cristache Gheorghiu. - Brasov : Pastel, 2007
ISBN 978-973-8944-41-1
821.135.1-4

Introducere

Între egoismul extrem si altruismul extrem, omul real îsi gaseste calea lui proprie, în functie de personalitate, mediu, educatie si multe altele. Dintre cele doua, egoismul este natural. „Elanul vital” al lui Bergson, „vointa” ca sursa de viata la Schopenhauer si alte idei asemanatoare reflecta ceea ce natura face în orice moment, începând cu cea mai mica celula si terminând cu cele mai mari si complexe sisteme biologice: vrea sa se dezvolte pe seama mediului înconjurator. Altruismul, în schimb, chiar daca exista în mod natural, nu atinge valori îngrijoratoare. Viata este cea care îl învata pe om sa tina seama de ceilalti, devenind astfel altruist într-o masura mai mare sau mai mica. „Dusmanul te ajuta pentru ca te limiteaza, îti da forma si te întemeiaza” (Antoine de Saint-Exupčry, Citadela).
Lupta pentru existenta este esenta oricarei fiinte. De la cea mai mica celula si pâna la cele mai complexe organisme, viata este o neîncetata încercare de dezvoltare a individului pe seama mediului. Ea nu se opreste decât atunci când îsi epuizeaza resursele sau întâlneste un individ similar, cu care trebuie sa împarta aceleasi resurse („Libertatea mea se opreste acolo unde începe libertatea altuia”). Idealul individual este, deci, unul egoist. Acest lucru este atât de evident, încât fraza anterioara pare un truism. Natura este interesata de existenta si nu de fericirea noastra. Chiar si Hristos spune: „Iubeste-ti aproapele ca pe tine însuti”. Acceptarea aproapelui este, deci, ulterioara, vine din contactul cu mediul si se învata, în timp ce egocentrismul este genetic si nu ne foloseste la nimic sa ne prefacem ca nu exista.
Putem însa sa-l punem sub controlul ratiunii, ceea ce este cu totul altceva. Constientizând limitele aspiratiilor sale, limite ce îi aduc nefericirea, omul si-a construit prin religie un ideal opus egoismului, unul altruist pâna la abandonarea sinelui. Ea vrea sa ne faca mai buni, foarte buni, impecabili, si tocmai aici este eroarea, pentru ca asa ceva nu se poate. De ce o face, totusi? Fiindca îsi propune sa contrabalanseze tendintele malefice din noi. Fiind însa un ideal, el nu este urmat, de fapt, de nimeni, iar religia ce l-a propovaduit devine cu timpul perimata. Omul real adopta o atitudine intermediara, între egoismul fara scrupule si altruismul absolut (daca asa ceva exista), potrivit personalitatii sale. Contrar asteptarilor, inteligenta alegerii nu apartine teoriei, în cazul acesta religiei, ci omului real. Dar n-ar fi mai bine daca teoria ar face aceasta si ar recomanda ea o cale inteligenta între cele doua idealuri absolute?
„Vietuitoarele lipsite de ratiune îsi duc viata în armonie... Ce sa mai vorbesc despre buna întelegere care exista chiar între fiarele cele mai salbatice? Cruzimea leilor nu se manifesta între lei... Sarpele nu se napusteste asupra altui sarpe, iar buna întelegere dintre lupi a devenit chiar proverbiala. Numai pe oameni educatia nu-i uneste.” Am citat un paragraf întreg din Erasmus, pentru a arata ca dilema a existat în toate epocile.
Aceeasi atitudine dichotomica se practica si în politica, mai ales atunci când vorbim despre democratie. O propaganda desantata ne face sa credem ca sistemul politic în care traim, indiferent care este acela, este cel mai aproape de perfectiune, sau cel putin tinde catre ea. În realitate, un grup restrâns conduce într-un mod cu atât mai pervers, cu cât propaganda pe tema democratiei este mai intensa. Democratia este tot un ideal, iar pretentia de-a o realiza frizeaza ignoranta alegatorilor. De ce nu exista un sistem politic în care principiul director sa fie o solutie rationala si nu una ideala? Am spus o solutie rationala si nu Rationalismul, pentru ca acesta din urma a aparut el însusi ca un curent filozofic opus teologiei, menit sa scoata Europa din întunericul Evului mediu dominat de religie, dar ale carui consecinte, între timp, au dus tot la exagerari, printre care si comunismul.
Logic ar fi ca prin educatie sa învatam calea cea buna, rezonabila, evitând erorile cauzate de exagerari într-o extrema sau alta. În majoritatea cazurilor, însa, prin educatie, suntem dirijati catre extrema opusa celei naturale, în speranta ca noi vom fi cei ce vor gasi drumul corect. Crestinismul ne vorbeste despre omul bun, care atunci când primeste o palma ofera si celalalt obraz pentru înca una. În politica, desi proprietatea este sursa progresului, pretindem ca dorim o societate democrata, cu oameni egali între ei. Ipocrizie mai mare nu cred sa existe. Concluzia fireasca, pe care o trage orice tânar este ca educatia de acest fel nu-i foloseste în viata, mai ales ca aceasta concluzie vine dupa ce a aflat ca nu barza este cea care aduce copiii pe lume, ca Mos Craciun nu vine cu renii de departe si altele de genul acesta. Urmeaza ca el este cel care va trebui sa-si gaseasca singur drumul, ceea ce si face, dar nu se stie cu ce rezultate, pentru ca, între timp, si-a pierdut încrederea în educatori. Am reluat în acest volum unele idei risipite prin alte carti, articole, Internet etc., pentru a sustine teza principala.

Nu sunt Harper Lee si nici Ion Creanga

Cele câteva întâmplari pe care le voi relata au ca scop reconstituirea conditiilor în care mi-au aparut unele întrebari si, drept consecinta, formularea unor raspunsuri, fie ele si provizorii, partiale sau gresite. Ele nu au nicidecum intentii autobiografice.
Iata una: Catre sfârsitul razboiului, mai exact în primavara anului 1944, familia mea a fost refugiata în celalalt capat al tarii, în Oltenia. Spun „a fost” si nu „s-a”, pentru ca tatal meu fusese ofiter si – pentru asigurarea moralului lor – autoritatile au decis sa puna la adapost de vicisitudinile frontului familiile lor. Pentru început, am locuit într-un sat. Abia la începutul toamnei, fiindca începeau scolile, ne-am mutat în oras. S-a întâmplat imediat dupa 23 august. Îmi amintesc momentul, pentru ca a fost pentru prima data în viata mea când am dormit sub cerul liber. Sirul de carute cu refugiati, organizat de garnizoana, fusese obligat sa paraseasca soseaua si sa campeze timp de trei zile într-o poiana, de unde am privit coloanele nesfârsite de motorizate ale Armatei Sovietice ce se îndreptau spre vest. Nu importanta istorica a momentului ma preocupa pe mine atunci, ci o nedumerire pe care, înca înainte de a pleca, mi-o provocasera localnicii mai în vârsta, de-a dreptul speriati de venirea rusilor. Cum nu stiam ce diferenta poate fi între nemtii care plecau si rusii care veneau, încercam sa ma lamuresc. În satul în care ma aflam temporar, nu calcase nici un picior de neamt. Eu, cel putin, vazusem câtiva înainte de a ne refugia. Întrebarea mea era: „De unde stiau acesti tarani cu ce sunt mai rai rusii, pe care înca nu-i vazusera, fata de nemtii, pe care nu apucasera sa-i fi vazut?” Cum nedumerirea mea persista, am insistat sa întreb, dar în zadar, pentru ca singurul raspuns era ceva de genul: „Ce stii tu, copile!”.
Întrebarea mi-a revenit în minte de multe ori de atunci, chiar la multi ani distanta, fiindca ea era în contradictie cu deciziile din aceeasi perioada ale unor oameni culti, deci informati, dar care se pare ca nu stiau de ce sunt în stare rusii. Între timp am aflat, dar cum se face ca ei nu stiau, nu-mi dadeam seama. Explicatia este totusi simpla: armatele rusesti mai trecusera pe acolo în decursul istoriei, asa ca înaintasii taranilor din zona cunoscusera pe pielea lor naravurile rusesti.
Cum se face ca ceilalti nu stiau? Nici macar constatarile lui Panait Istrati din „Spovedanie pentru învinsi”, scrisa în 1929, nu le atrasese atentia. Orice intelectual cât de cât informat era la curent cu acest conflict, pentru ca disputa provocata de emigrantul român antrenase nume dintre cele mai cunoscute ale timpului, ca Romain Rolland, Henri Barbusse etc., si fusese intens mediatizata în toata Europa, mai ales în Franta. Ce-i drept, foarte putini stiau atunci ceea ce noi stim astazi foarte bine, si anume ca serviciile secrete sovietice mituisera în mod convingator câtiva fruntasi ai Partidului Comunist Francez, mai ales pe Henri Barbusse. În mod evident, dezvaluirile lui Panait Istrati cu privire la realitatile Rusiei sovietice nu numai ca nu erau pe placul rusilor, dar le dadea chiar o puternica lovitura de imagine.
Adevarul despre comunismul sovietic începea sa iasa la iveala pentru cei ce voiau sa vada. George Orwell a facut-o, si „Ferma animalelor”, publicata în 1945, este una dintre cele mai pertinente si plastice descrieri a evolutiei oricarui sistem comunist, dar mai ales pentru cel din fosta URSS. Si iarasi ma întreb: cum se face ca acei tarani, multi dintre ei analfabeti, percepeau mai bine realitatea decât majoritatea intelectualilor informati?
Din perioada imediat urmatoare, îmi amintesc un slogan ce se vântura des: „Vin americanii!” Era în mod evident o speranta pentru multi adulti, dar si o noua nedumerire pentru mine. Nu vedeam de ce ar face-o, tocmai atunci, din moment ce n-o facusera când ar fi putut s-o faca, mai ales ca rusii n-aveau nici cea mai mica intentie sa-i lase. Ar fi însemnat sa înceapa un nou razboi, de data aceasta între rusi si americani. Era cineva interesat s-o faca? Întrebarea ma depasea, dar simteam eu pe undeva ca raspunsul era negativ. Ce-i drept, americanii parasutasera niste ajutoare, din care eu m-am ales cu o bila de circa 1 centimetru diametru, din sticla colorata, care sarea foarte sus daca era lasata sa cada pe ciment, iar balconul casei noastre era un loc excelent pentru asemenea demonstratii. Trucul cu sticle colorate, pentru a scapa de scâncetele copiilor, era însa ceva de care tocmai ma detasasem. Cum se face ca el functiona înca la adulti? Li se atrofiase puterea de întelegere? În munti, existau partizani care luptau, iar unii dintre ei mai si mureau. Pâna la urma, au murit aproape toti, si asta nu mai era un joc cu bilute din sticla colorata. Ca totul s-a dovedit a fi fost o aiureala, e limpede azi. Mai repede ar fi venit martienii, decât americanii. Europa era clar împartita în zone de influenta, noi eram, din nefericire, în zona de influenta sovietica, si nimic nu avea sa schimbe aceasta situatie pentru foarte multa vreme. Era limpede ca americanii si Europa occidentala ne abandonasera. Singura preocupare era supravietuirea. Ramâne întrebarea: de ce s-a lansat zvonul „Vin americanii!”, zvon din cauza caruia au murit oameni si s-au distrus cariere? Nu stiu nici azi! În mod sigur, nu comunistii l-au lansat. Îmi amintesc precis acest lucru, pentru ca zvonul era vehiculat de catre intelectuali cu vederi pro-occidentale pe care îi cunosteam. Au fost pacaliti? Cum si de catre cine? Cum se face ca tocmai intelectualii s-au lasat pacaliti de catre non-intelectuali, ca sa ma exprim delicat? Sau poate ca si-au facut-o singuri, ridicând speranta la rang de viitor plauzibil? Înseamna ca nu erau realisti! Daca ar fi fost greseala unei singure persoane, am eticheta-o ca pe o eroare de logica în gândirea ei. Dar a fost un curent colectiv! Asta nu mai este o greseala, ci produsul unei educatii prost conduse.
Putin mai târziu, am cunoscut un domn, pe cât de interesant, pe atât de important pentru mine, pentru ca mi-a marcat viata într-o masura pe care n-o realizam pe atunci. De la el am învatat limba engleza, într-o perioada când gestul meu era etichetat ca fiind cel putin ciudat. Fusese detinut politic, ulterior „eliberat”, dar cu domiciliu fortat într-un sat, fara drept de munca si fara nici o posibilitate materiala de întretinere. A supravietuit prin mila unor sateni. Când l-am cunoscut eu, i se largise zona de restrictie de la nivelul satului, la nivelul orasului, si avea chiar dreptul la munca, atâta doar ca nu-l angaja nimeni. Atunci l-am ajutat eu, intervenind pe lânga un prieten. A obtinut o functie chiar onorabila, pe care n-a mai parasit-o pâna la pensionare, nici chiar dupa ce i s-au ridicat toate restrictiile. A fost traducator si documentarist în biroul tehnic al celei mai mari întreprinderi din oras. Înainte de razboi, ca fiu de mosier ce era, fusese atasat cultural la ambasadele române din Paris si Londra, foarte aproape de functia de ambasador, pe care ar fi ocupat-o atunci când ar fi ajuns la vârsta necesara. Pe atunci, un viitor ambasador într-o tara importanta, nu era trimis ca ambasador în tari mai mici, pentru ca apoi sa fie transferat în tari din ce în ce mai mari, ci lucra de la început în tara pentru care se forma. Dupa razboi, a luat cea mai catastrofala decizie a vietii sale: a venit în tara, pentru ca era un moment politic important, iar el a apreciat ca este oportun sa fie aici si nu la Londra. A fost arestat imediat. Aici trebuie sa-l citez pe Petre Tutea: „În lupta cu evenimentele politice majore, omul basculeaza între eroism si lasitate”. Omul meu s-a dovedit a fi un erou, chiar daca aparentele nu-l aratau. Eu l-am cunoscut, însa, dupa un deceniu si jumatate de detentie, timp în care caracterul lui este imposibil sa nu se fi schimbat. Din nou a trebuit sa constat ca ceva se pare ca nu functioneaza bine în educatia noastra, chiar la cele mai înalte niveluri.
O întâmplare aparent particulara mi-a ramas în minte pentru puterea ei evocatoare. Mi-a fost prilejuita pe când eram copil de catre o matusa, sora a mamei. Ea fusese casatorita cu un ofiter, avansat cu timpul comandant al garnizoanei de jandarmi a judetului Constanta. A trait fara probleme pâna la 14 iunie 1940 când, în timp ce ea prepara cafeaua, el a rostit ultimele sale cuvinte, pe când asculta radioul: „Natalia, a cazut Parisul”. Ramasa vaduva, a revenit în orasul natal, unde avea o casa si majoritatea rudelor, pe care le vizita periodic. Daca ar fi fost numai casa, ar fi fost bine, dar ea mai avea si întinse proprietati. Ceea ce n-a înteles ea atunci a fost faptul ca, dupa razboi, asemenea proprietati trebuiau cedate statului în mod benevol, pentru ca altfel i se stabilea un impozit urias, imposibil de platit. A fost prima forma de nationalizare practicata de comunisti. Odata intrati în imposibilitate de plata, proprietarii erau imediat arestati, ceea ce i s-a întâmplat si ei. În închisoare n-a rezistat nici un an. Întâmplarea ce vreau s-o relatez s-a petrecut cu putin timp înainte de a fi arestata. Era în vizita la noi, în timp ce eu urma sa plec la o alta matusa, cea mai mare dintre surorile mamei, la circa 400 metri distanta. Pentru ca se lasase deja întunericul, ea m-a întrebat: „Bine, dar tie nu-ti este frica sa mergi pe întuneric?” Nu-mi trecuse niciodata prin cap asa ceva. Pe drum însa, cum una dintre strazi era strajuita de copaci înalti, începusem sa aud tot felul de zgomote provocate de pasari, crengi ce cadeau etc. Atunci am realizat ca frica este un sentiment indus, si ca întrebarea matusii, adresata unui copil, a fost o prostie. Frica este un sentiment subiectiv si inoculat. Chiar la nivelul reflexelor, ea este unul dobândit si nu unul înnascut. Copilul mai întâi se frige si apoi învata sa se fereasca. Mai târziu, „sufla si în iaurt”. A devenit deci fricos! De ce este nevoie sa ne temem? Cine a nascocit frica si în ce scop? Religia o practica la cel mai înalt nivel. De asemenea, si politica, evident cu scopul de a manipula oamenii.
În timpul regimului de trista amintire, religia cazuse în dizgratie, sau cel putin asa sperau politrucii. Rusii îsi propuneau s-o înlocuiasca cu doctrina marxista. Frica fata de Dumnezeu a fost înlocuita cu frica fata de autoritatile politice, dar fara sentimentul de speranta, furnizat de religie. Nici macar prostia cu „Vin Americanii!” nu mai era credibila. Religia profunda, cea pentru adulti cu un oarecare grad de întelepciune, nu era înca pentru vârsta mea. Cea simplista, adica cea care da solutii copilaresti unor întrebari fundamentale, începând cu povestile genezei, era la fel de putin plauzibila ca si panaceul marxist.
Tot din copilarie îmi amintesc o scena întâmplata în plina strada: o tiganca si-a aratat fundul descoperit unui domn care o mustrase pentru nu stiu ce. Evident, a facut acest gest dupa ce luase o distanta suficienta pentru ca sa nu mai poata fi prinsa. Scena mi-a ramas în minte pentru neputinta omului civilizat în fata necivilizatului, a celui educat în fata celui ne-educat. Si atunci, la ce bun educatia, sau cel putin o astfel de educatie?
O idee mi se tot învârtea în minte. La fizica, ni s-a explicat ca atomii se compun dintr-un nucleu si câtiva electroni ce se rotesc în jurul nucleului. Dimensiunea electronilor – ni s-a spus – este foarte mica, în raport cu raza orbitei pe care se misca. Nici dimensiunea nucleului nu este prea mare. Atomul, ca un corp compact, mi l-am imaginat asemenea unui obiect legat cu o sfoara si rotit foarte repede, astfel ca lasa impresia unui disc. Fapt e ca materia propriu-zisa – nucleu + electroni – reprezinta, ca volum, foarte putin în comparatie cu volumul atomului, asa dupa cum obiectul si sfoara cu care este legat au un volum mult mai mic fata de marimea discului pe care îl descriu în miscarea lor de rotatie. Am aflat apoi ca nici macar nucleul atomului nu este compact, ca si el se compune din câteva particule, care, la rândul lor, se compun din altele si probabil ca lucrurile merg astfel la infinit. Infinitul mic! Ramâne atunci întrebarea: câta materie propriu-zisa exista în univers? Oricum, foarte putina, mai nimic. Gaurile negre (care au fost descoperite mai târziu) ar putea fi explicate ca zone în care miscarea înceteaza si atunci materia, foarte putina, încape într-un degetar. In extremis, materia poate ca nici nu exista, cel putin în sensul în care o percepem noi, adica ceva concret, pe care sa pui mâna. Ar fi cel mai teribil paradox: nimicul care se învârte si pare a fi ceva.

Când sorii se sting si când stelele pica,
Îmi vine a crede ca toate-s nimica.

Se poate ca bolta de sus sa se sparga,
Sa cada nimicul cu noaptea lui larga,
Sa vad cerul negru ca lumile-si cerne
Ca prazi trecatoare a mortii eterne...

(Destept baiat, Eminescu asta! În zilele noastre ar fi devenit astronom sau chiar fizician, pentru ca de poezia moderna se ocupa doar cei ce au avut corigente la fizica.)
Pentru a nu ramâne în zona paradoxului, va trebui sa admitem ca ceva totusi exista, dar trebuie sa fie al naibii de mic. Cu asta, teoria materialista este salvata. Dar cine învârte toate aceste particule? De unde atâta energie? Si uite asa, ne-am întors la religie, cu observatia ca întrebarile fundamentale vor ramâne pe veci nesolutionate si ca numai prostii asteapta raspunsuri la ele, în timp ce nenumarate probleme la îndemâna noastra sa le rezolvam, ramân nesolutionate, sau primesc rezolvari dintre cele mai nechibzuite.
Când eram copil, aveam un vecin, tatal unui prieten. Lucra la primarie. Toata lumea îl trata cu mult respect, iar el se comporta ca atare. Pe atunci, faptul ca cineva era functionar la stat era un indiciu suficient ca cel în cauza este un om serios, corect si constiincios, motiv pentru care se bucura de întreaga consideratie a urbei. Îl vedeam rar, pentru ca era ocupat. De altfel, era si un om foarte linistit si retras. Pleca de acasa devreme, întotdeauna corect îmbracat, venea târziu, asa ca doar la sfârsit de saptamâna si uneori în dupa-amiezile lungi de vara îl puteam vedea îngrijind micuta gradina de flori de lânga casa.
Abia mai târziu, dupa ce am crescut si a trebuit sa scot un act de la primarie, am constatat ca omul nostru era un functionar marunt. Doar constiinciozitatea îl mentinuse pe post, pentru ca majoritatea personalului si întreg staff-ul primariei fusese înlocuit de catre noul regim instalat imediat dupa razboi.
Ma gândesc ca astazi nu mai exista asemenea functionari. Se stie de ce! Fenomenul nu este singular si nu este numai românesc. Se întâmpla în toata lumea, în mod sigur în Europa, semn ca mentalitatea se schimba. Satui de minciuni, oamenii nu mai cred în autoritatea statului. Apar sentimente de fronda, de aparare sau de izolare, potrivit firii fiecaruia, în orice caz nu de participare. Fiecare încearca sa-si evidentieze personalitatea si sa-si puna interesele personale înaintea celor colective, chiar daca societatea va avea de suferit. În concluzie, viata societatii-stat este pe cale de disparitie.

La început a fost Cuvântul

Asa scrie în Biblie, ca la început a fost cuvântul. Asta nu are nici o legatura cu limbajul, pentru ca ar fi absurd sa credem ca Dumnezeu a inventat mai întâi limbajul si apoi pe toate celelalte: lumina, pamânt si apa, plante, animale etc. si la urma de tot pe Adam, dar care nu avea cu cine sa vorbeasca. Prin „Cuvânt” se întelege aici „proiect”. Deci Dumnezeu a avut în minte mai întâi un proiect. De altfel, în unele limbi, termenul „cuvânt” a fost tradus cu echivalentul românesc pentru „verb”. Se sugereaza deci ideea de actiune. Dar înainte de orice actiune, exista o intentie, pe care eu am numit-o aici proiect. Orice proiect, stim bine, are nevoie de îmbunatatiri, pentru ca el nu poate fi perfect, nici macar daca este conceput de Dumnezeu. Dovada o gasim tot în Biblie, unde ni se descriu mai multe momente în care Dumnezeu însusi a constatat, fie ca proiectul poate fi îmbunatatit, fie ca ceva nu este în regula cu el si trebuie operate unele modificari. De altfel, înca de la început, aflam ca: „Dumnezeu a vazut ca lumina era buna; si Dumnezeu a despartit lumina de întuneric.” Fraze ca aceasta se repeta. Chiar si dupa ce l-a facut pe Adam, constatând ca nu i-ar strica sa aiba alaturi si o femeie, a creat-o pe Eva, cu riscul ca a trebuit sa-l strice putin, luându-i o coasta. Potopul, trimiterea pe pamânt a fiului sau, sunt tot atâtea „manevre de corectare a traiectoriei”. Dupa Potop, întreaga umanitate s-a reconstituit într-un nou arbore. Asadar, el a mers cu proiectul sau din aproape în aproape, fara sa fi avut de la început o imagine completa si perfecta asupra produsului finit.
O prima concluzie ce decurge de aici este lipsa unui final. Proiectul initial se îmbunatateste continuu probabil înca si azi.
A doua concluzie este perenitatea unor asemenea revizuiri. Ele se vor întâmpla si în viitor si vor fi cu atât mai radicale cu cât erorile constatate în evolutia lucrarii sunt mai mari.
Iata de ce, Biserica greseste de fiecare data când se cramponeaza de unele idei sau stari de fapt anacronice. Am plecat de la ideea ca la început a fost Cuvântul. Are asta vreo importanta? Are! Nu Cuvântul si nu pentru ca ar fi fost la început, ci pentru ca asa scrie în Biblie, iar Biblia este cartea noastra de capatâi, deci cartea care – indiferent daca suntem sau nu credinciosi – ne-a calauzit în ultimii ani (câteva mii), deci cartea pe care n-o putem neglija, fiindca ar însemna sa ne negam pe noi însine. Noi suntem produsul istoriei noastre si istoria noastra a fost dependenta de religie, fie ca ne place, fie ca nu. Se putea altfel? Cu certitudine, nu! Cu alta Biblie, poate, dar am fi devenit altcineva. De ce? Sa vedem!
Oamenii actioneaza, în mare masura, pe baza unor deprinderi dobândite înca din copilarie, deci dependente de educatie. Prin educatie nu înteleg aici cunostintele despre Shakespeare sau structura atomului, ci acele activitati cu care s-a obisnuit, pentru ca asa a fost învatat, în special de catre parinti. El nu se gândeste de fiecare data cum ar fi întelept sa procedeze, ci actioneaza asa cum s-a obisnuit, iar asta vine din traditie. Pe scurt, el este produsul traditiei, iar în trecut, religia este cea care a avut cel mai important rol în fixarea traditiilor. Marea masa a oamenilor respecta regulile de convietuire, pentru ca asa îi învata religia, pentru ca asa procedeaza orice credincios. Mortii se îngroapa, pentru ca asa este crestineste, va spune un crestin, desi ei se îngroapa pretutindeni, indiferent de religie, din motive de igiena. Nu trebuie sa ne asteptam, deci, ca preotii sa creada în toate dogmele religioase, dar ne asteptam ca ei sa fie buni educatori în ideea pastrarii de catre oamenii simpli a celor mai folositoare traditii, potrivit epocii respective. Am putea spune chiar buni pedagogi, mai ales daca avem în vedere ca primele scoli au luat fiinta pe lânga biserici si manastiri.
Am amintit Potopul. El exista în toate religiile, indiferent daca îl recunosc sau nu pe Dumnezeu. Între ele exista, ce-i drept, mici diferente de interpretare. Ei bine, tocmai aceste „mici” diferente fac deosebirea dintre diferitele filozofii de viata ce stau la baza constructiei sociale a locului si momentului respectiv. Si nu numai între religii, ci si în interiorul aceleiasi religii, iar diferenta poate merge de la sustinerea unei idei pâna la sustinerea ideii contrare, ceea ce este – din pacate – valabil chiar în interiorul Crestinismului. Care au fost principiile initiale ale Crestinismului si care au fost cele practicate de Biserica Catolica în perioada Evului Mediu si chiar si dupa? Pentru a le analiza, ar trebui sa stabilim ce întelegem prin Crestinism, evident dincolo de nivelul povestioarelor. Nu este obiectivul meu în acest moment, asa ca, presupunând ca cititorul avizat întelege la ce ma refer, voi puncta doar câteva idei principale, pentru a putea trece dincolo de aceasta faza.
Întrebarea este: cum de a fost posibil? Putina istorie, fie si foarte putina, este necesara pentru întelegerea evolutiei, dar nu aici. Deocamdata, vom constata ca, pentru a-si realiza obiectivele, biserica s-a folosit de un urias aparat propagandistic. Pentru Evul Mediu, el aproape ca se confunda cu ceea ce astazi numim cultura. Pictura, filozofia, arhitectura, totul avea ca subiect principal religia, iar ca tinta: îndoctrinarea enoriasilor ca oite cuminti în slujba înaltilor prelati. Netinând seama de evolutia societatii, de dezvoltarea cunostintelor, a devenit tot mai evident pentru orice „oita” ca tintele sunt false. Cei puternici si-au luat soarta în propriile lor mâini. Asa s-a nascut cultura faustica europeana. Cei mai slabi, însa, au nevoie de religie. Si pentru unii si pentru altii, un moment de cotitura este pe-aproape. Sa speram ca nu va fi chiar atât de radical precum un potop, desi amploarea schimbarii este în mâinile noastre, fiindca o corectura mica facuta la timp este mai eficienta decât una mare, efectuata fortat, dupa o catastrofa. De fapt, la început de tot a fost haosul, adica ceva fara forma, deci fara limite, ceva în care orice este posibil si în care – tocmai de aceea – nu se întâmpla nimic deosebit. Dar a venit Dumnezeu, care mai întâi a facut cerurile si pamântul, deci a trasat o limita între ele. Pâna aici, el nu a creat, ci a delimitat. Nu se spune nicaieri, nici în Biblie si nici în alta parte, cum ca cineva ar fi creat haosul. (Se pare ca pe acesta suntem pe cale sa-l cream noi.) În toate religiile, haosul a existat dinainte. Pantocratorul este impropriu denumit astfel, pentru ca el n-a creat, ci a separat. Poate ca mai corect am spune ca a organizat, daca acest cuvânt n-ar fi aproape compromis prin prea multe activitati umane gresit organizate. Dar sa revenim!
Trasând o line de demarcatie între pamânt si cer, divinitatea a creat doua restrictii: pamântul nu mai putea fi cer, iar cerul nu mai putea fi pamânt. Si lucrurile nu s-au oprit aici. În continuare, a separat lumina de întuneric, pamântul de ape etc., impunând limite dupa limite, restrictii peste restrictii. Si nu s-a oprit nici aici: pe spatii din ce în ce mai mici a organizat materia în entitati tot mai ciudate, realizând astfel mici monstri, printre care si pe noi, oamenii, obligati astfel sa ne luptam cu tot ceea ce ne înconjoara, chiar si între noi, pentru ca limitele impuse de „creator” au devenit din ce în ce mai sufocante.
Din haos, Doamne,-am aparut
Si m-as întoarce-n chaos…
Si din repaos m-am nascut.
Mi-e sete de repaos.
Nu este o invitatie la lenevie, ci o lehamite de restrictii. Limitele fac din orice fiinta un luptator, cu conditia sa fie dotat cu vointa de viata. Aspiratia catre haos vine din dorinta de a nu mai exista nimic care sa ne deranjeze, nici macar propriile noastre gânduri, de unde si vocatia pentru un haos interior.
Ceea ce este cel mai ciudat este virusul pe care creatorul ni l-a inoculat: dorinta noastra de haos nu ne îndeamna sa desfiintam hotarul dintre noi si cel de lânga noi. Dimpotriva! Pentru ca hotarul este cel care ne da identitatea, iar noi tinem la identitatea noastra mai mult ca la orice altceva pe lume, dorim s-o largim, sa-i împingem hotarul cât mai departe, peste identitatea vecinului, în dauna lui, înglobându-l si pe „el”, dar ramânând „eu”. „Noi” ar fi o noua entitate, deocamdata abstracta, deci existenta doar ca fictiune în mintile noastre, ori natura nu este abstracta. Desfiintarea hotarului este o idee aproape romantica. Ramâne valabil doar impulsul extinderii hotarului meu, desi aceasta idee i-a venit si vecinului, iar odata cu ea si înfruntarea dintre noi este gata.
Rezulta de aici ca esenta vietii este inegalitatea! Suna ca o maxima. Nu stiu daca mi-a venit mie sau am citit-o undeva si mi-a ramas în subconstient, dar îmi place. În societatile primitive, relatia om–divinitate era de tip mercantil: îti dau, îmi dai. „Fa sa ploua ca fac si eu o jertfa”. Morala nu avea un caracter religios. Ea apartinea oamenilor, ca suma de reguli de comportare dictate în primul rând de convietuirea cu semenii si mai putin de relatia lor cu divinitatea. Pentru facilitarea comunicarii cu divinitatea, au aparut oameni de tipul samanilor. Ei nu apartineau divinitatii, dar „aveau pila la divinitate”. Rezulta de aici ca autoritatea divinitatilor-idoli era destul de mica, asemanatoare probabil cu încrederea cu care omul comun de azi, fie si ateu, spune „Doamne-ajuta” înaintea unui moment important, sau cu încrederea în superstitii. Înaintea unei spargeri, orice hot se roaga sa nu fie prins, rostind în gând acelasi „Doamne-ajuta” ca orice credincios, cu deosebirea ca el o face cu mult mai multa ardoare.
La crestini, divinitatea are initiativa si trimite mesaje oamenilor, mesaje din care acestia afla cum trebuie sa se comporte pentru a fi pe placul divinitatii. Relatia om-divinitate nu mai e la mica întelegere, îmi dai – îti dau, este una autoritara. Legea morala vine de la Dumnezeu, care pretinde, nu se tocmeste si nu primeste. Intermediarul nu mai e samanul, ci preotul.
În religiile orientale, individul se desprinde din universul imuabil, iar dupa un numar mai mare sau mai mic de reîncarnari revine în acest univers. Umanitatea este doar o suma de indivizi izolati, aflati întâmplator împreuna. În Iudaism si Crestinism, umanitatea are o istorie, care începe cu conversatia dintre Eva si diavol, si se va încheia cu Judecata de apoi. Aici nu individul conteaza, ci umanitatea, pentru ca finalul va fi simultan pentru toata lumea.
În ceea ce priveste Crestinismul, constatam ca el nu a aparut chiar atât de brusc si pe neasteptate, precum le-ar place bigotilor sa creada. Majoritatea filozofilor, chiar teologi, începând cu Sf. Augustin, recunosc în Platon un precursor al Crestinismului. M. Louis îl considera pe Platon ca „primul teolog sistematic”. Totusi, el spune: „Teologia lui Platon nu este aceeasi cu teologia zilelor noastre. Platon face doar speculatii dialectice în legatura cu fenomene si maniere de trai ale poporului. Si daca, din vreme în vreme, silogismele sale filosofice afla divinitatea, este doar rezultatul unui sistem de gândire si nu un obiectiv anume. Platon analizeaza ideea de Dumnezeu. De asemenea, se ocupa de relatiile dintre pamântean si Dumnezeu. Dar Platon, când vorbeste de divinitate, ca vârf al ideii, nu se refera întotdeauna la Dumnezeu ca fiinta de cult. Ci îl confunda adeseori cu ideea atotcuprinzatoare a Binelui. Religia lui Platon nu este o credinta, o invitatie la închinaciune... Pentru Platon, era mai mult o invitatie la dialog, o discutie asupra unui subiect de înalta elevatie între grecii culti, o cautare a unui adevar asupra necunoscutului, când mintea are de ales între metafizica si materialism... De aici, probabil, pentru unii cercetatori s-a creat confuzia dupa care Platon se ocupa cu divinitatea.”
Mitologia greaca, plina de idei contradictorii, dovedind astfel placerea de a filozofa a grecilor, contine multe idei crestine, începând cu cea de democratie. Da, democratia este o idee crestina, sau invers: daca toti oamenii sunt copiii lui Dumnezeu si sunt egali în fata lui, atunci ei sunt egali între ei. Daca egalitatea nu poate fi implementata imediat pe pamânt, atunci sa ne multumim cu ideea ca exista macar în Rai si poate ca odata va veni si pe pamânt.
Oricum, ideea de democratie este cert ca a apartinut mai întâi grecilor. Ei înca nu creasera o istorie în sensul unui ceva cu început si – inevitabil – sfârsit. La ei mitul vesnicei reîntoarceri a fost în centrul filozofiei lor. Pentru ei materia era finita, iar timpul infinit. Rezulta ca aceleasi forme vor fi reproduse în mod aleator dupa un timp, fie el si foarte îndelungat. Iar ciclurile naturale zi-noapte, iarna-vara etc., aveau sa-i întareasca aceasta filozofie. Nietzsche a realizat si el aceasta idee. Amuzant este ca lui i s-a parut ca descoperirea îi apartine.
Si pentru ca tot am intrat un pic în mitologie, am sa-mi permit o mica comparatie între cele doua variante ale potopului: cea mitologica si cea biblica. În varianta mitologica, supravietuitorul potopului este Deucalion. El este sfatuit de catre zeita Temis ca în drumul lor de coborâre de pe muntele Parnas sa arunce în urma toti bolovanii întâlniti în cale, deoarece ei simbolizeaza oasele strabunicii lor, Gheea, care este însusi pamântul. Din aceste oase apar oameni. Deci, în afara urmasilor naturali – descendentii directi din Deucalion si sotia sa Pira – mai apare o categorie de oameni, cei iviti din bolovani. Acest fapt avanseaza ideea a doua categorii sociale, idee perfect valabila într-o societate sclavagista, care are doua categorii de oameni: liberi si sclavi, democratia vizându-i doar pe primii. Primul lor fiu, Elen, era considerat stramosul grecilor (elini). De altfel, întreaga mitologie greaca, cu zei, semizei, eroi si oameni, reflecta o societate cu structuri sociale bine definite.
În versiunea biblica, potopul nu mai are asemenea consecinte. În schimb, urmasii lui Noe se raspândesc si stapânesc lumea, organizati în clanuri familiale. Ideea de proprietate devine esentiala, ca si cea de familie, si mai ales de descendenta. Monarhia ereditara viitoare este tipul de organizare sociala caracteristica pentru gândirea sociala emanata de consecintele potopului biblic. Ea s-a dezvoltat ulterior în Europa si îi este caracteristica, în special, în Evul Mediu. Evident ca nu potopul a indus teoria, ci invers, teoria a invocat potopul, ca justificare doctrinara. (Peste tot potopul apare ca o solutie pentru renasterea lumii dupa noi principii. Daca azi s-ar invoca un nou potop, oare cum ar fi imaginata noua societate?)
Prometeu, cel atât de elogiat de noi astazi, n-a avut nici pe departe aceeasi rezonanta în lumea grecilor de demult, si mai ales nu era privit ca erou pozitiv, ci doar ca subiect de dezbatere, indisciplina lui fata de Zeus fiindu-i trasatura caracteristica. Iata ce-i spune Zeus lui Prometeu: „Le-ai dat oamenilor betia victoriei si atât. Stiu ei ce sa faca cu focul, pâna nu-i înveti? Unii vor sti, dar acestia sunt cei putini. Si ei vor deveni tiranii celor care nu stiu si care le vor deveni serbi inconstienti. Ai dat focul câtorva, ca sa-i lumineze pe ceilalti. Eu doream sa-l dau tuturora. Desigur ca si tu o doreai, dar firea ta apriga si nepotolita nu te-a lasat sa faci treaba cu masura si sa o faci în asa fel, încât sa fie buna. Si m-ai încurcat”. Zeus era un zeu al progresului, nu al revolutiei. „Oamenii nu primeau de la tine progresul, ci protestul. Ei nu aveau nelinistea zilei de mâine. Mintea le era plina doar de ura pentru stapân”. (Ce bine ar fi daca adeptii comunismului ar fi citit sau ar citi putina mitologie!) Odata cu Prometeu apare un sâmbure de revolta împotriva unor reguli prea rigide si a unui stapân prea despotic: prea multe nelegiuiri îsi permite acest Zeus. Dorinta de schimbare era evidenta, si Dumnezeul cel milostiv si drept era solutia asteptata. Iar el a venit! Ne dam seama acum ca dumnezeul apocaliptic de mai târziu n-a fost decât reactia unor preoti care se simteau mai bine în vechea doctrina a unei divinitati punitive, poate chiar idoli, decât în a uneia plina de întelepciune. De unde atâta întelepciune, si la ce le-ar fi folosit lor, preoti-politicieni, ce voiau doar puterea?
Si apoi, sa nu uitam ca însusi Crestinismul a debutat ca religie a oamenilor sarmani. Ca el a fost deturnat mai târziu de catre oamenii politici în asociere cu preotii, este limpede astazi pentru suficient de multa lume.
Oamenii îsi vor religia înapoi. Dar pentru aceasta ea trebuie curatata de impuritatile cu care a fost poluata. Nu pledez pentru revenirea la preceptele biblice, si nici macar pentru o religie anume, ci pentru o etica rezonabila, si nu pledez, ci doar intuiesc ca ea va veni de la sine.
Vorbind despre Biblie, ea este un amestec de istorie a poporului evreu, idei filozofice, etice, morale, recomandari de comportament si igiena si multe altele, cele mai multe învesmântate într-o haina metaforica, uneori chiar cu valente literare. Omul inteligent extrage ce trebuie. Celalalt, ce poate! Oricum, ea ramâne o carte de capatâi pentru toata lumea. Vechiul Testament, scris în mare parte în timpul Exilului babilonian, într-o vreme când evreii se întrebau daca vor mai continua sa fiinteze, reflecta dorinta lor de a-si face cunoscuta istoria. Asa se explica esenta nationalista a Iudaismului. Istoricii si arheologii descopera ca tot mai multe din întâmplarile relatate în Biblie au fost reale.
Un lucru pare, totusi, curios. Civilizatia sumeriana, despre care noi am aflat relativ recent, le era bine cunoscuta evreilor. Nu se putea sa nu le fi fost cunoscuta! De ce nu este pomenita în Biblie deloc? Ba este pomenita, dar într-o forma metaforica, iar încercarea de a o transforma într-o cosmogonie a fost o naivitate. Sa aruncam o privire în Geneza 2: 10, 14. „Un râu iesea din Eden... si se faceau patru brate”. „Numele celui de al 3-lea este Hidechel (Tigrul)... Al 4-lea este Eufratul”. Pozitionare mai exacta a Sumerului nici ca se putea gasi. Edenul poate fi deci identificat cu Sumerul. Iar mai departe, în paragraful 15, aflam ca „Domnul Dumnezeu a luat pe om si l-a asezat în gradina Edenului, ca s-o lucreze si s-o pazeasca.” Omul nu statea degeaba acolo. El muncea! Identificam, astfel, în Dumnezeu un rege sumerian, care a acceptat pe teritoriul sau un trib al evreilor, în schimbul efectuarii unor lucrari. Cum ei nu si-au respectat „contractul de munca” si au gustat din pomul cunoasterii, adica au tintit mai sus decât le era permis, au fost expulzati. Mai mult, în Geneza 3,22, dupa ce Dumnezeu constata pacatul savârsit de Adam si Eva, el spune: „Iata ca omul a ajuns ca unul din Noi...”, deci Dumnezeu nu era singur. El vorbea în numele conducerii Sumerului si îi acuza pe evrei ca si-au depasit drepturile de angajati, infiltrându-se printre angajatori si, probabil, erijându-se în sefi. Iar daca mergem putin înapoi, în Geneza 2:7, citim: „Si Domnul Dumnezeu a facut pe om din tarâna pamântului....”. Nu din pamânt umed, care sa poata fi modelat, ci din tarâna. Iar traducerea engleza este mai directa. Ei spun „dust”, adica praf. Interpretarea poate fi una singura: evreii erau ca praful: purtati de vânt, fara nici o noima, în mod evident cu un grad de civilizatie mult inferior sumerienilor, lucru, de altfel, dovedit. Dumnezeu, adica regele sumerian, i-a facut oameni în sens figurat, acceptându-i în tara lui. Iar de când au fost alungati din cauza incorectitudinii lor, evreii spera ca Dumnezeu sa-i ierte si sa fie acceptati din nou în împaratia sa. Aceasta relatare metaforica a unui fragment din istoria unui trib de evrei a fost transformata în cosmogonie, atunci când preotii si-au propus sa transforme Biblia în document al religiei lor.
Asta nu înseamna deloc ca Biblia n-ar fi decât o colectie de povestioare. Dimpotriva, ea este prima carte de filozofie care merita sa fie luata în seama, dar trebuie interpretata inteligent, si mai ales adaptata timpului. Probabil ca pentru multa lume n-am spus nimic nou, dar trebuia s-o spun, ca sa ne întelegem limpede. Daca Iudaismul este o religie nationala, a fost rândul Apostolului Pavel, ideologul Crestinismului, sa ridice aceasta limita si sa fondeze o religie universala. S-a nascut astfel credinta într-un Dumnezeu bun, iubitor de oameni, o credinta a oamenilor sarmani, pentru care viata de apoi era singura mângâiere. Le-a trebuit aproape 400 de ani politicienilor sa realizeze ca toleranta propovaduita de doctrina crestina poate fi folosita pentru a manevra mai bine oamenii. N-a fost greu deloc, deoarece chiar Biblia este plina de contradictii firesti, fiind o carte scrisa în perioade de timp diferite si de catre mai multi autori, fie ei si inspirati. Alaturi de un Dumnezeu iertator, aflam si reminiscente ale unuia razbunator, iar Apocalipsa distruge tot ce se cladise pâna atunci. Este evident ca asemenea capitole nu mai sunt de inspiratie divina, ci de una foarte lumeasca, mai exact, preoteasca. Fapt e ca, dupa 1000 de ani, Biserica catolica si monarhia erau asemanatoare cu statul sovietic si marxismul de mai târziu, iar Inchizitia, precum NKVD-ul. Sensul doctrinei crestine fusese inversat, iar Dumnezeu se transformase într-un zbir, al carui reprezentant pe pamânt era însusi regele, caruia oamenii îi datorau supunere. De aici si ideea imnurilor de slava si a rugaciunilor. În Biserica catolica accentul cade pe patimile lui Iisus. Înaltarea, cea care încheie ciclul periplului Mântuitorului pe pamânt si îi da sens, trece aproape neobservata, ca dovada ca preotii catolici nu vor sa înteleaga nimic din mesajul christic si ca totul este pentru ei doar un pretext propagandistic. Omul simplu trebuie doar sa patimeasca, asemenea lui Iisus, si sa înalte imnuri de slava lui Dumnezeu si regelui, trimisul sau pe pamânt.
Cum s-a ajuns aici? În prima faza, barbarii – franci, goti, vizigoti, ostrogoti etc. – au ocupat teritorii din fostul Imperiu Roman de Apus. Au facut-o însa cu crucea în mâna, pentru ca episcopul Wulfila tradusese Biblia în alfabetul pe care tocmai îl inventase. În consecinta, în Europa Occidentala Crestinismul a fost impus cu sabia unei populatii fara aparare, de catre armatele navalitorilor. E lesne de imaginat câta putere de convingere puteau sa aiba. Efectele retetei le putem vedea si azi în America de Sud, unde aproape întreaga populatie este în mod oficial catolica datorita conchistadorilor spanioli, dar indigenii îsi pastreaza înca vechile credinte. Acelasi lucru se poate observa si la indienii din Statele Unite. Ne explicam astfel de ce era nevoie de Inchizitie pentru a convinge lumea sa nu se abata de la religie. Marii inchizitori nici macar nu erau preoti, ci juristi, functia de inchizitor fiind o pozitie în structura aparatului de justitie, si nu în ierarhia bisericii.
A avut si momente de cumpana acest cler. Din pacate, n-a încercat sa-si revizuiasca atitudinea, ci doar sa si-o justifice mai bine pe cea existenta. Iar pentru ca Occidentul, pe masura ce devenea tot mai puternic, voia sa se detaseze tot mai mult de partea orientala a Europei, si-a cautat si doctrinari proprii. Catolicismul se comporta si astazi ca si cum Iisus însusi ar fi fost catolic. Daca Iisus ar fi banuit ca efectul predicilor sale va fi o noua religie, n-ar mai fi predicat nici o zi. El a vrut doar sa îmbunatateasca practica religioasa a Iudeilor. Apostolul Pavel a fost cel care a pus bazele doctrinare ale Crestinismului. Daca bisericile crestine de mai târziu, fie ele catolice, ortodoxe, protestante sau de alt fel, au urmat sau nu învatatura parintilor Crestinismului, asta se poate discuta. Bineînteles, nu de catre preoti, pentru ca ei îsi vor sustine fiecare pozitia partizana. Ca toti cei ce, dupa ce ating puterea si bogatia, încearca sa-si construiasca un trecut cât mai glorios, Biserica catolica n-a scapat nici ea de acest viciu. Cum si puterea si bogatia ei erau mari, viciul a fost si el pe masura. Mai întâi, a pretins, nici mai mult nici mai putin, ca ea este mostenitoarea pe linie directa a apostolului Petru si, prin el, a lui Iisus Hristos însusi, care îl proclamase pe acesta vicarul sau pe pamânt, dându-i „cheile împaratiei” (Matei 16-19). Biserica catolica trebuia, însa, sa umple golul întregii perioade barbare, pentru care avea nevoie de câteva personaje cu care sa populeze acest vid. Unul dintre ele a fost Sfântul Augustin (354-430). Am toata consideratia pentru el, dar acesta a fost înainte de toate un filozof, adept al lui Platon si mare admirator al lui Cicero. La 19 ani, a fost atras de maniheism, religie cu iz oriental, bazata pe ideea reîncarnarii. Atât filozofia platoniciana, cât si maniheismul, îl vor marca pentru toata viata, chiar si dupa trecerea lui la crestinism în 386, dupa moartea fiului sau, eveniment ce se pare ca l-a marcat profund din punct de vedere psihologic. Convertirea nu a fost un act formal, ci unul profund, de constiinta, pe care l-a redat în „Confesiuni”. Dupa cum era de asteptat, el a abordat Crestinismul prin prisma filozofului, fiind mai curând un adept al stoicismului cu multe influente diverse, decât un teolog dogmatic. Diversitatea curentelor ce se întâlnesc în formatia sa intelectuala a permis teologilor de mai târziu sa-l citeze în situatiile cele mai diferite, în conformitate cu scopurile lor. A fost contemporan cu mari teologi ai mileniului I, ca Vasile cel Mare (330-379), Grigore din Nysa (335-395), Ioan Hrisostom (Gura de Aur) (344-407) si altii, teologi pastrati de Biserica ortodoxa, dar aproape uitati de cea catolica, mai interesata sa-si construiasca o patristica proprie, decât sa caute caile întelepciunii. Greseala apartine ambelor biserici: celei ortodoxe pentru exces de traditionalism, iar celei catolice pentru dorinta de separare cu orice pret. Sfântul Augustin apartine ambelor biserici, deoarece a trait cu mult înainte de Marea Schisma din 1054. El este, însa, mai putin invocat de Biserica ortodoxa, tocmai pentru acea parte a filozofiei lui ce nu este tocmai Crestina, dar este frecvent invocat de cea catolica, fiind considerat inspiratorul lui Tomas d’Aquino, dar gasindu-si chiar si mai târziu sustinatori prin jansenistii de la Port Royal, pe care însusi Pascal i-a slujit pâna la o limita. Printre preceptele propovaduite de Sfântul Augustin, acceptate de Biserica catolica, dar respinse de cea ortodoxa, este si cea a predestinarii si – ca o consecinta a ei – cea a harului. Iata un citat din „Epistula ad Sixtum”: „Cum Deus coronat merita nostra, nihil aliud coronat quam numera sua. Omne bonum meritum nostrum in nobis faciat nisi gratia.” („Când Dumnezeu încununeaza meritele noastre, el nu încununeaza nimic altceva decât darurile sale. Nu meritul nostru înfaptuieste în noi binele, ci numai harul.”) Desi toti oamenii sunt copiii lui Dumnezeu, Sfântul Augustin sustine ca unii sunt predestinati la fericire vesnica, în timp ce cei mai multi (massa damnationis) sunt sortiti condamnarii. Mai mult, Dumnezeu nu este obligat sa se justifice în fata nimanui. Evident, aceasta idee nu mai are nimic comun cu Crestinismul, cu un Dumnezeu bun, iubitor de oameni, în fata caruia toti sunt egali. Nu pot sa nu remarc ca aceasta teorie este profund non-crestina. Iisus ne îndeamna sa-l cautam pe Dumnezeu pe drumul trasat de el, ceea ce n-ar avea nici un rost, daca totul este predestinat, asa cum considera Sfântul Augustin.
Daca la Sfântul Augustin aceasta lipsa de logica se explica prin diversitatea formatiei sale intelectuale (filozof pagân, adept al maniheismului si convertit târziu la Crestinism), la Biserica catolica de mai târziu explicatia o gasim în interesele ei politice. Ea dorea stabilitatea unei societati deja ierarhizate, în care pozitia celor din vârf nu trebuia amenintata, pentru ca – nu-i asa? – ea era obtinuta prin „harul primit de la Dumnezeu”. Aceasta tendinta este vizibila si în arta bisericeasca catolica, arta orientata pe înfatisarea cu precadere a patimilor lui Iisus, în timp ce, în cea ortodoxa, mai optimista, accentul este pus pe Înviere si ÎnaItare, act final ce da logica lucrarii lui Iisus pe pamânt si un sens vietii oamenilor. În timp ce Catolicismul îsi doreste un om dator sa sufere si sa implore mila, Ortodoxismul vede în Crestinism o speranta întarita tocmai de Învierea si Înaltarea lui Iisus, deci în revenirea la normal. Se vede aici influenta orientala a Universului imuabil, în care Crestinismul apare doar ca un intermezzo între Geneza si Judecata de apoi. Daca pentru Iisus normalul înseamna revenirea alaturi de tatal sau, pentru omenire este de asteptat sa existe o stare, daca nu ca în rai, cel putin mai buna decât cea actuala, stare la care se poate ajunge prin stradanii proprii si nu exclusiv prin gratia lui Dumnezeu (la recomandarea reprezentantilor sai de pe pamânt). Din punct de vedere moral, ideea predestinarii este de-a dreptul dezastruoasa, pentru ca ea rapeste omului orice speranta, din moment ce eforturile lui nu conteaza, iar Dumnezeu, asemenea idolilor din preistorie, este capricios si rauvoitor cu marea majoritate a oamenilor. (Ceea ce mi se pare un anacronism este faptul ca teoria predestinarii a fost însusita si de catre J. Calvin si repusa în circuitul de idei religioase europene în bisericile reformate mai recente.)
Ceea ce a valorificat – mai exact a speculat – Biserica Catolica din opera Sfântului Augustin a fost disputa dintre el si Pelagius, si ea tine de dorinta bisericii de a reconcilia credinta cu ratiunea, dupa ce tocmai abandonase ratiunea. Dar abia dupa ce si-a îngenuncheat adversarul, Sfântul Augustin a realizat ca acesta avea dreptatea lui, iar subiectul a ramas la fel de deschis ca înainte.
Un alt principiu pentru care se contrazic bisericile crestine este acela al Sfântului Duh, si anume daca el purcede numai de la Dumnezeu Tatal sau si de la Dumnezeu Fiul. Multa vreme n-am înteles de ce ar fi acest lucru atât de important si de ce se înversuneaza preotii atât de tare în jurul lui. Am înteles doar atunci când am realizat implicatiile politice ale acestui principiu. În Biserica ortodoxa, sub influenta filozofiei grecesti, exista conceptia ca Sfântul Duh poate pogorî si asupra unei comuniuni de credinciosi, nu numai asupra unui singur individ. Initial, Biserica crestina nu era ierarhizata atât de riguros precum a devenit Biserica catolica mai târziu, care are în vârf o singura persoana, pe Papa. Odata cu Carol cel Mare, „uns” împarat de catre Papa în anul 800, adica din clipa în care Papa, si numai Papa, a dobândit dreptul de a „unge” împarati si regi, pentru ca el era singura persoana de pe pamânt ce putea comunica direct cu Dumnezeu, ei bine, din acel moment, Biserica catolica a capatat o rigiditate nu numai ierarhica, ci si doctrinara. Firul de la Dumnezeu si pâna la cele mai marunte fapturi lumesti trebuia sa fie cât mai precis, pentru ca biserica sa tina cu mâna forte întreaga societate. Asa cum numai Dumnezeu transmite Sfântul Duh cui vrea el, numai Papa îsi transmite vointa cui vrea el. Biserica sprijina monarhia, iar monarhia se sprijina pe biserica. Cea mai mica slabiciune ar fi însemnat în conceptia lor o slabire a întregului angrenaj. Explicatia este, deci, politica si economica.
Catre sfârsitul primului mileniu, în Europa occidentala, au început sa ia amploare monarhiile ereditare. Cu alte cuvinte, un grup de familii feudale, majoritatea de origine germanica, si-au propus sa stapâneasca Europa. Mostenitor al fostului Imperiu Roman, unde împaratul era, de regula, impus de catre armata, Imperiul Bizantin a ramas deoparte, mai întâi din cauza mândriei bizantinilor, apoi din cea a occidentalilor. Si astazi istoriografii occidentali trateaza înca cu dispret tot ceea ce este legat de Imperiul Bizantin, denigrându-l. Procesul de închegare a monarhiilor occidentale a început dinspre Franta si s-a dezvoltat, din aproape în aproape, catre est. Tarile române au intrat sub influenta turceasca înainte de a se integra în viitoarea comunitate europeana; domnitorii nostri nu au apucat sa se înrudeasca cu regii occidentului. Mai târziu, prin casatorii aranjate dupa criterii politice, chiar si Rusia a intrat în acest grup elitist. Prima integrare recunoscuta a României în Europa a avut loc prin numirea regelui Carol I, desi în momentul acela cuvântul de ordine devenise deja democratia, si nu monarhia.
Ca biserica si politica au fost frati siamezi este deja un adevar ultracunoscut. Sa-l amintim doar pe Leon X, papa al Romei (1513-1521), membru al faimoasei familii florentine a Medicilor care, gratie puterii ei economice, joaca în secolele XII–XVIII un rol esential în politica Florentei si chiar a întregii Italii.
Urmatorul pe lista doctrinarilor catolici a fost Tomas D’Aquino. Acesta are cel putin calitatea de a fi fost un teolog autentic. Constient ca religia devine tot mai rupta de cursul gândirii filozofice, traind în secolul XIII (1225-1274), a încercat o racordare a filozofiei catolice la cea a lui Aristotel, deci a ratiunii cu religia, cu alte cuvinte, a vrut sa amestece apa cu focul (acquam igni miscere). Canonizat, ridicat la rang de fondator de filozofie, reluat de contemporaneitate sub forma neotomismului, n-a reusit sa construiasca imposibilul, desi a scris enorm de mult. Ca sa fiu putin rautacios, pot spune ca Tomas D'Aquino, numit si „Doctor angelicus”, a devenit din doct în îngeri, doctor al îngerilor, care, într-adevar, au din ce în ce mai multa nevoie sa fie tratati. Papa Leon al XIII-lea, în enciclica Aeterni Patris (Parintelui vesnic) din 4 august 1789, îl adopta ca filozof oficial al Bisericii Catolice. Este sanctificat în 1323, sub papa Ioan al XXII-lea. Si-a expus doctrina în câteva opusuri de referinta, cel mai reprezentativ fiind Summa Theologica. O încercare disperata de mai târziu de a raspunde dezvoltarii din ce în ce mai accentuate a Rationalismului a fost atragerea lui Pascal pe post de vârf de lance. Doar ca Pascal, matematician, fizician si abia la urma filozof, si-a dat seama ca nu poti apela la ratiune pentru a lupta împotriva ratiunii. Ceea ce ar fi trebuit sa fie cartea sa de capatâi, pentru scrierea careia fusese cooptat, „Apologia Crestinismului”, n-a scris-o niciodata. „Pensées”, singura pe care o avem, a fost publicata postum si este o culegere periata si trunchiata de cei de la Port Royal, conform intereselor lor. De ce se angajase atunci sa lucreze pentru ei? Framântarile interioare ale lui Pascal, complexitatea gândurilor lui, sunt egale cu întreaga problematica crestina. Ar trebui o carte numai despre asta. Pascal, din om de stiinta, s-a dedicat bisericii. Asta nu înseamna ca s-a stricat la cap, cum le place materialistilor sa creada, dar nici ca ar fi avut o minte slaba în tinerete si s-a desteptat brusc, asa cum le-ar place preotilor sa creada, pentru ca realizarile lui stiintifice dovedesc un intelect superior majoritatii teologilor cunoscuti de la Hristos încoace. În plus, el n-a fost niciodata strain de religie. A crescut într-un mediu religios si a fost preocupat de religie toata viata sa. N-a fost nici o convertire, ci doar o schimbare a „jobului”, bazata pe aprecierea ca, laolalta cu jansenistii de la Port Royal, poate fi mai eficient, cel putin în privinta comunicarii cu lumea. Nu trebuie sa uitam declaratia sa: „Am petrecut multe zile studiind stiintele abstracte, dar numarul prea mic de oameni cu care pot comunica în domeniul stiintific m-a dezgustat”. Problema lui era una de comunicare. În final, Pascal ne lasa în plina dilema: daca nu te supui ratiunii, esti un prost; în schimb, daca nu te supui lui Dumnezeu, esti nefericit. Fericit si prost, sau destept si nefericit! Iata alternativele oferite, primul de catre religie, al doilea de catre ratiune. Oare chiar sa nu existe alta varianta?
Interpretarile deformate ale catolicismului nu l-au lasat indiferent nici pe Luther. Între timp, preotii catolici, în frunte cu papa, devenisera un fel de samani mai evoluati, iar mesajul lui Hristos îl uitasera cu totul. Întrebarea lui a zguduit lumea crestina: De unde îi vine omului mântuirea? Si tot el se întreaba retoric: „Sa-l crezi milos pe cel care salveaza atât de putine suflete si care condamna atât de multe; sa-l crezi drept pe cel care prin vointa sa ne face cu necesitate condamnabili, astfel încât pare sa se bucure de chinurile nefericitilor... este mai degraba demn de ura decât de iubire. Or, daca as putea întelege pe cale rationala cum poate fi milos si drept acest Dumnezeu, ce dovedeste atâta mânie si nedreptate, n-ar mai fi nevoie de credinta”. Teoretic, Pelagius fusese anihilat de mai bine de o mie de ani, în timp ce Sfântul Augustin era socotit unul dintre parintii Bisericii Catolice. Si totusi, lumea nu se împaca cu acest gând. De ce? Pentru ca Pelagius avea dreptate. „Ceea ce probeaza ratiunea nu poate fi revendicat de divinitate (credinta)”. Si totusi omul are nevoie de mântuire, iar mântuirea nu poate veni decât de la Dumnezeu. Care Dumnezeu? Cel bun sau cel rau? Cel care ne promite raiul sau cel ce ne ameninta cu Apocalipsa? Cel drept, care ne judeca cu dreptate faptele, sau cel capricios, care iarta pe cine nu te astepti si chinuieste pe cel credincios? Si daca el este atât de capricios, cum ar trebui sa ne comportam noi, ca sa-i fim pe plac? Aceasta ultima întrebare – evident retorica – este suficienta pentru a constata ca biserica a adoptat un drum gresit, nefiind capabila sa indice o cale, o morala. Din clipa în care ea nu mai are o directie clara, care sa ofere oamenilor un minimum de etica, ea si-a încetat rolul, si-a pierdut creditul. Simplul îndemn la imnuri de slava si implorarea ajutorului lui Dumnezeu este o revenire la credintele primitive în idoli, iar preotii sunt asemenea samanilor.
Lipsa respectului pentru adevarul istoric nu i-a parasit nici azi pe occidentali. Au început totusi sa recunoasca un adevar mai mult decât evident, si anume, rolul jucat de greci în aparitia Renasterii, rol amplificat de masiva emigrare a acestora din Constantinopole, amenintat de expansiunea turceasca. În exprimare apuseana însa, aceasta afirmatie suna cam asa: „Italia a beneficiat de cartile aduse de imigrantii greci, carti prin care au redescoperit valorile antichitatii”. Ca si cum grecii erau niste imbecili pe post de carausi ai unor obiecte despre care ei nu aveau nici o idee. Invidia celor din teritoriile barbare pe ceea ce reprezenta partea civilizata a Europei primului mileniu crestin, Imperiul Bizantin, înca mai dainuie. Ca, în final, a avut câstig de cauza ratiunea, ne dovedeste caderea în dizgratie a bisericii catolice împreuna cu monarhia. Astazi, vorbesc despre religie mai mult politicienii, care însa sunt la fel de interesati de cele sfinte, pe cât sunt de interesati de democratie, societate etc., dupa cum le indica numele partidului în care, întâmplator, si-au gasit un loc: democrat-crestin, social-democrat de ziua 7-a, sau orice alta combinatie posibila.
Orice societate are înteleptii ei, sau daca nu sunt tocmai întelepti, cel putin filozofeaza (philo+sophos), adica sunt iubitori de întelepciune. Poate ca toti oamenii filozofeaza, sau aproape toti (am oarece îndoieli asupra politicienilor), cu exceptia bigotilor. Unii o fac mai bine, altii mai putin bine, unii accidental, altii mai perseverent, dar o fac. Se naste astfel un curent filozofic, de regula, în opozitie cu cel oficial. Apar, bineînteles, si filozofi autentici, cu putere de patrundere si o larga cunoastere carturareasca, dar si empirica. Ei construiesc o noua paradigma. Din pacate, asemenea oameni nu au si abilitati de comunicare. Pentru plebe, ei par a fi niste ciudati.
Apar atunci profetii: oameni ce, dimpotriva, sunt deosebit de înzestrati tocmai în privinta comunicarii si care sunt, în acelasi timp, si suficient de inteligenti pentru a-i întelege pe filozofi. Dupa parerea mea, majoritatea creatorilor de mari religii au fost din aceasta categorie. Interesant de observat ca, în viata lor, a existat aproape întotdeauna o perioada de meditatie în care este de presupus ca profetul si-a stabilit strategia prin care sa convinga multimea de ideile filozofice pe care si le însusise. Oamenilor trebuie sa li se vorbeasca pe întelesul lor si nu în limbaj filozofic. Ei au nevoie de minuni, parabole si, mai ales, de povesti.
Asa apare o noua religie, menita sa implementeze în mase paradigma filozofica. Prin intermediul unor metafore, recomandari, sfaturi etc., se fixeaza traditii. Omul simplu respecta traditia. El nu actioneaza din motive rationale, ci pentru ca asa a fost învatat. Chiar si cei mai întelepti nu gândesc fiecare pas, ci merg din obisnuinta. Doar pasii importanti trebuie gânditi, daca se poate.
Pâna aici totul este perfect. Atât filozofii, cât si profetii, au cele mai bune intentii. Odata cu religia, apar însa preotii. Acestia sunt oameni obisnuiti, care vad în biserica un job. Nu fara motiv, Octavian Paler observa: „Iezuitii au facut din credinta o afacere”. Uneori, e chiar mai rau: „ucid în zile de lucru, iar duminica se spovedesc cu modestie” (Sartre). Ideea originala se dilueaza, interesele particulare o polueaza tot mai mult, astfel încât se ajunge pâna la opusul ei. Si astfel, „Les aveugles nous apprennent ŕ voir (Jules Renard).
Nu trece mult si politicienii gasesc caile prin care noua religie poate fi folosita în interesul lor. Ea serveste drept baza pentru propaganda politica. În acest moment nu mai e nimic de facut, decât poate de inventat o noua religie. Ceea ce nu înseamna ca aceasta va fi mai buna decât precedenta. Istoria ne dovedeste ca nu. Ideile cele mai generoase, prin deformare, nasc politici dintre cele mai dezastruoase. Sa urmarim succint evolutia principalelor religii.
- Credintele vechi orientale sunt cu totul pasnice. Prea pasnice! Atât de pasnice, încât au ca efect inhibitia oamenilor.
- În mitologia greaca, razboiul apare în mod aleator, din pricini marunte, si se limiteaza la mici lupte, mai mult dispute locale. Oricum, el nu este cautat.
- Odata cu evreii, apare ideea de natiune, iar razboiul devine un instrument indispensabil pentru atingerea scopului divin: natiunea aleasa, adica natiunea destinata sa le domine pe celelalte. Dominatia nu poate fi realizata decât prin forta, deci razboiul este pe cât de divin, pe atât de iminent. Iar pentru ca razboiul se duce cu oameni, acestia trebuie educati corespunzator. Vechiul Testament ne spune: „Dar, daca se întâmpla o nenorocire, vei da viata pentru viata, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mâna pentru mâna, picior pentru picior, arsura pentru arsura, rana pentru rana, lovitura pentru lovitura.” (Exodul 21;23-25);
„Daca cineva raneste pe aproapele lui, sa i se faca asa cum a facut si el: frântura pentru frântura, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte; sa i se faca aceeasi rana pe care a facut-o el aproapelui sau.” (Leviticul 24;20);
„Ochiul tau sa fie fara crutare: viata pentru viata, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mâna pentru mâna, picior pentru picior.” (Deuteronomul 19;21).

- Crestinismul pleaca de la o idee cu mult mai nobila. Din Noul Testament, aflam ca: Ati auzit ca s-a zis: „Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte”. Dar eu va spun: Sa nu va împotriviti celui care va face rau; ci oricui te loveste peste obrazul drept, întoarce-i si pe celalalt. Orisicui vrea sa se judece cu tine si sa-ti ia haina, lasa-i si camasa. Daca te sileste cineva sa mergi cu el o mila, mergi cu el doua. Celui care îti cere, da-i; si nu te întoarce de la cel care doreste sa se împrumute de la tine” (Matei 5.38-42);
Ati auzit ca s-a zis: „Sa iubesti pe aproapele tau si sa urasti pe vrajmasul tau.” Dar eu va spun: iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvântati pe cei care va blestema, faceti bine celor care va urasc si rugati-va pentru cei care va insulta si va prigonesc. (Matei 5,43-44).

Europa Occidentala a eliminat ideea de „natiune aleasa”, dar au retinut ideea de natiune si razboiul ca mijloc de impunere a vointei politice a oricarei natiuni în fata tuturor celorlalte. Ideea cu obrazul era, oricum, desueta. Dumnezeul blând pleaca în cruciade, de fapt, expeditii de jaf. Si n-au fost numai cruciadele. În secolul al XVI-lea, Eramus din Rotterdam (1466-1536) scrie: „Nenorocirile îi unesc pâna si pe cei rai – spune un proverb. Numai pe crestini nu-i uneste nici binele, nici raul. Si, ce rusine! Crestinii se lupta mai fara crutare decât iudeii, decât pagânii si decât fiarele. Iudeii aveau diferende aproape numai cu strainii, pe când crestinii sunt în alianta cu turcii, dar se razboiesc între ei.” Sau, tot el: „Ce mârsava este limba preotilor care îndeamna la razboi, care atâta la rele, care îndeamna la dezastre! În Anglia, ei atâta împotriva francezilor, în Franta, atâta împotriva englezilor.” Si asta în numele aceluiasi Dumnezeu. S-ar crede ca Erasmus ar fi fost necredincios. Dimpotriva! Tocmai din cauza credintei el se revolta împotriva preotilor tradatori ai credintei. Din pacate, solutia lui este naiva, dovedind înca o data ca ramâne încarcerat în aceeasi dogma: „La voi fac apel, fruntasi si dregatori, ca bunavointa voastra sa vina în ajutorul întelepciunii regilor si al pietatii papilor”. Pe greci i-am scos din ecuatie; au fost prea destepti, chiar si pentru noi, ca sa nu mai vorbim pentru epoca în care au produs valori de referinta, înca actuale. Prin mitul Vesnicei Reîntoarceri, caracteristic lor, vedem legatura cu religiile orientale. („Omul nu e nimic mai mult decât umbra unui fum” – Eschil, „Omul nu este decât întâmplare”, „Lumea nu moare niciodata, pentru ca începutul se uneste cu sfârsitul, ca un sarpe care îsi musca coada”, „Omul este un Dumnezeu cazut care îsi aminteste de cer” etc.). Dar „Omul este o jucarie facuta de zei” ne aduce în plina Geneza biblica. Prin Platon întrezarim Crestinismul. Cât despre Democrit si Leucip, aflam în ei creatorii teoriei atomiste a Universului. Aproape pentru orice descoperire, chiar dintre cele mai moderne, aflam ca a existat macar un embrion în gândirea greaca. Entuziasmul grecilor era pentru bucuria de a trai si nu pentru înfrângerea vre-unui inamic imaginar (entuziasm = en-theon-siasmos = starea în care zeul salasluieste în tine). Dar cu masura! Chiar si stoicismul îsi are radacinile tot în morala greaca, care este, în esenta, o morala ascetica si purificatoare, care nu creeaza binele în noi, ci curata binele care, prin natura noastra, se afla în noi (credeau ei) de raul care s-a asternut peste el din afara. De unde se vede ca si grecii au mai gresit. „Zeii grecilor îsi pierdeau subit simtul divinitatii când dadeau cu ochii de o femeie frumoasa” (Paler). Asta pentru ca asa sunt grecii: iubesc viata, iar religiile sunt scrise de oameni, potrivit aspiratiilor lor.
Absenta unei clase sacerdotale ierarhizate a împiedicat formarea unei teologii, atât la orientali, cât si la greci, si tocmai lipsa acestei clase i-a facut mai întelepti. Altfel, ar trebui sa tragem concluzia ca, în timp, omenirea a devenit tot mai putin rationala, în ciuda Rationalismului de care facem astazi atâta caz.
Religia face parte din istoria civilizatiilor, cu bunele si relele ei. Prin religie se fixeaza traditiile si ritualul. Întreaga filozofie a unei epoci o gasim concretizata în comportarea oamenilor din acea epoca, iar aceasta se gaseste cel mai bine materializata în traditiile poporului si – important – în legendele si basmele pentru copii. Este firesc sa fie asa, fiindca oamenii doresc sa-si educe copiii asa cum cred ei mai bine, sa le transmita întreaga lor întelepciune. De aceea, analiza inteligenta a basmelor poate fi mai bogata în sensuri decât se pare. Scrierile filozofilor din epoca vor intra în constiinta oamenilor cu încetul, în perioada urmatoare, în timp ce mentalitatea unei epoci este data de gândirea filozofica anterioara, care a avut nevoie de timp pentru ca sa formeze mentalitati la nivelul populatiei. Vorbind despre basme, în basmele extrem orientale, de exemplu – dar si în unele românesti – eroul popular, devenit erou în urma unui act vitejesc, dupa un ocol prin curtile împaratesti, îsi gaseste o sotie cu care se retrage într-un loc izolat, unde traieste linistit pâna la adânci batrâneti. Ideea esentiala este izolarea de înalta societate, cu luptele si intrigile ei. O astfel de comportare se potriveste conceptiei orientale, conform careia omul este o parte a universului unic în care va reveni cândva. De aceea, el prezinta interes numai ca individ. Omenirea este doar o multime întâmplatoare de indivizi ce nu prezinta nici un interes în ansamblu. În legendele franceze, în schimb, gasim eroul care îsi da viata pentru tara sa, asemenea lui Roland, pentru ca francezii tocmai se pregateau sa devina un popor nationalist. Legendele regelui Arthur, pe de alta parte, formeaza caracterul cavalerului care lupta toata viata pentru un ideal (Sf. Graal). Cât despre mitologia greaca, ea este poate cea mai ampla reflectare a mentalitatii unui popor. Zeii erau asemenea oamenilor, cu calitati si mai ales defecte, pentru ca, daca ceva le este permis zeilor, de ce nu le-ar fi permis si oamenilor. Iar celor puternici li se permite întotdeauna mai mult decât celor slabi. Nici chiar Prometeu n-a fost numai cel despre care vorbim noi azi, adica eroul pozitiv. El a fost, în egala masura, eroul negativ, indisciplinat, pripit, care a actionat fara sa cunoasca scopurile mai înalte ale lui Zeus. Prometeu a fost mai curând un subiect de dezbatere folositoare ca exercitiu de discernere între doua obiective opuse unul altuia. Mitologia a fost cea mai realista religie din câte au existat.
Toate acestea, însa, depind de calitatea celor ce le transmit de la o generatie la alta. Iar daca ne referim la trecut, ele au depins cel mai mult de preoti, deoarece ei au avut cea mai mare influenta, cu bunele si cu relele lor. Sa nu uitam ca pâna ce si scoala a existat datorita bisericii. Ne este greu sa stabilim cât de credincios este un preot. Cei mai multi dintre ei aleg preotia ca pe o profesiune ca oricare alta, din motive practice si nu dintr-o chemare anume. În cel mai bun caz, preotul este un pedagog, un confesor care ofera oamenilor suportul moral si îndrumarile considerate necesare pentru o viata decenta. De cele mai multe ori, el este doar un slujbas care oficiaza un ritual.
Pentru ca suntem europeni, când spunem religie, ne gândim la Crestinism, pe care îl privim, daca nu în mod necesar ca pe singura religie adevarata, dar cel putin ca fiind cea mai recenta. Trecem cu vederea faptul ca Islamismul este cu 500 de ani mai tânar, ca doctrina lui este foarte asemanatoare cu cea crestina, mai ales cu cea catolica (centrata pe raspândirea cu ajutorul sabiei), ca o dovada în plus de cât de diferite pot fi efectele aceleasi idei. Ar trebui însa sa privim religia într-un context mai larg, si, asa cum judecam civilizatiile umane prin prisma evolutiei lor, sa privim si religiile în devenirea lor istorica.

De la Crestinism la Comunism si înapoi

În S.U.A., orice calator poate solicita un bilet de avion sau de autobuz pâna la Santa Fe, capitala statului New Mexico, dus-întors, eventual cu pret redus. (De tren nu se poate, pentru ca simbolul cailor ferate americane a fost abandonat între timp.) Nimic deosebit, cu conditia sa nu traduca, fiindca Santa Fe, în limba spaniola, înseamna „Sfânta Credinta”, iar interpretarea, pe cât de nostima, nu ar face decât sa reflecte atitudinea celor mai multi fata de religie. Dar cum „IN GOD WE TRUST” sta scris pe orice bancnota americana, însemna ca nu trebuie sa-l cautam noi pe el, fiindca vine el la noi în caz ca ar fi nevoie. Oare?!!
Se pare ca în filozofie, ca si în religie (care nu este decât o filozofie aplicata sub forma unei metafore), toate drumurile sunt dus-întors, deoarece aceleasi idei reapar periodic sub diferite forme. Cât despre pret, pe acesta nu-l calculeaza nimeni înainte; ramâne sa vedem la sfârsit cât ne-a costat.
Biblia ne învata ca oamenii sunt egali în fata lui Dumnezeu. Pai, asta înseamna ca sunt egali între ei. De aici si pâna la ideea de democratie nu mai este decât un pas, si acela foarte mic. Democratia, prezenta la greci, dar uitata între timp, îsi face din nou loc, la început timid, apoi din ce în ce mai puternic. Era firesc ca ea sa nu fie primita cu placere de catre conducatori. Constienti ca ea nu putea fi stavilita, au ajuns la concluzia ca ar fi mai bine s-o foloseasca, evident, cu unele ajustari, în loc sa i se opuna. Solutia a fost atât de buna, încât coalitia biserica-politica a dominat mai bine de o mie de ani. Cum orice exagerare duce la auto-distrugere, inevitabilul s-a produs, culminând cu explozia sociala simbolizata cel mai bine de Revolutia Franceza de la 1789. Democratia avea câmp liber. Dar o asemenea transformare nu se poate realiza dintr-odata. Cât despre perfectiune, aceasta ramâne un ideal. De aceea, Europa occidentala a facut cât a putut. Bineînteles ca au aparut si cârtitorii, ceea ce este firesc. Nefireasca este însa exagerarea ce a urmat. „Democratia voastra nu este buna. Vom face noi una perfecta.” – a spus Marx si ciracii lui. Asa s-a nascut comunismul. Ce a urmat, se stie. Occidentalii, mai temperati, au observat eroarea si au ramas într-un compromis, unde ideea de democratie este înca vehiculata, dar, de fapt, întreaga societate este organizata dupa modelul oligarhic, cu proprietatea garantata. Modelul în sine nu are importanta. Ceea ce conteaza este ca societatea sa-si pastreze starea de echilibru, fapt posibil cât timp exagerarile sunt temperate la timp. Disfunctiile logice sunt cele care creeaza o stare de tensiune care, la un moment dat explodeaza. Aristotel este cel care ne învata ca orice societate trece succesiv prin cele trei stari posibile (dictatura, democratie, oligarhie), deoarece nici una nu este perfecta si, odata si-odata, degenereaza, trecând astfel în starea urmatoare (Politica, capitolul V). Esentiala, deci, nu este starea, ci echilibrul social realizat la un moment dat, indiferent de starea în care se afla societatea. În prezent, tocmai propaganda pe tema democratiei este în contradictie cu realitatea. Populatia, din ce în ce mai evoluata, sesizeaza minciuna si nu-si mai urmeaza conducatorii.
Principala idee a comunistilor a fost aceea ca – în conditiile votului universal – politicienii pot atrage de partea lor un electorat mai numeros daca îsi îndreapta propaganda catre paturile de jos ale societatii, ne-educate, dar numeroase (prosti, dar multi). Toate mecanismele ce asigura functionarea societatii au fost inversate. Evolutia a devenit involutie. Colapsul a fost inevitabil. Experienta Estului a fost de folos Vestului. Si totusi, exagerarile pe tema democratiei, a comunismului, înca persista, în paralel cu pastrarea, pe buna dreptate, a proprietatii drept conditie necesara a progresului.
Eliberarea spiritelor de sub apasarea doctrinara monarho-religioasa a Evului Mediu, a lasat frâu liber renasterii democratiei. Pare, de aceea, neasteptat ca prima carte despre comunism ca ideal social – „Utopia” lui Thomas Morus – a fost scrisa în cealalta parte a Europei, în Anglia. Mama Renasterii a fost Italia, iar tatal, intelectualitatea bizantina alungata de turci din Constantinopole, dar nici italienii si nici grecii nu au un apetit deosebit pentru problemele sociale mari. De la democratie la tiranie, ei cunoscusera gloria si decaderea, nu o data, ci de foarte multe ori. Sunt natiuni obosite! Satisfactiile sufletesti îi atrag mai mult decât ambitiile politice. Dar de ce tocmai în nord? Întrebarea poate fi interesanta, pentru ca n-a fost numai Thomas Morus. Majoritatea doctrinarilor comunisti de mai târziu au fost din nord. Sa fie de vina vaso-constrictia cerebrala provocata de frig, care le-a redus capacitatea de gândire? Lasând gluma la o parte, putem gasi totusi o explicatie în lipsa lor de experienta democratica, care le-a permis sa dea frâu liber imaginatiei. Grecii n-ar fi facut asa ceva, nu numai pentru ca ei aveau experienta democratiei – fie ea si sclavagista – dar mai stiau ca relatia creator-om nu este reciproca; si mai avusesera si câtiva filozofi care îi învatasera rationalismul cu mult înainte de a-l fi descoperit Descartes. Si mai stiau, printre altele, ca orice idee trebuie verificata experimental, înainte de a emite o alta, ce decurge din prima. Comunismul este produsul imaginatiei scapate de sub control. Thomas Morus avusese cel putin bunul simt sa-si intituleze lucrarea „Utopia”, avansând astfel ideea ca ceea ce recomanda el nu exista nicaieri (u-topos = fara loc). Doar Marx a crezut ca se poate, iar Lenin i-a gasit si locul. Literatura utopica a aparut dintr-o nevoie de compensare, în urma discreditarii religiei. Speranta în Ziua de Apoi trebuia înlocuita prin ceva, si a aparut Utopia – o alta speranta, de data aceasta ca solutie sociala. La o privire mai atenta, însusi Crestinismul este tot o utopie sociala, pentru ca a aparut ca o religie a celor saraci si/ sau învinsi.
Pe Marx nu pot sa-l consider filozof, iar teolog n-a fost nici atât. El nu si-a mai complicat existenta si a intrat direct în propaganda, dându-i un fard filozofic pentru naivi. Din trei gaze, azot, hidrogen si clor, deci, în aparenta, din nimic, se naste amoniacul, ce poate fi lichid sau chiar si solid, dar mai ales urât mirositor. Asa si Lenin, din nemultumirea oamenilor în fata nedreptatii, ura lui personala fata de Crestinism si dorinta uralo-altaicilor de a îngenunchea Europa, a imaginat o utopie ce a devenit ideal pentru unii, cosmar pentru altii si care înca mai miroase urât si azi. „Comunismul nu s-a nascut din bune intentii. El s-a nascut din capul locului sub semnul violentei si servindu-se de o teorie a violentei. Din capul locului, comunismul a instigat o parte a societatii împotriva alteia. Violenta, crima, teroarea fac parte din recuzita curenta a comunismului. Lupta de clasa nu a fost niciodata o metafora, ci a însemnat exterminare”. Ne-o spune Gabriel Liiceanu, dupa înalte studii de specialitate. Ar fi trebuit s-o stie si intelectualii români de educatie antebelica, despre care am vorbit în prima parte.
Si nu l-a inventat Marx. El a furnizat doar baza ideologica a viitorilor propagandisti politici. Lui Jean-Jacques Rousseau, Voltaire îi scrie: „Am primit, domnule, noua dumneavoastra carte îndreptata împotriva neamului omenesc… Când citesc lucrarea dumneavoastra, îmi vine sa merg în patru labe”. Iar Petre Tutea recunoaste: „Cine pâna la vârsta de 28-30 nu e de stânga, înseamna ca n-are inima. Dar daca peste 30 de ani, peste atingerea vârstei maturitatii, ramâne cu aceleasi conceptii, înseamna ca e cretin.” Si tot el: „Eu nu sunt democrat. Am asemanat democratia cu jigodia la câine; nu scapa decât cei care sunt tari.” Si are dreptate; cei tari stiu sa manevreze în conditii de democratie, ba mai mult, stiu cum sa-i manipuleze pe cei slabi, carora democratia doar le încurca mintile. Nu ma refer la pescuitorii în ape tulburi de la noi, ci la tarile puternice care le manevreaza pe cele slabe. Fara sa fiu un monarhist, cred ca monarhia are avantajul ca, dupa un monarh prost, poate veni unul destept. Democratia însa decade iremediabil, pentru ca ea nu depinde de o persoana, ci de o întreaga clasa conducatoare, a carei mentalitate nu se poate schimba imediat. Se stia înca de la Aristotel ca „nu poate înflori un stat în care toate sunt comune”. Iata o schema simpla: parintii spun copiilor tot felul de povestioare, pentru a-i învata lucruri folositoare. Daca procedeul s-a dovedit eficient cu copiii, de ce n-ar încerca si cu unii adulti mai creduli. Au încercat si a mers. Si uite asa, s-a nascut religia, si odata cu ea politica, fiindca cei care au încercat si au reusit, au devenit imediat lideri, mai mici sau mai mari. În concluzie, religia si politica au aparut împreuna si evolueaza împreuna. Religia si politica sunt inseparabile si imanente societatii. Cine spune ca nu-l intereseaza politica sau religia este, fie ignorant, fie demagog. Poate un anumit fel de religie sau politica, o anumita parte a lor, dar nu în general. Max Weber spune aproximativ acelasi lucru, dar cu incomparabil mai multe cuvinte în „Sociologia religiei”. Din acelasi motiv, religiile nu pot fi analizate numai prin prisma doctrinelor avansate, ci numai împreuna cu popoarele care le-au îmbratisat sau li s-a impus, si contextul istoric în care au evoluat. Ar fi la fel de gresit sa vorbim despre religie în termeni absoluti, ca despre ceva izolat, independent, pe cât de gresit ar fi sa ignoram religia în cercetarile istorice, deoarece orice religie se naste cu scopul de a raspunde unor necesitati, pentru ca mai târziu sa influenteze ea mentalitatea oamenilor si mersul evenimentelor, si asa mai departe.
Mircea Eliade, în „Mitul eternei reîntoarceri”, relateaza o constatare de-a lui Constantin Brailoiu, pe timpul când acesta înregistra o balada din Maramures. „Era vorba de o dragoste tragica; logodnicul fusese vrajit de o zâna si, cu câteva zile înaintea nuntii, aceasta zâna l-a aruncat, din gelozie, de pe vârful unei stânci. A doua zi, niste ciobani i-au gasit trupul si l-au adus în sat. Logodnica, zarindu-i trupul, intoneaza o lamentatie funebra plina de aluzii mitologice, text liturgic de o frusta frumusete. Investigând în continuare, Brailoiu constata ca povestea, etichetata ca foarte veche, se petrecuse cu doar patruzeci de ani în urma, iar eroina era înca în viata. Femeia confirma autenticitatea accidentului, fara zâne. Satenii refuzau, însa, faptele si preferau balada. Mitul devenise mai adevarat decât realitatea.” „Nu trebuie sa-l scandalizam pe omul de rând cu filozofia, care e pentru cei apti s-o înteleaga” (Cicero). Nimic nu este mai potrivit pentru a conduce multimea decât superstitia. Fara superstitii, aceasta este violenta, cruda, schimbatoare. Odata sedusa de vanitatile unei religii, ea asculta mai bine de vrajitorii ei decât de conducatori. Omul de rând trebuie sa respecte traditia, deci religia.
Relativismul aprecierilor noastre poate fi ilustrat cu numeroase alte nume. Împaratul Constantin cel Mare, spre exemplu, este numit si Sfântul Constantin, pentru ca el, prin Edictul de la Milan, ar fi acceptat în anul 313 Crestinismul, punând astfel capat prigoanei împotriva credinciosilor sai. În primul rând, gestul sau a fost unul strict politic prin motivatia lui. Imperiul Roman era divizat în acel moment, Constantin se afla în razboi deschis pentru dobândirea suprematiei, iar atragerea crestinilor de partea sa era o decizie de strategie militara si politica. În al doilea rând, Constantin nu a fost crestin, ci adept al cultului soarelui. Doar mama lui a fost crestina. Se spune ca el s-ar fi crestinat înainte de moarte, dar nu exista nici o dovada în acest sens, asa ca afirmatia de sorginte preoteasca nu are acoperire. În schimb, monedele emise de el marturisesc adevarata lui credinta, deoarece poarta alaturate efigiile sale si ale zeului solar. Întrebarea este: cum poate fi declarat sfânt cineva care nu a fost crestin? Mai mult decât atât, din punct de vedere istoric, documentele nu atesta nici un edict de la Milan cu semnatura lui Constantin. Exista doar o ordonanta catre guvernatorul Bithyniei, care proclama libertatea de constiinta a crestinilor, dar ea este semnata de Licinius, aliatul lui Constantin, în disputa lor împotriva lui Maximin Daia. Este, totusi, de presupus ca ea nu-i era straina lui Constantin. Ce-i drept, Constantin a fost cel care, tot din motive politice, a initiat convocarea Consiliului ecumenic de la Nicea, în 325, urmat de multe altele, consilii ce aveau sa apropie diferitele episcopii între ele si sa contribuie astfel la unificarea lor, spre marea placere a viitorilor papi si patriarhi, dar si a compromiterii ideii crestine.
Un alt exemplu îl poate furniza regele Henry VIII al Angliei, care a fost, de fapt, creator de biserica. E drept ca nu a celei catolice, ci a celei anglicane, si e, iarasi, adevarat ca el nu a facut-o din convingere religioasa, ci din orgoliu si interese personale destul de meschine: voia sa se recasatoreasca împotriva vointei papei Clement VII. Vexat de refuzul papei, regele a decretat independenta bisericii engleze fata de papalitate, ceea ce era mai mult decât firesc, pentru ca nefiresti erau pretentiile papalitatii. Dar Henry VIII n-a fost decretat niciodata sfânt. În schimb, a fost canonizat Thomas Morus, cel care s-a opus intentiilor regelui, motiv pentru care a si fost decapitat, dar nu pentru convingerile lui religioase, ci pentru ca Henry VIII era orgolios si nu accepta ideea ca cineva sa-i fie împotriva. Thomas Morus este, însa, cunoscut lumii nu pentru disputa lui cu regele, ci ca autor al cartii „Utopia”, prima carte despre comunism. Ceea ce surprinde este canonizarea lui în 1935, la 400 de ani de la moartea sa, în timp ce comunismul îsi facea deja simtite efectele în URSS. Gestul papei Pius XI n-a fost nici macar unul politic, pentru ca n-a servit la nimic, dar a fost sigur o dovada de ignoranta politica. În plina desfasurare a ororilor comunismului, sa canonizezi pe cel care a scris prima carte despre comunism, pentru un merit obscur! De neimaginat!
Se poate continua cu exemplul lui Carol cel Mare, cel care, împreuna cu papa Leo III a pus bazele celei mai monstruoase coalitii, menita sa dainuie peste secole, dar al carei efect final a fost degradarea morala, atât a bisericii, cât si a monarhiei. În religie, relativismul este la el acasa. Aici nu divinitatea conteaza, ci raportul dintre om si divinitate. Divinitatea însasi este conceputa în baza acestui raport. Indiferent cât de credinciosi sau necredinciosi am fi, indiferent de religie, divinitatea ramâne incognoscibila, motiv pentru care ea este conceputa/receptata potrivit filozofiei noastre de viata, si reciproc.
De ce au vrut parintii comunismului sa desfiinteze religia? Timpul a dovedit ca a fost una dintre erorile lor cele mai mari. Nu numai ca nu au reusit, dar si-au îndepartat poporul de lânga ei. Întelegeam sa-i înlature pe preoti, asa cum au înlaturat parte din intelectualitate, pentru ca acestia le dezvaluiau minciunile, aratau slabiciunile doctrinei lor. Dar de ce religia? Explicatia consta în faptul ca ei au vrut sa înlocuiasca religia cu doctrina marxista. Au vazut deci în marxism o noua religie. Poate ca Lenin chiar a crezut în ea. Dar de ce sa amesteci o doctrina social-politica cu religia? Ce-i drept, existau antecedente, iar ei au facut câteva asocieri, unele corecte, dar altele eronate. Nu o data religia si-a dat mâna cu politica, folosindu-se una de cealalta pentru a manevra cu mai multa usurinta masele. Cea mai elocventa perioada a fost cea a Evului Mediu occidental, în care Biserica catolica a servit drept partid unic, iar religia drept doctrina politica. Inchizitia este cea mai buna dovada. Era tocmai ce-si doreau si comunistii, înlocuind însa crestinismul cu marxismul. Asocierea era tentanta, dar între timp occidentul abandonase biserica înca de la revolutia franceza, asa ca modelul devenise perimat. Poate ca de aceea s-au gândit ca nu s-ar putea instala comunismul în occident, dar poate ca merge în Rusia, tara mai putin evoluata, împietrita, parca, într-un timp trecut, cu oameni înca religiosi, aproape habotnici. Aici au comis o alta greseala, mult mai grava. Crestinismul occidental este radical diferit de cel oriental. Atât de diferit, încât nu stiu daca merita sa poarte acelasi nume. Pentru asta e nevoie, însa, de ceva istorie.
Mai întâi, încercarea de a înlatura religia! Cred ca numai ura fata de Crestinism l-a orbit pe Lenin, facându-l sa creada ca asa ceva este posibil. Credinta este necesara. Unii oameni au nevoie de ea. În plus, prin religie se stabilesc obiceiuri, traditii, se formeaza o etica nescrisa, dar respectata. Ca fiinta sociala, orice om respecta obiceiurile locului, deci orice european este, prin definitie, crestin, chiar atunci când se declara ateu. (Este uneori amuzant sa-i observam pe acestia cum îl invoca pe Dumnezeu în momentele lor importante.) Apoi, religia a fost atât de profund implicata în istorie, în devenirea noastra, încât ignorarea ei este de neconceput. Ar însemna sa ne negam pe noi însine. Sigur, putem s-o modificam, dar nu s-o înlaturam. Cât despre Biblie, ea este prima carte de referinta si nu putem întelege evolutia civilizatiei europene fara ea.
O greseala capitala a parintilor comunismului în ceea ce priveste Crestinismul, a fost aceea ca nu au tinut seama de diferenta dintre Catolicism si Ortodoxism. Daca la începuturile sale Crestinismul s-a dezvoltat din aproape în aproape, ca o credinta a celor sarmani, mai târziu, situatia lui s-a schimbat. Momentul hotarâtor a fost caderea Imperiului Roman de Apus, în anul 476. La timpul acela, doar o mica parte din populatia Europei Rasaritene era crestina, în timp ce cvasi-totalitatea populatiei Europei Occidentale era pagâna. Mai târziu, însa, popoarele din rasarit, ca românii, iar mai târziu si rusii, aveau sa se lupte cu tatarii, hunii etc., cu totii pagâni. Religia le-a servit drept suport moral si au devenit cu totii crestini. Prin asociere, odata cu apararea avutului, oamenii îsi aparau si credinta. Valorile lor materiale erau asociate cu cele spirituale, iar duritatea si salbaticia navalitorilor erau privite ca opusul credintei. Pentru ei, necredincios însemna barbar, navalitor, pagân. Credinta pentru ortodocsi înseamna civilizatie. Îndepartarea bisericii echivala cu o cadere în barbarism.
Similitudinile dintre Inchizitie si NKVD sau Securitatea româneasca, dintre doctrina marxista si religie, ca doctrina de stat, sunt aproape perfecte. Ele ne dau o idee despre intentiile parintilor comunismului si de ce voiau ei sa înlature religia: pentru ca s-o înlocuiasca cu marxismul. Societatea pe care si-o doreau ei era una a Evului Mediu occidental, cu „Capitalul” lui Marx pe post de Biblie. Dar Marx era evreu, incapabil sa vada nuantele din interiorul Crestinismului. Nici chiar schimbarile ulterioare nu le-a sesizat. Printre ele, cele generate de Martin Luther, care încercase, fara rezultat, sa corecteze erorile Bisericii Catolice, dar degenerate de neo-Protestantism, care n-a facut decât sa agraveze situatia, înlocuind Dumnezeul biblic, iubitor de oameni, cu o sperietoare ce ameninta sa-i masacreze pe toti ce nu fac parte dintr-o anume secta. Iar asemenea secte sunt astazi tot mai multe.
Si înca ceva. Comunistii se adresau maselor. Masele însa au legatura cu specia, în timp ce indivizii cu personalitatea. Dar masele se compun din indivizi. Pentru a-i atrage, trebuie sa tii seama de particularitatile personalitatii lor. Nu toata lumea gândeste religia în acelasi fel. Dimpotriva, este domeniul în care opiniile noastre sunt, poate, cele mai diferite, chiar când rostim aceleasi cuvinte.
Dar propagandistii comunisti au mai facut si alta greseala, chiar în metodologia de predare a doctrinei marxiste: lipseau în întregime referirile la trecut. Orice filozof îsi construieste teza pornind de la un premergator fata de care se delimiteaza. Evident, acest demers presupune ca cititorul cunoaste tezele premergatorului, care, la rândul sau, are alt premergator, si asa mai departe. Deci, filozofia trebuie începuta cu începutul. Constatam asadar ca exista mai mult o istorie a filozofiei decât o stiinta a filozofiei, cum ar fi chimia, fizica etc. Dintre filozofii moderni, doar Kant, „cu al sau talent de a se însela pe el însusi”, cum îl caracteriza Schopenhauer, a avut naivitatea sa creada ca el va edifica un sistem filozofic complet, plecând de la zero. Împotriva elogiilor ce au facut din Kant un monument al filozofiei, sistemul lui este mai gaunos ca un svaiter si aproape lipsit de continut novator. Doar propaganda unei Germanii în expansiune, care avea nevoie sa-si faca cunoscuta gloria, a putut sa scoata din el un vârf al filozofiei.
Revenind la propagandistii marxisti, acestia nici nu se mai osteneau sa aminteasca din istoria filozofiei decât pe Hegel, despre care nu spuneau decât ca a gresit – nu se stia ce – dar noroc cu Marx, care a descoperit adevarul, acest Marx care le descoperise pe toate. Efectul a fost invers: lipsa de repere din trecut ne stârnea curiozitatea de a-i citi tocmai pe acestia, cu conditia sa nu se afle, pentru ca cei ce apucasera sa-l citeasca pe Marx înainte de razboi, din curiozitate, daca nu din alte motive, si-au petrecut urmatorii ani prin închisori. Propagandistii, de fapt, nu-l citisera nici macar pe Marx; ei recitau doar din materialele gata prelucrate, pe care le primeau de la partid. Din acest motiv, nu admiteau nici o deviere de la textul original, de teama sa nu i se schimbe întelesul, înteles ce, pentru ei, ramânea, oricum, tot neînteles.

Filozofia, sarmana…

S-ar parea ca filozofia a ramas singura capabila sa ne rezolve dilemele. Din nefericire, însa, ea a apus demult. Dupa Voltaire, unii filozofi ce „plasmuiesc sisteme despre tainica alcatuire a universului” sunt „ca acei calatori care se duc la Constantinopol si vorbesc despre serai; nu l-au vazut decât pe dinafara si spun ca stiu ce face sultanul cu favoritele lui”.
Dintre filozofii moderni, piscul aproape unanim recunoscut a fost Kant, datorita monumentalitatii recunoscute a operei sale, dar nu numai. Germania avea mai mare nevoie de el decât filozofia. În evolutia ei impetuoasa, ea trebuia sa-si fabrice tot ce o natiune mare are, iar ei îi lipsea înca. Ca Germania si-a dorit sa aiba un filozof mare, e limpede. Cum se face ca tagma filozofilor l-a acceptat? Raspunsul îl gasim în incapacitatea de întelegere a problemelor cu adevarat filozofice a unora ce se vor cu orice pret filozofi si care au preferat sa-l declare monument pe Kant, pentru simplul motiv ca nimeni nu are rabdare sa-l citeasca în întregime si atunci devine chiar profitabil sa te declari adeptul sau. Lumea va presupune ca macar tu l-ai citit si înteles. Nimeni nu te poate contrazice. Ba, cine stie, poate primesti si un premiu din partea guvernului Germaniei. Al. Paleologu remarca: „La Kant obsesia ierarhizarii ajunge sa plaseze muzica pe ultimul loc, mai prejos decât arta gradinariei, dând ca motiv faptul ca muzica îi deranjeaza pe vecini”. Ceea ce ma intereseaza pe mine însa nu este stabilirea unui podium de premiere al filozofilor, ci influenta filozofiei în viata reala. Kant n-a patruns în viata nimanui, iar pe firul evolutiei filozofiei germane, filozofie ce a mers mâna în mâna cu mentalitatea germana, de la care s-a inspirat si pe care a fundamentat-o, îl gasesc pe Nietzsche ca fiind piscul, nu pentru ca el ar fi descoperit ceva, ci pentru ca a indicat o directie pe care natiunea germana a si urmat-o, fiindca era pe gustul ei. Filozofia germana, mentalitatea germanilor si politica Germaniei au mers împreuna catre apogeul ei marcat de persoana lui Hitler – supraomul invocat cu atâta patos de Nietzsche. Despre Nietzsche, Giovanni Papini spune ca a fost „cel mai anglo-francez filozof german. Dar, desi învatase de la francezi sa iubeasca lucrurile fine si subtile, iar de la englezi pe cele concrete si limpezi, n-a izbutit sa-si elibereze complet mintea de nebulozitatea teutonica.” Giovanni Papini i-a ironizat pe mai toti filozofii si „nebulozitatea teutonica” este o expresie creata de avântul sau de pamfletar. Trebuie sa recunoastem însa ca mintea chinuita a lui Nietzsche – la fel de chinuita ca si consoanele ce si le-a înghesuit în nume – nu avea forta nici pentru o analiza riguroasa si nici pentru idei novatoare. A fost doar un stâlp de sprijin pentru nazism, asa cum Marx a fost pentru comunism. „Hitler avea girul, daca nu chiar sprijinul activ al lui Martin Heidegger, Richard Strauss, Gottfried Benn, Carl Schmitt, Konrad Lorenz, Heisenberg si numerosi premiati Nobel germani. …O barbarie cultivata care a stiut sa recupereze traditiile culturale germanice în scopuri proprii. Zeificarea culturii în Germania a condus „intelighentia” la subestimarea importantei lui Hitler. Nu se putea concepe ca un om care nu-si terminase nici macar studiile primare… sa se apropie de Stein, Bismarck… Nimic decât orgoliul culturii lor i-a facut sa nu vada în Hitler o amenintare.” – Pascal Bruckner, „Melancolia Democratiei”.
Si pentru ca l-am criticat pe Nietzsche, simt nevoia sa-l reabilitez macar un pic. În fond, el a fost bine intentionat. Chiar supraomul lui a fost doar o încercare de a-i încuraja pe oameni sa-si depaseasca stadiul actual si sa se înalte cu o treapta mai sus. Oameni, în general, si nu un anume om! A patit însa ca Iisus, care a încercat sa-i îndrepte pe evrei, si nicidecum sa provoace nasterea unei noi religii. Dar, pentru ca neamtul comun este multumit de sine, l-a însarcinat pe Hitler cu misiunea de supraom. Esenta filozofiei lui Nietzsche poate fi gasita în acest paragraf din „Asa grait-a Zarathustra”: „Dumnezeu e o închipuire: ci eu vreau ca închipuirea voastra sa nu mearga mai departe de vointa voastra creatoare. ...ati putea fauri Supraomul”. Care au fost consecintele filozofiei lui? Un prim efect a fost cel imediat. Desi însusi Nietzsche atrage atentia chiar în paragraful urmator („Acesta nu va fi poate dintre voi, fratilor! Dar ati putea sa va preschimbati în stramosi ai Supraomului: aceasta fie cea mai buna credinta a voastra!”), asa cum era de asteptat, graba – acest defect natural al oamenilor, prea multa vointa de viata – i-a facut pe nemti sa creada ca ei pot aduce viitorul în prezent, devenind astfel proprii lor stramosi. Ceea ce ar fi trebuit sa fie credinta, a devenit vointa înfaptuirii prezente. Ideea le-a fost sugerata chiar de Nietzsche prin acel „poate”, inadmisibil pentru un filozof, dar care îi tradeaza o aspiratie interna ascunsa. Un al doilea efect, ceva mai întârziat, îl regasim în sloganul comunist al construirii unei societati perfecte în viitor, pentru care, însa, trebuie sa acceptam tribulatiile celei prezente, poreclita dupa caz „societate socialista”, „multilateral dezvoltata” etc. (Nici „tranzitia” actuala nu este mult diferita, ca sa nu mai vorbesc despre asteptarile mesianice ale evreilor.) În toate regasim aceeasi idee: omul vrea sa devina propriul lui Dumnezeu. Este raspunsul dement la o alta întrebare nu numai gresit pusa, dar artificial creata: „Cine a facut lumea?”, cu toate derivatele ei: „Cine l-a facut pe om?”, „Cum a venit omul pe pamânt?” si altele asemenea. Oare chiar n-am fi putut sa traim fara asemenea întrebari stupide? Stupide pentru ca, oricum, nu vom afla niciodata raspunsurile la ele. Imaginând însa raspunsuri care mai de care mai fanteziste, s-au creat tot atâtea filozofii de viata, însotite de religiile respective, pâna la cea a supraomului în versiune hitlerista, comunista si... as putea sa continui, dar nu e cazul.
Iar pentru ca l-am pomenit pe Kant, iata un citat care îl reabiliteaza oarecum pentru sinceritatea lui: „Adeptii ei (ai filozofiei) se împutineaza, caci cei ce sunt destul de înzestrati pentru a se afirma în alte stiinte, nu par a fi dispusi sa-si puna în joc reputatia într-o disciplina în care oricine, chiar daca este nestiutor în toate celelalte domenii, se încumeta sa rosteasca o judecata definitiva". Da, aici are dreptate! Sa nu uitam ca pe frontonul Academiei lui Platon scria: „Cine nu cunoaste geometrie sa nu intre aici”. Pe vremea lui, filozofia cuprindea totul, asa ca putem sa ne întrebam cu ce am mai ramas azi. Cât despre „nestiutorii în celelalte domenii”, sa ne amintim de filozofi ca Herbert Spencer care, fara sa fi avut studii academice, a fost la fel de diletant in inginerie ca si în filozofie, dar numai filozofia l-a pastrat în istoria ei.
Îmi amintesc ca, atunci când am început sa citesc mai serios filozofia (am evitat cuvântul „studiez”, pentru ca mi s-a parut prea pretios) pentru simpla mea curiozitate de a vedea cu ce se ocupa „învatatii”, am abordat-o ca pe orice stiinta: mi-am procurat câteva carti serioase si m-am asezat la masa cu creionul în mâna. Cu creionul nu prea am avut ce face, dar în curând pe masa mea se adunasera teancuri de dictionare si enciclopedii, pentru ca citeam ca dintr-o limba straina. Mi-am zis ca sunt eu mai prostanac, si acest gând m-a ambitionat, asa ca am insistat. Ba, cu timpul, facusem chiar o mica pasiune. Noroc ca mi-a trecut si am realizat ca cea mai mare parte din texte sunt doar parada de cuvinte a unor oameni care nu au nimic de spus. Pâna atunci, însa, am trecut si prin faza captivanta, când aproape sistematic, dupa încântarea produsa de sclipirile de geniu ale vreunui filozof, urmeaza dezamagirea declansata de sesizarea punctelor slabe ale sistemului, realizata de autorul urmator, si deplasarea imediata pe o alta culme a gândirii, dar care la rândul ei nu se va dovedi mai putin deplasata fata de linia mediana pe care o cautam, parca dinadins pentru a ne atrage atentia ca exista si dialectica, nu numai logica binara, exista penumbra si nu doar lumina si întuneric. La apropierea de anii nostri, lucrurile parca se precipita si îti dau impresia unei curse de coborâre cu bobul, unde, odata cu cresterea vitezei, ritmul deplasarilor de la un perete la altul al pistei este tot mai alert, socurile sunt tot mai puternice, iar echilibrul din ce în ce mai precar. Atunci, toate micile probleme dispar si ramân doar doua întrebari majore: „vom putea mentine bobul pe pista?” si „mai e mult pâna la capat?” Întrebarile sunt valabile pentru bob; în materie de etica, ar trebui sa stim care este axa fata de care trebuie sa pastram echilibrul; cât despre sfârsit, el nu are sens aici, cu atât mai mult cu cât rostul moralei, mai ales în zilele noastre, este sa nu-l precipitam într-unul catastrofal, nedorit, si pâna una-alta, sa faca viata mai agreabila în conditiile existente.
Scopul oricarei filozofii este descoperirea mijloacelor prin care omul poate dobândi fericirea, sau macar un modus vivendi în care sa se simta bine. Pentru aceasta, o prima sarcina este cunoasterea lumii în care traieste si identificarea surselor nefericirii, în vederea eliminarii lor. De-a lungul veacurilor, a facut acest lucru în diferite moduri.
Deoarece cunoasterea integrala a universului este imposibila, omul si-a imaginat de fiecare data o cosmogonie în conformitate cu etica societatii din acele timpuri, cosmogonie ce a servit ca baza pentru religia respectiva, prin care oamenii aplica în viata de toate zilele principiile etice respective. Este de aceea lipsit de sens sa cautam explicatii logice sau de alta natura dincolo de nivelul pentru care o anumita cosmogonie a fost creata. Astfel, în crestinism totul începe cu ideea ca Dumnezeu a creat lumea, universul nostru. Nimeni nu se întreaba ce se întâmpla la nivelul universului lui Dumnezeu. Are el frati, surori, parinti? Asemenea întrebari ar fi considerate adevarate blasfemii de catre orice credincios crestin. În crestinism, lumea noastra, singura care ne intereseaza, a avut un început si, ca urmare, va avea un sfârsit, sfârsit care va fi colectiv. În consecinta, fericirea individului nu poate fi gasita decât în mijlocul colectivitatii în care traieste. Religiile extrem-orientale pleaca de la un concept mai general: Universul este imuabil si infinit în timp si spatiu. Fiecare individ s-a desprins de acolo printr-un accident si va reveni dupa un numar oarecare de reîncarnari. Nefericirea sa, ca si dobândirea fericirii, sunt chestiuni personale, fara nici o legatura cu ceilalti. Si pentru unii si pentru ceilalti, fericirea absoluta este intangibila în viata reala, dar este promisa în viata de dincolo. Pâna atunci, omul trebuie sa respecte principiile morale ale societatii în care traieste, principii fixate de religia pentru care cosmogonia în cauza a fost imaginata. Numai respectarea eticii general-acceptate îi va permite extrem-orientalului sa revina mai repede în Universul originar, iar crestinului sa ajunga în Rai si nu în Iad.
Grecii au imaginat o mitologie specifica unei societati compuse din sclavi si oameni liberi, unde pozitia fiecaruia este dinainte stabilita, dar în care intervalul dintre zei si oameni este populat de semizei, eroi etc., deci exista o sansa pentru fiecare de a-si construi propriul viitor.
Din cele trei categorii, pe care le-am schitat sumar, rezulta trei tipuri de comportament uman cât se poate de diferite. Astazi, pentru ca lumea nu mai admite nici o cosmogonie, nici o religie, oamenii vor sa se simta liberi de orice constrângere, gata sa faca orice le trece prin minte. De la homosexualitate, la consumul de droguri, totul – daca nu este înca admis – e musai sa devina cât mai curând posibil. Desi nu are înca o cosmogonie corespunzatoare, absenta oricaror criterii etice tinde sa devina noua religie. Daca ar fi asa, ea ar fi cu siguranta ultima.
Din fericire, nimic din toate acestea nu se va întâmpla, iar omenirea îsi va continua oscilatiile între cele doua extreme, dictatura si democratie, asa cum a facut-o dintotdeauna, atunci când nu a reusit sa pastreze un echilibru rational între cele doua. Este de asteptat ca excesele oratorice actuale în directia democratiei, menite sa ascunda tendinta catre dictatura, sa dispara într-un mod sau altul. „History repeats itself in the large because human nature changes with geological leisureliness” (Istoria se repeta în mare, pentru ca natura umana se schimba cu încetineala geologica) ne spune o maxima englezeasca.
Catolicii, însa, n-au renuntat înca sa cocheteze cu filozofia si probabil ca îsi mai cauta si azi nume ilustre pe care sa le înscrie pe frontispiciul lor. Unul dintre ultimii gasiti a fost Henri Bergson. Este un filozof de valoare, iar bucuria catolicilor a fost nespusa atunci când l-au convertit de la iudaism la crestinism. Din nefericire pentru catolici, Bergson, odata cu convertirea, a intrat în politica si n-a mai produs nimic nou pe plan filozofic sau religios, iar ceea ce scrisese înainte, chiar daca se referea la religie, nu face nici un serviciu doctrinei catolice. „Cele doua surse ale moralei si religiei” este într-adevar o chintesenta a gândirii lui, dar ea sintetizeaza ideile sale mai vechi, chiar daca a fost scrisa mai târziu. El insista mult asupra „elanului vital”, dar ideea nu este foarte noua (Schopenhauer o facuse deja cu mult mai bine) si nici convingatoare. Ceea ce reuseste el sa explice foarte bine este complementaritatea religiei si a ratiunii privite ca tendinte naturale la om. De aici nu rezulta ca una ar fi mai buna decât cealalta, ci ca amândoua exista si îl definesc pe om. Deci ambele sunt obligatorii. El nu vorbeste în mod explicit de vreo religie anume, ci de religie în general, al carei rol îl vede în fixarea unor traditii, cu efect final în etica. Bergson nu este nicidecum teolog. Cu exceptia unor declaratii de complezenta, el ramâne filozof, si înca unul care se limiteaza la analiza, ceea ce este foarte bine, pentru ca îmi da posibilitatea sa fiu de acord cu el, fie si partial. Îmi place, mai ales, comparatia lui cu pendulul, care, dupa o deviatie, revine la pozitia normala, chiar daca numai pentru o clipa. Asa se întâmpla în natura, pentru societatile pe care tot el le numeste închise. Umanitatea este însa o societate deschisa, în sensul ca evolueaza datorita caracterului inventiv al omului, dar pâna acum evolutia ei a fost într-un singur sens, al carui sfârsit pare catastrofal, pentru ca pendulul nu da semne de revenire.
Tot Bergson relateaza cu stupoare despre „doi nobili straini, veniti de departe, dar îmbracati asemenea noua (francezilor), plimbându-se printre noi, amabili si afabili, dar care, dupa putina vreme, întorsi în tara lor si afiliati la doua partide diferite, unul dintre ei l-a trimis pe celalalt la spânzuratoare, numai pentru a se debarasa de un adversar stânjenitor”. Bergson nu apucase sa-l cunoasca pe Pol Pot si echipa sa cu care i-a masacrat pe cambodgieni, care nu stiu cât de întâmplator fusesera „educati” tot la Paris si învatasera de la Sartre teoria „violentei necesare”. Asta da, educatie!
Eu nu sunt filozof decât în acceptiunea generica de iubitor de întelepciune, mai ales când întelepciunea apartine altora. Aceasta pozitie îmi ofera avantajul ca pot exprima opinii mai liber decât ar face-o un profesionist, libertate la care ma încurajeaza si Jose Ortega y Gasset, asigurându-ma ca „filozofia îsi pastreaza virginitatea în ciuda numeroaselor violari”, asa ca, daca a rezistat ea unora ca Nietzsche sau Kant, ce mai conteaza unul ca mine!
Am tot vorbit despre mari gânditori si cineva ar putea sa traga concluzia ca as fi adeptul unei „Noocratii”, în sensul definit de Camil Petrescu, adica o conducere a statului de catre intelectuali. Care intelectuali? Cei care au creat minciuna si au construit o societate cu principii inversate?
E clar ca de mântuire avem nevoie si ca ea vine doar de la Dumnezeu. Revine întrebarea: „de la care Dumnezeu? De la cel bun sau de la cel aspru?” As îndrazni un raspuns pueril: daca Dumnezeu este tatal nostru, atunci el poate ca se comporta ca un parinte. Ca un parinte inteligent, care îsi pregateste copiii pentru viata, si nu ca unul prost, care doar îi alinta, asa cum ne-ar placea noua. Si tot ca un parinte, el ne preda lectii potrivit vârstei noastre. Daca, uneori, indicatiile sale par contradictorii, asta nu înseamna ca el este inconsecvent, ci doar ca noi ne aflam în alta etapa a evolutiei noastre. Asadar, Biblia nu poate fi un document unic. Între timp, am mai crescut, nu? Poate ca am depasit faza abecedarului. Un lucru e sigur: Dumnezeu nu i-a înmânat Biblia lui Adam când l-a alungat din Rai, ca s-o aiba drept ghid de orientare. A dat-o omenirii cu mult mai târziu. Si înca si mai târziu l-a trimis pe Iisus pentru a ne transmite un nou mesaj, completând astfel Biblia cu câteva capitole. Ce motive avem sa credem ca nu ne-ar mai trimite în continuare si alte mesaje? Iar daca el ne transmite în continuare mesaje, si normal ar fi s-o faca, atunci problema noastra este sa receptam aceste mesaje, sa le interpretam si sa le aplicam. Cât timp ne limitam sa interpretam – de cele mai multe ori gresit – aceeasi carte, scrisa acum câteva mii de ani, sigur nu ne vom afla sub îndrumarea lui Dumnezeu, decât doar daca suferim de „nanism intelectual”.
În cealalta parte a lumii, independent de crestinism, au trait oameni cu o credinta mai veche, pe care, însa, preferam sa-i ignoram. Si totusi, jocurile politice ale secolului XX au fost facute de catre Mao. Daca pentru fiecare chinez s-ar fi pretins cu 100 grame de orez mai mult, dupa modelul german, care la începutul secolului XX pretindea mai mult spatiu vital, atunci economia mondiala ar fi fost data peste cap. Mao a fost cel care i-a tinut pe chinezi în frâu. Ca tara comunista, daca ar fi cooperat cu URSS, ar fi avut asigurata suprematia mondiala. Deciziile lor ar fi fost esentiale pentru viitorul omenirii. Adoptarea fara discernamânt a ideilor naziste sau staliniste în China ar fi fost catastrofala. Dar Mao a sesizat putreziciunea sistemului sovietic. Retinerea Chinei de la disputele puterii mondiale au facut ca balanta sa ramâna echilibrata. Mao este cel ce a facut posibil acest lucru. Si tot Mao a mai avut o calitate: n-a interzis nici o religie. De altfel, nici n-ar fi avut cum s-o faca, pentru ca religiile extrem orientale nu sunt organizate ierarhic, precum cele europene, deci nu avea pe cine sa desfiinteze. La ei, uneori, religia se confunda cu întelepciunea, si nu vad cum cineva ar fi putut sa interzica întelepciunea. Daca Mao este un reprezentant al filozofiei orientale – pentru ca el a fost si filozof, pe lânga politician – atunci trebuie sa recunoastem ca nici un reprezentant occidental – politician sau filozof – nu s-a ridicat la nivelul lui. De la filozofia clasica germana, la Hitler, de la revolutia franceza, cu excitatiile ei egalitariste, si pâna la comunismul sovietic, drumul stupiditatii noastre a fost întotdeauna pavat cu intentii bune, dar cu ce efecte? N-as spune ca filozofia lui Mao a fost perfecta, nici nu stiu sa fi fost vreuna, dar cu certitudine a noastra a fost gresita. Un lucru e sigur. Filozofia noastra trebuie regândita, sau, mai exact, gândita, deoarece ceea ce ne place sa etichetam drept rational s-a dovedit a fi doar produsul dorintelor noastre.
Am putea vorbi despre doua curente în filozofie: unul care o priveste ca pe oricare stiinta ce are un domeniu al ei, si celalalt care considera ca doar istoria filozofiei prezinta interes, ca nici n-ar exista filozofie, ci doar oameni care filozofeaza. Kant face parte din sustinatorii primului curent. El crede ca filozofia trebuie abordata frontal, ca orice stiinta, si nu prin prisma evolutiei cunostintelor noastre despre ea, pentru ca lumea reala nu-si schimba legile în functie de cunostintele noastre. Kant se ambitioneaza sa creada în existenta unui domeniu al filozofiei si construieste ceea ce parea a fi cel mai solid sistem filozofic. N-a trecut mult si „formidabilul” lui sistem filosofic, în ciuda rigorii – care este, într-adevar, remarcabila – s-a dovedit a avea chiar mai multe fisuri decât alte sisteme mai vechi. Se pare ca hiba filozofiei este tocmai inconsistenta domeniului sau. Si atunci ce ramâne? Ramâne tocmai istoria filozofiei, dar nu expusa pedant, cu pretiozitate, pentru a ilustra stralucirea (era sa zic poleiala) prezentatorului, ci ca parte a istoriei civilizatiei, pentru ca, în fond, ea ne arata – alaturi de celelalte discipline – cum a evoluat civilizatia. De fapt, istoria însasi ar trebui sa fie istoria gândirii umane concretizata în evenimentele reale, si nu sirul neroziilor unor personalitati – încoronate sau nu – devenite personalitati de cele mai multe ori tocmai prin neroziile lor. Ludovic al XIV-lea, spre exemplu, Regele Soare, este prezentat ca cel mai reprezentativ exponent al monarhiei, cel mai cel etc. În realitate, el este cel care, prin exagerarile lui si lipsa de întelegere a istoriei, a contribuit la distrugerea monarhiei.
Noi vorbim despre fericire, dar nici macar nu ne-o putem imagina. Dante ajunge doar pâna în pragul Paradisului, fara sa intre în el, tocmai pentru ca Virgiliu nu-si poate imagina fericirea. Cât despre Raiul biblic, probabil ca ne-am plictisi în el dupa zece minute. „Diavolul exprima simbolic ideea vietii mai bine decât Dumnezeu” (Cioran). Doar Iadul ni-l putem nu numai imagina, ci putem participa chiar si la dezvoltarea lui. „Caietul de sarcini” pentru acest proiect este într-o permanenta elaborare si amplificare, pentru un iad din ce în ce mai perfectionat. Daca ne-am îndeletnici cu aceeasi sârguinta de ameliorarea conditiilor din purgatoriul nostru pamântesc, cu siguranta ca ne-am simti mai bine.
Exista persoane care cred ca fericirea consta în a nu face nimic. Ca nu este asa, este evident si o dovedeste faptul ca asemenea persoane chiar reusesc sa nu faca nimic si, totusi, nu sunt fericite.
Teoretic, exista înca trei posibilitati pe lânga cea pe care tocmai am discutat-o:
- sa-ti doresti sa nu faci nimic si, totusi, sa faci;
- sa-ti doresti sa faci ceva, dar sa nu faci;
- sa-ti doresti sa faci ceva si chiar sa faci.
Prima pare absurda: cum sa nu-ti doresti si, totusi, sa faci si sa mai fii si fericit pentru asta. A doua este calea sigura catre nemultumirea ca nu ai reusit ce ti-ai propus, deci opusul fericirii. A treia, chiar daca pare ciudat, este identica cu ipoteza initiala. A nu face nimic, a face mai nimic, a face ceva, a face foarte mult etc., sunt trepte valorice, atât pentru dorinta, cât si pentru fapta. Ceea ce conteaza pentru fericire, însa, nu este treapta pe care se afla ambele, ci raportul dintre ele, cu alte cuvinte, starea psihologica datorata situarii celor doua pe trepte diferite. Ramâne prima varianta, etichetata initial ca fiind absurda si peste care se pare ca am trecut prea repede. Sa fie ea cea adevarata? Sa fac ceva ce nu mi-am propus, pare într-adevar absurd. E drept ca ma pot bucura de un lucru pe care l-am facut deja si pentru care nu trebuie sa ma mai ostenesc, nici macar sa ma gândesc la el. Dar cum sa-l fac, daca nu ma gândesc niciodata sa-l fac?
Îmi vine acum în minte un exemplu. Multi barbati privesc barbieritul ca pe o pacoste si – daca îsi pot permite – o fac cât mai rar. Asa am gândit si eu pâna am aflat ca barbieritul zilnic este mai usor de suportat decât cel aleator. De atunci ma barbieresc în fiecare dimineata, imediat ce ma scol si înainte de a ma trezi cu adevarat. Nu trebuie sa ma gândesc la asa ceva; este deja un reflex, iar faptul ca, în timpul zilei, sunt întotdeauna proaspat ras, îmi da un sentiment – daca nu de fericire – macar de normalitate. Altfel, m-as simti mai mult decât nefericit. (Nu insist!) Exemplul meu este extrem de marunt. Întrebarea este daca aceasta logica functioneaza si în cazuri mai serioase. Daca da, atunci cum sa realizam în mod inconstient ceva ce ar putea sa ne produca satisfactii?
Iata un alt exemplu. Pe când citeam o carte, mi-a venit o idee. Mi-a venit singura. Nu aveam cum sa stiu ca îmi va veni, deci nu puteam sa mi-o doresc. Evident ca m-am bucurat. Si totusi, ideea nu mi-a cazut din cer, „para malaiata în gura lui Natafleata”. Ea mi-a fost sugerata de lectura cartii. Deci faceam totusi ceva, dar nu munceam, ci ma delectam. Citeam din placere, nu pentru ca ma obligase cineva. Nu era o „sarcina de serviciu”. Aici poate gresesc putin. Cineva, cândva, nu numai ca m-a obligat sa citesc, dar m-a pus sa învat si alfabetul. E drept ca mai târziu, asemenea barbieritului, mi-a intrat în reflex si acum ma bucur de avantaje, pentru ca am uitat dezavantajele, desi nu cred ca au fost chiar atât de mari, pentru ca un copil ia multe lucruri în joaca si le face cu placere. Mai neplacut era când, în timpul jocului, ma loveam la genunchi. Asta îmi amintesc, pentru ca ma durea.
Dar, despre ce vorbeam? Ah, da, despre fericire. Nu, asta nu vine de la genunchi. Dimpotriva!
Citesc acum, dupa ce am scris atâtea despre religie, ceea ce poate s-ar fi cuvenit sa fi citit de la început: „Religia în limitele ratiunii pure” a lui Kant. (Nu m-am vindecat de tot) Începe bine! Constat chiar ca pozitia sa de plecare confirma intuitia mea. Kant mai întâi se întreaba daca omul este de la natura bun sau rau. Constata ca este rau, dar are o înclinatie catre bine, cu alte cuvinte, ar dori sa faca bine, dar nu reuseste întotdeauna. Mai departe, însa, constat ca abordarea lui Kant se bazeaza pe un reper relativ: evaluarea bine/rau se face prin raportare la morala, iar prin morala el întelege legea. Legea este însa o consecinta, o sinteza a unui mod de viata, al unei societati, a noastra, a filozofiei noastre. Sa cauti adevarul fundamental pornind de la consecintele lui ultime, aflate într-o societate ce a evoluat la întâmplare, înseamna sa pui caruta înaintea cailor, cu observatia ca un astfel de atelaj ar putea totusi sa mearga, chiar daca mai greu, spre deosebire de logica lui Kant, care nu functioneaza nicicum. Un mare om de stiinta spunea ceva de genul „Dati-mi un punct de sprijin si rastorn universul” (sau pamântul, nu-mi amintesc exact). El se referea la principiul pârghiilor, prin care forta poate fi amplificata proportional cu bratul pârghiei, cu conditia sa existe un punct fix pentru sprijinul pârghiei. Ei bine, tocmai punctul fix la Kant este relativ, de fapt, nu exista, pentru ca legea morala la care se raporteaza el este o consecinta, nu o cauza. Si atunci, întreaga constructie filozofica este aeriana, artificiala. Dupa câteva divagatii, fara prea multa sare si piper, Kant, în sfârsit, afirma hotarât: „Omul este rau de la natura” (capitolul III), ba încearca chiar sa identifice „originea Raului din natura umana” (capitolul IV). Apoi, ca în orice roman bine scris, apare si speranta: exista în om o „predispozitie originara spre Bine”. Adica omul este rau de la natura, dar înclinat catre Bine. Citind aceste pagini, mi-l imaginam pe om cocotat pe un piedestal al Raului, dar privind în jos, unde era Binele, catre care era el înclinat, si ma temeam pentru el sa nu ameteasca, cunoscând o alta predispozitie a sa, cea de vertij, care este sigur naturala. (Pascal avea chiar un acut sentiment al prapastiei ce s-ar afla în fata sa.) Mai putin temator, Kant identifica, totusi, un pericol al înclinatiei catre Bine a omului, daca aceasta înclinatie este lasata la voia întâmplarii si evolueaza în mod iresponsabil. Evident, nu face aceasta observatie fara scop, pentru ca imediat ne ofera si solutia: religia. În final, tot el ne atrage atentia asupra „proastei slujiri” a religiei de catre preoti, astfel ca, dupa ce ne-am învârtit ca pisica în jurul cozii, ne întrebam: la ce buna toata aceasta discutie despre Bine si Rau? Acum Kant pare sa fie un credincios sincer, ceea ce explica partial logica (sau lipsa ei) în demersul sau filozofic. Recunosc ca, dupa aceasta constatare, omul Kant mi se pare mai simpatic, mai uman, daca ma pot exprima astfel. El redevine însa filozof, simte nevoia sa ne scoata din cercul în care ne învârteam fara iesire, si ne da solutia finala: ratiunea pura. Teoretic este perfect, cel putin în imaginatia lui, dar practic nu ne ofera nimic. Kant se opreste aici, si cred ca bine face, pentru ca si asa ne-a chinuit prea mult. Întreaga lui constructie pare un simplu exercitiu filozofic, din pacate cu aceeasi idee fixa: ratiunea pura. Ideea prioritatii ratiunii pure nu-mi displace, dar, asa dupa cum religia a fost „prost slujita” de catre preoti (când le-a disparut ratiunea), tot asa si ratiunea, prost slujita, a condus deja la câteva consecinte catastrofale. În concluzie, orice exagerare este paguboasa.
Gândirea savanta nu a avut nici macar ea o evolutie lineara. Exista în istorie lungi perioade de timp si zone geografice în care nivelul ei a fost extrem de scazut. De la explozia de productie filozofica a antichitatii grecesti, la hiatul Evului Mediu occidental, spre exemplu, este o prapastie ce nu poate fi întâmplatoare. Nu este obiectivul meu s-o explic acum. Odata cu Renasterea, gândirea filozofica reapare. Nici aici nu intentionez sa dau explicatii, subliniez doar ca nu Renasterea a stimulat filozofia, ci gândirea filozofica a generat re-nasterea. Aceasta afirmatie ar merita o detaliere, dar nu acum. Poate mai târziu. Pentru moment, vreau sa ma opresc putin asupra consecintelor ei. Primele elemente ale noului val filozofic, asa cum se întâmpla de obicei, au fost pozitive. Au urmat, tot ca de obicei, exagerarile firesti oricarei evolutii. Dupa succesul legilor fizicii, specialistii din toate domeniile au încercat sa puna în termeni matematici orice teorie, oricât de nepotrivita ar fi fost ea pentru matematizare. În filozofie, exagerarile s-au manifestat prin dorinta de a construi sisteme atotcuprinzatoare, în care sa încorseteze întreaga gândire omeneasca. Într-adevar, stiintele se diversifica, si un savant nu mai poate cuprinde toate domeniile cunoasterii.
Reveniti cu picioarele pe pamânt, filozofii fac din ce în ce mai mult literatura. Cu alte cuvinte, îsi expun ideile într-o maniera accesibila cititorilor cu pregatire comuna, si nu oricum, ci într-un mod cât mai agreabil. Pe unii dintre ei nici nu stii cum sa-i cataloghezi: „filozofi sau scriitori?”. Pe de alta parte, savantii din alte domenii, ajunsi la vârsta senectutii, simt nevoia sa-si comunice nu numai cunostintele de specialitate, ci si meditatiile personale din sfere mai mult sau mai putin filozofice. Filozofia revine, astfel, în zona dragostei (filo) pentru întelepciune (sofia) mai putin prin contributia specialistilor si mai mult prin aportul adevaratilor cugetatori, daca termenul nu este prea pretentios. Cuvântul de ordine este acum literatura.
Daca filozofii erau în antichitate oameni ai cetatii, se implicau în problemele cetatii, mai ales în cele politice, în democratiile recente apare o nuanta ce accentueaza dorinta lor de a-si asterne pe hârtie meditatiile. Voi pleca de la un citat din introducerea lui Cristian Badilita la cartea lui Porphyrius, „Din Vietile filozofilor”: „Filozoful, care pâna acum fusese privit ca un individ iesit din comun, exersat în cele trei mari domenii ale cunoasterii umane – etica, fizica si teologie –, dar în cadrul cetatii, devine acum un soi de dizident, de „mizantrop" apolitic, ce-si cauta mântuirea în afara cetatii… Pentru un platonician din secolul al III-lea p.Chr., filozofia nu mai are decât prea putin „vocatie politica". Ea se retrage, cu umilinta si discretie, între zidurile unor locuinte private, uneori cât mai departe de asezarile prea aglomerate si zgomotoase. Filozoful devine un ascet contemplativ, traind într-un grup de confrati ce-i împartasesc idealul. Modelul activ de odinioara se transforma acum în model pasiv. Sau macar asa este perceput de ceilalti, de lumea înconjuratoare, normala. (Reamintim: aproximativ în aceeasi perioada, crestinismul produce modelul uman care va izbândi si se va impune peste veacuri: sfântul.)” Constatarea este aproape corecta, cu doua observatii:
Doar câtiva filozofi din antichitate au fost preocupati de teologie, în schimb, mult mai multi au dezbatut subiecte politice.
Secolul 3 nu este reprezentativ pentru filozofie. Daca autorul s-a gândit sa ilustreze Evul Mediu, atunci filozofii cunoscuti erau, de fapt, teologi implicati profund în politica timpului lor, un fel de responsabili cu propaganda în sânul partidului unic: Biserica Catolica. În nici un caz ei nu pot fi considerati niste asceti. Abia începând cu secolul XIX, si dupa democratizarea societatii – reala sau formala – oamenii dispusi pentru meditatii s-au izolat; nu pentru ca nu si-ar fi dorit sa se implice în viata politica, ci pentru ca locul era ocupat de persoane ce nu tineau cont de opiniile lor. În conditiile comunismului est-european, auto-izolarea devenise o necesitate pentru cei ce refuzau sistemul. Termenul „sfânt” li s-ar potrivi unor asemenea persoane, mai ales ca au fost si foarte putine, iar explozia de literatura, aparuta dupa prabusirea sistemului, este cu atât mai explicabila prin descatusarea energiilor.
Omul traieste în grup, dar moare singur. Poate ca aceasta constatare a solitudinii mortii l-a facut sa se gândeasca la un Dumnezeu interior fiintei sale. Si poate ca de aceea omul religios nu poate concepe infinitul cu usurinta unui matematician, deoarece ar rezulta, asa cum ar spune Pascal, un „cerc cu centrul pretutindeni si limitele nicaieri”, miscându-se „între infinit si neant”. Necesitatea descoperirii lui Dumnezeu în mod individual, de unul singur, da sens afirmatiei lui Sartre „Omul este condamnat sa fie liber”, afirmatie altfel paradoxala. Libertatea lui, poate ca singura libertate, în sensul ca nimeni nu-l poate opri, este sa-l caute pe Dumnezeu.
Constiinta este cea care îl obliga s-o faca, iar de constiinta nu poate scapa, pentru ca fara ea n-ar mai fi om. Dar, asa cum în viata unui cercetator, a unui proiectant, dar si a omului obisnuit, dupa o lunga perioada de cautari, apare ideea salvatoare, ca o revelatie, tot astfel si credinciosului i se revela credinta ca raspuns la dilemele sale. Da, dar toti acestia, inclusiv omul religios, trebuie, mai întâi, sa fi avut dileme, probleme, întrebari. Nu exista raspuns fara o problema prealabila. Cine zice ca a avut o revelatie, fara sa fi avut o problema, este un mincinos. Prima întrebare deci este: care a fost dilema lui? Sa ne întrebam mereu cum arata Dumnezeu, cel aidoma cu noi? As avea senzatia ca încerc sa ma uit pe gaura cheii, sa vad cum fac parintii copii. Am alte dileme mai productive.

Despre comunicare

Eficienta omului în fata naturii, detasarea lui fata de celelalte animale, rezida în organizare. Ca individ, omul este slab; organizat, însa, este cel mai puternic. Societatea omeneasca, asemenea societatilor de albine, furnici, maimute etc., are o structura naturala de organizare, cu conducatori si condusi. Complexitatea ierarhiei societatilor umane nu trebuie sa ne faca sa pierdem din vedere caracterul ei natural. Exista, deci, legi naturale, pe care ar fi bine sa le cunoastem si sa le respectam. Rezulta de aici ca orice încercare de a-i modifica structura fireasca este sortita esecului, pe de o parte, si este sursa de erori, pe de alta parte.
Asa stând lucrurile, prima problema este cea a selectiei conducatorilor. Nu stiu cum e la albine sau furnici. La primate, si în general la animalele mari, masculul dominant se impune prin forta. La om, conducatorii au nevoie de argumente pentru a-si convinge semenii sa-i urmeze pe ei si nu pe altii.
Catalogarea societatilor în diferite tipuri are la baza tocmai modul de selectie a conducatorilor: cum se ajunge la putere si cum se pastreaza puterea. Clasicii antichitatii au identificat trei tipuri de organizare de baza, prin care societatile trec în mod ciclic, deoarece nici una dintre ele nu este perfecta, iar nemultumirea oamenilor îi face sa creada ca cealalta ar fi mai buna. Ele sunt: monarhia, democratia si oligarhia. Aristotel le spune regalitate, republica si aristocratie, cu formele lor deviate: tirania, demagogia si oligarhia („Politica”, cartea III, capitolul V). Mie mi se pare ca oligarhia este cuvântul cel mai potrivit pentru organizarea naturala, la care se revine mereu, iar monarhia si democratia sunt cele doua tipuri opuse una alteia, catre care societatile oscileaza ca un pendul. La orice trecere de la o forma la alta se petrece doar o schimbare de personaje cu unele tulburari mai mici sau mai mari, dupa care societatea revine la organizarea ei naturala, din pacate, numai în trecere catre directia opusa. Ceea ce le face sa se comporte astfel este neastâmparul oamenilor, dorinta unora de a fi sefi în locul altora. (Daca neastâmpar este un cuvânt mai putin impunator, atunci înlocuiti-l prin „elan vital” (Bergson), „vointa de viata” (Schopenhauer) sau alti termeni consacrati). Eu as introduce termenul de „instinct vital” sau, si mai bine, „instinct expansionist”, un fel de „Big Bang” individual. Fiecare schimbare trebuie însa pregatita, argumentata, motivata. Se construiesc în acest scop scenarii ample, în care, pe lânga argumentele social-politice, grefate pe nemultumirea vesnica a oamenilor, apar argumente religioase, uneori chiar o noua religie, necesara pentru a da oamenilor o speranta. În ultima analiza, monarhia, democratia si orice altceva, sunt doar scenarii.
Dar, organizarea presupune comunicare si aici se afla cheia succesului umanitatii: omul a inventat limbajul. Limba însasi s-a nascut pentru a comunica. Organizarea si limbajul s-au dezvoltat împreuna, în vederea coordonarii unor actiuni, începând cu vânatoarea la omul primitiv si pâna la cele mai complexe activitati din zilele noastre.
Odata cu societatea, limba se dezvolta si ea. A facut-o dintotdeauna si o face si în prezent. Iata o proba relativ recenta: Vasile Conta a scris un studiu, „Teoria fatalismului”, pe care l-a publicat mai întâi în limba româna, în revista, pe atunci ieseana, „Convorbiri literare”, între septembrie 1875 si martie 1876, iar apoi în limba franceza: „Théorie du fatalisme. Essai de philosophie matérialiste”, Bruxelles, 1877. Titlul poate induce în eroare pe cititorul de azi, când cuvântul fatalism are o conotatie catastrofica, de aceea subtitlul („Încercare de filozofie materialista”) este mai aproape de continut. Este o carte de filozofie, a carei tema este sustinerea tezei pe care am putea-o numi mai repede o teorie a cauzalitatii. Este interesant de observat schimbarea sensului unor cuvinte, datorita evolutiei limbii, ceea ce ar trebui sa le dea de gândit celor ce se grabesc sa citeze ad literam fraze ale scriitorilor de demult si sa le puna în sarcina idei pe care acestia nu le-au avut în vedere. Desi lucrarea lui Vasile Conta a mai fost publicata de câteva ori, în 1923, apare la Bucuresti o traducere în limba româna dupa versiunea franceza, traducere datorata Anei Conta-Kernbach, sora filozofului, si continuata si finalizata dupa moartea acesteia de dr. P. Zosin, de la Iasi. Evident, întrebarea „de ce a fost nevoie de o traducere din franceza în româna, desi exista versiunea initiala scrisa direct în româna?” este inevitabila. Raspunsul ni-l da însusi editorul, în nota introductiva la editia din 1923: „...confruntarea celor doua editii arata simtitoare deosebiri. Textul francez este mai precis, mai... La aceasta superioritate a versiunii franceze contribuie fara îndoiala si faptul ca limba noastra era la 1875 mai putin înca decât astazi apropiata nevoilor gândirii stiintifice”. Limba franceza i-a permis, asadar, românului Vasile Conta sa se exprime mai bine decât a putut s-o faca în româna anului 1875; în schimb, cea din 1923 le-a permis traducatorilor s-o faca într-o maniera acceptabila, chiar si în zilele noastre.
Daca cineva îsi imagineaza evolutia limbii ca fiind datorata dorintei cuiva de a monologa în fata unei audiente admiratoare, înseamna ca a suferit de o maladie profesionala ce l-a rupt de realitate si l-a înstrainat. În procesul de comunicare, daca sursa nu a primit raspunsul cuvenit din partea destinatarului, înseamna fie ca acesta nu a înteles mesajul, fie ca pe canalele de comunicare a existat o disfunctie, asadar comunicarea nu s-a produs. La asemenea chestiuni ar trebui sa mediteze unii „pretiosi” artisti, (si nu numai), arta fiind si ea un proces de comunicare prin mijloace specifice. Mijloacele nu pot modifica esenta procesului, care este atingerea unui scop. Iar fara un scop, plutim în deriva.
Am facut o mica paranteza. Sper ca nu fara folos. Revin la organizare. Forma cea mai înalta a ei în epoca moderna este statul. Datorita complexitatii sale, societatea se structureaza din motive functionale. Apar astfel conducatori si condusi si – odata cu ei – politica si lupta politica. Cei ce vor sa fie conducatori trebuie mai întâi sa indice un scop, o tinta catre care societatea ar trebui sa se îndrepte si sa-si convinga semenii ca ei sunt cei mai potriviti sa le fie ghizi. Asa se naste propaganda. Identificarea scopului este o arta psihologica. Ei, conducatorii, trebuie sa speculeze cele mai profunde sentimente si dorinte ale oamenilor, ceea ce nu este tocmai usor, pentru ca acestea se schimba în decursul timpului. Astazi se poarta democratia, generata de dorinta oamenilor de a se crede egali între ei. Este orgoliul ridicat la cel mai înalt nivel. Omul vrea sa fie propriul sau Dumnezeu. Mai demult, în locul acestui orgoliu nemasurat se afla opusul lui: frica. Frica de trasnete, de animale mai puternice, de seceta sau de inundatii, frica de orice, dar si speranta ca nu i se va întâmpla nimic rau, ba poate ca va avea si ceva noroc, zeii îi vor fi binevoitori si – de ce nu? – poate ajunge în Rai sau vine Raiul peste el. Asa a aparut religia. Este vreo diferenta între propaganda politica recunoscuta ca atare si religia folosita în acelasi scop? Evident ca nu! Ambele speculeaza sentimentele oamenilor. Spuneam ca nu este tocmai simplu, pentru ca între cele doua si mai ales în interiorul lor exista o infinitate de nuante pe care politicianul trebuie sa le sesizeze si sa le valorifice în interesul lui. Aceasta este arta politicului, dar nu de ea ne ocupam noi aici.
Forma cea mai savanta a limbii se gaseste în literatura, iar când vorbim despre literatura, ne gândim la carte. Odata cu generalizarea stiintei de carte, tot mai multi oameni doresc sa treaca de la starea de cititor la cea de scriitor, daca i se pare ca are si el ceva de spus lumii. Pe de alta parte, într-o masura mai mica sau mai mare, orice om este tentat sa filozofeze sau macar sa mediteze. Avem toate motivele sa presupunem ca a facut acest lucru dintotdeauna. Si daca tot filozofeaza, el vrea sa-si comunice gândurile semenilor sai. Expresia „semenilor sai” trebuie interpretata ad literam, deoarece oamenii pot comunica doar în interiorul aceleasi culturi si la nivelul lor de întelegere.
Visul comunicarii a devenit posibil într-o masura tot mai mare datorita evolutiei tehnologiei. Asa se face ca, daca din trecut s-a pastrat doar gândirea savanta înregistrata prin scrieri de tot felul, pe piatra, piele, papirus, hârtie etc., astazi din ce în ce mai multi oameni doresc sa-si vada cugetarile înregistrate si difuzate pe arii cât mai extinse, ceea ce este foarte bine, chiar daca ridica noi întrebari, creeaza noi institutii si mentalitati. Despre carti sub forma de file legate pe o latura (codex) putem vorbi numai dupa ce romanii au avut aceasta idee si ne-au oferit astfel posibilitatea de a sari peste paginile neinteresante. Pâna atunci, placile ceramice, sulul de papirus si celelalte erau destul de incomode. Adevaratul salt l-a realizat inventarea tiparului. Astazi, Internetul este campionul comunicarii. De aceea, asocierea omului de cultura cu refractaritatea la Internet este similara cu o afirmatie de genul: „îmi place literatura, mai putin literele dintre f si m”. Si totusi, cartea continua sa ramâna marca scrierilor ce se doresc perene, motiv pentru care, pe lânga „înteleptii” oficial înregistrati, foarte multi oameni doresc sa publice carti, iar unii o fac chiar cu banii lor. Se pare ca dorinta si mândria de a lasa urmasilor urma gândurilor lor este un fruct al democratiei, pentru ca, în trecut, informatia se transmitea pe cale orala, nu numai pe orizontala, ci si pe verticala, de la generatie la alta. Biblia nu este iscalita de nimeni, si nici macar Socrate nu s-a ostenit sa ne lase ceva scris.
Cum spuneam, dezvoltarea tehnologiei a permis accesul la carte al unui numar tot mai mare de cititori si scriitori potentiali. Literatura a depasit granitele gândirii savante, s-a diversificat si adaptat pretentiilor si gusturilor tuturor categoriilor sociale, ceea ce nu înseamna, însa, ca oricine se poate adresa tuturor. Într-o oarecare masura, aceasta idee pare posibila în zona literaturii de divertisment, dar si aici gradele de cultura diferite ale oamenilor impun categorii diferite de literatura. Chiar si în zona divertismentului, diversificarea nu lipseste si – fie si nerecunoscute – exista literatura de cartier, manele etc., ca sa împrumut termeni similari din muzica.
Barnaby Rich scria în 1613: „Una dintre maladiile acestui veac este multimea de carti; lumea este atât de supraîmpovarata cu ele, încât nu este în stare sa digere abundenta de materie inutila care este produsa zilnic si raspândita în lume”. Ce s-a mai întâmplat de atunci? Asa cum era firesc, au aparut din ce în ce mai multe carti. „Boala” a capatat dimensiuni pandemice. De altfel, constatarea nu l-a împiedicat nici macar pe autorul ei sa scrie el însusi alte carti, de unde se vede ca nu multimea lor îl deranja atât, cât concurenta celorlalti autori. Astazi, dupa aparitia Internetului, ca si atunci, dupa aparitia tiparului, autorii au aceeasi temere: ce se va face omenirea cu aceasta abundenta de informatii (raspândita de concurenti)? Raspunsul este simplu: ce a facut si pâna acum. Întrebarea este alta. Nu pentru ca am avea nevoie de una noua, ci pentru ca cea pusa este gresita. Problema noastra dintotdeauna este cum sa ne descurcam prin multitudinea de informatii de tot felul – scrise sau nescrise –, cum le filtram pe cele folositoare, cum ne aparam de cele inutile?
Înca de pe vremea când tiparnitele nu erau prea multe sau erau, dar aveau administratori vajnici, a functionat un filtru al lucrarilor admise pentru publicare. Indiferent de criteriile folosite, criterii de care nu merita sa ne ocupam acum, filtrul a avut nevoie de un personal specializat, oameni de litere (persoane ce se ocupau cu literele). Initial, ei au fost recrutati dintre intelectualii autentici, adica cei ce îsi folosesc intelectul ca mijloc de productie. Cu timpul, însa, ca peste tot unde evaluarile sunt relative, dupa modelul cizmarilor deveniti sefi de stat si al ignorantilor academicieni, literatura oficiala a adoptat aceeasi metoda. Cu sau fara poluatori, selectia cartilor din punctul de vedere a cititorului a devenit importanta. A aparut, astfel, o noua profesiune, cea de critic literar, cu rolul de a orienta cititorii. Din pacate, desi ei exista teoretic, practic nu-si îndeplinesc rolul aproape deloc. Pentru ca afirmatia pare dura, o voi justifica printr-un exemplu din sport, unde exista trei categorii distincte: profesionistii, ziaristii si suporterii. Cele trei categorii nu se interfereaza si asta explica numarul mare de suporteri, mai ales în fotbal. In sport, ziaristii sunt cei care întretin atmosfera, o încalzesc prin comentariile lor, mentin treaza atentia fanilor. În literatura, unde profesionistii sunt ei însisi specialisti ai cuvintelor, categoria ziaristilor se confunda cu cea a profesionistilor si atunci obiectivitatea dispare, iar critica este cel mai adesea partinitoare. Eventualul cititor simte intentiile pro-domo ale acestor ziaristi travestiti si renunta sa mai fie cititor al unor asemenea publicatii. Publicatiile de critica literara sunt citite doar de cei care le scriu, de multe ori nici chiar de catre acestia. În consecinta, rolul de orientare a cititorului de catre criticul literar lipseste. În plus, ar fi si dificil s-o faca, daca el însusi nu-si delimiteaza zona de interes. Pâna ce si în sport, ziaristii se specializeaza, fiindca o singura persoana n-ar putea acoperi toate domeniile. Cu atât mai mult în cultura, asemenea pretentii denota doar ignoranta si nu o cultura autentica.
Ca dovada a ineficientei criticilor este faptul ca cele mai citite carti sunt cele carora li se face publicitate si nu cele recomandate de critici. În comert, cea mai convingatoare publicitate este aceea bazata pe recomandarea unui profesionist în materie. O pereche de schiuri, spre exemplu, se vinde mai bine, daca marca respectiva este recomandata de catre un schior celebru. În literatura, însa, nu se întâmpla asa. Opiniile criticilor literari sunt ignorate. Ele ramân în zona confuza a disputelor de culise din familia de scriitori-critici. De ce? Ar trebui sa vedem. De ce autoritatea schiorului este recunoscuta, iar a criticului nu? Simplu! Pentru ca schiorul si-a dovedit competenta.
Pe lânga critici, au aparut si specialisti, cunoscatori ai unor retete, ce ne învata cum se face literatura, de parca ar fi un fel de mâncare. Ba unii mai si judeca lucrarile altora dupa cum se încadreaza sau nu în „retetarul” lor, fara sa-si puna problema daca au înteles mesajul autorului, autorii fiind de multe ori cu mai multe nivele intelectuale deasupra judecatorilor.
Desi unele dictionare trateaza literatura ca totalitatea scrierilor, exista si acceptiunea de creatie artistica. Unde începe si unde se termina ea este mai greu de precizat. În trecut, chiar si lucrarile stiintifice erau scrise în versuri. Astazi, pragmatismul nostru cel de toate zilele ar face ridicole asemenea pretentii. Între o creatie artistica si o scrisoare de afaceri, diferenta de stil este radicala, desi nimeni nu ne împiedica sa redactam scrisori frumoase. Arta, destinata satisfacerii placerilor noastre estetice, are ca obiectiv nu numai placerile vizuale, auditive, sau gastronomice, dar si ale celor intelectuale, si, mai ales, a celor care ating constiinta noastra. Simt acum nevoia unor distinctii, pe care le voi face prin câteva exemple.
Nivelul 1: Un lup a mâncat o oaie.
Relatarea uzuala poate fi un proces-verbal în termenii: „Comisia special întocmita s-a deplasat la fata locului si a constat... În concluzie, ea va decide ca serviciul de contabilitate va opera în scripte înregistrarile corespunzatoare si asa mai departe”. Nimic deosebit, nimic de natura sa impresioneze. Scriitorul, însa, va începe cu câteva fraze de genul: „Peste stratul de frunze uscate s-au asezat primii fulgi de zapada adusi de vântul rece dinspre piscurile muntilor deja albiti. Batrânul cioban, chinuit de insomnii transcedentale, medita la...” În final, cititorul, cu ochii umeziti de lacrimi, este gata sa ia pusca si sa omoare toti lupii din lume. Am fost ironic, dar nu asta conteaza acum.
Nivelul 2: Lupii manânca oi.
Este o constatare la fel de banala, dar cu un anumit grad de generalizare. Acesta poate fi subiectul unui referat, însotit de date statistice, catre un forum international, menit sa atraga atentia opiniei publice si politicienilor asupra pericolului pentru umanitate ca lupii manânca oi. Poetul, însa, prin câteva versuri, realizeaza ceea ce zeci de forumuri internationale nu reusesc, mai ales daca transforma oaia într-o caprioara.
Nivelul 3 ar putea fi o idee ceva mai abstracta, la 4 poate chiar una usor filozofica, si asa mai departe.
Comun pentru toate nivelurile este necesitatea continutului, a unei idei directoare. Cât despre claritatea expunerii, ea este nu numai o conditie, ci un ideal al oricarui intelectual autentic. Cu cât ideea este mai complexa, mai profunda sau mai abstracta, cu atât mai mult claritatea expunerii este necesara. O expunere confuza denota, fie confuzia din capul autorului, fie o încercare de a masca prin fraze fara sens lipsa oricarei idei. Necesitatea unui continut si claritatea expunerii lui sunt conditii sine qua non. Daca expunerea are valente artistice, atinge constiinta noastra, atunci avem de-a face cu o creatie literara. Masura realizarii artistice consta în persistenta ideii induse în mintea cititorului, modul în care i-a stimulat meditatia asupra subiectului. Expunerea neclara nu face mesajul mai artistic.
Cum piramida sociala are baza jos si vârful sus, este firesc ca majoritatea scriitorilor sa opereze la nivelurile inferioare, ale ideilor simple. Acest lucru nu trebuie sa ne deranjeze. Este realitatea pe care trebuie s-o acceptam, iar ascunderea ei nu ne este de nici un folos. Prezentarea confuza a ideilor nu le face mai savante, nu le schimba nivelul si nici autorul nu devine mai filozof, ci dimpotriva. Nivelul apartine ideii si nu modului de expunere, iar fara idee, literatura nu exista. Revenind la carti, cunosc o persoana absolut remarcabila prin ignoranta ei. Lipsa informatiilor elementare si ridicolul asociatiilor de idei ce-i trec prin minte, fac imposibila orice discutie cu ea, mai ales daca nu ai simtul umorului sau esti într-o dispozitie mai putin ludica. Si totusi, aceasta fiinta a citit aproape tot atât de mult cât un om de cultura autentic, poate chiar mai mult. Din pacate pentru ea, numai romane de dragoste. Evident ca nici un om de cultura n-ar dori s-o considere coleg de breasla. Se pune atunci întrebarea: unde începe si unde se termina lectura omului de cultura? Judecând dupa unii dintre cei pe care îi cunoastem, ale caror lecturi se opresc acolo unde întelegerea textului este mai dificila, rezulta ca felia în discutie este foarte subtire, de cele mai multe ori limitata la „ceea ce stiu eu este cultura; restul sunt fleacuri”. Se aude destul de des afirmatia potrivit careia americanii ar fi inculti, de unde consecinta implicita ca noi le-am fi superiori, desi rezultatele economice, politice si aproape de orice alta natura ar trebui sa ne conduca la concluzia opusa. Si aici este evidenta aceeasi mentalitate aroganta, aceeasi opinie prea buna despre noi însine. Oare n-ar trebui sa meditam putin si sa vedem daca nu cumva modul în care vedem noi cultura ar avea nevoie de unele ameliorari?

Epoca post-crestina

Nu va speriati, nu intentionez sa descriu si nici macar sa imaginez ceea ce se va întâmpla dupa noi. Este vorba chiar despre epoca în care traim. Am poreclit-o post-crestina din doua motive.
În primul rând, pe lânga crestini, pe Terra se gasesc în prezent si oameni apartinând altor religii, ca si suficient de multi necredinciosi. Asta ca sa nu mai vorbim despre faptul ca bisericile crestine, în special cea catolica, înregimenteaza formal si pe cei pe care i-au crestinat fortat în diferite momente istorice, cum sunt amerindienii, dar care îsi vad linistiti de credintele lor chiar si în zilele noastre. La un recensamânt al celor ce se considera cu sinceritate crestini, am contoriza cu mult mai putini, astfel încât, din acest punct de vedere, perioada pe care o strabatem s-ar putea numi la fel de bine musulmana, budista sau chiar atee, desi cred ca cel mai potrivit nume ar fi unul al disputelor religioase.
În al doilea rând, noi ne auto-denumim crestini, desi am uitat demult valorile crestinismului, asa cum au fost ele gândite initial. Suntem, de fapt, la fel de crestini pe cât de comunisti am fost în anii din urma, comunismul fiind si el un ideal în care n-am trait nici o zi. Iar în ceea ce priveste doctrina religioasa, sa nu pierdem din vedere ca religia islamica are aceeasi baza cu cea crestina. Ce-i drept, în religie interpretarea este mai importanta decât fapta, iar din cauza acestui relativism, putem spune orice, cu conditia sa nu poata fi verificat, fiindca numai ideile neverificabile pot constitui paradigme religioase. Faptul ca, astazi, stupiditatea politicii americane conduce la dispute religioase între musulmani si crestini va induce aceeasi idee eronata, cum ca oamenii se lupta între ei pentru convingeri religioase. Este si a fost o minciuna menita sa manipuleze masele. În realitate, au fost întotdeauna interese politice, mascate sub diferite forme.
I-am putea spune epoca democrata, dar ea este tot atât de democrata pe cât de comunista a fost cea comunista, sau pe cât de crestina a fost cea crestina, daca a fost vreuna. Iar daca vorbim despre post-comunism fara sa fi trecut prin el, înseamna ca este firesc sa vorbim acum despre post-crestinism. (Deoarece comunismul a fost doar Est-european, post-comunismul ramâne un atribut cvasi-local, ce nu poate caracteriza o epoca.) În consecinta, vom vorbi nu despre epoca democrata, ci despre cea post-democrata, atunci când omenirea va abandona democratia ca slogan propagandistic si va inventa altceva. Acel altceva ce este pe cale sa vina nu poate fi înca intuit, dar asta nu înseamna ca nu va veni. Va veni cu siguranta! Deocamdata sa ne oprim putin asupra prezentului si sa-i analizam „fiziopatologia”.
Societatea se dezvolta continuu, traditiile se modifica si ele în timp, adaptându-se la tehnologia vremii. Biserica, desi ar fi trebuit sa-si adapteze mesajul, în ultimul timp nu a facut-o. Astazi, mesajul preotilor nu mai este credibil, religia a cazut în desuetudine. Nivelul cultural al oamenilor a crescut, astfel încât multi preoti sunt mai putin informati decât media enoriasilor, pe care ar trebui sa-i pastoreasca. Paradigmele democratiei accentueaza libertinismul în dauna bunelor traditii. În lipsa unei institutii general recunoscute, care sa discerna între bine si rau, care sa participe activ la formarea unor traditii folositoare societatii, oamenii simpli aleg ceea ce li se pare lor ca le este favorabil în acel moment, stabilind astfel traditii eronate, pentru ca, de obicei, ceea ce pare facil si/sau placut, nu este si întelept. Daca în trecut biserica îsi asumase acest rol, astazi democratia nu a pus nimic în loc, nu exista nici o institutie similara. Alesii poporului, când nu sunt ignoranti, sunt oameni interesati de afaceri, lupte politice si orice altceva decât educatie. Iar daca omul simplu nu mai actioneaza în conformitate cu traditia, ci se bazeaza pe propria sa judecata, atunci ar trebui sa vedem care sunt criteriile sale de judecata. Macar acestea ar putea fi influentate, daca nu prin religie, poate prin literatura sau arta, chiar daca puterea lor de influenta este, cel putin deocamdata, minora. Spun deocamdata, pentru ca, în sinea lor, oamenii îsi doresc sa fie îndrumati. Exista astfel speranta ca ei însisi vor fi cei care vor stimula dezvoltarea unei forme oarecare de educatie. Evident, vom avea atunci de-a face cu un alt fel de literatura decât cea întretinuta azi de oficialitati si cu oameni de litere de alta clasa. În al doilea razboi mondial s-au confruntat Stalin si Hitler. Pentru noi, astazi, amândoi sunt personaje negative; dar, la timpul lor, fiecare din cei doi aveau, pe lânga adversari, simpatizantii lor. Întrebarea care dintre ei a fost mai bun este inutila, pentru ca amândoi au fost rai. Oare pentru câti dintre politicienii de azi întrebarea va fi inutila peste o generatie? De ce nu suntem capabili sa decelam caracteristicile lor reale din timp? Interese meschine ne fac atât pe noi, oamenii obisnuiti, cât si pe politicieni, sa alegem compromisul ce ne pare favorabil pentru moment, fara sa ne pese de viitor. Sa nu uitam ca Hitler a ajuns în fruntea statului prin alegeri libere!
Nu vreau sa fac politica acum, dar daca urmarim politica Statelor Unite dupa ce au ramas fara adversar, si mai ales sub echipa Bush, aflam în ea un monument al greselilor catastrofale. De ce? Pentru ca si ei sunt victimele unor scheme gresite. Argumente meschine, dar care se înlantuie, îi fac sa amplifice dispute marunte la conflagratii mondiale. Ascutirea antipatiei dintre musulmani si crestini va avea consecinte nefaste pe termen foarte lung, iar terorismul nu va disparea, ci dimpotriva. Si toate acestea, pentru ce? Pentru ca, dupa o lunga perioada de prosperitate, în mod firesc, economia SUA urma sa cunoasca o perioada de usor declin. Dezvoltarea oricarei economii nu poate fi lineara la infinit. Ea este oscilatorie, iar ceea ce conteaza este trendul general si nu variatiile de moment. Dar perioada favorabila a apartinut unei guvernari democrate, astfel ca cea republicana, care a urmat la conducere, parea dezavantajata. Deoarece oamenii simpli judeca pe orizonturi de timp foarte scurte, ei ar fi tras concluzia ca democratii au fost mai buni. Solutia cea mai simpla pentru redresarea economica este razboiul. Prin razboi se consuma echipamentele fabricate în exces si apar comenzi pentru echipamente noi, oamenii au de lucru, si asa mai departe. Tara se afla într-o stare de excitatie si lumea nu mai vede problemele reale, ci doar pe cele artificial create. Guvernarea este salvata! Aceasta a fost schema Bush. Terorismul a fost doar o gaselnita de moment, din nefericire, foarte prost inspirata, catastrofala, din pacate, nu atât pentru ei, cât pentru întreaga omenire.
Am folosit cam multe cuvinte pentru un subiect politic doar ca sa arat ca, în tot ceea ce face, omul se comporta în conformitate cu niste scheme pe care si le-a însusit sau care i s-au inoculat prin educatie si propaganda. Poate ca nici nu era nevoie sa insist, mai ales ca demonstratia o facuse deja Bergson, cu mult mai bine decât mine. El a scris însa o carte întreaga cu acest subiect, asa ca eu pot fi iertat pentru un biet paragraf. „Inteligenta va sfatui mai întâi egoismul. Dotat cu inteligenta, trezit la reflectie, omul se va întoarce catre sine si nu se va mai gândi decât sa-si rânduiasca mai placut zilele. Religia primitiva este o precautie împotriva pericolului ce ne pândeste din clipa în care omul a început sa gândeasca: pericolul de a nu se gândi decât pe sine, de a se gândi doar la sine. Ea este deci o reactie defensiva a naturii împotriva inteligentei.” Poate fi valabil pentru societatile foarte mici ale omului primitiv. Societatile mari de azi l-au scos din conditia lor naturala si opereaza la un nivel ale carui efecte nu le poate controla, uneori nici întelege. Iar în conditii de globalizare, daca va fi atinsa, ea va reprezenta catastrofa finala pentru umanitate. Sa mai notam ca societatea este condusa de politicieni, singura profesiune pentru care nu exista o scolarizare prealabila. Si cu cât societatea este mai mare, cu atât conducatorii ei se îndeparteaza mai mult de la adevaratele lor îndatoriri sociale.
Ce vreau eu sa spun este ca schema e gresita; si e gresita fiindca ne lipsesc reperele de orientare, criterii de evaluare corecte. Putem elabora oricâte scheme. În lipsa unor repere realiste, toate schemele vor fi gresite, fiindca nu ne conduc nicaieri. De la o utopie la alta, plutim în deriva la nesfârsit, desi se pare ca un sfârsit ne asteapta, chiar daca nu apocaliptic. Escatologia nu este pasiunea mea, dar sa nu uitam ca si dinozaurii au disparut, si acest lucru e o realitate constatata si nu o fictiune. Dar cum asemenea scheme au existat dintotdeauna, iar ele se modifica în timp si, în consecinta, si acestea ale noastre de azi se vor schimba, ne putem pune problema cum sa le facem macar pe acestea din urma mai bune si nu mai proaste, mai ales ca, pâna acum, evolutia lor se pare ca a fost negativa, în ciuda iluziilor noastre ca civilizatia a evoluat.
Daca prin civilizatie întelegem tehnica, inclusiv tehnica de lupta, atunci trebuie sa recunoastem ca ne-am civilizat periculos de mult. Curios este ca pâna si dictionarele enciclopedice asociaza civilizatia cu nivelul tehnologic. Eu, prin civilizatie, prefer sa înteleg modul de comportare a oamenilor în interiorul unei comunitati, a relatiilor dintre ei, si de aceea accept termeni ca civilizatie egipteana, rurala, montana, malgasa, europeana etc., dar nu civilizatie pur si simplu. Cât despre adjectivul civilizat, el poate fi atribuit celui care respecta regulile existente într-o comunitate. Echivalentul grecesc (politicos) existent si el în limba româna, este cred mai aproape de sufletul nostru, mai corect interpretat. Cine tulbura linistea vecinilor cu muzica lui amplificata exagerat nu este mai civilizat pentru ca foloseste o tehnologie avansata, ci, dimpotriva. Gradul de „civilizatie” al automobilistului care stropeste pietonii, trecând cu viteza prin baltoace, nu depinde de marca automobilului. Acelasi lucru îl putem spune si despre SUA. Atunci când, sub diverse pretexte, masacreaza populatia unor tari precum Coreea, Vietnam, Afganistan, Irak etc., americanii dovedesc doar ca tehnologia pe care o folosesc este mai avansata decât gradul lor de civilizatie. Iarasi politica! Se pare ca de politica nu putem scapa! Dar este firesc sa nu putem scapa, deoarece omul este un animal social, iar societatea, ca orice organism, este organizata (Organism organizat! Suna strasnic!), iar orice organizatie are nevoie de lideri, deci de politicieni.
Democratie? Sa fim seriosi! Politicienii nu sunt niste îngeri. Dimpotriva, ei sunt cei mai rai dintre rai. Singurul lor obiectiv este interesul personal. Acesta, însa, este realizat mai eficient în echipa decât ca persoana particulara. Partidul este gasca împreuna cu care el spera sa parvina. Prosperitatea societatii nu sta în cinstea sau inteligenta lor. Esenta democratiei consta în disputa deschisa, publica, dintre politicieni pe problemele societatii. Insist: disputa publica! Numai astfel electoratul se poate orienta si îi poate „tine în frâu” pe politicieni.
Se întâmpla acest lucru în zilele noastre? Partial, da. În rest… Iata un exemplu contrar: George W. Bush reprezinta un partid de dreapta, în timp ce Tony Blair unul de stânga. Si totusi, s-au aliat pentru un interes comun lor, dar care interes nu poate fi al ambelor partide, din moment ce ele au doctrine diferite. În schimb, în disputa Clinton vs. Monica Lewinsky, parlamentarii au votat conform apartenentei lor politice, si nu conform opiniei lor personale asupra cazului concret. Deci disputa politica îndeparteaza politicienii de la adevar si de la interesele generale ale societatii. Asupra termenilor „dreapta” si „stânga” observam ca ei sunt relativi. În politica oricarei tari exista dreapta si stânga, dar în valoare absoluta ei sunt diferiti pentru tari diferite. Trebuie, de aceea, ca în conversatii sa tinem seama de relativitatea unor asemenea cuvinte, pentru ca opiniile interlocutorilor sunt cu siguranta diferite. Ne imaginam o scala pe care valorile normale sunt, sa zicem, cinci pentru cineva si opt pentru altcineva. Pentru primul, sase înseamna dreapta, în timp ce pentru al doilea înseamna foarte la stânga.
În ceea ce priveste disputa Clinton vs. Monica Lewinsky, câstigul republicanilor care l-au acuzat a fost extrem de mic. În schimb, pierderea pentru democratie a fost enorma. Alegatorul american a constatat ca alesii sai nu sunt tocmai buni, iar mecanismul alegerilor produce erori. În consecinta, sistemul democratic astfel conceput este gresit. Bineînteles, ei îl vor sustine mai departe, dar nu din convingere, ci din mercantilism: prosperitatea americana este superioara, ea este cea care atrage oameni de pe tot globul, si nu convingerile politice.
În primavara anului 2005, Franta a respins prin referendum proiectul Constitutiei Europene, desi majoritatea tarilor îl acceptasera, prin simpla aprobare a parlamentelor lor. Importanta aici nu este atât lasitatea administratiei Jacques Chirac, care este o problema a francezilor, cât viciile democratiei evidentiate prin acest esec. La sfârsitul celui de al doilea razboi mondial, ideea înfratirii nemtilor cu francezii ar fi fost etichetata drept o gluma proasta. Evident ca nu i-a trecut nimanui atunci prin minte sa organizeze un referendum cu aceasta tema. Si totusi, ideea s-a realizat. Nu prin consultarea maselor, ci prin întelepciunea unor politicieni. Se vorbeste astazi – suficient de prosteste, c-asa-i în democratie – despre obiective economice, Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului fiind una de natura economica. Greseala consta în confuzia dintre scop si mijloace, iar dovada este faptul ca initiatorii nu erau oameni de afaceri, ci politicieni. Primul pe lista este Robert Schuman, ministru de externe al Frantei în acel moment, care nu s-a remarcat niciodata ca om de afaceri, ci ca luptator în rezistenta franceza. El si-a dat însa seama ca un viitor razboi între cele doua state poate fi evitat prin înlocuirea vechilor divergente prin interese comune pe seama acelorasi resurse. Putina întelepciune – e drept, rara printre politicieni – a condus la Uniunea Europeana de astazi si, mai ales, la evitarea altor conflicte militare, cel putin în Europa Occidentala.
Asa ca ne întrebam: chiar ne dorim o democratie adevarata, daca pâna si pseudo-democratia noastra se dovedeste a fi nelucrativa?
Am aratat în capitolul anterior importanta limbii si a literaturii unui popor, exemplificând cu dezvoltarea impresionanta a limbii române la începutul secolului 20. Aceasta evolutie a continuat si continua si azi, ce-i drept, nu chiar în acelasi ritm. Întrebarea este: încotro? Atunci, România se afla în faza de integrare în cultura europeana, dupa perioada fanariota, în timp ce astazi ne place sa credem ca ne aflam deja acolo, în Europa, iar limba evolueaza în mod normal, ca orice alta limba a unei tari civilizate. Oare? Da, dar nu fara poluatori. La gândul poluatorilor, îmi scade moralul (Voi reveni!). Cât despre „Da”, acesta este destul de aproximativ, dar cred ca acceptabil. De ce cred si nu sunt sigur? Orice limba se afla undeva pe o scara a valorilor, de la cele mai rudimentare, pâna la cele ce permit exprimarea celor mai profunde idei. Dificultatea consta în imposibilitatea auto-evaluarii. Stim ca limbajul si gândirea se formeaza împreuna. Exista studii celebre si recunoscute în acest sens. Îl voi aminti doar pe Henri Wald, nu pentru ca ar fi cel mai important – dimpotriva, el este recunoscut doar ca publicist – ci pentru ca a scris cu deosebita pasiune pe aceasta tema si este, de aceea, mai accesibil. Da, nu putem exprima ceea ce nu gândim, si nu putem gândi decât ceea ce este exprimabil, bineînteles în limba sau limbile pe care le cunoastem.
Unde se afla limba româna pe aceasta scara? Putem afla doar daca ne raportam la alte limbi. O buna masura este tocmai capacitatea unei limbi de a traduce texte din alte limbi, într-o maniera directa, simpla, usor inteligibila de catre cititorul obisnuit. Exista ceva ce am citit sau despre care am aflat dintr-o limba straina sa nu putem exprima în limba româna? La nivelul cunostintelor mele, nu, dar eu nu sunt chiar un erudit. M-am bucurat sa aflu când cineva mai învatat decât mine, Gabriel Liiceanu cred, a declarat ca nu a întâmpinat nici o dificultate în traducerea unei lucrari filozofice din germana în româna, cu observatia ca era vorba despre o lucrare mai veche, si nu chiar una ultramoderna. Ramânem, deci, la credinta ca limba româna este, chiar daca nu în vârf, destul de aproape de el.
Curentul vulgar, la moda astazi, nu l-as lua în seama, desi el polueaza în mod evident limba. Dar, asa cum avem manele în muzica, avem si manele în literatura. Pornografia si înjuraturile, oricât de mare placere le-ar face unora, nu vor intra niciodata în nici un fel de literatura si, în nici un caz, în limba literara. Da, o înjuratura are calitatea de a exprima foarte succint un sentiment. Este, daca vreti, o poezie a sentimentelor negative; atâta doar ca, exprimând-o, nu înseamna ca am facut literatura.
În trecut, limba româna literara s-a cristalizat prin contributia intelectualilor moldoveni, si nu în mod întâmplator, ci – apropo de teoria lui Vasile Conta – din motive obiective. Cauza este vecinatatea cu Polonia, tara cândva puternica si civilizata (sa nu uitam ca a avut una dintre primele universitati din Europa), iar mai târziu cu Imperiul Habsburgic. Copiii boierilor moldoveni mergeau la studii în Polonia, iar atunci când se aflau în dizgratia domnitorului, emigrau tot acolo chiar ei însisi. Nu întâmplator, adevaratul ridicator, ctitorul spiritual al celebrei Pecerskaia Lavra de la Kiev, pe atunci teritoriu polonez, a fost un român, Petru Movila. Asa se face ca moldovenii simpli, chiar si inculti, desi au o pronuntie usor diferita, vorbesc si azi o limba corecta din punct de vedere gramatical. Daca Eminescu, Sadoveanu etc. ar fi fost prahoveni, spre exemplu, dezacordul de numar ar fi fost regula si nu greseala.
Astazi, centrul cultural al României este la Bucuresti. În plus, vecinatatea imediata conteaza mai putin în conditiile tehnologiei moderne. Exista oameni luminati care scriu carti bune si suntem astfel asigurati ca vom tine pasul cu lumea. Pericolul se afla în ruptura pe cale sa se produca între acestia si restul populatiei, educata la televizor si prin exemplul unor parveniti. Cartile bune sunt putine si sunt citite de si mai putini cititori. În curând, ele nici nu vor mai fi scrise în limba româna, ci direct în limbi straine, unde si posibilitatile de raspândire sunt mai mari. De ce librariile sunt totusi invadate de carti nefolositoare? Din motive comerciale! Astazi totul, sau aproape totul, este supus legilor pietei. Chiar si cultura? Categoric nu, daca avem în vedere cultura autentica! Scriitorii antici, si nu numai ei, n-au scris pentru ca sa vânda. Nici n-ar fi fost posibil, pentru ca tiparul nu fusese înca inventat. Astazi, datorita tehnologiei, oricine poate scrie o carte, dar asta nu înseamna ca orice pagina tiparita reprezinta un act de cultura, desi nimeni nu-i împiedica pe autori sa se auto-considere ca ar fi. Sunt, de aceea, la moda productii din cele mai abominabile, unele de-a dreptul pornografice, cu pretentii de literatura. Autorul de literatura adevarata nu se gândeste, atunci când scrie, la bani. El are ceva de spus si nu-si gaseste linistea pâna când nu-si asterne gândul pe hârtie. Ajunge chiar sa-si subventioneze propria carte. Ideea de marketing este straina de orice act de creatie autentica.
Exista carti pentru toate gusturile, ceea ce este foarte bine. Îsi alege fiecare ceea ce simte ca-i trebuie sau îi face placere. Cartea nu mai este un obiect destinat elitelor, celor ce stiu sa citeasca, pentru ca astazi analfabetii sunt o raritate. Depinde, însa, ce fel de carte citeste. Daca, pe de o parte, este bine sa existe carti pentru toate gusturile – pentru ca numai astfel pot fi atrasi catre lectura cât mai multi oameni – nu este mai putin adevarat, pe de alta parte, ca orice carte ar trebui sa contina un mic vector, care sa-i stimuleze interesul cititorului catre ceva mai mult. Asta în teorie!
Valoare unei limbi consta în capacitatea de a exprima direct si clar idei cât mai profunde cu putinta. Poezia se exprima metaforic si este cu atât mai valoroasa cu cât aceste metafore sunt mai sugestive, mai interesante, mai poetice, ca sa ma exprim asa, desi nu vreau sa definesc poezia prin poetic sau invers. Înainte de orice, însa, mai frumos sau mai putin frumos, poezia sau proza trebuie sa comunice un gând, motiv pentru care limba în care sunt exprimate trebuie s-o poata face.
Democratie, democratie, dar în orice domeniu exista specialisti. În România se practica chiar dichotomia amator/profesionist. Dar ce este un scriitor profesionist? Nu demult discutam cu unul binecunoscut – prefer sa nu-l denunt – care protesta „cu mânie proletara” împotriva celor ce se apuca de scris dupa ce ies la pensie, în timp ce el – sarmanul – scrie de la 15 ani. E greu de aflat ce credea el ca are de spus lumii la vârsta aceea, pentru ca n-a reusit s-o faca nici mai târziu, dar si-a aparat întotdeauna cu îndârjire breasla de orice intrus. Cum eram „asupra unui pahar cu vin”, s-a confesat ca, pe când era elev, raporturile lui cu profesorii de alte materii decât limba româna, pe care nu reusea niciodata sa-i înteleaga, se limitau la negocierea / cersetoria notelor. Este doar un exemplu din ceea ce a ajuns sa fie aproape o caracteristica generala a celor ce – profesând în discipline în care aprecierile sunt subiective – anii de socialism i-a antrenat în folosirea altor criterii, mai practice, pentru propria lor parvenire. Recrutati dintre elevii mai limitati intelectual, dupa ce au scapat de „furcile caudine” ale profesorilor de la scoala – pe care numai ei stiu cum au absolvit-o, daca au absolvit-o – declara (fara sa-si dea seama ca se auto-insulta) ca ei „nu le au cu matematica”, ei sunt „oameni de cultura”, ca si cum conditia necesara a omului de cultura ar fi prostia. Aici nu este vorba numai de înfumurare, ci si de un scut, menit sa le apere ignoranta în fata unor „indiscreti”. Asemenea atitudini se reflecta într-o sumedenie de manifestari, cum ar fi, spre exemplu, declaratia unora cum ca americanii ar fi inculti, pentru ca n-au auzit de Marin Preda, ca si cum noi am fi toba de literatura americana. Cum poate fi incult un popor care, în mod evident, ne este superior. Îi asigur din experienta pe neîncrezatori ca librariile si bibliotecile lor sunt incomparabil mai mari decât ale noastre si întotdeauna pline de cititori. Asemenea conceptii reflecta doar ideea celor multumiti cu suficienta lor, idee potrivit careia „ce stiu eu însemna cultura, ce nu stiu eu nu conteaza”.
Ce-i drept, un specialist într-un domeniu oarecare nu poate face literatura în specialitatea lui. Tendinta de exprimare exacta îl va împiedica sa gaseasca un limbaj poetic. Este nevoie de putina ignoranta. Întrebarea este: De câta ignoranta este nevoie pentru a face literatura? În mod evident, prea multa nu poate fi folositoare. Atunci când Eminescu scria „La steaua”, foarte putini dintre români stiau cu exactitate ce sunt, în realitate, stelele si care sunt distantele dintre ele. Nici Eminescu nu era un astronom, dar, printre poetii din vremea lui, el era un om cult. (Ce vremuri!) Tocmai acest statut de „intermediar” i-a permis sa cucereasca inimile noastre.
Scriitor este doar cel care are ceva de spus. Este cu atât mai bun cu cât o face mai bine. Daca, însa, nu are nimic de spus, el nu ramâne în literatura, oricât si oriunde ar cotiza. Sa nu confundam sportivul cu antrenorul sau – mai grav – cu profesorul de sport. Sunt profesiuni distincte, performer fiind doar primul, daca a avut norocul sa fie lansat de un antrenor inteligent. Nu stiu de ce tocmai în literatura cele trei profesiuni se amesteca. În plus, orice carte are o adresa, în sensul ca se adreseaza unei anumite categorii sociale: exista carti de fizica, de agronomie, de psihologie, de dragoste, pentru copii, pentru vaduve etc. Nici macar Biblia nu se adreseaza tuturor, în ciuda acelor sectanti care te acroseaza pe strada si îti baga sub nas un text religios pe care ei abia îl silabisesc si nu realizeaza ca interlocutorii au alt nivel intelectual. Se justifica cu ideea ca si apostolii erau analfabeti. La vremea aceea, majoritatea oamenilor erau analfabeti. Orice carte, inclusiv Biblia, nu se putea adresa decât celor extrem de putini stiutori de carte si care erau savantii timpului. Acestora le era adresata Biblia, care – pe lânga altele – avea rol de „note de curs” în încercarile acestora de a transmite mesajul celorlalti.
Unii „oameni de litere” au devenit si ei un soi de sectanti, imaginându-si ca doar ei detin adevarul si îsi propun sa se pronunte chiar si acolo unde nu înteleg despre ce anume se vorbeste. Iar cum în România socialista si post-socialista administratiile editurilor literare au fost ocupate în exclusivitate de stim-noi-cine, ne putem pune cu îngrijorare întrebari asupra viitorului. Despre ingineri se spune ca, asemenea cateilor, au privirea inteligenta, dar nu se pot exprima. Si totusi, inginerii se înteleg foarte bine între ei, ceea ce înseamna ca pot exprima si întelege subiectele ce-i preocupa. Aceste subiecte sunt, în general, ceva mai complexe decât cele uzuale. Se pune atunci întrebarea: cum se face ca reusesc sa comunice în probleme complexe, dar nu se pot exprima în cele simple? Poate ca nu exprimarea este de vina, ci întelegerea din partea interlocutorilor si mai ales selectia subiectelor apreciate ca meritând sa fie discutate. Evident, vorbesc despre inginerii adevarati, nu despre cei facuti stim noi cum. Dar, în aceasta privinta, nici celelalte categorii profesionale n-au fost în totalitate iertate, cele „umaniste” fiind chiar cele mai afectate. Exista, probabil, scriitori care îsi imagineaza ca opera lor intereseaza toata lumea si, în consecinta, ei se adreseaza tuturor. Este o naivitate, ca sa ma exprim delicat. Cel care scrie carti – poate sau nu sa faca parte din categoria careia i se adreseaza. O carte pentru copii nu este scrisa de catre copii. Exista adulti care s-au dedicat acestui gen literar si scriu într-o forma agreata de catre copii, chiar daca insereaza mesajele adultilor, atunci când o fac. Se poate sa n-o faca? Ba bine ca nu! N-am înteles, spre exemplu, niciodata de ce ni se recomanda „Contele de Monte Cristo”, carte al carei mesaj prostesc este razbunarea, dar ni se interziceau „cartile de aventuri”. E drept ca acestea din urma erau prost traduse, dar mesajul moral, educativ, era întotdeauna perfect. În plus, mai învatai si ceva geografie, aflai câte ceva despre alte mestesuguri decât cele din ograda proprie, obiceiuri ale altor popoare, si multe altele. Alta carte recomandata copiilor este „Tartarin din Tarascon”. Carte pentru copii! Oare??!!! Cartea a fost, în epoca, un pamflet politic ce numai copiilor nu le era adresat. Este de presupus a fost un pamflet superb, motiv pentru care s-a si pastrat, dar din care noi astazi nu mai întelegem nimic, iar poantele nu mai sunt gustate nici macar cu explicatii. Si, daca nu întelegem noi, recomandam cartea copiilor, în speranta ca, poate, macar ei se vor amuza citind „aventura” eroului. Ei bine, nu se amuza! Am facut acest experiment. Am dat cartea spre lectura unor copii cu inteligenta verificata obiectiv. Doi dintre ei au raspuns testului meu. Desi nu se cunosteau între ei, raspunsul lor a fost identic. Au respins-o cu vehementa si cu un mic repros neexprimat: „îi iau, cumva, drept idioti?”. Caracterizarea lor a fost: întâmplari neverosimile, un personaj tembel etc. Si atunci, ridicol devine si cel ce recomanda asemenea lecturi. Ne mai mira ca cititul nu-i mai atrage pe copii? Dupa o asa recomandare, nu ne putem astepta decât la efecte pe masura. O carte buna pentru copii este „Robinson Crusoe”, desi Daniel Defoe n-a urmat vreo scoala de scriitori. El a fost, mai întâi, om de afaceri, s-a implicat în politica, a fost si arestat, s-a apucat de jurnalistica, unde s-a remarcat printr-o satira ascutita si, tot îmbunatatindu-si instrumentele, a devenit scriitor. Întotdeauna a scris, pentru ca a avut ceva de spus. Abia mai târziu s-a gândit ca ar avea ceva de spus si copiilor si asa s-a nascut o carte cu un continut profund educativ. Aventura este la el un pretext.
Oricum, cartile amintite nu sunt românesti. O cultura autentica trebuie sa se ancoreze în cea universala, dar nu se poate lipsi de un sâmbure autohton. Din când în când, asemenea sâmburi apar si la noi. Nu stiu de ce nu încoltesc! Întrebare retorica, bineînteles.
S-a încetatenit ideea ca numai copiii destepti pot aborda domenii stiintifice. Prin aceasta fraza deja am deschis doua subiecte aproape la fel de spinoase. Primul ar fi acela ca unele domenii sunt mai stiintifice, iar altele mai putin stiintifice, sau chiar deloc. Afirmatia este aproape corecta, cu observatia ca unele domenii au atins un nivel stiintific de dezvoltare, în timp ce altele înca nu, dar aceasta tine de evolutie si nu de natura domeniului ca atare. Oricum, nu aceasta este subiectul nostru în acest moment. Acum vorbim despre educatie si obligativitatea adultilor de a-i îndruma pe tineri. În opinia mea, cele mai serioase domenii, cum este matematica pentru nivelul studiilor liceale, nu solicita o inteligenta foarte dezvoltata. Sunt, totusi, necesare câteva conditii, dintre care prima tine de un principiu fundamental al matematicii însasi: contiguitatea rationamentului. Un copil care a scapat o explicatie dintr-un motiv oarecare (a lipsit de la scoala, nu a fost atent, pentru ca discuta cu colegul de banca un subiect mai „cool”), ei bine, acel copil – daca nu a avut inspiratia sa sesizeze pasajul pierdut si sa-l recupereze – ramâne pierdut pentru matematica pentru toata viata lui. Urmatoarea lectie i se va parea ceva din domeniul absurdului. De fapt, subiectul era simplu si parcurgerea tuturor subiectelor în ordine secventiala si fara salturi, nu ar reprezenta nici o problema pentru orice copil cu intelect mediu.
O a doua conditie, poate cea mai importanta, este orientarea copilului catre activitatea ce o va desfasura ca profesionist, si nu dupa domeniul stiintific cu care are tangenta. Astfel, un profesor de matematica este mai întâi un pedagog si abia apoi matematician. În consecinta, un pasionat de matematica, lipsit de talent pedagogic, va deveni un profesor ratat.
E plina literatura de maxime si cugetari savante, dar ele sunt ineficiente în procesul de educatie, pentru ca sunt concluzii ale unor rationamente sau morale trase în urma unor experiente de viata, si nu rationamentele însele sau transmiterea experientelor de viata respective. Spre exemplu: sa fii virtuos! Foarte bine, dar cum? Nietzsche ne spune ca „virtutile se nasc din patimile tale”. Dar poti sa-i recomanzi cuiva sa patimeasca, doar asa ca poate se prinde vreo virtute de el? Poate ca nu tocmai din întâmplare, viata îi va scoate omului în fata suficiente ocazii sa patimeasca. Problema e cum solutionezi aceste încercari ale vietii: le ocolesti sau le înfrunti, trisezi sau joci cinstit, îti asumi responsabilitati sau te ascunzi în umbra altora, pentru ca, mai târziu, sa dai vina pe ei în caz de esec sau, dimpotriva, sa calci peste trupul lor atunci când ei au obosit etc. Fericirea ta viitoare va depinde de modul în care ai trecut prin asemenea experiente. Asa devii virtuos sau nu. Deci nu educam un copil spunându-i sa fie virtuos, ci îndrumându-l cum sa treaca prin mai micile sau mai marile probe la care, oricum, îl supune viata si fara sa si-o doreasca. Probele lui, si nu ale altora. Va trebui, deci, sa-l înarmam pentru viata cu criterii de evaluare si nu cu vorbe goale. Dar cine s-o faca?
Si iata ca vine pericolul cel mare tocmai din partea televiziunii, adica din locul cu cea mai mare influenta asupra populatiei. Iar aici nu avem de ales. Exista si programe bune, chiar foarte bune, dar ele sunt putine, plasate la ore nepotrivite si nu sunt urmarite de marea masa. Emisiunile obisnuite, cele „cu rating”, sunt cele care formeaza limba, pentru ca despre ea vorbeam. Din pacate, televiziunea a fost invadata, dupa 1989, de indivizi ce nu au ce cauta acolo, dar care si-au gasit loc tocmai în asemenea emisiuni. Aici vectorul stimulator este îndreptat în directie opusa. Ca acesti indivizi vin din profesiuni diferite, n-ar fi nimic; dimpotriva, ei ar fi putut aduce un suflu înnoitor necesar pentru închistarea în care se afla televiziunea înainte. Dar au patruns indivizi fara nici o profesiune, remarcabili doar pentru incultura si tupeu. Ceea ce ma deranjeaza cel mai mult este lipsa de replica a celor ce pretind a fi oameni de cultura. Se invoca rating-ul, care atrage publicitate, care publicitatea aduce bani. Iarasi banii! Ma tem însa ca aici se ascunde o mica minciuna. Sa ne imaginam ca un om de afaceri doreste sa-si plaseze un anunt publicitar si i se spune ca X este emisiunea cu rating-ul cel mai bun. Dar produsul caruia doreste sa-i faca publicitate se adreseaza unei categorii sociale total diferite de cea a celor ce vizioneaza emisiunea X. Si totusi, nimeni nu urmareste rating-ul în mod diferentiat. De ce? Pentru ca exista cineva interesat în publicitate „la gramada”. Acesta este politicianul. Pe el îl intereseaza votul electoratului, indiferent de unde vine, iar cele mai multe voturi vin din partea celor neinstruiti. Posturile de televiziune sunt în mâna politicienilor, iar ei sunt interesati sa-si faca propria publicitate în rândul maselor, cu cât mai ignorante, cu atât mai numeroase. Nu rating-ul unei emisiuni anume conteaza, ci rating-ul postului în ansamblul lui, deoarece proprietarul-politician este interesat sa atraga electoratul catre postul sau si sa-l sustraga de la posturile adversarilor politici. Nimeni nu ne spune însa acest lucru, iar „oamenii de cultura” nici nu sesizeaza.
Ne întrebam atunci: „Care este sensul evolutiei actuale a limbii române?”. Va fi ea capabila în viitor sa comunice românilor ideile acelor timpuri sau intelectualii epocii respective vor apela la limbi straine, precum a facut-o Vasile Conta? Ca la orice democratizare, trebuie sa ne asteptam la avantaje, dar si la dezavantaje. Un lucru este sigur: este obligatorie! Întrebarea este: cum o folosim? Chiar daca îmi trece, uneori mi se pare ca lumea este asezata invers. Pentru unele constatari am explicatii, pentru altele nu. Ceea ce ma deranjeaza este faptul ca oamenii nu fac nimic sa îndrepte situatia, ba dimpotriva, fac tot ce pot sa-i sporeasca contradictiile. Stiu, mi se poate raspunde ca viata în societate este mai complexa si ca ar trebui sa privesc lucrurile din punct de vedere dialectic. Nu stiu cum se face ca dialectica mi-o imaginez întotdeauna ca fiind ceva pe orizontala, poate prin asociere cu armatele potrivnice ce se lupta pe pamânt, deci pe orizontala, în timp ce, atunci când ma gândesc la societate vad ceva pe verticala: o piramida, sau mai bine un con pe care oamenii vor sa-l construiasca cu vârful în jos, desi el n-ar putea sta decât cu vârful în sus. Muncesc la aceasta constructie din rasputeri, iar atunci când ea se înalta cât de cât, baza se subtiaza si – la un moment dat – întregul edificiu se prabuseste. Mormanul de darâmaturi ia forma naturala a unui con cu vârful în sus, forma ce-i nemultumeste profund pe oameni, probabil tocmai prin firescul ei, motiv pentru care se apuca de îndata de lucru la o noua constructie, dupa un proiect si mai îndraznet, ca în cântecul acela cu podul de piatra, care s-a darâmat, pentru ca a venit apa si l-a luat. Diferenta este ca, în timp ce un pod este folositor si aici lupta omului cu natura are un sens – este chiar înaltatoare –, ideea de a organiza societatea cu vârful în jos nu are nici o logica. Si totusi…
Poate ca totul pleaca de la ideea de democratie, adica o societate condusa de catre popor, ceea ce ar fi foarte frumos, desi nu se precizeaza pe cine urmeaza sa conduca acest popor, cine vor fi condusii? Probabil ca sefii; ei muncesc, poporul conduce! Am glumit! Democratia nu este decât un slogan politic, deci o minciuna, si am ajuns de unde am plecat, adica de la ideea ca proiectul nostru de societate catre care aspiram este fundamentat pe o minciuna, aprioric sortit esecului.
Si nu e numai democratia. Mai sunt atâtea altele: religie, morala, educatie si câte si mai câte.

Încotro?

Se pare ca soarta noastra este sa ne agitam permanent între doua idealuri extreme, încercând, de fiecare data, limitele fiecaruia, fara sa gasim calea rationala. De ce? Pentru ca, mentinând apele tulburi, pescuitorii în astfel de ape sunt avantajati. Ei conduc lumea. Dar oare se poate si altfel? Poate da, poate nu! Nu stiu, si nu va asteptati sa vin eu cu raspunsul.
Daca solutii sunt mai greu de dat, vinovatul e mai usor de gasit. De fapt, l-am si gasit. Nu eu! Îl stie toata lumea. Este educatia! Nu numai cea din scoli! Educatia cea de toate zilele: din leagan, de pe strada, de oriunde. Si ea se schimba deja. Pe nesimtite, încet, fara stirea „oamenilor de cultura”. Daca tot au fost pusi sa-si gaseasca o pozitie de echilibru între doua idealuri intangibile, oamenii îsi cauta o tinta mai realista. Daca tot se vorbeste despre democratie, idee pe care grecii au inventat-o si tot ei au repudiat-o, atunci demos-ul va gasi si formula corespunzatoare. Nu ca forma de guvernare, ceea ce s-a dovedit a fi o himera, ci sub forma unui nou concept filozofic, cu o noua etica.
Rezulta din tot ce am spus pâna aici – sper – ca argumentele în favoarea unui tip de societate sau al altuia sunt mincinoase, si aceasta mi se pare a fi eroarea noastra fundamentala: MINCIUNA. În loc sa ne centram atentia pe cautarea solutiilor firesti, construim scenarii mincinoase. Spuneam la început ca oscilam între idealuri opuse. N-as avea nimic împotriva oscilatiilor, pentru ca ele dau viata sistemului si îi asigura progresul, dar amplitudinile ultimelor oscilatii au devenit atât de mari, încât întreg mecanismul risca sa se distruga. Conducatorii au devenit tot mai abili, iar capacitatea lor de a manevra scenarii, tot mai mare, astfel încât singurul progres real a fost cresterea capacitatii organizatorice. Scrisesem initial „a imagina scenarii” în loc de „a manevra scenarii”. Mi-am dat seama imediat ca nu imaginatia e atât de productiva pe cât este capacitatea de manevrare. Iata Crestinismul, de exemplu, dintr-o religie a oamenilor sarmani, a devenit pe vremea Inchizitiei un instrument al tiraniei, adica tocmai opusul ideii originale. Tot astfel se întâmpla cu orice paradigma politica. Democratia moderna, aparuta ca alternativa a monarhiei, a dezvoltat cea mai perfida propaganda, menita sa convinga lumea ca tara lor este un adevarat simbol al democratiei. Si daca ea nu este perfecta, oamenii sa fie linistiti, pentru ca, oricum, alta mai buna nu exista, cersindu-le astfel îndurarea.
Cert este ca, daca vom emite mai putine teorii fanteziste si sisteme filozofice pe care nu le întelege nici macar autorul însusi, fie ele antropomorfiste sau de genul energiilor vitale ori a sufletelor ce bântuie spatiul în cautarea unui trup nefericit si, daca vom renunta sa mai credem ca omul este scopul final, dar daca, în schimb, vom privi cu mai multa atentie natura în zona de complexitate pe care o putem observa, atunci vom desprinde mai multe principii de viata folositoare omului si-l vom ajuta sa greseasca mai putin. Faptul ca el este astazi cel mai puternic dintre vietuitoare, nu-i ofera un avantaj mai mare decât al dinozaurilor de altadata.
Nu voi ataca subiecte de principiu, cum ar fi votul universal, prin care „prostimea” îsi alege „desteptii”, pentru ca nu vreau sa provoc polemici. Voi exemplifica doar prin câteva idei menite sa evidentieze slabiciunea unor practici curente, pe de o parte, si posibilitatea corectarii lor, pe de alta parte, cu conditia sa vrem. De multe ori, problemele mici ne ajuta sa le întelegem mai clar pe cele mari. În cea ce ma priveste, uneori aplic chiar un procedeu indirect: pentru a evita subiectivismul si ideile preconcepute, schimb domeniul cu altul, în care ma pricep mai putin sau chiar deloc. Încerc acolo sa identific unele principii de functionare, dupa care revin la domeniul initial si verific veridicitatea lor. De cele mai multe ori constat ca, mutatis mutandis, ele sunt valabile. Nu este o noutate faptul ca, uneori, specialistii dintr-un domeniu nu mai „vad padurea din cauza copacilor”, fie ca nu întrezaresc solutii noi, fie ca solutiile lor actioneaza împotriva sistemului din care fac parte. Exemplul clasic este cel al militarilor, ce ar trebui sa fie ultimii chemati atunci când doua state doresc sa întretina relatii pasnice. Am spus aceste lucruri pentru ca exemplele care urmeaza sunt recrutate dintre problemele relativ marunte. Menirea lor aici este doar de a scoate în evidenta modul gresit în care sunt gândite rezolvarile lor, atragând astfel atentia ca problemele mari se afla în exact aceeasi situatie. Iata un exemplu foarte concret: impozitul pe profit. Cine munceste, plateste, cine chiuleste, primeste! Principiul nu numai ca este revoltator, dar el ne indica o societate asezata invers. Cauza se afla în trecut. A existat o vreme când el avea o logica, dar asta s-a întâmplat demult, într-o societate radical diferita de cea de azi. Îmi este mai usor s-o evoc, luându-l ca exemplu pe William Cuceritorul. Spre deosebire de stilul turcesc sau românesc – nu stiu cum e mai bine sa-i spun – când birul era strâns cu japca de unde se nimerea si cât se nimerea, noul sef, om organizat, imediat dupa cucerirea insulei, a efectuat un recensamânt, pentru a sti pe ce se poate baza în caz de razboi sau pace, calamitati etc. Putea stabili, astfel, o impunere diferentiata, în functie de avere. N-a fost singurul. În Imperiul Roman se facea câte un recensamânt la fiecare 14 ani si – sub o forma sau alta – ceva similar se organiza în mai toate adevaratele civilizatii. În felul acesta au aparut primele institutii (statistica, perceptie (finante) etc.) si odata cu ele statul modern, fiindca, da, statul modern este caracterizat prin faptul ca este institutionalizat, adica dispune de institutii specifice fiecarei activitati importante. Nu mai este regele, contele, boierul etc. arbitru în toate problemele, precum un bulibasa sau un activist comunist, deoarece statul are institutii specializate. Ca institutiile produc birocratie, coruptie etc., anulând astfel totul, este un pacat tot atât de real, pe cât de mare este tendinta generala a oamenilor de a distruge ceea ce tot ei au construit. Si poate ca nici macar nu-i rau, pentru ca nu vom sti niciodata cu certitudine daca ceea ce facem este cu adevarat bine.
Mai târziu, pentru perioada de început a democratiei parlamentare, îmi amintesc o carte a unei englezoaice. Numele i l-am uitat, dar cartea cred ca se numea „Citadela”. Ea singura, autoarea, denumeste ca „romantica” aceasta perioada. Cei care intrau în politica erau, evident, marii proprietari, dar nu cu scopul de a se îmbogati, pentru ca erau deja, si nici sa fure din averea statului, pentru ca statul era chiar grupul lor. Intrau în parlament pentru a-si apara interesele, dar si dintr-un sentiment de responsabilitate. Era firesc ca de treburile statului sa se ocupe ei, cei care macar stiau pe ce lume se afla, si nu o gloata tembela; si era de asemenea firesc ca ei sa subventioneze cheltuielile generale ale statului. Ei produceau, ei colectau, ei cheltuiau. Dar asta s-a întâmplat demult. Unde ati mai vazut astazi politicieni responsabili? Ideea impozitului pe profit este anacronica azi, dar totusi practicata. Ea nu numai ca nu foloseste societatii, dar este profund daunatoare, pentru ca provoaca o inversare a moralei. Ea da o justificare sustragerii de la plata, deci minciunii, furtului. Iar cum lacomia conducatorilor a devenit deja exagerata, furtul a devenit necesar pentru supravietuire.
Se spune ca furtul e vechi de când lumea. Care lume? Lumea omului religios, adica dupa aparitia minciunii? Iata o dovada probând ca spiritul de echitate este nu numai mai vechi, dar si natural. Exista o specie de maimute foarte comunicative, mari amatoare de castraveti si, mai ales, de banane. Un grup de astfel de maimute a fost pus sa faca diferite munci, dupa care au fost recompensate, fie cu castraveti, fie cu banane, toate în mod egal. La un moment dat, pentru aceeasi munca, unele maimute au primit castraveti, iar altele banane. Cele ce au primit castraveti au refuzat sa-i manânce, desi, în mod normal, le placeau. Nu numai spiritul de echitate este evident, dar si puterea de sacrificiu, pentru a demonstra dorinta de respectare a unui principiu. Iata ca echitatea nu este un produs al culturii, ci invers: civilizatia a introdus inechitatea.
Revenind la impozitul pe profit, este evident ca se pot gasi solutii mai rezonabile si, cu certitudine, ele vor aparea. Iata una în prima instanta:
• un impozit de baza pentru orice persoana matura, impozit justificat de cheltuielile statului legate de simpla existenta a individului, si
• un impozit diferentiat pe proprietatea de teren, pentru ca pozitia terenului implica cheltuieli diferite de la sat la oras, de la centru la periferie etc. Astfel, fiecare ar trebui sa plateasca în conformitate cu ceea ce societatea cheltuieste pentru el, iar oamenii n-ar mai trebui sa minta. Impozitul diferentiat pe teren, si nu pe cladire, ar obliga proprietarul sa-l valorifice potrivit pozitiei. Va fi interesul lui sa construiasca cladiri cu atât mai înalte si/sau pretentioase, cu cât terenul este impozitat la cote mai înalte. Cât despre achitarea impozitului, statul nu ar mai avea nevoie de o armata de birocrati, dar va trebui sa ofere locuri de munca pentru cei ce nu sunt capabili sa-si gaseasca singuri. Va fi, deci, interesul oamenilor ca, din proprie initiativa, sa lucreze pentru a produce venit si a nu intra în categoria rusinoasa a celor ce lucreaza la stat pentru un venit minimal. Dar este, din pacate, la fel de evident ca societatea noastra în curs de globalizare nu este capabila sa faca acest lucru în prezent. Ne putem pune întrebarea: ce se va întâmpla mai întâi? Va fi societatea capabila sa schimbe modul de impozitare sau impozitarea defectuoasa va fi unul dintre argumentele ce vor motiva schimbarea societatii? Am vorbit despre impozitul pe profit, nu pentru ca prin el s-ar rezolva toate problemele societatii, ci doar ca un exemplu. Întreg modul nostru de gândire social-politica este afectat de idei mai mult sau mai putin fixe, dar, sigur, perimate. Ne aflam în situatia fabricantilor de masini de scris electrice, care se straduiau sa-si îmbunatateasca produsele, în timp ce aparusera calculatoarele electronice.
În politica – unde ne pricepem cu totii, nu-i asa? – se adopta ca principiu ideea ca o tara nu poate fi guvernata decât de catre un partid sau o alianta de partide, care sa dispuna de majoritate parlamentara. Cred ca, dimpotriva, un partid ce obtine majoritatea ar trebui dizolvat în mod automat, prin lege, tocmai pentru ca el nu mai este o parte, se poate substitui întregului si îsi poate impune vointa sa. O lege, daca este cu adevarat buna, va fi aprobata de catre toate partidele, pentru ca cel care n-ar aproba-o si-ar pierde credibilitatea. În schimb, o lege proasta nu trebuie sa treaca de parlament doar pentru ca avantajeaza un partid, fie el si la putere. Astfel, parlamentul ar fi cu adevarat democratic, un for de dezbatere, iar legile ar fi cu adevarat folositoare.
În morala, se exagereaza prin exemplul extrem al omului bun, în speranta ca, astfel, se contracareaza actiunile omului rau, needucat. Omul real, însa, sesizeaza exagerarile si abandoneaza morala cu totul. În plus, în lupta pentru existenta, omul educat este nepregatit în fata celui needucat, si pierde întotdeauna. Se ajunge astfel la concluzia paradoxala ca educatia îi este daunatoare. Ne-ar trebui, deci, o educatie realista, care sa serveasca omului educat în disputa sa cu cel needucat. Toata lumea vorbeste despre ecologie si pericolele ce ne asteapta daca nu tinem seama de ea. Dar statul ce se considera cel mai civilizat, SUA, este cel mai mare poluator si – culmea – cel care se opune solutiilor importante. Dovada mai mare de ipocrizie greu ar putea fi gasita! Ipocrizia guvernantilor trebuie condamnata chiar la ea acasa. Degeaba se vorbeste într-o tara din lumea a treia despre faptele reprobabile ale marilor puteri. Ar trebui sa se vorbeasca în tara care le produce. Faptul ca, acolo, se pastreaza tacerea, este o dovada ca presa nu este independenta. Apropo, marea majoritate a ziarelor din România se auto-declara independente, de parca si-ar propune sa demonstreze în acest mod lipsa de onestitate a ziaristilor. Un ziar de partid este onest, pentru ca îsi declara deschis apartenenta. Celelalte, chiar daca ar vrea, nu pot fi independente, pentru ca apar ingerinte de tot felul, pe care greu le-ar putea evita. Media, pe ansamblu, ar putea fi independenta, nu anumite ziare, daca partidele ar avea publicatiile lor proprii.
Din categoria erorilor fundamentale ale societatii contemporane am identificat educatia. De fapt, cred ca este cea mai importanta. Educatorii, oricare ar fi ei, îsi imagineaza ca vor inocula copiilor moralitatea. Daca, mai târziu, când experienta le da copiilor o lectie complet diferita, suportata adesea pe pielea lor, acestia descopera ca profesorii au fost primii care i-au înselat, iar o asemenea descoperire poate aduce mai multe prejudicii.
Dorinta de a fi cineva este înnascuta în orice individ. Dar daca nu are nici o aptitudine, ce face? Si daca la scoala îsi da seama ca nu are nici o sansa sa fie laudat, ce face? Dintre primele alternative la îndemâna poate alege sa devina bataus, hot si altele asemenea. Dar si pentru acestea este nevoie de unele calitati: un bataus trebuie sa fie voinic, un hot trebuie sa fie curajos si asa mai departe. Iar daca nu are asemenea calitati, revine întrebarea: „ce face?”. Atunci se face politician. Neispravitii au totusi si ei o calitate, si anume capacitatea de a se uni la rau. Asa se formeaza bande, gasti, clanuri, „grupuri de interese”, partide etc. Iata ca tocmai am constatat o prima consecinta a modului gresit în care este organizata educatia. Nu cred ca ne-ar folosi sa le identificam pe toate, pentru ca sunt prea multe.
Scoala, cândva, era un atribut al bisericii. Daca biserica si-a propus sa fie reprezentanta extremei bune, desi nu exista nici o institutie reprezentând oficial extrema rea – poate cu exceptia celor politice, dar ele nu-si recunosc acest rol –, atunci educatia laica ar trebui sa fie cea preocupata sa caute calea rationala. Dirijata de catre stat, scoala devenise în timpul regimului trecut un instrument politic. Daca ma gândesc bine, nu era în fond nici o schimbare majora, pentru ca, în trecut, biserica juca un rol politic important, responsabila în special cu sectorul de propaganda. Astazi, scoala a devenit o afacere pentru unii din vârful piramidei, iar cu dascali slab platiti la baza ei, nu exista nici o speranta ca întelepciunea sa vina din scoli. Orice alta activitate este mai atractiva din punct de vedere financiar decât, cea de cadru didactic.
Iata o solutie ce, chiar daca pare utopica, ne poate arata ca sistemul poate fi gândit si altfel. Ea pleaca de la constatarea ca bunicii sunt pedagogi excelenti pentru copii. Unii, nu toti! La adulti, cursurile de specializare, perfectionare, postuniversitare etc., se predau de catre alti colegi cu ceva mai multa experienta, sau mai calificati, pentru ca aici pregatirea profesionala conteaza, si mai putin talentul pedagogic. Doar elevii sunt lasati pe seama unor presupusi profesionisti ai pedagogiei. Eroare! Pedagogia este un har pe care îl ai sau nu. El nu se învata. Poate fi, eventual, dobândit odata cu vârsta si numai în anumite conditii, dintre care prima este sa-ti placa copiii. Dovada e ca o reusesc cea mai mare parte dintre bunici. Am putea dezvolta aceasta idee si sa privim dreptul bunicilor de a-si educa nepotii ca pe o recompensa, un premiu, deoarece el este realmente câstigat pe merit. Cei aproape de vârsta de pensionare, ar putea fi premiati prin câstigarea dreptului de a preda elevilor mai mari sau mai mici, conform recompensei pe care o merita. Cei mai în vârsta s-ar putea ocupa de educatia elevilor din clasele mai mici, iar cei mai putin vârstnici, dar nu sub 50 de ani, de clasele mai mari. „Vârsta târzie detine esenta savuroasa, nostalgica, fortifianta a întelegerii vietii”, ne spune Alexandru Paleologu. O fi stiind el de ce! Si evident ca nu oricine poate deveni astfel profesor, ci doar cei care dovedesc ca au calmul pedagogic necesar si o cultura suficienta, daca se poate chiar filozofica. Numai astfel educatia ar încapea pe mâini bune, ar putea avea un rol pozitiv. Altfel, ea ramâne o forma a propagandei politice, si asta în cel mai bun caz. Prost retribuita, va fi populata de catre cei ce devin profesori în lipsa altor posibilitati intelectuale. „Exista o înaltime de la care, privita, lupta seamana cu dragostea” (Antoine de Saint-Exupčry). Cine n-a ajuns pâna acolo, daca nu s-a nascut acolo, nu poate fi pedagog.
România, ca orice alta tara, are si ea nevoie de o literatura, ca parte a culturii. Nu vreau sa spun ca nu ar avea una. Orice cultura are la baza câteva carti fundamentale care, pe de o parte, au contribuit la formarea gândirii, a limbii, a mentalitatii acelui popor si, pe de alta parte, au aratat lumii cine sunt ei. Natiunile puternice, nu numai ca au aratat, dar au si impus altora cultura lor. Desigur, exista carti de fictiune, de exegeza, de poezie si de multe alte feluri, dar la nivelul de baza, cel fundamental, se afla cartile ce relateaza întâmplari reale sau fictive – dar plauzibile –, menite nu numai sa arate, ci sa si explice mentalitatea poporului, asa cum s-a format ea în decursul anilor, ca efect al istoriei pe care a traversat-o, cu toate evenimentele ei, favorabile sau nefavorabile. Motivatiile noastre, explicatia unor fapte trecute si modul în care vom actiona în viitor se afla într-o relatie de tip cauza-efect. Nu întâmplator, cei ce conduc lumea stiu cum sa ne manipuleze. Ei stiu cum gândim, chiar mai bine decât noi, pentru ca ne cunosc trecutul, trecut pe care noi însine, uneori, îl eludam, atunci când nu-l deformam din diferite motive. Trendul indica viitorul, dar parametrii lui se stabilesc prin analiza evolutiei anterioare. Sau mai pe româneste, „trebuie sa stii de unde vii, ca sa stii încotro te îndrepti”. Ce avem noi aici? Cam putin, iar cu apetitul nostru catre defaimare, riscam ca, în scurt timp, sa nu mai avem nimic. Si totusi, am cunoscut evenimente din care ar putea învata si altii, nu numai noi. Despre ele, însa, nu scriem decât prea putin, aproape nimic.
Exista printre scriitori mentalitatea ca un roman este mai ceva decât un jurnal, ca fictiunea este adevarata literatura si nu reflectarea realitatii. Poate, cu o mica observatie: orice autor va pune în sarcina eroilor sai ceea ce gândeste si întelege el, si nu ceea nu i-a trecut niciodata prin minte. Un roman este de aceea mai mult o încercare de a se ascunde dupa deget, pentru ca îi lipseste curajul sa dea publicitatii un jurnal intim. În loc de persoana întâia singular, se foloseste a treia, si gata romanul. Acestor autori le lipseste prima calitate de scriitori adevarati: sinceritatea. A doua calitate, capacitatea de introspectie, este deja ceva ce le depaseste cu mult posibilitatile intelectuale. În ceea ce priveste puterea de convingere, solutia inversa – relatarea la persoana întâia a unor fapte îndeplinite de altcineva – ar fi cu mult mai eficienta.
Ma gândesc acum la o carte autobiografica, pe care tocmai am citit-o, adica una dintre acelea minimalizate de catre criticii nostri literari, nerealizând ca, în acest mod, se minimalizeaza pe ei însisi. Sub forma amintirilor unui copil, este redata atmosfera deceniului sase al secolului trecut într-un târg românesc. Nici un tratat de istorie nu va reda atât de autentic viata în România acelor ani, iar cartile de literatura care ne-am astepta s-o faca, sunt cvasi-inexistente. Amintiri din copilarie? Iata o idee! Un copil nu poate fi decât martor. Lui i se iarta orice. Totul este ca relatarea sa fie autentica, iar aceasta este una dintre putinele carti adevarate scrise în ultimul timp. Pentru contrast, avem „memorialistica” celor ce vor sa-si corecteze imaginea, sau chiar sa-si construiasca o „filogeneza aurita”. Cum acestora din urma le lipseste sinceritatea, rezultatul este opus celui scontat. Minciuna, prin eludarea unor evenimente importante sau chiar minciuna simpla, sunt prea evidente pentru orice cititor oricât de neavizat. În lipsa unor explicatii plauzibile, supozitiile pot fi chiar mai grave decât realitatea. Orice raufacator are, în momentul respectiv, convingerea ca faptele lui sunt pe deplin justificate. Cum a ajuns el la aceasta convingere ramâne sa ne povesteasca. Daca o face cu sinceritate, s-ar putea sa-l credem si chiar sa-l iubim, fiindca îl întelegem. („Errare humanum est, perseverare autem diabolicum”.) Marii scriitori nici n-au facut altceva. La scoala ni se dadea exemplu Shakespeare, care o duce pe Gertrude, mama lui Hamlet, de la o convingere la cea opusa, de la ura la dragoste, prin subtilitatea modificarilor psihologice, în pasi mici.
Cartea autobiografica despre care vorbeam mai devreme si spuneam ca mi-a placut, desi nu apartine unui scriitor profesionist, mi s-a parut cu atât mai valoroasa cu cât vine dupa o lunga perioada în care am constatat si regretat lipsa unei literaturii autentice, sincere, tratând tocmai perioada care, ca popor, ne-a încercat atât de tare. Literatura are un rol cu mult mai important chiar decât documentele oficiale, citite doar de catre istorici si – uneori – nici macar corecte. Literatura intra direct în constiinta oamenilor, o modeleaza. În plus, unele evenimente nici macar nu sunt înregistrate. Iata un exemplu. La 23 august 1944, armata româna angajata pe front a fost lasata în voia sortii, mai exact în fata armatei sovietice, care tragea în tot ce misca, în ciuda declaratiei noastre de întoarcere a armelor. Au fost câteva zile de groaza pentru ostasii români. Nu stie nimeni câti au murit si nu s-a scris nicaieri despre traumele celor ce au scapat cu viata ca prin urechile acului, fugind peste munti sau calcându-se unii pe altii pe drumurile supra-aglomerate. Iar cum majoritatea marsaluiau pe jos, au fost ajunsi imediat de catre trupele sovietice auto-purtate. Cum tata fusese ofiter – decedase între timp – prin intermediul familiilor unor fosti camarazi, am avut prilejul sa-i cunosc pe câtiva dintre cei ce au scapat cu viata din acel cosmar. Cu mintea mea de copil nu întelegeam prea multe, dar mi-au ramas întiparite în minte figurile lor înca îngrozite. Evident ca nu exista nimic scris despre acele evenimente dramatice în documentele oficiale. Nu numai ca nu a avut cine sa le scrie, dar si daca ar fi facut-o, avea cine sa le distruga între timp. Eroii acelor întâmplari – câti mai exista – sunt astazi prea batrâni pentru ca s-o mai poata face. Foarte curând, si cei ce au trait evenimentele ulterioare vor îmbatrâni si ei; majoritatea deja sunt.
Repet: „daca nu stii de unde vii, nu stii încotro te îndrepti”. Fara o literatura autentica, nu reprezentam nimic într-o lume pe care – s-o recunoastem – nici macar n-o întelegem prea bine, fiindca ne depaseste cu câteva sute de ani. Suntem doar praf în bataia vântului, iar daca cineva va face din noi oameni, vreau sa spun oameni ai lumii moderne, o va face dupa vointa lui, dupa care noi nu vom mai fi nici macar ceea ce suntem acum. Nu sunt pesimist; vreau doar sa atrag atentia ca ar fi cazul sa ne luam soarta în propriile noastre mâini si sa n-o lasam pe seama oportunistilor de tot felul, mai ales în literatura. Este chiar mai importanta decât politica, pentru ca ea formeaza caractere, opinii si – din aproape în aproape – pe toate celelalte. În prea multe privinte societatea omeneasca, cel putin cea Europeana si Americana, este asezata invers, astfel ca orice idee novatoare pare sa fie mai buna decât cele existente. Din pacate, asa dupa cum pozitia unei masini în functiune nu poate fi inversata prin inversarea pe rând a pieselor componente, ci toata masina deodata, un sistem social nu poate fi schimbat prin masuri izolate. Probabil ca de aceea apar si revolutiile, nu neaparat cele cu varsare de sânge, dar cele ce schimba gândirea din radacina. Trecerea de la „monarhia religioasa” la „democratia rationalista” (fara a fi rationala), a durat câteva sute de ani si a fost lina în unele tari, dar si catastrofica în altele. Am spus catastrofica, si nu catastrofala, pentru ca ma gândeam la teoria catastrofelor. Teoria, neinspirat numita astfel, este una destul de pasnica de altminteri. Ea îsi propune sa caracterizeze fenomenele cu schimbari bruste de directie, existente peste tot în natura. Exemplul clasic este cel al câinelui ce trece brusc de la starea de curaj furibund, atunci când latra, la cea de frica, când fuge cu coada între picioare, fara ca între cele doua stari sa existe una intermediara, de trecere graduala. Si societatile omenesti par sa se comporte astfel, în special în lumea latina.
Ca religia este necesara, am aratat deja. Reformulez! Religia este indispensabila! Preotii, însa, nu pot spune enoriasilor sa fie credinciosi doar pe jumatate. Ei le cer totul, în speranta ca oamenii vor pastra o parte. Gresit! Când oamenii sesizeaza eroarea, abandoneaza totul. Religia, al carei scop este sa dea oamenilor o speranta si sa construiasca o etica sociala, ar trebui sa aiba în vedere, daca nu o societate plauzibila, macar una cu o etica realista.
Majoritatea religiilor si-au imaginat câte o cosmogonie. Iudaismul s-a molipsit si el, ridicând în rang relatia unui trib de evrei cu Sumerul, despre care am vorbit mai înainte. Dar chiar este nevoie de o cosmogonie? Mai este necesara ea în secolul XXI? Daca da, am schitat în continuare nu chiar o cosmogonie, ci un punct de plecare. Când ne gândim la micro-cosmos, avem în vedere particule minuscule cu anumite caracteristici fizice. În macro-cosmos, particulele minuscule devin uriase corpuri cosmice. Atât în micro-cosmos, cât si în macro-cosmos, particulele nu fac altceva decât sa se învârta unele în jurul altora. (Apropo, stiti ca Newton, cel care a descoperit legile gravitatiei, era un om extrem de credincios?) În acest mediu simplu, exista însa viata atât de complexa pe care o cunoastem pe planeta noastra. Explicatia ciudateniei este în mod evident lipsa noastra de informatii. Cu cât ne îndepartam mai mult de mediul nostru, cu atât stim mai putin. Daca Universul este infinit, iubitul nostru glob pamântesc este undeva pe aceasta scara fara sfârsit. Particulele despre care vorbeam nu sunt, însa, independente. Ele fac parte din structuri mai mult sau mai putin complexe, începând cu structura atomica. Atomii pot apartine unor substante minerale, dar pot fi si componente ale unor fiinte, cum ar fi ficatul, inima sau vreun os. Am putea, acum, sa ne imaginam Terra, cu tot ce se afla pe ea, inclusiv pretioasele noastre fiinte, ca pe o particula din ficatul unei vietati de rang superior. Am putea atunci sa spunem ca, asa cum eu sunt un fel de dumnezeu pentru un atom din ficatul meu, Terra este un atom din ficatul vietatii de rang superior. Aceasta viziune este extrem de simplificata, nu pentru ca nu-l include pe Dumnezeul biblic, ci pentru ca, în natura, chiar exista multiple structuri suprapuse despre care stim câte ceva, banuim ceva despre altele, dar nu stim nimic despre cele mai multe. Undele hertiene, lumina, atractia magnetica si altele asemenea sunt doar exemple din categoria de mijloc. Pe unele stim sa le folosim, chiar daca nu le cunoastem prea bine natura. Putem însa desprinde câteva idei. O prima consecinta este aceea ca ar fi bine sa avem mai multa grija de pamântul nostru, pentru a nu fi eliminati, ca orice celula bolnava. Si o prima problema: asa cum eu nu ma pot adresa în limba româna atomului din ficatul meu, nici Dumnezeul meu nu mi se poate adresa în mod direct. Este de presupus, însa, ca o face în mod indirect. Urmeaza doar ca noi sa-i receptam si interpretam mesajele.
Cele câteva idei pe care le-am însirat mai sus, unele poate nastrusnice, nu vor schimba sistemul. Probabil ca nici altele asemenea lor, ceea ce însa nu înseamna ca nu e nimic de facut. Dimpotriva, sistemul se schimba în permanenta, si el va fi mai bun sau mai prost tocmai în functie de noi, daca reusim sa vedem unde gresim si sa avem curajul sa punem degetul pe rana, desi mai bun ar fi un pansament steril, poate asa reusim sa vindecam ranile, pentru ca sunt mai multe. Nu de solutii avem nevoie, pe câta nevoie avem sa ne cunoastem mai bine.
Nu stiu cum va arata societatea viitoare. Ceea ce stiu este ca va fi diferita de cea de azi, pentru ca nimic nu sta pe loc. Putem intui cum nu va fi, pentru ca schimbarile sociale se bazeaza pe dorinta oamenilor de a îndeparta ceea ei au identificat ca fiind rau. Nu trebuie decât sa identificam relele existente. La o prima vedere, am putea spune ca minciuna. Dar minciuna va exista întotdeauna, pentru ca societatea trebuie condusa, conducatorii au nevoie de argumente, si nu adevarul place oamenilor, ci o minciuna frumos spusa. Va fi deci o noua minciuna.
Ar urma sa vedem ce identifica oamenii ca fiind gresit în societatea de azi si ar trebui îndreptat. Prima ar fi minciuna despre democratie, dar aceasta o stiu cel mai bine politicienii si încearca s-o acopere, spunându-ne ca, oricum, alta mai buna nu avem. Aici au dreptate. Greseala consta în plasarea discutiei la un nivel prea general. Este nevoie de argumente mai concrete.
„Omul a început prin a fi vierme”, ne spune Geoffroy, într-o viziune optimist evolutionista. Reciproca ar fi sa ajungem acolo, având în vedere ca am plecat din mâinile Creatorului suprem. Personal, prefer o varianta mai statica: sa ramânem, daca se poate, oameni!
Oswald Spengler, dupa ce demonstreaza frumos si convingator de unde am plecat si unde am ajuns, simte nevoia unui final previzionist pentru umanitate. As fi crezut ca acesta îi este si scopul. Din nefericire, viitorul dupa el este pe cât de romantic, pe atât de dezarmant. Ce-i drept, frumusetea nu-i lipseste. Decât sa-l caracterizez, îmi este mai simplu sa citez ultimul paragraf din „Omul si filozofia vietii”, o carticica scrisa de el însusi, cu scopul ca, într-un „numar mic de idei, preluate dintr-o opera mai mare la care lucrez de ani de zile…” (citat din introducere) sa-si prezinte filozofia cât mai clar cu putinta:
„Suntem nascuti în acest timp si trebuie sa parcurgem curajosi drumul care ne este harazit, pâna la capat. Nu exista altul. Sa rezistam pe reduta pierduta fara speranta, fara salvare, iata datoria noastra. Sa rezistam ca acel soldat roman ale carui oseminte au fost gasite în fata unei porti din Pompei, care a murit pentru ca în cursul eruptiei Vezuviului au uitat sa-i ridice comanda. Aceasta este maretia, aceasta înseamna sa ai rasa. Acest sfârsit cinstit este singurul lucru, ce nu-i poate fi luat omului.”
O fi maret, nimic de zis, dar este non-lucrativ si în contradictie cu demonstratia sa de pâna aici, care – repet – este cât se poate de rationala. Poate ca tocmai acest final neinspirat i-au atras si criticile adversarilor sai, ceea ce nu trebuie sa facem si noi. Spengler este un filozof. Din dorinta de a-si încheia cartea frumos, nu si-a dat seama ca se coboara la nivelul literaturii de consum, si a pierdut. Analiza lui este perfecta. Prelungirea trendului constatat este însa gratuita. Orice simulare matematica bazata doar pe extinderea trendului este negativa. În viata, în schimb, intervin întotdeauna elemente noi, elemente ce nu avem cum sa le intuim în prezent. De aceea, o simulare corecta trebuie sa aiba în vedere si aparitia surprizelor, chiar daca nu le putem preciza aprioric. Mai mult chiar, deoarece viata are prioritate, putem presupune aparitia noutatilor acolo unde, în lipsa lor, s-ar produce o catastrofa iremediabila, ceea ce Spengler nu a facut. Ce-i drept, el a fost doar analist, desi unul foarte bun. Principala lui idee pleaca de la constatarea ca omul încearca nu numai sa învinga natura, dar vrea s-o faca sa lucreze în slujba lui. „Civilizatia însasi a devenit o masina”. Acum, „creatia se ridica împotriva creatorului”, „învingatorul cazut este târât spre moarte de atelajul ce nu mai poate fi controlat”.
Catastrofe au existat si în trecut si vor mai exista si în viitor. Cu siguranta, una de care ne temem cu totii, catastrofa nucleara (iata ca intuim ceva), va veni. Oamenii, însa, nu sunt dinozauri. Ei nu vor disparea în acelasi mod, pentru ca umanitatea si-a construit o cultura, iar aceasta nu piere cu una, cu doua. Desi, daca privim putin în trecut, am putea constata ca în istoria umanitatii catastrofele culturale au avut efecte negative mai puternice decât ar putea produce câteva bombe nucleare. Daca ne gândim la moralitatea unor civilizatii antice, am putea chiar trage concluzia ca asa-zisa noastra civilizatie moderna a reprezentat, prin distrugerea moralitatii, cea mai mare catastrofa culturala cunoscuta. Încep sa calc pe urmele lui Spengler!! Nu, cu siguranta ca vor aparea solutii noi. O prima dovada este faptul ca din ce în ce mai multi oameni cauta solutii naive în tot felul de alte domenii, inclusiv oculte, numai si numai din dorinta de a evada din „filozofia” curenta, ceea ce reflecta convingerea ca aceasta este gresita. Vreti sa va convingeti? Intrati într-o librarie suficient de mare si în care librarul stie sa-si vânda marfa si veti constata ca rafturile destinate cartilor para-religioase si chiar oculte ocupa o parte însemnata a spatiului librariei. Ba exista chiar si librarii specializate în „stiinte oculte”. Ce anume cauta cititorii nu stiu nici ei, dar cauta si cu siguranta ca în curând se va gasi ceva. Nu vor gasi acolo si nu ei. Am constatat doar ca exista o intensa preocupare în acest domeniu, semn ca oamenii doresc o schimbare.
O catastrofa nucleara, ca tot am amintit de ea, va exista, dar nu în masura sa faca pamântul tandari. Una mai mica va fi suficienta pentru ca oamenii sa se reorienteze. Ceea ce stim este ca întregul arsenal propagandistic utilizat azi, începând cu crestinismul si terminând cu democratia, va cadea în mod lamentabil. Asta, însa, nu înainte de a gasi ceva de pus în loc. Nu ca acel ceva va fi mai bun, dar nu se poate fara el. Nu poti sa înlaturi ceva fara sa pui altceva în loc. Ca nu stiu eu acum cum va arata acel ceva, este paguba cea mai mica, fiindca oricum pe mine nu ma întreaba nimeni. Asta nu înseamna ca el nu va fi. Va fi, pentru ca prea îl cauta multa lume. Am vazut cum oameni educati au luat decizii gresite, sau au fost incapabili sa reactioneze corect în fata celor mai putin educati. E limpede ca educatia nu i-a ajutat, ci, dimpotriva, i-a împiedicat, pentru ca le-a inoculat o schema de comportare ineficienta. Exemple s-ar fi putut da din aproape orice domeniu, nu numai din categoria celor marunte din viata unei persoane oarecare. Ne este limpede acum – sper – ca ceva fundamental trebuie sa se schimbe în „filozofia” noastra si nu la suprafata, ci în profunzime, la nivelul principiilor.
Am discutat cu precadere doua domenii diferite, pentru unii opuse: religie si politica. As fi putut alege si altele, dar acestea mi s-au parut cele mai actuale. Solutii? Numai asa ceva nu mi-as dori sa fac! Poate ca, totusi, lumea s-a saturat de utopii. O analiza mai profunda a ceea ce suntem, unde ne aflam, cum am ajuns aici si asa mai departe, este ceea ce ar trebui sa facem. Cu o conditie: SINCERITATEA. Sa nu ne mai amagim cu iluzii!

CUPRINS

Introducere .………………………………………………… 3
Nu sunt Harper Lee si nici Ion Creanga ………. 6
La început a fost Cuvântul …………………………. 14
De la Crestinism la Comunism si înapoi ……… 43
Filozofia, sarmana… ……………………………………. 55
Despre comunicare …………………………………….. 74
Epoca post-crestina …………………………………….. 85
Încotro? ………………………………………………………… 106