Cristache Gheorghiu

 

Trei destine împletite

 

 

Editura Betta

2022

 

Partea a opta

 

 

După absolvire

Dragă Maria,

 

Când m-am înscris la arhitectură în Londra, eram convins că după absolvire mă voi stabili în România. Nu în Grecia, ci în România. Nu are rost să-ți mai spun acum de ce, fiindcă nu mai e de actualitate. Intuiești probabil că în Grecia nu aș avea mari șanse, cel puțin din două motive: (1) majoritatea marilor construcții sunt proiectate în străinătate și (2) nefiind sută la sută grec, la orice concurs voi fi scos din cursă de către cei cu „dosare” mai bune. Xenofobia grecilor este cunoscută și aici, la Londra, iar eu o cunosc bine de la fața locului. Amintește-ți disputele noastre cu colegii de clasă, la vremea când nu aveam nimic de împărțit.

 

Din anul întâi de facultate și până azi, multe variante au trecut prin mintea mea. Bineînțeles că toate aveau ca obiectiv găsirea celei mai bune soluții, care nu putea fi decât un compromis între posibilități și vise. Ca pentru orice arhitect, visul e să faci arhitectură mare, ceea ce astăzi înseamnă zgârie nori mai înalți decât tot ce s-a făcut (cel de un kilometru fiind deja o realitate) și altele de genul acesta. Posibilitățile reale au însă în vedere capacitatea de a te ridica la acest nivel, dar și voința celorlalți de a te accepta în echipa lor. Timp de atâția ani, aceasta a fost una dintre principalele mele probleme.

 

De curând am aflat ceva ce – poate – ar fi trebuit să știu mai demult: Barbu Călinescu, fiul lui Armand Călinescu, a lucrat ca  arhitect angajat la Universitatea din Cambridge de la absolvire și până la pensionare. Nu este la îndemâna oricui o asemenea performanță. Iată că englezii, contrar aparențelor, nu doar că nu sunt xenofobi, dar știu să recunoască, aprecieze și valorifice calitățile unui profesionist.

 

Din nefericire, majoritatea românilor ce studiază azi în Anglia ca fii de bani gata nu se bucură de multă considerație. Nu este cazul celor din trecut, și în nici un caz al lui Barbu Călinescu, care a fost trimis în Anglia la 15 ani, datorită tulburărilor din România. (Tatăl lui fusese amenințat că Barbu va fi răpit.) Un an mai târziu, Armand Călinescu a fost ucis de legionari, așa că Barbu nu a putut beneficia de influența politică a tatălui său.

 

Această informație m-a hotărât să rămân la Londra și să-mi încerc norocul. Până acum, profesorii m-au lăudat. E un punct de plecare, dar doar un punct. Intenționez să particip la câteva concursuri și . . . cine știe? Marile proiecte, deși sunt în final realizate de mari firme, sunt precedate de concursuri deschise tuturor. Dacă reușesc să-mi impun proiectul, în mod implicit voi face parte din echipa de proiectanți ai firmei ce-l va executa. Odată acceptat în echipă, este firesc să rămân ca angajat al firmei și pentru alte proiecte. So, keep your fingers crossed for me[1].

 

- - - -

Dragă Nico,

 

Acum, că sunt intern în spitalul municipal din Montpellier, am un vag sentiment de relaxare, aproape de vacanță. Nu regret deloc faptul că nu sunt în Paris, decât prin lipsa întâlnirilor cu prietenii apropiați. Nu cred că stagiul de intern într-un spital parizian mi-ar oferi o șansă mai bună în viitor. Acolo contezi doar prin relația care te-a adus acolo, astfel că lumea știe exact ce vei deveni după terminarea stagiaturii. În cazul meu, cum nu am o asemenea relație, rezultă că viitorul este incert, în afara cazului că cineva din conducerea spitalului va intui că sunt un geniu și mă va reține ca medic permanent. Cum probabilitatea acestei descoperiri este prea mică, rezultă că în Montpellier am șanse mai mari. Nu să rămân aici, ci să mă afirm prin calitățile mele personale, - care sper să nu-mi lipsească – și prin găsirea unor căi mai realiste. Voi reveni probabil tot în Paris, mai ales că „Unchiul Sam” intenționează să-mi lase mie moștenire imensul lui apartament, în care deja mă mișc ca acasă la mine. De când a mai îmbătrânit, el stă în doar două camere, în timp ce eu circul peste tot. În plus, am și responsabilități în legătură cu întreținerea și celelalte. Adică aveam. Ce se va întâmpla, vom vedea. I-am promis să vin cât pot de des, dacă se poate în fiecare week-end. N-o să se poată, bineînțeles, dar voi încerca să nu-l dezamăgesc. Între timp, am reușit să-l conving să aibă încredere în femeia pe care eu i-am recomandat-o în locul celei care venea de două ori pe săptămână pentru curățenie. Aceasta este o fostă asistentă medicală, acum pensionară, care vine în fiecare zi și are capacitatea să-i asigure și primul ajutor medical calificat, foarte util pentru vârsta lui. Eu am cunoscut-o la Spitalul Universitar, în timpul stagiilor. În ciuda diferenței de vârstă, eram aproape prietene. Ea a fost prima care m-a simpatizat și – trebuie să recunosc – m-a ajutat prin sfaturile ei, mai ales în primii ani. Este tot semi-imigrantă, dar din tată albanez și mamă franțuzoaică. I-am spus să-și păstreze secretă obârșia, fiindcă, știi bine, grecii nu-i suportă pe albanezi. Poate numai în Grecia, nu și aici, dar e mai bine să nu riște.

Gata cu Parisul. Aici, în Montpellier, mă simt foarte bine. Francezii din sud sunt foarte diferiți de cei din Paris, pentru care nici nu au prea multă considerație. Mulți dintre ei nu l-au vizitat decât foarte rar, unii deloc și nici nu-și doresc. Fără să-l cunoască, sunt capabili să-ți spună o mulțime de lucruri rele despre Paris și parizieni, unele chiar adevărate. Sunt – sau par – mai prietenoși, mai relaxați și sigur foarte mândri de istoria lor. „Joie de vivre” pare să fie crezul lor.

În week-end-ul ce a trecut am fost împreună cu câțiva colegi pe Coasta de Azur. Eu mai fusesem cu tata, când eram elevă, nu doar în vizită de o zi, ci chiar în câteva minivacanțe. Nouă fiind printre ei, n-am vrut să-i refuz. Mai ciudat mi s-a părut faptul că au ținut morțiș să-mi arate ruinele unor fortificații, de unde se spune că au plecat francezii în nu știu care dintre cruciade. Au spus ei, dar nu am reținut, fiindcă m-a cam iritat insistența. Mi-a lăsat impresia că acesta a fost, de fapt, scopul principal al excursiei. Eu nu am reușit să înțeleg de ce se mândresc cu ceva de care ar trebui să le fie rușine. Au însă credința că civilizația a început cu ei și de la ei a plecat pe mapamond. M-am străduit să tac, deși m-am abținut cu foarte multă greutate. Tu ești primul și, probabil, singurul căruia îi comunic gândurile mele cele mai intime.

. . . .

Dragă Maria,

 

Reușita mea la concursul de arhitectură – de care sunt încă foarte mândru – are și unele dezavantaje, care la început – în entuziasmul meu – mi s-au părut minore, dar acum constat că sunt mai neplăcute decât apreciasem inițial.

 

Între timp am aflat de la un profesor din comisie că nu soluția constructivă i-a impresionat – asupra cărei s-au formulat unele obiecții – ci ingeniozitatea și valoare estetică a proiectului. În privința observațiilor critice,  susținătorii au replicat că micile deficiențe vor putea fi corectate la proiectarea de detaliu, ceea ce s-a și întâmplat.

 

Acum, aproape că mă jenez de importanța care mi se acordă ca angajat permanent al uneia dintre cele mai importante firme de proiectări în construcții, când mă prezint pe la șantierele din diverse colțuri de lume de pe întreg mapamondul. Partea neplăcută – de care îți scriam la început – tocmai asta este: sunt aproape tot timpul plecat. Nu pot ignora satisfacția reușitei, dar ea nu-mi oferă alte avantaje decât sentimentale. Dezavantajele le simt însă în fiecare zi. Este tributul pe care îl plătesc tinereții și faptului că sunt încă nou-venit în firmă. Mi-e teamă însă că, atunci când nu voi mai fi tânăr și nou, voi fi prea bătrân, pentru a-mi organiza propria mea viață personală, în afară de cea profesională.

 

Cuvântul „mapamond”, pe care l-am preluat din considerațiile tale despre convingerea francezilor că ei ar fi: l’ombelico del mondo”, mi-au provocat gânduri asemănătoare. Da, într-adevăr, este aproape revoltător. Noi, românii, suntem uneori acuzați că nu avem istorie. Cine are? Francezii? Bine spui că se laudă cu ceva de care ar trebui să se rușineze. Se pare că neobrăzarea este principala caracteristică a francezilor: să te lauzi cu ceea ce ar trebui să te rușinezi. Are dreptate Tolstoi, să se revolte pentru glorificarea de către francezi a lui Napoleon. Un descreierat, ca toți revoluționarii din epoca lui. Ar fi multe de spus pe această temă, dar mă enervez numai la gândul lor și nu vreau să fac asta atunci când îți scriu ție.

 

*

*     *

Prietenie între generații

 

Diferența de vârstă nu i-a împiedicat pe Luigi și pe socrul său să devină buni prieteni. Amândoi sunt animați de dorința de afla lucruri noi și de a comenta cele aflate.

La fel ca prima dragoste, prietenia juvenilă nu durează o viață. Poate comparația nu este potrivită, dar asemănările dintre cele două sunt evidente. Iubirea profundă se creează în timp, după căsătorie, pe măsură ce partenerii depășesc împreună vicisitudinile vieții. Din două persoane cu obiective diferite, se formează un cuplu unitar, gata să-și apere interesele comune, să se ajute reciproc, să înțeleagă și să accepte necesitățile celuilalt și așa mai departe. Prietenia juvenilă este și mai efemeră decât prima dragoste. Odată plecați de pe băncile școlii, viața îi va purta pe căi diferite și, cum „ochii care nu se văd se uită”, cu timpul vor uita și numele multora dintre colegi. Iar dacă activitatea profesională îi va ține aproape, comunicarea specifică mediului liceal și studențesc se transformă în opusul ei, îi pune în situația de adversari în lupta pentru aceleași poziții sociale. Indiferent de distanța dintre ei, familia, copiii, serviciul, hobbyurile le vor ocupa tot timpul și energia, ștergând cu buretele – chiar dacă nu în totalitate – amintirile copilăriei.

Nimic din toate aceste nu se aplică celor doi, lui Luigi și socrului său, în afară de hobby, dacă așa poate fi considerată dorința lor de cunoaștere. Dacă lipsa contactului direct depășește o săptămână, începe corespondența, din care s-ar putea scrie cărți. Se văd însă destul de des, fiindcă domnul Brănescu este pensionar și a făcut o pasiune pentru valorile Greciei antice, păstrate prin monumentele ei, pe lângă plăcerea de a sta în preajma fiicei lui, încă de când era elevă, dar și pentru avantajele climei, mai ales în timpul iernii, când în București pot fi minus 25 de grade Celsius, în timp ce în Atena nu coboară sub zero grade. Pe Luigi, serviciul îl ține pe loc, dar concediul și micile vacanțe de sărbători – grecii au destule – sunt pentru el tot atâtea ocazii de a fugi din Atena. România a rămas primul obiectiv, și nu doar pentru București. Acolo mergea doar pentru a se vedea cu domnul și doamna Brănescu. În plus, vara în București, datorită salbei de lacuri din nord, atmosfera este chiar mai greu de suportat, datorită umezelii. Primăvara este anotimpul ideal pentru vizite aici. Ceea ce își dorește însă Luigi încă din vremea studenției este să viziteze obiectivele turistice cărora li se făcea reclamă, dar pe care nu avea timp să le vadă nici măcar în vacanță, când pleca în Atena. Acum, recuperează. Odată cu plecarea Mariei la studii, Parisul a devenit ținta călătoriilor împreună a celor doi. Dorința de a-și vedea fiica pentru Luigi și cea a doctorului Brănescu, de a vizita ceea ce, pe timpul regimului comunist, nu i s-a permis.

 

*

*     *

În nordul Moldovei

 

Elogiile lui Luigi referitoare la mânăstirile din Bucovina nu au încetat nici în zilele următoare excursiei. Originalitatea, armonia și frumusețea lor erau cuvintele cele mai des folosite. Bisericile grecești, spre deziluzia lui, sunt originale, unele sunt valoroase ca monumente istorice, dar nu sunt frumoase. Cele occidentale sunt imense, impresionante pentru amatorii de grandoare, dar – din punct de vedere estetic – nu sunt prea multe lucruri de spus despre ele. Aici, în nordul Moldovei, bisericile sunt mici, dar cochete, armonios concepute, frumoase de îți rămâne inima acolo. S-ar putea spune că sunt mai umane. Intimitatea lor îl apropie pe om de Dumnezeu, îi ușurează comunicarea, în timp ce marele catedrale occidentale îl umilește. Poate că acesta era și scopul. Unul dintre ele! Al doilea era grandomania potentaților, dar și interesul comercial: o catedrală mare indica un oraș importat, deci un centru comercial prosper. Mecenatul își găsește și el justificarea mai puțin în interesul pentru artă, cât în aceleași interese comerciale și de impunere a prestanței și puterii, fără a mai vorbi despre grandomanie.

Încercând să-l „aducă cu picioarele pe pământ”, doctorul Brănescu încearcă și o explicație de natură istorică.

-        În afara puterii economice, a existat și o cerință obiectivă. Bisericile clădite de triburile germanice, ce încercau să impună forțat Creștinismul, erau permanent distruse de către localnici, de obicei dând foc acoperișului, construit din materiale combustibile. Au încercat atunci să înalțe zidurile și să facă acoperișul dintr-un material rezistent la foc. Greutatea lui foarte mare i-a obligat să caute soluții pentru creșterea rezistenței zidurilor. Așa au apărut contraforturile și arcurile ogivale. Ele au permis realizarea marilor catedrale.

-        Spre deosebire de meșterii moldoveni – completează și revine Luigi –, care au găsit soluții inteligente pentru turnurile destul de înalte, realizate cu singurul material ce-l aveau la dispoziție: lemnul. Artă în adevăratul sens al cuvântului.

 

*     *

*

În Transilvania

 

Diferențele evidente de stil arhitectonic dintre provinciile românești nu puteau să-i scape lui Luigi. Bisericile fortificate sunt principalele lor obiective. Pe drum, de la una la alta:

-        Se pare că ardelenii nu sunt prea credincioși.

-        De ce spui asta?

-        Toate casele au acoperișul din olane. Arata ca un scut ca și cum s-ar apăra împotriva unui inamic ce vine din cer.

-        Bună!

-        Am mai observat că toate localitățile din Transilvania au în centru un ceas, instalat pe cea mai înaltă clădire, de regulă o biserică.

-        S-au pe Casa Sfatului, ca în Brașov.

-        Apropo, știam că locul se numește Piața Sfatului și credeam că este o denumire comunistă, de la sfaturile populare de altă dată. Nu știam că și clădirea se numește „a sfatului”. Asta mă nedumerește, fiindcă este una foarte veche și relativ mică, pentru a fi adăpostit Sfatul Popular Județean sau Municipal al Brașovului.

-        Ai intuit bine. Este vorba de „Sfatul Breslelor”. Acesta era organismul de administrare la urbei în evul mediu românesc. Chiar și apărarea orașului era încredințată breslelor și nu vreunei armate. Zidul de apărare, pe care l-ai văzut –  ruinele lui, de fapt – avea din loc în loc turnuri și bastioane de apărare. Am mers împreună pe la poalele Tâmpei și „După ziduri”. Ai văzut „Bastionul Țesătorilor”. Mai erau „Bastionul Fierarilor”, „Bastionul Postăvarilor” și altele.

-        Da, îmi amintesc. Pe cel al țesătorilor. Am fost acolo și la un spectacol de muzică veche. Are și o acustică foarte bună. M-a amuzat că, la un moment dat, au apărut câteva păsărele, care au început să ciripească. Nu deranjau. Se integrau perfect în muzică. După ce s-a întunecat – și asta a fost destul de repede – au plecat. Eu le-am regretat. Nu știu alții. Probabil că muzicienii profesioniști nu.

-        Fiecare breaslă avea responsabilitatea administrării unui astfel de punct de apărare, iar membrii ei deveneau luptători în cazul unui atac.

-        Administrarea orașului de către sfatul breslelor îmi spune că era vorba despre o guvernare democratică.

-        Exact. Și nu una formală, ca în zilele noastre, ci una cu adevărat democrată. Fiecare breaslă își alegea oamenii care să-i reprezinte interesele; iar prin sfatul breslelor se urmărea găsirea unui echilibru al intereselor, precum și adoptarea deciziilor specifice oricărui oraș: economice, edilitare, politice, de apărare etc.

-        Foarte interesant. Astăzi, prin votul universal, orice ignorant este chemat să-și aleagă parlamentarii și pe președintele țării, deși el nu are nici cea mai vagă idee despre atribuțiile reale ale celor pe care îi alege.

-        Într-adevăr! Și uite că n-a fost nevoie de nici o revoluție pentru a o instala. Însăși stema Brașovului din acele timpuri sugerează această idee. Se vede și azi pe Casa Sfatului: o coroană așezată pe o rădăcină, simbol al „demos”-ului.

-        Dar nu m-ați lămurit cu ceasurile de pe turnuri.

 

Discuția pe această temă a fost lungă și plină de ocolișuri. Interesante, dar prea lungi pentru un text scris. Esența ei a fost cam următoarea.

Odată cu dezvoltarea meșteșugurilor, deci în epoca pre-industrială și apoi industrială, a apărut și diviziunea muncii. Unii făceau o componentă, alții alte componente, pentru ca principalul constructor să realizeze asamblarea. Rezultă că fiecare subansamblu, piesă sau material trebuia să sosească la timp. Altfel, livrarea la timp a produsului finit nu ar fi fost posibilă, cu consecințe negative asupra profesionalismului și seriozității furnizorului. Din acest motiv, strângerea de mână – ca semn al stabilirii unui angajament reciproc – nu mai era suficientă. Au apărut contractele, cu date ferme, termen de execuție și penalități în caz de nerespectare a prevederilor contractuale. Punctualitatea a devenit o cerință a epocii moderne, a societății industrializate. Ea, a devenit o cerință a comerțului și, în final, a relațiilor dintre oamenii de afaceri, iar prin extensie a oricărui european civilizat. Astăzi, la stabilirea unei întâlniri se precizează nu numai momentul începerii, ci și durata, pentru că, în funcție de ea, cei în cauză să poată stabili și respecta următoarea întâlnire, cu alt partener.

Cum în trecut nu toți oamenii își puteau permite un ceas de buzunar, a apărut necesitatea ceasurilor publice, instalate pe clădirile înalte, vizibile de la distanță din orice punct al localității. Nimeni nu mai putea invoca scuza „N-am știut cât e ceasul.” Majoritatea satelor din Europa occidentală au cel puțin o turlă cu ceas.

Punctualitatea a devenit caracteristica europeanului modern.

Dacă s-ar rescrie Biblia – și nu ar fi rău ca cineva s-o facă - punctualitatea ar trebui introdusă printre cele Zece Porunci, fiindcă ea ține de respectul față de semeni.

 

-        Nu-mi amintesc să fi văzut în Grecia vreun ceas public, decât în stațiile de tramvai.

-        Au fost construite de către italieni, pentru Olimpiada din 2004.

-        Punctualitatea este rara avis la greci.

-        Este jenant de adevărat. Deși Grecia face parte din Uniunea Europeană, grecii nu sunt deloc europeni.

-        Și totuși, se recunoaște că civilizația europeană a plecat din Grecia.

-        A plecat cu bagaje cu tot. N-a lăsat nimic. Sunt peste 2000 de ani de atunci. Nu mai există nici o legătură între geniile din antichitate și plebea de azi.

-        Păcat!

-        Și totuși, grecii au inventat democrația.

-        Cuvântul „democrație”.

-        Să nu le minimizăm totuși meritele.

-        Nici eu nu aș vrea și trebuie să recunosc că, spre deosebire de noi, modernii, grecii știau mai bine ce fac. Constituția lui Clistene, din 508 î.Hr., considerată prima constituție democrată, este o dovadă. Da, să admitem că grecii au inventat democrația. Dar ce fel de democrație?

-        De fapt, Clistene a reluat ideile inițiate de Solon, pe care le-a dezvoltat și – important – le-a aplicat. Ce se întâmplase? În mijlocul unei crize economice, politice, sociale și morale, Atena avea nevoie de ordine. Areopagul – un consiliu format din aristocrați – nu putea rezolva problemele, din cauza disputelor politice. A fost ales atunci Solon, care a inițiat unele reforme. Printre ele, împărțirea societății în patru clase, în funcție de avere, și stabilirea drepturilor și obligațiilor cetățenilor din fiecare clasă. Reformele lui au durat mai puțin de cinci ani, pentru că luptele politice au reînceput. Cu o gardă personală de 300 de korunephoroi (purtători de măciuci), intrând triumfal pe un car, alături de o femeie deosebit de frumoasă și înaltă, care se da drept zeița Atena, Pisistrate se instalează în Atena. Urmează o scurtă perioadă de înflorire economică și culturală (printre altele, începerea construcției sanctuarului lui Zeus, terminat de împăratul roman Hadrian, 600 de ani mai târziu), urmată de abuzurile specifice oricărei tiranii și căderea ei. În acest moment, intervine Cistene, instalând ceea ce se numește azi „democrația ateniană”.

-        Se cuvin totuși câteva observații:

1.     Atena era o cetate-stat cu mai puțin de zece mii de locuitori, de necomparat cu statele moderne de zeci sau sute de milioane de locuitor.;

2.     Reforma lui Cistene s-a referit la extinderea alegătorilor de la marea aristocrație la o sferă ceva mai largă, fără însă a coborî la nivelul celor fără avere.

3.     Drept de vot aveau numai oamenii înstăriți.

4.     Accesul în agora era permis doar bărbaților trecuți de 30 de ani, școliți într-o efebie și remarcați în activitatea militară anterioară.

-        În consecință, conducerea de către popor, de către tot poporul, este o exagerare a lumii moderne. Așa ceva nu ar fi posibil, dar înainte de orice este inepție propagandistică, adresată vulgului.

-        Acestea sunt faptele. Cu experiența schimbărilor rapide de la tiranie la democrație și invers, Aristotel emite teoria conform căreia există doar trei sisteme de guvernare, prin care societatea trece în mod ciclic, deoarece niciuna nu este perfectă. Guvernanții greșesc, societatea se degradează în tot atâtea forme degenerate, după care se continuă ciclul. În cartea sa intitulată „Politica”, cartea III, capitolul V, el identifică cele trei forme de guvernare, în funcție de numărul persoanelor ce conduc efectiv statul:

§  singură persoană;

§  un grup de persoane;

§  majoritatea populației.

Formele degenerate sunt:

§  tirania;

§  oligarhia;

§  demagogia sau democrația, ceea ce pare să fie același lucru, cel puțin din punct de vedere lingvistic.

În consecință, societățile evoluează ciclic după această schemă.

-        Deși teoria lui Aristotel mi se  pare corectă, apreciez că el a făcut o greșeală. Populația nu poate participa la actul de guvernare, ci doar un grup de persoane, selectate într-un anumit mod. De asemenea o singură persoană nu poate nici ea să conducă întreaga societate. Ea se folosește de o camarilă. Există deci întotdeauna un grup conducător. Clasificarea lui Arisototel este corectă, dacă ne referim la aspectul formal al guvernării. Ceea trebuie analizat este nu modul aparent de guvernare, ci accesul la guvernare. Distingem astfel doar două modalități: cel ereditar, caracteristic monarhiilor și – să-i zicem – democratic, prin alegeri. Alegerile, la rândul lor, pot fi universale, parțiale, selective fiecare cu nuanțe specifice locului.

-        Dacă în sistemului monarhic, accesul ereditar permite educarea în mod corespunzător a viitorului monarh, în cazul sistemului electiv, viitorul conducător este o persoană abilă în lupta politică, stăpânind bine știința parvenirii.

-        Minciuna democrației, a ajuns astăzi pe culmi nebănuite în trecut. Deosebirea dintre democrație și demagogie este din ce în ce mai neînsemnată. Dacă la început termenul „demagog” desemna în limba greacă pe șeful unei grupări democrate, astăzi lumea i-a dat un sens peiorativ, constatând că demagogia este un atribut firesc al conducătorilor.

-        Aici putem face o observație, și anume că nu tipul de guvernare contează, ci înțelepciunea conducătorilor, indiferent câți sunt ei, și că trebuie să existe un echilibru al forțelor și aspirațiilor, știut fiind că numai continuitatea permite progresul, în timp ce răsturnările de situații sunt distrugătoare.

-        Astfel, Europa Occidentală a știut să păstreze echilibrul și, indiferent de forma de guvernare, să nu clacheze, cu toată parada de democrație. Aceste țări sunt asemănătoare din multe puncte de vedere, deși Franța este republică și Anglia monarhie, ca să luăm doar două exemple.

-        Cât despre tiraniile adevărate, ele dispar odată cu tiranul, așa că nici nu pot fi luate în serios pentru evoluția pe termen lung a unei națiuni.

-        În epoca modernă, Anglia, S.U.A., Franța etc. au înlăturat sau diminuat rolul monarhiei și au introdus guvernării prin parlament prin revoluții și o lungă perioadă de rodare. Poporul a învățat lecția „democrației” lor, deși mai are unele lacune.

-        La polul opus s-au aflat țările din Europa de Est, supuse cizmei sovietice. Aici elita societății a fost exterminată sau eliminată pe diferite căi, iar poporul a fost manipulat cu mijloace rudimentare. Aici idealul democrației a făcut ravagii. Oamenii au vrut să fie egali și „când zeii vor să te pedepsească, îți împlinesc dorințele”.

-        Și într-unele și într-altele, la Est și la Vest, o propagandă deșănțată îi face pe oameni să creadă că sistemul politic în care trăiesc, indiferent care este acela, este cel mai aproape de perfecțiune, sau cel puțin tinde către ea. În realitate, un grup restrâns conduce într-un mod cu atât mai pervers, cu cât propaganda pe tema democrației este mai abilă și mai adaptată mentalității populației. Aici, la adaptare, au greșit liderii din Est: populația n-a suportat o propagandă prea rudimentară.

-        Democrația rămâne un ideal, dar pretenția de-a o realiza frizează ignoranța alegătorilor.

-        Deși Marx nu mă preocupă decât, poate, ca propagandist politic, l-am luat în seamă, pentru că și el și-a propus să fie un profet, dar în alt mod. Trăitor în timpul expansiunii industriale și a ideilor democratice, el a apreciat că majoritatea populației va fi în curând formată din muncitori, aceștia vor forma cel mai numeros partid politic, deci vor avea rolul conducător în societatea viitoare. Nu ne mirăm din partea lui: profeția este o specialitate evreiască. Lenin, mai impulsiv și mai ambițios, a luat-o înainte și a vrut să fie cel care să conteze ca realizator a ceea ce oricum s-ar fi întâmplat. Amândoi au greșit pentru că proletariatul n-a devenit majoritar nici azi, ba dimpotrivă, numărul muncitorilor manuali este din ce în ce mai mic, iar un muncitor calificat poate avea un grad de cunoaștere mai avansat decât a multor pretinși intelectuali. În plus, ei nu înțeleseseră cu adevărat esența democrației, limitele și posibilitățile ei, mecanismele ei de funcționare. Ceea ce vizau ei era tot o societate dictatorială: „dictatura proletariatului”, un fel de struțo-cămilă. Între timp, cămila a murit - se pare că încă de la naștere – iar din struț, care știm că își ascunde capul în nisip, a rămas la vedere doar fundul, la care unii nostalgici încă mai fac mătănii.

-        Astăzi, toate țările pretind a fi democrate. Coreea de Nord mai este și „populară”.

-        Fapt este că cele care se apropie de principiile democrației autentice nu reușesc să depășească starea de subdezvoltare.

-        Neclară a devenit ideea de democrație, un cuvânt lipsit de conținut, folosit în scop propagandistic.

-        Sunteți cumva monarhist?

-        Nu sunt nici monarhist, dar nici republican. Fiecare are avantaje și dezavantaje. Deștepte sunt națiunile care știu să evite dezavantajele sistemului în care se află, indiferent care este acela și cum au ajuns acolo.

-        Și care sunt, după dumneavoastră, avantajele monarhiei?

-        Mă așteptam să mă întrebi care ar fi avantajele democrației. Mi-ar fi fost mult mai greu să răspund. În primul rând, viitorii monarhi sunt persoane special educate în acest scop. În al doilea rând, după un rege prost, există șansa să-l urmeze unul bun. Funcționează legile hazardului. În democrație însă, după un impostor perfid vine un altul mai perfid sau mai bun de gură. Nici unul nu este educat să conducă o națiune, iar selecția nu se face în timpul școlarizării, ci în interiorul partidelor, după criterii parșive. Platon a apărut pe scena filosofiei după eșecul democrației. Dar noi nu învățăm nimic de la Platon, fiindcă era platonic.(Ha-ha!)

-        Deci Statele Unite, Franța și celelalte puteri occidentale sunt conduse de asemenea jigodii?

-        Eroare! Marile puteri nu sunt democrate decât cu numele. Democrația este o capcană pentru proști. Vorba lui Țuțea: „Democrația e ca jigodia la câini; scapă doar cei puternici”. Anglia, Danemarca sunt monarhii, Franța, Statele Unite sunt republici. Care este diferența pentru omul de rând? Niciuna.

-        Și care mai este rolul monarhiei în Anglia sau Danemarca? Un rege dictator nu ar mai accepta nimeni, iar pentru un rege de paie de ce se mai cheltuiesc bani?

-        Eu zic să-i lăsăm pe ei să-și stabilească forma de guvernare. Suntem mult prea mici să le dăm sfaturi. Dar ar fi poate util să notăm un detaliu mai puțin cunoscut. În Anglia, spre exemplu, există tradiția audiențelor la rege a demnitarilor și în primul rând a primului ministru. Monarhul este, bineînțeles, interesat să primească informații, dar audiențele nu le solicită el, ci ceilalți. De mai bine de o sută de ani, nu știe nimeni ce s-a discutat cu ușile închise la asemenea audiențe, deși ele au fost numeroase. Discreția este totală. Să ne punem însă în situația primului ministru. Un om cu o responsabilitate imensă, care nu are cu cine se consulta. Colegii și subalternii lui au diferite interese și sfaturile lor pot sau nu să fie sincere. Regele, în schimb, nu-și dorește să-i ia locul primului ministru. Dorința lui este ca țara să fie prosperă, fiindcă interesul oricărei monarhii ereditare este stabilitatea. Sfatul lui  va fi unul sincer. Și cine nu-și dorește să afle opinia altuia, în problemele care-l frământă, să se consulte cu cineva? Bineînțeles, totul depinde și de afinitățile dintre cei doi. Ne-o putem imagina pe actuala regină a Marii Britanii, Elisabeta a II-a, discutând cu plăcere cu David Cameron, care a fost coleg de școală cu unul dintre fii ei (Prințul Edward) și cu mai puțină afecțiune, poate, cu Margaret Thatcher, fiica unui băcan din Grantham.

-        Două femei rareori se înțeleg în probleme spinoase. Marile puteri știu să se administreze inteligent. De aceea sunt mari puteri. În spatele politicienilor vizibili stau oameni care gândesc.

-        Marile clanuri financiare.

-        Altă lozincă propagandistică. Desigur, există și interese financiare. În cazul Rusiei există și serviciile secrete, motiv pentru care politica externă a rușilor a funcționat neabătut de la Petru cel Mare și până azi, chiar și pe vremea URSS-ului.

-        Haideți s-o luăm de la început. Care a fost primul stat democrat?

-        Grecia antică.

-        Eu mă gândeam la statele moderne, nu la cele din antichitate. Dar, fie și așa. În primul rând, Grecia antică n-a existat ca stat. Au existat orașe-stat, o denumire născocită de apărătorii de azi ai democrației.

-        Care rareori s-au unit și mai des s-au războit.

-        Corect. Deci entități foarte mici, ușor de administrat, radical diferite țările moderne, unele de dimensiuni uriașe. Dar, ce-i mai important, ideea conducerii de către popor (demo) a acestor orașe-stat este foarte relativă și în nici un caz nu are nici o legătură cu votul universal. Meritul lor este acela că au avansat ideea de democrație, dar au aplicat-o cu măsură. În realitate, extrem de puține persoane participau la actul de conducere. Cei mai mulți nici nu aveau acces în agora, iar dintre cei care intrau doar puțini aveau drept de vot și mult mai puțini erau cei ale căror discursuri erau cu adevărat luate în seamă. În primul rând, selecția era foarte dură. Prima condiție era să fi absolvit o școală militară de elita, să aibă un stagiu militar destul de lung și să se fi remarcat în timpul acelui stagiu. Toate acestea nu i se puteau întâmpla mai devreme de 35 de ani. Notorietatea era singura care îl făcea ascultat. De asemenea, averea nu putea fi nici ea ignorată.

-        Ideea de democrație la elini nu era altceva decât opusul dictaturii, nicidecum votul universal, mai ales într-o societate sclavagistă. Clistene a lărgit, ce-i drept accesibilitatea la forul decizional la cei cu mai puțină avere, dar nu au sărit calul, precum francezii la 1789.

-        Și mai e ceva extrem de important.

-        Ce?

-        Responsabilitatea. E ușor să vorbești. Vorbind foarte bine, era posibil să fii ales. Funcțiile publice presupuneau asumarea responsabilității incumbate, iar greșelile erau sancționate în Grecia antică, pedeapsa cu moartea fiind una destul de frecventă. Nu cunosc nici un român dispus să accepte responsabilitatea vreunei funcții publice, decât declarativ, în campaniile electorale.

-        România a trecut de la minciuna socialismului la minciuna democrației. Încotro se îndreaptă acum?

-        Din păcate, așa zisa tranziție de după 1989 nu a fost un Risorgimento românesc, fiindcă nu l-am avut printre noi pe Garibaldi și nici măcar pe Mihail Kogălniceanu. Defectul liderilor comuniști – iar acum ne conduc urmașii lor – constă în faptul că dispun de mari puteri și, în egală măsură, de incapacitatea de a le folosi în scopuri benefice. Un minimum de bun simț le-ar fi spus că este riscant să-și folosească toate posibilitățile, dar tocmai acesta le-a lipsit, ca și inteligența de a nu declanșa acțiuni cu consecințe necontrolabile. Efectul? Până la urmă li se întâmplă.

 

Observație:

Se spune că orice paradigmă – socială, religioasă, politică – conține sâmburele ideii opuse, care – prin dezvoltare – o va înlătura. În realitate, societatea se autodistruge prin exagerări de tot felul și – odată cu ea, distruge și paradigma în baza căreia s-a construit. Biserica a distrus creștinismul în forma lui inițială, provocând pierderea încrederii oamenilor. Franța a distrus ideea de monarhie, deși Anglia demonstrase că poate exista și armonie: Magna Charta a fost primul semnal. Nu toată lumea a înțeles însă mesajul. În consecință, au existat revolte, chiar război. În final, cea care a învins a fost ideea. Parlamentul și monarhia pot conviețui, dacă există inteligența necesară. Dacă nu, schimbările ce se impun în ultimă instanță sunt cu atât mai dramatice, cu cât întârzierea aplicării lor a fost mai lungă. Revoluțiile sunt cea mai proastă soluție, și nu atât prin tulburările de moment, cât prin efectele ulterioare. Revoluția franceză este un bun exemplu în acest sens. A durat peste o sută de ani, până să se stabilizeze. Iar dacă ultimii reprezentanți sunt îndărătnici, precum Ceaușescu, atunci . . . .

Sunt acuzați uneori intelectualii pentru că nu se implică în politică. Este parțial adevărat. Pe lângă o mică lașitate – reală la unii – trebuie să recunoaștem că, pe de altă parte, cei care se implică devin politicieni și atunci se dovedesc chiar mai parșivi decât politicienii profesioniști. Au existat totuși câteva încercări timide, de a se pronunța de pe margine: Clubul de la Roma, spre exemplu. Obiectivul era ca, asemenea Parlamentului European, să se pronunțe asupra problemelor importante ale omenirii, fără pretenția că opiniile lor să devină decizii. Spre deosebire de Parlamentul European, format din „aleși ai poporului”, cu Gigi Becali printre ei, Clubul de la Roma era format din intelectuali. A funcționat prin deceniul opt al secolului trecut. A fost marginalizat.

Cât despre democrația adevărată, un exemplu mai evident este modul de organizare cetățenească al Brașovului medieval, prin Sfatul Breslelor. O soluție cu adevărat democratică, care a funcționat. Putea să continue, dacă democrația era cu adevărat ceea ce își doreau. Politicienii nu-și doresc însă democrația, ci puterea.

Da, democrația poate fi o soluție, cu condiția ca alegerile să fie selective. Delegații fiecărei bresle, aleși liber, reprezentau cu adevărat interesele membrilor, ale alegătorilor, ale breslei. Deciziile luate la întâlnirile din Sfatul Breslelor sintetizau în mod armonios interesele tuturor. În zilele noastre, breslele ar putea fi înlocuite cu entități similare, existente în societatea modernă.

 

Familia Panagiotis în concediu în România

 

Silvia și Maria tocmai s-au întors dintr-o plimbare prin oraș.

-        Ce vi s-a întâmplat? Arătați cam dărâmate.

-        Maria a vrut să vadă tot Bucureștiul într-o singură zi.

-        Vrei să spui „toate magazinele”?

-        Nu-nu, am avut o zi culturală. Am dedicat-o în întregime arhitecturii.

-        Vechi sau noi?

-        Și vechi și noi, dar mai mult celei vechi.

-        Era să te întreb ce ți-a plăcut mai mult, dar tu, Maria, cunoșteai Bucureștiul foarte bine. L-ai vizitat de atâtea ori. Cred că . . .

-        A fost o vizită de rememorare. Colegii francezi țin cu tot dinadinsul să-mi arate clădirile lor vechi și noi, imaginându-și că România este o țară din „lumea a treia”. N-o spun, dar se simte. Vreau să le arăt că nu este chiar așa. Am făcut și foarte multe fotografii.

-        Și cu ce vrei să-i impresionezi?

-        În nici un caz cu Parlamentul cel nou. Mi-ar răspunde că seamănă cu cele din Coreea de Nord. Există două categorii de clădiri, cu care sper să-i fac praf: cele care sunt asemănătoare cu unele din Paris.

-        Desigur! Unele sunt chiar copii, că nu degeaba i se spunea Bucureștiului „Micul Paris”.

-        Și altele, care îmi plac mie foarte mult, adevărate bijuterii arhitecturale, deși sunt mai mici.

-        Ca de exemplu.

-        Pe locul întâi Muzeul Național „George Enescu”.

-        Aaa, da, Palatul Cantacuzino. Dăruit de Maruca statului român pentru a-l transforma în Muzeul Național al Muzicii.

-        Cine-i Maruca?

-        Maria Rosetti-Tescani, căsătorită cu un -Cantacuzino și recăsătorită cu George Enescu.

-        A, da, desigur. Iartă-mă! Știam, dar acum sunt foarte obosită. Așa, să nu uit. Mamă, ai pomenit la un moment dat de palatul Trubețcoi sau așa ceva. Am vrut să te întreb ce-i cu el, dar ne-am luat cu altceva. Numele îmi sună rusește. S-au apucat rușii să facă palate în România?

-        Îți spune bunicul. Eu mă duc să mă odihnesc puțin. Oricum, el știe mai bine decât mine.

-        Te ascult, bunicule.

-        De Dimitrie Cantemir îți amintești, nu-i așa?

-        Ei, nu mă lua chiar așa. Am făcut eu școala în Grecia, dar n-am uitat nici o clipă că sunt și româncă. Știu: domn al Moldovei, mare cărturar, refugiat în Rusia după bătălia pierdută cu turcii de la Stănilești, tatăl lui Antioh Cantemir, primul mare poet rus, ambasador al Rusiei în Marea Britanie și Paris, prieten cu Voltaire și Montesquieu, vorbea șapte limbi. . .

-        Bravo! Antioh Cantemir, „tatăl poeziei ruse”, fiul lui Dimitrie Cantemir și Casandra Cantacuzino, fiica lui Șerban Cantacuzino. După moartea Casandrei, Dimitrie Cantemir s-a recăsătorit cu Anastasia Trubețcaia, prințesă dintr-una dintre cele mai vechi familii rusești. Mai mult nu știu. Presupun că vreunul dintre urmașii lor au construit în București palatul cu pricina.

-        Știam eu că apelez la o enciclopedie ambulantă.

-        Unele cunoștințe enciclopedice mi le mai amintesc. Atributul „ambulantă” mi se potrivește tot mai puțin. Am devenit tot mai staționar. Mă tem să nu am nevoie de o ambulanță.

-        Lasă că te ții încă bine.

-        Știu eu mai bine cum mă țin. Când amețesc, mă țin de ce-apuc. Tu însă nu uita să le dai peste nas franțujilor tăi cu mânăstirile din nordul Moldovei și chiar cu cele din nordul Olteniei, cu Castelul Peleș . . .

-        Nici o grijă, pe astea le am deja pe casete video.

 

*

*     *

Doamna Brănescu, către soțul ei, după glumele acestuia, uneori cam libere:

-        Ți-ai pierdut uzul rațiunii.

-        Poate vrei să spui că am dat în mintea copiilor. Bătrânii nu gândesc mai puțin ca tinerii, decât dacă sunt atinși de vreo boală. Expresia cu uzul rațiunii este din Caragiale.

-        Acum facem teorie. Fie, dacă asta vrei! Când spunem că cineva a dat în mintea copiilor, nu înseamnă că nu gândește. Copiii gândesc și încă foarte intens. Ei nu au încă formate criterii de evaluare. Acestea se dobândesc în timp, prin experiență. Ei gândesc doar cu ce au la dispoziție, dar asta nu înseamnă că logica lor ar fi în suferință. Eu m-am referit la altceva și anume la aiurelile pe care le proliferezi în ultimul timp.

-        Și ce legătură are asta cu rațiunea sau cu lipsa ei?

-        Are, pentru că între gând și vorbă există un filtru al rațiunii, care îți spune dacă e bine sau nu să dai glas gândului. El se formează în timp, prin educație. Copilului îi lipsește, dar adultul îl are foarte bine format și îl folosește nu doar pentru a face plăcere altora, dar și pentru a se bucura de aprecierea societății în care trăiește, din interese și dintr-o mulțime de alte motive, pe care nu mai este necesar să le invoc. Filtrul este deci un element al rațiunii. Cel care renunță la el, renunță de fapt la a-și mai folosi rațiunea. Finalmente, copilul și bătrânul au comportamente similare, dar din cauze diferite.

 

*

*     *

-        Soțul meu se culcă odată cu găinile.

-        Se scoală odată cu cocoșii?

-        Cândva, demult, când era cocoș.

-        Luigi, deși ai început și tu să îmbătrânești, văd că te miști încă foarte vioi. Poate de aceea nu ai făcut nici burtă. Ai făcut ceva sport în tinerețe?

-        Eu nu. Tata a jucat baschet într-o echipă din prima ligă. La început ca junior și apoi, în echipa mare. Îmi spunea că, atunci când juca la școală, cu colegii, unii spuneau: „Nu-i mai pasa lui ăsta – adică lui – că bagă mingea în coș și ne strică faza.” Avea o foarte bună precizie la loviturile de la semi-distanță, iar  greșeli la loviturile de pedeapsă din punct fix nu erau de conceput la un jucător serios. În plus, era foarte iute și se strecura printre jucătorii din echipa adversă ca argintul viu. Asta spuneau verii și prietenii lui, care asistau la meciuri. S-a lăsat după terminarea facultății; nu mai avea nici timp, dar i-a displăcut evoluția jocului. La vremea lui – spunea – jocul era frumos: dinamic, cu faze interesante și jucători abili de ți-era mai mare dragul să-i privești. Cu timpul, jocul s-a stricat. Mai întâi a apărut ideea unui pivot central, mai înalt ca ceilalți. El se așeza în apropierea coșului și toate mingile se îndreptau către el, în speranța că le va introduce în coș. Jocul s-a simplificat până la banalitate. N-a durat mult și toți jucătorii au fost recrutați dintre giganți. Acum, numai la cele mai bune echipe americane mai poți vedea un joc frumos. În rest, niște păpălăi la care ți-e jenă să te uiți când aleargă și te miri când nimeresc coșul. Își târăsc picioare, nu aleargă. Iar când îi vezi la televizor cum se agață ca maimuțele de coș  – bucuroși că, în sfârșit, au înscris – atunci schimbi canalul.  Tata, neam de grec, nu era înalt.

-        I-ai moștenit vivacitatea.

-        E adevărat. Chiar printre greci eram iute. Îmi amintesc că eram bun la trântă, deși nu eram puternic. Se întâmpla în cursul primar. Eu n-aș fi îndrăznit să particip, dar un coleg, care tocmai trântise pe un altul, m-a provocat: „Tu ce stai?” și m-a apucat de mijloc. Când să mă doboare însă, în disperare, eu m-am răsucit, el s-a dezechilibrat și a căzut. Eu m-am ținut de mijlocul lui, astfel că, în final, am căzut amândoi, eu peste el. Toți au admirat „tehnica”, spre deosebire de mine, care, pentru moment, eram uluit. Prinsesem însă „șpilul”, cu care am mai câștigat câteva asemenea „partide”. Fără să știu, aplicasem tehnica asiaticilor, care mai întâi provoacă dezechilibrarea adversarului și apoi îi aplică lovitura. Cum ați remarcat, eram iute. După un mic efort inițial, mai mult simulat cu micile mele forțe, în momentul în care urma să fiu „pus la podea” îmi modificam poziția picioarelor pentru o mai bună stabilitate și mă răsuceam. Dezechilibrat fiind, cădea. Întrecerile nu au mai continuat în următoarele zile, de vină fiind „podeaua”. Curtea școlii era betonată și căderile adversarilor mei erau cam dure, datorită stilului „aruncat în jos”.

-        Înseamnă că aveai un simț al echilibrului foarte bun.

-        Așa este. Aveți dreptate. Mi-am adus acum aminte de o altă ispravă. Era mai târziu, pe la 13-14 ani cred. Colegii inventaseră un joc. Se juca perechi. Unul stătea „cal” și celălalt se urca în spatele lui. Bineînțeles, calul era un băiat puternic, iar călărețul unul ușor, așa cum eram eu pe vremea aceea. Perechile se ciocneau, cu scopul doborârii „atelajului” advers. Eu și calul meu am fost neînvinși chiar de către perechi din anii mai mari. Meritul nu era însă al meu, ci al calului. Era nu numai foarte bine fixat pe picioare; dar avea și un simț aparte al mișcării. Deși el era aproape permanent cu privirea în pământ, simțea perfect ce intenționez eu să fac. Tehnica era, bineînțeles, tot cea a dezechilibrării. Simulam o mișcare, prin care provocam atacul adversarilor, pe care îl eschivam, după care atacam decisiv. Eu făceam spectacolul, dar lovitura o efectua calul. Pentru a reuși, sincronizarea noastră trebuia să fie perfectă. Și era. Meritul însă – repet – era al lui.

 

*

*     *

-        Mamă, bucureștenii se plâng că Ceaușescu, în megalomania lui, a distrus orașul, pentru ca să facă loc Casei Poporului, cum i s-a spus, unde este Parlamentul acum. Ba mai spun că ar fi și foarte urâtă, deși eu nu o văd chiar așa. Nu este o frumusețe, dar nu e nici hidoasă.

-        Și bulevardele alea cu toate blocurile la fel?

-        E drept că trebuie să te uiți la numele străzii și numărul casei, fiindcă altfel nu știi niciodată unde te afli, dar nici ele nu îmi produc repulsie. Întrebarea mea e alta. Cum se face că parizienii nu se lamentează la fel ca bucureștenii, deși Parisul a fost și el sistematizat și încă mai radical. Nu pot să cred că bulevardul acela imens, de la Place de la Concorde  și până la Place Charles de Gaulle a fost așa de la început.

-        Nu, s-a făcut sub Napoleon al III-lea, de către un arhitect cu nume de neamț.

-        Haussmann. Era totuși francez: Georges-Eugčne. Știu, am citit și l-am văzut împreună cu tata. Bulevardul, nu pe Haussmann. A fost primul lucru pe care mi l-a arătat și era foarte mândru. Obosise tata mai tare ca mine dar tot insista să mergem să-mi arate minunățiile Parisului deși mult-lăudatul Turn Eiffel se potrivește acolo ca nuca’n perete. Dar nu mi-ai răspuns: de ce bucureștenii se plâng și parizienii nu?

-        S-au plâns și ei, dar sunt peste două sute de ani de atunci și le-a trecut.

-        Eu văd puțin altfel lucrurile. Ce s-a construit se vede. Ce s-a distrus nu se vede, dar ar trebui să știm, fiindcă numai așa se poate face o comparație.

-        În Paris, presupun că nu s-au distrus construcții foarte valoroase, fiindcă principalele palate sunt în picioare și azi.

-        Doar Bastilia a fost dărâmată încă la Revoluție, dar ea nu era un monument ce merita păstrat. Era însă un simbol al opresiunii și cred că revoluționarii erau și mai furioși, când au constatat că înăuntru se aflau doar șapte deținuți și nici un om al muncii printre ei.

-        Ia uite ce știe fata mea! N-ai fost degeaba la Paris.

-        Sigur că n-am fost degeaba, dar asta n-am aflat-o de la Paris, ci din cărțile bunicului, pe care le citesc când vă duceți voi la culcare, dar de fapt stați de vorbă în bucătărie, că în camera de zi nu se cade, că doar e noapte.

-        Și ce-ai mai aflat din cărți?

-        Am mai aflat că în Place de la Concorde au fost ghilotinați regele Ludovic al XVI-lea, Maria Antoaneta și alți 2.500 de nedoriți. Asta da concordie!

-        Asta-i piața cu obeliscul acela mare, nu?

-        Da, obeliscul pe care l-au primit cadou de la un turc ce guverna Egiptul. Obeliscul avea peste 3000 de ani și l-a luat din Templul lui Ramses din Theba, ca să se pună bine cu Franța. Dar de ce mă derutezi cu alte întrebări și nu-mi răspunzi la întrebare. În București ce s-a distrus?

-        Asta cel mai bine ar putea să-ți spună bunicul. Eu n-am prins Bucureștiul de altă dată. Sunt prea tânără, vezi bine.

-        Văz! Ajută-ne, bunicule! Când suntem numai noi doi, îmi spui povești, de parcă aș fi încă un copil. Când e și mama, taci ca peștele. Dacă e și tata, atunci vorbiți numai voi doi, mai ales în franceză, să-ți amintești ce ar fi trebuit să fi învățat la școală.

-        Nu fi obraznică. Ce știi tu ce și cum am învățat eu? Voi tineretul nu mai sunteți interesați de trecut. Vi se pare că lumea începe cu voi, părerile bătrânilor sunt perimate, ei înșiși sunt „expirați”, cum am auzit pe cineva spunând.

-        Am glumit. N-o lua chiar așa abrupt. Și-apoi, eu nu sunt „tineretul”. Eu sunt Maria și vreau să aflu. Hai spune cum era Bucureștiul? Ce anume s-a pierdut?

-        Era Micul Paris. Așa a fost poreclit.

-        Chiar așa?

-        Ei nu era chiar așa. Este o exagerare. Centrul orașului avea câteva clădiri construite după modelul celor din Paris. De aici i s-a tras porecla, iar Calea Victoriei și prelungirea ei către Arcul de Triumf și Bulevardul Kiseleff imita tocmai Bulevardul Champs-Élysées despre care ați vorbit voi.

-        Actuala Magistrala Nord-Sud a Bucureștiului.

-        Da, doar că deschiderea de după Piața Unirii s-a făcut mai târziu. Înainte, boierii mergeau duminica „la șosea” și se simțeau de parcă erau pe Champs-Élysées. Oricum, orașul era în plină modernizare și, înainte de Al Doilea Război Mondial, arăta frumos. Centrul. În rest, era cam prăpădit. Câteva clădiri – monumente istorice – trebuiau păstrate.

-        Centrul există și azi, chiar dacă nu mai e exact ca atunci. Întrebarea e „ce anume s-a pierdut și justifică regretele voastre?”

-        Cel mai mult se vorbește despre mânăstirea Văcărești. A fost un monument de arhitectură caracteristic pentru Evul Mediu românesc. Acum nu mai știm aproape nimic despre ce a fost Bucureștiul în trecut. Au existat apoi mai multe biserici mici, care – dacă nu au fost distruse – au fost mutate și aliniate printre blocuri înalte, astfel că s-a pierdut cu totul atmosfera în care se aflau. La fel din mânăstirea Antim, mare și impozantă cândva, a rămas doar biserica și câteva anexe, înghesuite printre blocuri. Ușile bisericii au fost sculptate chiar de Antim Ivireanu, autor, redactor, editor, creator de limbaj bisericesc, tipograf, gravor, teolog, episcop și mitropolit, cu un rol major în cultura română. Au fost demolate 20 de biserici, iar 8 au fost mutate pe alte amplasamente. Din punctul meu de vedere, ca simplu doctor . . .

-        Doctor, scriitor în devenire, om de cultură, lasă că știm noi. Nu te mai da modest.

-        Acum vrei s-o dregi, după ce m-ai jignit adineauri. Voiam să spun că eu regret cel mai mult dispariția mânăstirii Mihai Vodă. Într-un oraș de câmpie, ca Bucureștiul, dealul Mihai Vodă, pe care era amplasată mânăstirea era un Acropole mai mic. Era înconjurată de un zid de apărare și arăta splendid, privită de la distanță. În interior era chiar valoroasă, nu numai ca arhitectură, dar existase și un sit arheologic geto-dacic, vechi de peste 3000 de ani.

-        Nu e vorba despre biserica Mihai Vodă din apropierea podului Izvor?

-        Ba da, dar mutată aproape 300 de metri și coborâtă, fiindcă dealul trebuia ras, pentru a deschide perspectiva asupra Casei Poporului.

-        Imbecilă decizie!

-        N-a fost singura. Mă mir că au lăsat dealul Patriarhiei.

-        M-au îndrăznit probabil să meargă până acolo.

-        Poate că ar fi făcut-o. Și cred că le-a trecut prin cap și de atunci le-a venit ideea să construiască o nouă biserică patriarhală. Dealul este însă mult mai mic și deranjează mai puțin. Înainte, în lipsa clădirilor actuale, el părea mai impunător și merita să rămână așa. Cu un parc în jur ar fi fost o oază excepțională a orașului.

 

*

*     *

Luigi și socrul său ar fi stat la povești toată viața. Dornici să cunoască, animați de curiozitate și venind din zone culturale diferite, aveau ce să-și spună, dar mai ales să comenteze. Nu de dragul de a vorbi, ci pentru a afla și a-și nuanța, a-și rafina propriile opinii. La Atena, unde bătrânul venea mai rar și dorea să viziteze iar Luigi trebuia să meargă la spital, aveau mai puțin timp la dispoziție. În România însă, își petreceau aproape tot timpul împreună, mai ales după amiezile, în jurul unui pahar cu vin, dar și în plimbări sau excursii mai mici sau mai mari, fiindcă și oferta românească era bogată din punct de vedere turistic. Totul era ca sănătatea domnului . . . să-i permită asemenea deplasări. Acum sunt acasă, în București.

 

-        Alors, « Goűtons voir si le vin est bon ».

-        Sigur e bun. L-am verificat eu la toate mesele: rotunde, pătrate, chiar și la cea pliantă, din grădină.

-        În Franța, se plânge Luigi, mă enervau mereu cu aroganța lor incultă.

-        Incultă?

-        Da, da, incultă. Nu vorbesc despre oamenii instruiți, dar chiar și aceștia au ideea fixă că Franța este buricul pământului. Chiar și despre Creștinism ei cred că s-a născut în Franța.

-        Asta ar fi chiar amuzant.

-        Nu exagerez cu nimic. Afirmația am auzit-o cu urechile mele, spusă de un profesor pensionar, care tocmai se întorsese dintr-o excursie din Armenia. A spus: „Interesant cât de departe s-a răspândit Catolicismul”.

-        Păi, Armenia este ortodoxă. Una dintre primele țări creștine. Aproape de Ierusalim, de Grecia . . .

-        Exact.

-        Cred că eroarea lui provine de la faptul că din sudul Franței au pornit unele cruciade, iar ei cred că prin ele, s-a răspândit Creștinismul. Culmea este că se mândresc cu această rușine.

-        Și n-am dreptate să-i consider inculți?

-        Asta îmi amintește de Chateaubriand. Pe când hălăduia prin Italia, se mira de ce aveau romanii atât de multe băi publice, A scris-o el însuși în Călătorii.

-        În timp ce în Paris nu puteai să intri din cauza mirosurilor pestilențiale.

-        Tot acolo, în sud, la Toulon pare-mi-se, a avut loc un masacru al evreilor, uitând că Iudaismul a precedat Creștinismul.

-        Aici am eu o observație: faptul că Iisus a fost evreu nu înseamnă că doctrina creștină derivă din cea iudaică. Oricum, alegația conform căreia Creștinismul ar deriva din Iudaism nu se justifică. Dimpotrivă, el are unele elemente noi față de credințele anterioare – le am în vedere pe cele extrem-orientale – spre deosebire de Iudaism, care este mai mult o doctrină politică naționalistă decât o religie, nediferențiată prea mult de idolatrie, Dumnezeu fiind în concepția evreilor doar un idol ce pretinde să fie unicul la care poporul să se închine. Creștinismul se află într-o relație mai strâns cu religiile orientale, cu marea deosebire că introduce o istorie, transformând religia într-o poveste de adormit copii. Dacă budiștii, șintoiștii si ceilalți sunt adepții „veșnicei reîntoarceri”, Creștinismul a imaginat o naștere – geneza – care, ca orice început, trebuie să aibă un sfârșit. Pentru om, sfârșitul însemnă Raiul sau Iadul. Dar focul – inclusiv cel al Iadului, are ca scop purificarea, făcând astfel posibilă nașterea unei noi generații, fără păcat.

-        Numai Raiul este etern; Infernul este efemer. Trăiește puțin, dar renaște zilnic. Raiul există doar în imaginația noastră, în speranțele noastre. Este motivul vieții, ținta aspirațiilor noastre, cea care dă sens efortului de zi cu zi.

-        Ai menționat budismul și șintoismul. Dar ce părere ai despre confucianism?

-        Confucianismul, ca și taoismul nu sunt religii ci doctrine filosofice. Ele încearcă să răspundă la întrebarea „Cum să rămână în viață?” într-o perioadă când China trecea printr-o perioadă foarte agitată.

-        Și care e diferența dintre ele?

-        Confucius este omul disciplinei și recomandă integrarea în mecanismele sociale existente, în timp ce Lao-Tse consideră că retragerea în natură, departe de agitația și intrigile de la marile curți este soluția optimă.

-        Da, îmi amintesc poveștile în care eroul principal, după ce este remarcat pentru faptele sale și acceptat în societatea înaltă, la sfârșit își găsește perechea și se retrage într-un loc izolat, unde trăiesc amândoi fericiți până la adânci bătrâneți.

-        Așa este. Ai sesizat bine. Dar să revenim la Europa. Constatăm deci că, între timp, ideea creștină a pierdut din vedere esența, pe care trebuia s-o rafineze și – ceea ce este mai grav – a eliminat prin intermediul bisericii orice posibilitate de edificare a unei etici folositoare umanității și nici vorbă despre rațiune – cu care a fost în permanent conflict - ca să nu mai vorbim despre vreo filosofie, în adevăratul sens al cuvântului.

-        Și asta-i adevărat. Pentru mine, mai interesantă este adoptarea de către greci a Creștinismului, din moment ce aveau Mitologia, cu mult mai plină de substanță ideatică.

-        M-am gândit și eu la asta, dar nu am o explicație. Gândind prin prisma creștină, ai crede că religia este mai actuală decât Mitologia greacă, superioară ei. Grecii înșiși au înlocuit-o.

-        Ceva considerații am făcut eu, dar ele nu sunt chiar explicații. Doar opinii.

-        Sunt curios.

-        Ai spus că religia creștină ar fi superioară Mitologiei. De fapt, este invers. A nu se confunda însă mitologia greacă cu idolatria. Sub diferite forme, religia, religiile în general, au apărut odată cu homo sapiens. Idolatria este tot religie. Religia și idolatria au la bază credința în idoli, în timp ce mitologia conține mituri, adică povești. Ea este un subiect de discuție și nu o doctrină. Mitologia este deci superioară, o încercare de a stimula gândirea, de a-i oferi elasticitate. Era o apropiere de ceea ce, mai târziu putea deveni filosofie, psihologie, poate chiar știință. Dar, așa cum spuneai, Creștinismul actual, spre deosebire de cel inițial, este o revenire la religiile primitive.

-        Și totuși, rezistă de atâta timp, și încă în epoca modernă.

-        Superstițiile, cu cât sunt mai primitive, cu atât rezistă mai mult.

 

Sfârșitul părții a opta



[1] Echivalent pentru românescul “Ține-mi pumnii!” sau “Urează-mi noroc!”.