Speech Doru Munteanu (preşedintele filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din Romania) la lansare (extras)

 

Astăzi, Muzeul de Artă găzduieşte lansarea de carte a domnului Cristache Gheorghiu, care acum câteva luni ne-a oferit tot aici o expoziţie de pictură. Domnul Cristache Gheorghiu este o omniprezenţă în ultimii ani la manifestările culturale braşovene, un personaj care are foarte multe de oferit. Nu ştiu cât de întâmlător este faptul că Muzeul găzduieşte lansarea cărţii domnului Cristache Gheorghiu intitulată „Tradiţie sau liberul arbitru?”, în acest spaţiu, în care chiar acum se află expoziţia grecului Nicos Terzis, vorbind despre tradiţia greacă. Cum spuneam, domnul Cristache Gheorghiu are foarte multe de oferit; iată acum este la a treia sau a patra carte, iar de câţiva ani ne propune şi un site al activităţilor culturale braşovene.

De data aceasta, ne propune şi ne provoacă cu o carte: „Tradiţie sau liberul arbitru?”, la editura Pastel din Braşov. Cartea s-ar fi putut numi şi „Între da şi nu”, „Tradiţie şi modenitate”, „Între libertate şi constrângere”, „Între raţiune şi emoţie”, oricum, pentru că aceasta este pendularea pe care o face autorul în cele opt eseuri. Sunt nişte eseuri foarte bine scrise. Sunt nişte reflexii despre viaţă, despre mentalităţi, despre logica sau ilogica lucrurilor. Abordează un spaţiu tematic destul de larg. Cartea denotă un spirit foarte viu, care întreabă mereu, se îndoieşte de lucrurile aşa-zis durabile şi moştenite ca o tradiţie.

O carte scrisă fără complexe, în care se atacă dezinvolt tot felul de teme. Autorul se mişca cu siguranţă în filozofie, în dogma creştina ca şi în cea păgână, analizează mentalităţi politice, sugerând că societatea noastră se îndreaptă într-o direcţie păguboasă.

. . .

Este o carte interesantă prin scriitură ca şi prin problematică şi mai ales prin sesizarea unor mentalităţi cărora le suntem tributari.

. . .

Multe, foarte multe probleme ridică eseurile domnului Cristache Gheorghiu şi toate sunt scrise bine, cu nerv, cu incisivitate.