Cristache Gheorghiu

 

 

Trei destine împletite

 

Editura Betta

2022

 

Partea a șasea

 

 

Ultimul an de liceu

Școala a început fără Nicolas. El nu a dorit să apară în fața colegilor până când nu-și va reveni complet. Nu concepea să fie ironizat pe seama faptului că nu poate vorbi ca înainte. Pentru accelerarea vindecării a început să meargă la un logoped, dar a renunțat fiindcă orele de consultații i s-au părut inutile și – mai ales – foarte scumpe pentru veniturile mamei lui.

Problema principală era absentarea de la școală. Consiliul profesoral a acceptat ca Nicolas să absenteze în următoarele trei luni, dar să participe la teze și la unele discuții, dacă anumiți profesori o vor cere. Dacă rezultatele vor fi satisfăcătoarea i se va permite să continue.

Nicolas este hotărât. El crede că va reuși să-și recapete vorbirea cursivă până la Crăciun și să-și convingă profesorii că se poate reintegra în regim normal, și să termine anul școlar și liceul cu bine. Simte că Maria este alături de el.

. . . .

Fără Nicolas, atmosfera din clasă s-a modificat. În lipsa lui, răuvoitorii grupului se simt mai puternici și atacă. Dacă, inițial, la baza discordiei dintre grupări era etnia diferită a celor trei, încă din anul precedent a apărut un motiv în plus. Maria era de departe cea mai bună la învățătură, nu numai datorită seriozității și inteligenței, dar și ca urmare a îndrumării părinților și a informațiilor suplimentare din domenii culturale. Din grupul advers, Adonis Kontomaris se remarca la matematică și fizică. Exista astfel un oarecare echilibru al inteligențelor sau măcar o speranță pentru Adonis că se află „în cărți”. Asta până într-o zi, când, profesoara de fizică, explicând un fenomen, a pus o întrebare retorică. Înainte însă ca ea să continue, Nicolas a dat răspunsul. Deși rostită încet, ca pentru el, ea a auzit replica lui, care a surprins-o prin inteligența ei. Nu era chiar soluția exactă, ci una cu caracter mai general, dar care o conținea și pe cea cu care ea urma să-și continue explicația. Profesoara era o domnișoară bătrână nu tocmai reușită din punct de vedere fizic, dar dedicată profesiunii. Folosea des metoda socratică a dialogului, făcând astfel prelegerile mult mai atractive. Întrebările ce și le punea singură rupeau monotonia, trezeau atenția, iar răspunsul ce venea în continuare deschidea orizontul elevilor. Imediat, a atras atenția întregii clase asupra inteligenței soluției lui Nicolas. De atunci, el a devenit favoritul ei, evidențiat ori de câte ori avea prilejul. Nicolas, la rândul lui, stimulat astfel, s-a îndrăgostit de fizică și învăța cu asiduitate. Rezultatele erau deci firești.

În atmosfera din clasă însă, odată echilibrul deteriorat, ura lui Adonis s-a accentuat. Maria părea singură. Deși colegii nu cunoșteau în detaliu evenimentele din excursie, simțeau că între Maria și Iannis s-a produs o răcire a relațiilor, dacă nu chiar o ruptură, deoarece aproape că nu-și mai vorbeau. Oricum, Iannis nu conta prea mult. Prietenia lui cu Nicolas și Maria era datorată obișnuinței din fragedă copilărie și mai puțin unor preocupări comune.

Singurul atu al Mariei rămâne recunoașterea unanimă – nu doar a profesorilor, ci și a colegilor – că este cea mai bună la învățătură din clasă și model de corectitudine, chiar atunci când situația nu o avantajează. Se bucura din acest motiv de respectul tuturor, dar acum este din ce în ce mai izolată.

. . . .

Independent de eroii noștri, colegialitatea obișnuită din anii precedenți este pe cale de dispariție. Deși sunt încă elevi, ei sunt tot mai conștienți că, după absolvire, vor pleca pe căi diferite și se comportă ca și cum ar fi concurenți la aceeași facultate. Iar cei care nu intenționează să facă studii superioare, din cauza invidiei, sunt chiar mai răi.

 

*

*     *

Dacă la început prezența ca medic a domnului Brănescu alături de Nicolas era utilă din punct de vedere psihologic, cu timpul ea a devenit doar un pretext, care nu mai putea să dureze mult. Îi părea însă extrem de rău să renunțe la atmosfera de aici și să se întoarcă la vechile lui obiceiuri. Își repeta aproape în fiecare zi – uneori cu glas tare, să audă și alții – cât de bine se simte în clima din Atica. Nu-l mai dor încheieturile și nu a mai făcut obișnuita lui gripă de toamnă, care în ultimii ani se multiplica îngrijorător. Se simțea mai tânăr cu câțiva ani, avea mai multă energie și chef de viață.

Singurul lui regret era absența lui Mișu, cel mai bun prieten al lui, dar Mihaela a promis să aibă grijă de el. Mișu era un câine, acum destul de în vârstă. Nu știau câți ani are. L-ar fi luat cu el, dar nu-și putea permite să-i deranjeze pe Luigi și Silvia și cu prezența unui animal în casa lor, care nu suportau nici o pisică. „Animalele sunt purtătoare de microbi inofensivi pentru ele, dar dăunătoare pentru om” – obișnuiau ei să spună. Până să iasă la pensie, el însuși nu ar fi conceput să aibă un câine în casă. Chiar îi disprețuia pe cei care o fac. Îi considera oameni lipsiți de preocupări serioase, „cel mai bun prieten al omului” fiind util celor ce nu pot avea prieteni printre semeni. Excepție făceau doar cei ce, într-adevăr se aflau în această situație din motive obiective, spre exemplu unele văduve rămase singure. Iar conceptul de iubitori de animale era unul cât se poate de fals. „Iubim doar animalele care nu sunt comestibile” obișnuia el să spună. Doar cei care, datorită caracterului lor, nu pot fi iubiți, dresează un câine.

S-a întâmplat însă ca la doar câteva zile după ce s-a pensionat, în timp ce se plimba cu soția, un câine să le dea târcoale. Nu avea aspect de maidanez, părea chiar unul de rasă, neidentificabilă însă după cunoștințele lor. S-a dovedit ulterior că nici după ale specialiștilor, care l-au declarat corcitură. Trecea ca din întâmplare pe lângă picioarele lor, ii depășea cu 4-5 metri, apoi se făcea că miroase o urmă în rigolă sau alerga după o vrabie și rămânea în urmă, iar trecea pe lângă ei și relua procedeul de nenumărate ori. Plimbarea lor fusese lungă. Se îndepărtaseră destul de mult de casă, dar câinele nu a renunțat nici o clipă la stratagema lui. Era duminică spre seară, străzile nu erau aglomerate, așa că evenimente care să-i distragă atenția erau puține. Cei câțiva trecători sau mașini nu numai că nu l-au abătut, ci au accentuat apropiere câinelui față de ei, parcă de teamă de a nu fi despărțiți. În momentele de acalmie însă, dovedea chiar fantezie în jocul lui de îndepărtare și apropiere. Lăsa impresia că vrea să-și dovedească inteligența în găsirea pretextelor de joacă independentă și revenirea lângă ei, pentru a-și arăta statornicia atașamentului.

Odată ajunși acasă, le-a fost greu să intre pe ușă fără el, fiindcă încerca din toate puterile să se strecoare printre picioarele lor. După ce – în sfârșit – au reușit să închidă ușa după ei, el a rămas în față. Din când în când, scheuna și zgâria ușa cu labele. În cele din urmă s-a liniștit. Ar fi vrut să anunțe stăpânul, dar nu avea zgardă cu plăcuță de identificare. Să-l ducă la un adăpost pentru câini le-a fost milă, știind că acolo nu se pot bucura de prea bune tratamente.  Dorința câinelui de a avea o companie era evidentă. Își dorea un stăpân. Probabil avusese unul și l-a pierdut sau cine știe ce altceva se întâmplase. Toată seara au discutat evenimentul. Cu tendința lui Mihai de a despica firul în patru, au filosofat asupra evoluției acestor animale, de la lupul din care se trage și până la câinele de casă, prietenul omului. Concluzia a fost lipsa noastră de cunoaștere a filosofiei de viață a lupilor. A doua zi dimineață, când să deschidă ușa, câinele era acolo, dând bucuros din coadă. Situația era clară: nu mai aveau nici o șansă să scape de el. În consecință, l-au botezat Mișu și l-au adoptat.

Așa s-a ales și Mihai cu un prieten patruped, căruia trebuia să-i dea de mâncare și să-l scoată zilnic la plimbare, făcându-și alți prieteni printre „iubitorii de animale”. S-a ales cu un tabiet, dar și cu sentimentul că este încă folositor cuiva, că are un rol pe lumea asta, că nu este complet inutil, preocupare ce macină multe persoane, mai ales după pensionare.

Acum însă, în Atena, nu-și mai face deloc asemenea probleme. Este activ și nu-i ajunge timpul să facă tot ceea ce își dorește. Și totuși a trebuit să se întoarcă la Mihaela lui.

*

*     *

Dr. Mihai Brănescu, consemnări

Astăzi, am găsit pe plajă o coloană mică din marmură. Dacă aș mai găsi una, aș putea face un mic templu. S-ar cuveni, bineînțeles, să-l dedic cuiva. Printre zeii cunoscuți, nu am găsit nici unul potrivit. Religiile monoteiste, deși au înlocuit idolii cu o singură divinitate, au creat, în schimb, o mulțime de sfinți și sfinte.

Am auzit că Sfânta Caterina este protectoarea proștilor. I-aș cere favoarea să înlocuiesc stâlpul de marmură, care-mi lipsește, cu unul din lemn, mai ușor, să-l pot duce acasă, dar știu că sfinții vor biserici nu simple temple. Dacă mă gândesc mai bine, poate că cel mai bun loc pentru stâlpul pe care l-am găsit azi dimineață este chiar acolo, culcat pe plajă. Toată lumea își imaginează că, odată, demult, a fost ceva de capul lui. De capul stâlpului.

La mine în balcon, s-ar întreba ce caută acolo și – știm bine – la întrebările fără răspuns pot să apară tot felul de ipoteze, majoritatea defăimătoare. Asta îmi aduce aminte de Cato cel Bătrân. Se zice că un prieten i-ar fi spus: „Este scandalos că nu ți s-a ridicat nici o statuie în Roma! Am să constitui un comitet în acest scop”. La care, înțeleptul ar fi răspuns: „As dori mai degrabă ca oamenii să se întrebe de ce nu există o statuie a lui Cato, decât să se mire că există una”. Nu e cazul meu, dar nici cu coloana de marmură în balcon nu m-aș simți bine.

Mai bine mă întorc pe plajă și mă așez lângă ea.

. . . .

Săracii își susțin bogații

Deoarece miniștrii de finanțe din zona euro urmează să se pronunțe asupra unui nou împrumut pentru Grecia,  Parlamentul Greciei a fost nevoit să adopte o lege de reducere a pensiilor mari, precum și creșterea impozitelor pentru cei cu venituri mari și foarte mari. În consecință, de trei zile, partidele de stânga organizează manifestații în Atena și Salonic.

Paradoxal, cei săraci susțin interesele celor bogați. Iată cât de ușor poate fi manevrată plebea!

. . .

În limba greacă, cranos (kράνος ) înseamnă coif. Nu întâmplător, apropiat de el fonetic și nu numai, cranion (κρανίον) se spune la craniu. Primul cuvânt are forma clasică a unui substantiv masculin, în timp ce al doilea pare să fie un derivat al lui. Suntem deci îndreptățiți să credem că, pentru elini, craniul era doar un suport pentru coif. Nu neapărat unul care să te apere în luptă, ci – mult mai important – să te scoată în evidență. Este firesc: funcția de lider exista încă înainte de desprinderea omului din rândul animalelor și ea avea nevoie de elemente estetice, care s-o facă vizibilă. O fac și animalele iar, dintre cele cunoscute nouă, păunul este cel mai elocvent. Preocuparea pentru protecția capului, în schimb, nu putea să apară decât după inventarea tehnologiei de confecționare a obiectelor necesare. Despre creier nu are rost să discutăm aici. Pentru omul primitiv, inima sau ficatul erau considerate organe vitale; existența creierului au descoperit-o cu mult mai târziu, el fiind închis în cutia craniană. Cât despre utilitatea lui, nu cred că și-au pus întrebări, iar adevărul este că nici nu prea aveau de ce. Oricum, răspunsul nu putea avea legătură cu inteligența. La unele animale, creierul este foarte mare, fără nici o justificare, în timp ce alte viețuitoare, cu un creier minuscul sau chiar deloc, se arată a fi deosebit de inteligente. Organizarea unor insecte ne surprinde și pe noi, cei de azi, cărora nu ne rămâne decât să deplângem viciile umanității.

Da, cei vechi aveau dreptate: coiful contează! Mai aproape de zilele noastre, era la modă pălăria. Dacă privim cu atenție fotografiile luate în prima jumătate a secolului 20, sau filmele a căror acțiune se petrece atunci, observăm că, din ținuta obligatorie a bărbaților europeni și nord-americani, nu lipsea pălăria. Era semnul distinctiv al omului civilizat, de care nu se despărțea nici în cele mai toride zile, decât pentru o secundă-două, în fața unei femei. Cât despre pălăriile femeilor, ele erau mai ceva decât împăunarea curcanilor; puteau conține ele însele un curcan întreg. evident, împăiat. Pălăria a dispărut odată cu răspândirea pe scară largă a automobilelor. Cauza a fost tot moda, iar motivul mândria: „Am mașină! Sunt cineva! Nu mai am nevoie de pălărie”. A dispărut și moda paltoanelor.

În legătură cu pălăria există două expresii pentru același gest, care admit interpretări diferite. A-și „ridica” pălăria și a-și „scoate” pălăria. Prima poate indica o încercare de subliniere a măreției celui care vrea să pară mai important, cu un rang mai înalt. A doua, dimpotrivă, de auto-umilire față de cineva pe care îl consideră superior, sau de apropiere față de interlocutor. Vrea să spună: „Nu te uita la aparențe; mă descopăr în fața ta, vreau să mă vezi așa cum sunt cu adevărat; vreau să-ți fiu prieten”. Cât despre gestul cavaleresc de a-și ridica pălăria în fața femeilor, el a devenit caduc odată cu ideea egalității drepturilor. Nu mai are importanță faptul că un bărbat mai are sau nu ceva de ridicat în fața unei femei, din moment ce nu mai are motiv s-o facă.

Dar, clima nu ține seama de înfumurările oamenilor. Îmbrăcămintea neadecvată afectează sănătatea, așa că fiecare se poartă cum crede de cuviință. Nu știu dacă tot atunci a apărut expresia „cu capul gol”, în locul de „cu capul descoperit”, fiindcă nu puteau să descopere ceva ce nu fusese acoperit. În ipoteza că prima expresie exista dinainte, semnificația ei putea fi una ironică, aceea că persoana în cauză nu prea are minte, sau este dintr-o clasă socială inferioară. Acum îi deplâng doar pe demnitarii obligați de protocol să-și arate chiar și pe viscol capul gol, semn că sănătatea societății este în mare pericol. Pentru Ziua Națională, conducătorii unor state au ales un anotimp favorabil. Acest lucru nu s-a întâmplat însă peste tot. Nu știu dacă asta are sau nu vreo legătură cu coiful. Are doar cu capul, dar acesta contează tot mai puțin.

. . . .

Turnirul pisicilor

Din balconul apartamentului de la etajul 2, unde stau acum și privesc, am zilnic spectacolul pisicilor din curtea vecină, cărora le dă de mâncare o doamnă în vârstă. Cel mai distractiv este un motănel; poate e pisicuță, dar prefer să-i spun astfel, pentru a-l diferenția de celelalte pisici. Este un animal foarte jucăuș; atunci când nu găsește altceva, se face că aleargă după o pradă imaginară, o prinde, se luptă cu ea, îi dă drumul, iar o prinde, făcând astfel dovada unei imaginații rar întâlnită printre copii. Uneori încearcă să antreneze în jocul lui și două pisici mature. Presupun că una dintre ele este mama lui. Nu văd cum ar putea avea două mame, iar despre tată nu poate fi vorba la pisici, acesta fiindu-le necunoscut. Într-o zi, alerga după un porumbel adevărat, aterizat să se înfrupte din hrana pisicilor. Bineînțeles, porumbelul a zburat, dar – în cursa lui – pisoiul s-a împiedicat de o altă pisică, ce i-a tăiat calea. Supărat, i-a tras o palmă, de fapt o labă, dar scena a fost absolut identică cu cea dintre oameni.

Azi dimineață însă, spectacolul a fost deosebit. Eroul nostru se juca cu ceva ce n-am putut să disting, rotund și ușor, de circa 3 centimetri diametru. Dornic de ceva nou, a antrenat în joc una dintre cele două pisici mature. A fost un turnir în toată regula. Se deplasau la circa zece metri una de alta, de unde fiecare pornea vijelios către „adversar”. Doar scutul și lancea le lipsea așa că, la întâlnire, își atingeau doar labele. De pe noile poziții, disputa se relua. Atrași de spectacol, câțiva porumbei asistau la „luptă” de pe crengile unui pom din vecinătate. La început au fost doar trei-patru, dar cu timpul s-au adunat mai mulți și stăteau pe crengi, ca și cum ar fi fost în loja oficială. Nu era o întâmplare. Rareori am văzut acolo atât de mulți, iar interesul pentru dispută era vizibil după modul în care își mișcau capetele, urmărind combatanții.

 

*

*     *

Tezele lui Nicolas au fost nu doar satisfăcătoare, ci uimitoare pentru profesori. El venea la școală doar pentru orele programate pentru teză, intra în clasă și se așeza în banca lui, fără să scoată un cuvânt. Deși toți ochii erau ațintiți asupra lui și dorința de comunicare a colegilor era mare, reușea să se abțină. Imediat ce termina de scris, pleca, de cele mai multe ori înainte ca soneria ce anunța sfârșitul orei să se audă. Ideile principale din teze erau asemănătoarea cu cele ale Mariei, dovadă că ei au comunicat, dar ale lui Nicolas erau mai dezvoltate și mai sistematizate.

Într-adevăr, în tot acest timp, Maria s-a dovedit un prieten adevărat. După ore, trecea pe la el și îi aducea notițele ei, luate cu multă conștiinciozitate. Seara, dacă avea timp, venea din nou să discute, sau se întâlneau în parc. Între timp, el studia lecțiile din manualele școlare.

De copiat la teză nu putea fi vorba, deoarece ei stăteau în bănci diferite, la distanță unul de celălalt. Nota zece pe linie. Explicația era timpul acordat studiului. Fără drumuri, recreații și tot felul de alte activități – avea  mai mult timp la dispoziție.

Indiferent de argumente, dovedise că era un tânăr serios, chiar foarte serios. Îndoielile unora, invidia altora s-au diluat în recunoașterea calităților lui intelectuale și mai ales morale.

Pentru probele bacalaureatului deja nu-și mai făcea probleme. Știe că își va însuși cunoștințele necesare. Maria este îngerul lui protector.

 

*

*     *

Dr. Mihai Brănescu, consemnări

Citeam într-o revistă de publicitate regretul unui ziarist că, din obișnuință, trecem pe lângă tripleta clădirilor Universitate-Academie-Bibliotecă din Atena fără să le mai băgăm în seamă. Eu nu pot spune același lucru. Dimpotrivă, nu încetez să le admir și nu scap prilejul s-o fac ori de câte ori am ocazia, deși peisajul mi-a devenit oarecum comun. E drept că, din autobuz sau tramvai, le poți ignora, mai ales dacă sunt aglomerate și privești prin fereastra opusă. De multe ori însă, în stația din fața acestui ansamblu arhitectural – cred că unic în lume – așteptam un mijloc de transport și doar frumusețea lui îmi făcea așteptarea mai ușor suportabilă.

Articolul din revista invocată mi-a atras însă atenția asupra unui detaliu pe care nu-l cunoșteam: fresca de pe porticul de la intrare îl reprezintă pe Otto – primul rege al Greciei – înconjurat de artiști și oameni de știință. Mi-am dat seama atunci că nu știu aproape nimic despre istoricul acestor clădiri și am început să caut informațiile menite să-mi ridice sentimentul de ignoranță. Lacunele privind una dintre cele mai importante perioade din evoluția Atenei moderne trebuiau umplute măcar cu datele importante.

Toate cele trei clădiri sunt realizate în stil neoclasic, adică sunt recente, dar imită stilul celor din antichitate. Cât de recent? Confruntând diferite surse – unele contradictorii – am aflat că Universitatea a fost înființată în 1837, dar a funcționat într-o clădire de la poalele Acropolelui. Conform Wikipedia, avea 33 de profesori, 52 studenți și 75 „auditori” neînmatriculați. Numele ei a fost Universitatea Othoniană (Οθώνειον Πανεπιστήμιον), după numele primului ei fondator, regele Otto. Grecii nu iubesc ideea de monarhie și cu atât mai puțin pe cea a unui prinț german, al cărui nume le aducea aminte de otomani, așa că, imediat ce au avut ocazia, i-au schimbat numele. Astăzi se numește “Universitatea Națională și Kapodistriană a Atenei”, în onoarea lui Ioannis Kapodistias, primul președinte al Greciei, pe care însă tot ei îl asasinaseră în 1831.

Atena avea în 1833 aproximativ 400 de case, în jurul Acropolelui. Bineînțeles că se impunea un program masiv de construcții, necesar unei capitale. Multe dintre clădirile remarcabile ale Atenei, clădiri care fac și azi faima orașului, au fost construite atunci, spre lauda regelui Otto și a soției sale, Amalia.

Construcția actuală a Universității a început în 1839 de către arhitectul danez Christian Hansen. Pictura murală de care am amintit aparține artistului austriac Carl Rahl și a fost continuată după moartea artistului de către polonezul Eduard Lebiedzki.

Ideea unei biblioteci naționale a viitorului stat independent, Regatul Greciei, a aparținut germanului Johann Jakob Mayer și englezului Lord Byron, ambii filo-greci. Ea a fost implementată în 1829 de către noul guvern grec condus de Ioannis Kapodistrias, într-o clădire de pe insula Aegina. Informațiile găsite de mine privind date la care s-a pus piatra de temelie și la care a fost finalizată construcția actualei clădiri sunt contradictorii. Se știe doar că ea a fost realizată după proiectul baronului Theophil von Hansen, construcția fiind supravegheată de către Ernst Ziller. Lucrarea a fost finanțată de către trei frați din diaspora, născuți în Kefalonia: Panagis, Marinos si Andreas Vallianos.

Nici una dintre construcțiile importante din perioada de început nu ar fi fost construită fără donațiile generoase venite din afara proaspăt înființatului stat grec. Simon Sinas este un nume ce apare frecvent, dar nu este locul aici să-l aglomerez cu prea multe nume proprii. Surprinde la prima vedere faptul că arhitecții și aproape toți cei ce au jucat un rol important la realizarea acestor construcții au fost străini și suntem tentați să punem această alegere pe seama regelui Otto, de naționalitate germană. Ar fi greșit. Adevărul este că nici nu se putea altfel. Nou înființatul stat grec nu avea intelectuali pentru lucrări de asemenea anvergură. Capitala Imperiului Otoman fusese la Istanbul, iar pe teritoriul de atunci al Greciei nu existase nici o universitate. Ceea ce a agravat și mai mult situația a fost faptul că grecii de acolo au fost acuzați de colaboraționism și au fugit majoritatea în occident. Și astăzi, grecii evită cuvântul Istanbul și vorbesc despre el spunându-i Constantinopol. Nici măcar Bizanț, numele vechi al localității peste care împăratul Constantin a construit a doua capitală a Imperiului Roman. Nu-i vorbă că, printre grecii ce locuiau în Istanbul nu se aflau arhitecți și constructori capabili să edifice clădiri demne de o capitală europeană, așa cum se dorea de către cei ce eliberaseră teritoriul de sub fostul Imperiu Otoman.

. . . .

Am citit că japonezii au o variantă asemănătoare celei grecești a lui Orfeu. Zeitățile primordiale s-au adunat pe Calea Lactee și au decis să construiască o lume. Cum treaba era dificilă, au creat doi zei, pe Izanagi și Izanami, cărora le-au trasat această sarcină. Izanagi era un bărbat bine făcut, în timp ce Izanami a fost concepută ca o femeie foarte frumoasă. După ce aceștia au creat mii de ființe umane, au zămislit și câteva divinități, ultima fiind un zeu al focului. Din cauza temperaturii foarte mari a copilului, Izanami a murit. Asemenea lui Orfeu, Izanagi a coborât în lumea subpământeană a întunericului, acolo unde a ajuns soția sa, cu intenția de a o readuce în lumea luminii. Și tot asemenea lui Orfeu, el nu a putut să-și țină promisiunea de a nu se uita înapoi. Din dorința de a se asigura că ea îl urmează, a uitat că nu trebuie să se uite și a ratat recuperarea.

Nu este singurul caz al legendelor similare, iar descoperirea nu-mi aparține. Claude Lévi-Strauss[1] și-a făcut un titlu de glorie din a demonstra că mitologia popoarelor se bazează pe un set limitat de legende, făcând din structuralism o noțiune înțeleasă și acceptată chiar și de către filosofii zilelor noastre. „Antropologie structurală” este una dintre lucrările sale fundamentale. Ceea ce nu a făcut el și îmi place mie să subliniez este faptul că tocmai micile diferențe dintre legende pot caracteriza popoarele cărora le aparțin. Pentru amuzament, putem remarca, spre exemplu, că egiptenii au imaginat o zeiță a războiului, pe Sekmet, în timp ce grecii au preferat un bărbat, pe Ares. E drept că bărbații luptă în război, dar nu ei le generează. Cred că este vorba despre o infatuare naționalistă. Tot egiptenii au avut un zeu al adevărului. Ne mai fiind necesar, lumea modernă l-a abandonat. Se numea Thot, era al doilea ca importanță după Ra și răspundea de științe, arte, legi și scrierile sacre. În mod evident, el nu ar fi avut ce căuta în religia Evului Mediu din Europa occidentală.

Legenda românească a meșterului Manole nu este nici ea unică. În versiunea chineză, împăratul i-a cerut meșterului Kouen-yu să construiască un clopot foarte mare, al cărui sunet să se audă de la foarte mare distanță. Deși meșterul a folosit cele mai bune metode, amestecând cuprul chiar și cu aur și argint, rezultatul nu a fost nici pe departe mulțumitor. Salvarea a venit de la fiica lui, care îl iubea foarte mult. Disperată că împăratul îl amenințase cu moartea pe tatăl său, dacă acesta nu reușește să execute comanda, ea a cerut sfatul unui astrolog. Soluția acestuia a fost sacrificiul unei fecioare. Fără a ezita, fata s-a aruncat în cuptorul încins, în care tatăl ei încerca o nouă compoziție, cu cuvintele „Fiindcă te iubesc, tată!” Personal, deși nu-mi plac sacrificiile de nici un fel, apreciez totuși că sacrificiul personal este un gest nobil, în timp ce sacrificarea altei persoane – oricât de iubită ar fi ea – rămâne o crimă.

Și dacă tot am pornit de la mitologia japoneză, să mai amintim un detaliu despre aceiași Izanagi și Izanami. Se spune că primii lor copii au fost doi monștri. Disperați, au cerut sfatul unor divinități cu ceva mai multă experiență. Li s-a spus că ei au fost vinovați, deoarece Izanami a fost cea care i-a propus lui Izanagi să se căsătorească, deși tradiția cerea că băiatul s-o ceară pe ea în căsătorie. Rușinați, s-au retras pe insula Kyushu, cea mai sudică din Arhipelagul Nipon. Mai timid, lui Izanagi i-a trebuit ceva timp, până când și-a luat inima în dinți și să-i ceară mâna lui Izanami, dar în cele din urmă a făcut-o. Rezultatul a fost patru mii de copii frumoși și sănătoși.

Acum. mă întreb, nu fără îngrijorare, unde va ajunge societatea modernă, azi fiind la modă ca fetele să curteze băieții.

. . . .

Grecia este plină de mânăstiri. Noi am fost la mânăstirea Sfântul Ephrem.

La est de Atena, puțin mai sus de Rafina, dar mai jos de Maraton, se află localitatea Nea Macri. Nu este vorba despre nenea Macri, ci noua Macri, ceea ce presupune că există – sau a existat – o localitate mai veche (palio) cu același nume, deși eu nu am găsit-o pe hartă. Asta însă nu înseamnă că nu există. „Macriá” înseamnă „departe”, dar nu știu dacă numele vine de aici, adică o localitate ceva mai departe de Atena – deși nu este chiar foarte departe -, ci mai repede de la un nume propriu. Cine ar fi fost acest Macri nu știu. Rafina este stațiune și port, unul important, se pare. N-am fost încă acolo. Maraton este un cuvânt cunoscut pe tot mapamondul. Aici este chiar locul unde s-au luptat grecii cu perșii și legenda spune că un soldat a alergat 42 de kilometri pentru a anunța atenienilor victoria, după care a murit datorită efortului depus. În localitatea Maraton sunt depuse oasele celor care au murit în timpul luptei, într-o movilă funerară. Oasele grecilor; cu cele ale perșilor nu se știe ce s-a întâmplat. Nici la Maraton n-am fost.

Din Macria, noi am cotit la stânga și am urcat un deal, până la mânăstirea Sfântul Ephrem, pe limba noastră, românească, Ifrim.

Primul lucru care te frapează este arhitectura: o combinație foarte reușită între antic, bizantin, venețian și modern. Se vede că este o mănăstire veche, căreia i s-au adăugat noi construcții, acordând însă stilului atenția cuvenită.

Nu chiar antice, dar mai vechi, sunt câteva clădiri albe și mici, probabil foste chilii, adăpostind acum un magazin de suveniruri. În dreapta lor se păstrează un mic paraclis. Este opinia mea. Nu am găsit nici un ghid despre edificiu. Toate informațiile sunt despre sfânt. Unde sunt chiliile actualei mânăstiri? O enigmă care se pare că nu preocupă pe nimeni. Îți amintești atunci că, încă înainte de a intra în incinta mânăstirii, deci înainte de a-i observa construcțiile, ceea ce îți atrage atenția este mulțimea vizitatorilor, în special femei. Cum nu arhitectura este cea care poate să atragă atât de mulți oameni (majoritatea greci), începi să te gândești la alte motive. Într-adevăr, încă de la primii pași, dilema capătă răspuns: sfântul. Lumea vine pentru sfânt, în speranța că acesta va face o minune doar pentru ei, ignorându-i pe cei din jur. Prima construcție, care îți stă în cale, dar în care nu poți intra, adăpostește copacul de care a fost legat călugărul Ephrem de către turci, înainte de a-l omorî. La fel ca ceilalți vizitatori, m-am uitat și eu pe geamul ușii, dar nu am văzut nimic.

În interiorul bisericii, în schimb, se află o foarte frumoasă raclă cu corpul martirului, alături de o și mai frumoasă icoană. Vizitatorii le sărută pe amândouă și își trec un obiect personal peste sticla de deasupra raclei, în speranța că sfântul îi va ajuta. Puțin probabil. Mulți vin acolo în speranța că sfântul îi va ajuta să se vindece de o boală gravă. Le-o doresc din inimă. Sigur însă, vor reuși cu bunăcredința lor milostivă să transmită boala drept-credincioșilor, ce-și vor lipi buzele pe aceeași icoană făcătoare de minuni și bună conducătoare de boli. Lipitul buzelor în același loc de către mii de persoane, unele bolnave, îi va ajuta să contacteze o boală de care sigur nu aveau nevoie. Bisericile ortodoxe au prea puține noțiuni de igienă.

Într-adevăr, acesta este scopul venirii aici a majorității persoanelor, atrase de minunile săvârșite de sfânt, bogat redate în publicații de diferite forme și dimensiuni. Cele mai frumoase sunt tocmai cele în limba română, adevărate cărți cu fotografii color. Nu cred că este cazul să ne facem iluzii; probabil că sunt singurele care nu s-au vândut. Costă 10 euro.

Stilul modern nu se amestecă cu cel anterior. Dacă treci prin portalul din dreapta bisericii și reușești să deschizi o poartă, ai posibilitatea să dezlegi și enigma chiliilor actuale. Eu am reușit pentru câteva secunde, înainte ca o vajnică apărătoare să mă izgonească într-un mod prea puțin pios. Nu mai conta. Văzusem! Era mai mult decât frumos. Era raiul pe pământ al celor cu vocea mieroasă și cu punga groasă.

. . . .

În vizită la Muzeul Național de Istorie a Greciei

Poimâine, 28 Octombrie, este a doua zi națională a Greciei, cu manifestațiile de rigoare, inclusiv defilarea elevilor în marile cartiere și – bineînțeles - în Syntagma, piața centrală a capitalei. Probabil că toată lumea se întreabă: de ce există o a doua zi națională, când toate țările au doar una? Ei bine, se pare că unele popoare se iubesc pe ele însele mai mult decât altele. Prima zi națională este una simbolică: pe 25 martie 1821, la mânăstirea Agia Lavra, arhiepiscopul de Patra, Germanos (se pronunță „ghermanós”, cu accentul pe o) a ridicat steagul cu lozinca „Ελευθερία ή θάνατος[2]”, marcând astfel începutul revoltei grecilor împotriva turcilor și a Războiului de Independență ce a urmat. Revoltele începuseră mai demult, dar – trebuie să recunoaștem – alegerea acestui eveniment cu valoare de simbol a fost o decizie inteligentă.

Pe 28 octombrie, se împlinesc 76 de ani de când primul ministru al Greciei nu a fost de acord cu solicitarea lui Mussolini de a permite armatei italiene să traverseze Grecia. Decizia a avut urmări dezastruoase pentru Grecia, deoarece – după câteva victorii minore împotriva italienilor (mai înclinați către muzică, decât pentru război), a intervenit armata germană. „Ohi”, adică NU, este însă pentru greci aniversarea momentului în care guvernul lor au avut curajul să se opună unei țări mult mai puternice și care le amintea de Imperiul Roman, care mai ocupaseră odată teritoriul actual al Greciei cu 2500 de ani în urmă.

Nu știu dacă evenimentele istorice sau întâmplarea a făcut să merg ieri la Muzeul Național de Istorie a Greciei. Fapt e că am făcut-o. Chemarea de a-l vizita o realizează nu clădirea, ci statuia din față. Ea atrage atenția și induce ideea că, în spatele ei, s-ar putea afla ceva interesant. Acel ceva este o clădire cu fațada către nicăieri și care expune la stradă un zid anost, ce face un unghi de aproximativ 30 de grade față de axul străzii. Explicația este simplă: clădirea a fost fondată în 1858 de către regina Amalia, soția primului rege al Greciei moderne, Otto, ca sediu al Senatului și Parlamentului. Se întâmpla deci la doar 26 de ani de la dobândirea independenței prin Tratatul de la Constantinopol (31 iulie 1832) și 25 de la instalarea pe tron a regelui Otto (6 februarie 1833), ceea ce explică inițiativa reginei (de origine bavareză), într-un stat prea sărac pentru o asemenea investiție. Pentru Atena acelor timpuri se potrivesc spusele lui Strabo: „… o stâncă așezată pe un șes și locuită de jur împrejur”. Nu este chiar șes, ba are un relief chiar foarte agitat, stâncos, cu pante foarte abrupte, ca cele caracteristice muntelui și nu șesului, dar avea doar patru mii de locuitori în 1833, cam tot atâta cât un sat mai de doamne-ajută din România de azi. Cele trei bulevarde, care fac legătura dintre Syntagma și Omonia – Akademias, Panepistimiou (Universității) și Stadiou (pe care se află Muzeul) – au fost create mai târziu, ceea ce explică lipsa paralelismului dintre stradă și fațada principală a clădirii.

Proiectată de arhitectul francez François Boulanger în stil neoclasic, clădirea actualului muzeu este într-adevăr frumoasă, dacă părăsești strada și te poziționezi în fața ei. Statuia ecvestră, pe care trebuie s-o depășești, este și ea frumoasă. Deși îl reprezintă pe Theodoros Kolokotronis, unul dintre conducătorii revoluționarilor eleni în Războiul de Independență din 1821, eroul este înfățișat precum un general roman sau împărat german din secolele 18-19, ceea ce pare ridicol. Este concepția sculptorului Lazaros Sochos, educat la Paris.

Surpriza cea mare a venit în clipa în care am citit în broșura oferită la intrare, conform căreia Muzeul Național de Istorie nu aparține statului, ci unei entități particulare: Societatea de Istorie și Etnologie a Greciei, „fondată în 1882 de un grup de oameni de știință și cultură, cu scopul de a colecta și salva patrimoniul istoric al națiunii, de la căderea Constantinopolului din 1453 până în zilele noastre”. Într-adevăr, istoria antică și cei 2000 de ani de ocupație lipsesc, ca și cea din „zilele noastre”, adică după dispariția inițiatorilor: Timoleon Filimon (jurnalist), Nikolaos Politis (folclorist), Spyridon Lambros (istoric), Dimitrios Kambouroglou (scriitor), Babis Anninos (jurnalist), Antonios Miliarakis (istoric și geograf), Georgios Drossinis (poet) și alții. Universitatea Tehnică din Atena a fost cea care a găzduit inițial Societatea și Muzeul. După mutarea Parlamentului în actuala clădire, în 1935, vechiul sediu a devenit disponibil. A mai durat însă până în 1960, când primul ministru de atunci, Eleftherios Venizelos, a oferit clădirea Societății de Istorie.

În sfârșit, am intrat. În primele săli, marea majoritate a exponatelor sunt săbii, pumnale și pistoale – expuse în casete la un metru înălțime – și tablouri, pe unul sau două rânduri, între zece și douăzeci în fiecare încăpere. Toate sălile înconjoară fostul amfiteatru al parlamentului. În privința tablourilor, două lucruri se cuvin menționate, pe lângă mulțimea lor (peste o sută, poate două sute).

1. Este probabil ca unele să fi fost comandate de cel portretizat, cum ar cel al lui Theodoros Kolokotronis, același cu statuia din față. O dovedește coiful expus într-o vitrină, ca dovadă că el a existat în realitate și nu doar în imaginația sculptorului. Marea majoritate a celorlalte însă, sunt portrete ale unor oameni simpli, ce nu aveau bani și nici preocuparea de a fi portretizați, asemenea regilor din țările Europei occidentale. Însemnă că tablourile au fost realizate în mod gratuit de pictori patrioți. Cu toții, cei portretizați, sunt îmbrăcați somptuos, cu haine ce probabil nu și le puteau permite și nici nu aveau unde și când să le poarte. (Ca să mă contrazică, am găsit și un tablou de luptător modest, ce parcă a fost inspirat din țăranul de la 1907 a lui Octav Băncilă, cu deosebirea că cel al ieșeanului este mai expresiv: are privirea hotărâtă, iar cămașa albă pe un fond întunecat scoate în evidență personajul. În tabloul grecului, fundalul distrage atenția privitorului, iar privirea și poziția mâinilor par a cuiva care se pregătește să sară în apă.)

2. Asociația fondatoare a colectat obiectele expuse de la posesorii lor, care le-au oferit muzeului din același sentiment patriotic.

Asta îmi amintește de British Museum. În 1753, colecționarul Hans Sloan, în vârstă de 93 de ani, a lăsat muzeului prin testament toată agoniseala lui de peste opt-zeci-de-mii de exponate. Bineînțeles, națiunea îi este recunoscătoare. Bustul lui se află la loc vizibil, ca și elogiul adus pentru donația sa, astfel că până ce și eu, care n-am fost niciodată în Anglia, am aflat de ea. Și nu a fost singurul. S-a întâmplat și în România, demult. Majoritatea exponatelor Muzeului nostru național au fost mai întâi colecții particulare, oferite statului de către colecționari. Astăzi, în schimb, procesul este invers: dispar lucrări din muzee. Dispar și clădiri întregi, ce ar trebui să fie în patrimoniul statului, dar nu sunt, fiindcă la cererea unor urmași ai vechilor proprietari (nu neapărat chiar primii), intră ei în posesia clădirilor, cărora le dau o destinație prea puțin onorabilă.

Revin la muzeul din Atena. Încă de la primele tablouri mă întrebam dacă există un tablou al lui Alexandru Ipsilanti. Există! Deși el a fost primul care a lansat strigătul de independență al grecilor, la 20 februarie 1812, deci înainte ca arhiepiscopul Germanós să ridice în mod simbolic steagul, istoria scurtă a grecilor nu-l menționează și bine face. De altfel, în Patras era o situație oarecum specială: datorită cetății fortificate, turcii bogați și-au adăpostit averile tocmai acolo, în ideea că vor putea fi păzite mai bine. Ca de obicei, s-a întâmplat invers. O mică paranteză poate ar caracteriza mai bine atmosfera din Peloponez. În provinciile mai îndepărtate de Istanbul, autoritatea turcilor era mai slabă, astfel că proliferau „klefții”, un fel de haiduci. Cuvântul poate fi tradus prin „hoți”, de unde și românescul „cleptoman”. Pentru a-i prinde, otomanii au autorizat formarea unor miliții populare. Pentru că, uneori, klefții și armatoloii (membrii milițiilor) treceau dintr-o tabără într-alta, nu se știa niciodată cine conduce într-o localitate oarecare. În 1821 însă cadrul istoric general era unul deosebit. Imperiul Otoman era în decădere rapidă. Bineînțeles că celelalte țări, în special marile puteri ale timpului, nu puteau lăsa șansa să le scape. Războiul de Independență al Greciei a fost mai puțin o realizare a grecilor, cât una îndreptată împotriva turcilor, în special din partea Angliei și a Rusiei. Așa se face că, încă din 1814, simțind momentul favorabil, un grup de tineri patrioți au înființat la Odesa asociația „Filiki Etheria” (Societatea Prietenilor). Grecul Ioannis Kapodistria devenise ministrul de externe al țarului Alexandru I, așa că aveau relații în sferele înalte ale politicii. În 1820, după ce a fost numit șef al Eteriei, Ipsilanti a trecut imediat la măsuri concrete, astfel că pe 6 martie 1821 a trecut Prutul și, la Iași, a emis o declarație de independență a Greciei. Gestul era, evident, unul de bravadă. Grecia era departe și se afla încă sub otomani. Din păcate, comportarea lui în Țările Române a fost lamentabilă, astfel că țarul și-a retras susținerea. Învins de turci, a încercat să se refugieze în Austria, unde însă a fost arestat. A murit în închisoare, nebun. Acesta este motivul pentru care grecii nu vorbesc despre el și consideră gestul lui Germanós ca fiind actul de naștere la revoluției. Trebuie să remarc că, în unele decizii majore, guvernanții greci au dovedit multă înțelepciune. Din nefericire, numai în unele. Pentru noi, românii, Ipsilanti a fost o catastrofă, Tudor Vladimirescu fiind victima lui.

În continuare, Rusia, cea care s-a luptat îndelung cu Imperiul Otoman pentru dispute teritoriale, era implicată într-un război cu Persia, astfel că nu a mai avut un rol major în timpul Războiului de Independență a Greciei. A avut în schimb Anglia, mai ales că principalele dispute s-au desfășurat pe mare, bătălia de la Navarino fiind decisivă în evoluția raportului de forțe. A fost momentul din care Imperiul Otoman a intrat în cădere liberă. Este probabil o coincidență, dar în al Doilea Război Mondial, comportarea rușilor a fost identică. Nu au avut nici un rol în timpul conflictului (doar Anglia a susținut grupurile de partizani împotriva nemților), dar a intervenit puternic după, instigând pe unii lideri locali împotriva altora și inoculându-le ideile lor comuniste, astfel că azi există în Grecia mai mulți adepți ai acestui sinistru flagel decât în Rusia, unde s-au vindecat în mare măsură de asemenea inepții.

Pe lângă arme și portrete, în Muzeul de Istorie există și steaguri. În funcție de zonă, simbolurile de pe steaguri sunt ușor diferite. Crucea este prezentă la toate, ca simbol al Creștinătății, în luptă împotriva stăpânirii musulmane. Ea se sprijină pe o semilună cu concavitatea în jos, ca semn că puterea otomană va fi înfrântă. Pe cele mai multe există o ancoră reprezentând abilitatea de navigatori a grecilor, dezvoltată din timpuri ancestrale. Deasupra ancorei se află o pasăre, iar pe ancoră un șarpe, cu capul îndreptat către pasăre. Asocierea șarpe-pasăre sugerează lupta grecilor pentru libertate. Noi românii, avem o opinie puțin diferită față de șarpe, dar trebuie să ținem seama că simbolistică animalieră este diferită de la un popor la altul.

Deși nu are legătură cu istoria, sunt expuse câteva sculpturi din lemn, așezate la prora vaselor grecești, reprezentând de obicei figuri umane. Unele piese sunt interesante. Ele reprezintă celebrități din Mitologie sau istoria antică, cum ar fi Epaminonda, Ares sau Temistocle, ce nu au legătură cu Războiul de Independență, dar și una autentică: este vorba despre Bubulina Lascarina, eroină reală. Ea are un bust și în șirul monumentelor similare de pe aleea principală din parcul Pedion Areos. Aici, o realizare mai puțin reușită, a decorat nava Agamemnon, al cărui comandant a fost fiul ei.

Ca orice serie, si aceasta, a camerelor muzeului, trebuie să se încheie frumos: fotoliile regale și sala tronului lui Otto. Poate chiar prea frumos pentru un regat foarte mic la vremea lui!

Deși se numește Muzeul Național de Istorie, în ultimele săli se pot admira costume grecești autentice, unele foarte frumoase. Să nu uităm că el este o realizare a Societății de Istorie și Etnologie a Greciei.

La ieșirea din muzeu, vrei-nu-vrei te frapează o imagine a centrului Atenei moderne: o clădire dezafectată. Se află vizavi de Muzeu, la circa 100 de metri de Piața Syntagma, deci de Parlament.

. . . .

„Informații” turistice

Citesc într-un ghid turistic al Greciei, intitulat „Grecia & Corfu”, pe care l-am luat cu mine din București, următoarea frază: „După doar 25 de minute de navigare, vom găsi peștera Mourtos, locul unde s-a ascuns flota grecească în timpul celui de-al 2-lea război mondial” (pagina 18). N-am fost acolo, dar îmi este greu să-mi imaginez o peșteră în care să încapă o întreagă flotă militară modernă și care să mai fie și secretă. Și încă într-o zonă turistică bine-cunoscută încă de pe vremea când Veneția era o mare putere maritimă. Însăși împărăteasa Sisi, soția lui Franz Joseph I al Austriei, și-a construit în insula Corfu un castel, în care și-a petrecut ultimii 10 ani din viață. Cum nu pot să neg afirmația din ghid - preluată probabil dintr-o sursă serioasă – nu-mi rămâne decât să-mi imaginez dimensiunile flotei grecești. Ce știu este faptul că, pentru conservare, vasul amiral, „George Averof”, a fost ascuns ceva mai departe, mai exact în zona Bombay. Pe acesta l-am vizitat (vasul). Se află expus la Muzeul Marinei din Atena, lângă Parco Flisvo. (De acolo am și informația.) În interiorul vasului, cu adevărat impresionante sunt apartamentele amiralului și ale ofițerilor superiori. Sala de consiliu – cu mobilierul și vesela din dotare - este o bijuterie. Bineînțeles că luxul scade odată cu gradele militarilor, ajungând la minimul necesar pentru supraviețuirea soldaților simpli, probabil puțini marinari și mulți bucătari și servitori. Surprinzător este spațiul prea mic pentru a adăposti marinarii necesari pentru deservirea celor câtorva tunuri mari, motiv pentru care presupun că n-au fost folosite niciodată.

Insula Corfu însă ar merita vizitată, fie și numai pentru a înțelege rostul lui ‚&’ din titlul broșurii.

. . . .

Despre sufletul grecilor

În urmă cu două zile, am avut șansa să asist la un spectacol folcloric, pe o scenă în aer liber. Plecasem să mă plimb pe litoral, am văzut pregătirile și am rămas. Palaio Faliro, locul desfășurării, are - pe lângă avantajul unei faleze ce atrage zilnic sute de amatori de plimbări pe malul mării, jogging etc. - și pe acela al unei scene foarte mari, căutate de către artiști de tot felul. Spectacole de teatru, muzică, dans ce se succed în tot timpul anului, dar mai ales în sezonul estival. Între mare și faleză, în mijlocul unei plaje, o platformă de beton atrage lumea datorită scenei, construite cu spatele la mare. Uneori, organizatorii aduc scaune. Este de fapt un teatru în aer liber, cu intrarea liberă, fiindcă nu există nici o împrejmuire, care i-ar putea stânjeni pe vizitatori, majoritatea trecători, care vin și pleacă după cum doresc.

A fost o manifestare impresionantă, amplă, realizată de șapte formații din diferite regiuni ale țării, dintre care am descifrat: Naxos, Rodos, Thessalia, Thesalonic. Fiecare echipă era compusă din cel puțin douăzeci de dansatori. Muzica populară grecească nu este pe gustul meu. Spectacolul a fost însă unul de dans și etalare a costumelor. Dansurile, în general lente - nu diferă prea mult între ele. Costumele însă, DA, sunt foarte diferite, exagerat de bogat ornamentate cu tot felul de zorzoane inutile, fără valoare estetică, menite doar să impresioneze prin culoare și originalitate, dusă până la ciudățenie. Unele costume, mai modeste, seamănă cu cele bulgărești; altele, în schimb, au mult în comun cu cele turcești de pe vremea otomanilor.

Cu adevărat impresionantă a fost însă participarea publicului, nu doar numeroasă, dar și afectivă, atât la melodii, cât și – mai ales – la dans. Cei de pe scaune își mișcau brațele și capul, eventual băteau ritmul cu palmele, iar unii dintre cei de pe margine dansau în toată legea.

Nu am rezistat până la sfârșit, dar am cules o informație: a doua zi, adică ieri, va fi un spectacol de muzică ușoară. Musai să vin.

Și am venit. Din nefericire, nu era ceva ce aș putea suporta. Nu era muzică grecească, ci muzică (dacă poate fi numită astfel) internațională, de cea mai proastă calitate. Îmi place muzica ușoară grecească, chiar foarte mult, dar nu toată. Așa cum este de așteptat, în decursul istoriei, poporul grec a fost influențat, atât de către vecini, cât și de ocupanți. Accentele turcești și italiene sunt cele mai puternice. Inutil probabil să spun că mie îmi plac cele cu ritmuri italiene. Pe străzi, în cafenele și chioșcurile de pe litoral se aud chiar melodii italiene, cu textul tradus în greacă și, alături de o chitară, nelipsitul buzuchi. Destul de des se pot întâlni greci cântând, în timp ce merg singuri pe stradă. Pasiunea grecilor pentru muzică și ritmurile specifice este impresionantă, motiv pentru care spiritul grec rezistă în timp.

Am plecat, și bine am făcut. Pentru că am fost răsplătit cu un spectacol ad-hoc două sute de metri mai departe, pe aceeași faleză. De data aceasta era muzică adevărată: și bună și grecească. Mai mult: l-am întâlnit pe Homer. Da, da, Homer cel real, pentru că acest nume celebru nu mai desemnează o persoană anume, ci mulțimea trubadurilor din trecut, care culegeau și produceau cultura timpului: cântece, poezie, mituri . . . și le transmiteau mai departe. Poate că Homer a fost unul dintre ei, cel mai talentat, dar - înainte de orice – el îi reprezintă pe toți. Și dacă așa a fost în trecut, de ce n-ar continua? Spre deosebire de alte nații, grecii chiar o fac. Dacă nu este singura, este sigur cea mai mare calitate a lor.

Cele trei spectacole, la care am asistat în decurs de două zile, indică trei categorii foarte diferite, cu interpreți și spectatori diferiți. Toate însă sunt realizate cu pasiune grecească.

Homer al nostru a cântat într-un chioșc. Același în care, toată vara, un grup de amatori cântă muzică frumoasă, pe gustul meu, cu influențe italiene, dar cu puternice sentimente grecești. Majoritatea interpreților sunt persoane ceva mai în vârstă. Toți știu aproape toate cântecele, iar cel ce preia pentru moment rolul de solist este acompaniat de ceilalți din grup și nu numai de către ei, pentru că și trecătorii zăbovesc pentru o vreme. Chitarele și buzuki sunt nelipsite. Chioșcul - unul de doar trei-patru metri diametru - este permanent înconjurat de zeci de ascultători, veniți special sau în trecere. Este un adevărat spectacol în aer liber. Aceasta este imaginea obișnuită. De data aceasta însă, a venit Homer. Toți interpreții tradiționali au devenit spectatori. Homer are clasă: o voce caldă de tenor, în mod evident educată, i-a redus la tăcere pe toți ceilalți.

Dar de ce Homer? Nu putea fi un cântăreț oarecare? – m-a întrebat Maria, căreia îi povesteam scena.

Nu, pentru că, între melodii, introducea câte un recitativ.

Eu nu înțelegeam ce spunea, fiindcă nu știu limba greacă, dar ceilalți îl ascultau cu mare atenție, se înveseleau sau se întristau, râdeau sau aplaudau. Erau legende povestite cu șarm și acompaniate la chitară. Își modula vocea în funcție de text, astfel că nu era niciodată departe de muzică. Era un interpret desăvârșit. Spectatorii nu erau copii, care să se lase încântați din nimic, ci oameni în toată firea. Și este în firea grecilor să fie sensibili la așa ceva. De aceea, spiritul grec dăinuie și va continua s-o facă.

. . . .

Grecii ar putea trece la Islamism

Afirmația, mai mult decât surprinzătoare, poate fi luată drept o glumă. Cum este posibil ca cel mai credincios popor creștin să îmbrățișeze o religie împotriva căreia a luptat de secole? N-a luptat împotriva religiei, ci împotriva unor popoare care, întâmplător, aveau acea religie. Iar acum, dacă relația dintre popoare se schimbă, ce mai contează religia. Ș-apoi, să fim sinceri, nici n-au prea luptat. Occidentul și în special Anglia a luptat împotrivă Imperiului Otoman și – odată cucerit teritoriul, trebuia pus ceva în loc. Acel ceva a fost Grecia.

Până nu demult, când grecilor le mergea rău, Europa i-a salvat și le-a oferit o prosperitate la care nici nu visau. Ar trebui să-i fie recunoscătoare. Ei bine, „recunoștința e povară grea”. Acum, grecii consideră că Uniunea Europeană este dușmanul lor. A grecilor inculți, bineînțeles, care sunt manipulați de către politicieni, pentru a le câștiga voturile, c-așa-i în democrație. Dar tocmai ei sunt ortodocși.

Știm că o țară mică nu poate trăi fără prieteni. Dacă Uniunea Europeană este azi criticată, actualii guvernanți au sperat în ajutorul Rusiei și, poate, chiar al Chinei, dar guvernele acestor țări sunt destul de inteligente și își dau seama că prietenia dorită de greci ar fi doar o gaură neagră în bugetele lor. Islamul însă nu este o țară, ci o religie. De dragul expansiunii, imamii vor aprecia ca oportun prilejul de a-i „ajuta” pe greci și vor găsi și resursele necesare. Rămâne doar ca grecii să accepte. Și de ce n-ar face-o? Pentru bani, grecul face orice.

Credința creștină? Să nu uităm ca tot ei sunt cei care au abandonat Mitologia în favoarea Creștinismului, și nu oricum, ci foarte repede și cu multă convingere.

Versatilitatea este una dintre caracteristicile grecilor, iar – dacă până acum au rămas ortodocși – explicația nu se află în consecvență, ci în faptul că peste 2000 de ani au trăit sub ocupație. Odată cu eliberarea de sub turci, au devenit brusc aroganți și xenofobi. Se declară iubitori de libertate, dar nu știu să trăiască în libertate, adică pe picioarele lor, prin cunoașterea și respectarea mecanismelor internaționale de funcționare a comunității națiunilor libere. Au devenit xenofobi încă din perioada formării statului, în dauna propriilor lor interese. Emit pretenții democratice, dar confundă democrația cu anarhia. Imensele ajutoare, primite în mod repetat din occident, nu le-au folosit în investiții, ci le-au distribuit populației, pentru a le câștiga voturile. Persoane fără nici o pregătire intelectuală au primit bani, cu care nu știau ce să facă în cătunul în care se născuseră și au fost sfătuiți să se munte în Atena, oraș în plină dezvoltare. Odată mutați au primit ajutoare suplimentare. S-a ajuns astfel în situația că Atena concentrează astăzi două treimi din populația Greciei.

Acum uită de ajutoarele gratuite primite și îi urăsc pe cei ce le cer să restituie o infimă parte din datoriile acumulate. Ura le întunecă mințile. Guvernul Tzipras nu și-a îndeplinit nici unul dintre obiectivele programului electoral. Și nu pentru că nu a putut, ci pentru că nici nu a încercat. În afara unor obiective dificile, au existat altele, care nu ridicau nici o problemă. Nu a existat însă nici cea mai mică intenție de a le lua în seamă. Ignoranța are cote neașteptat de înalte, iar dovadă este ușurința cu care populația poate fi manipulată. Funcționarea unor mecanisme rudimentare de manipulare, dovedește un nivel extrem de scăzut de înțelegere din partea populației, lipsa celei mai elementare culturi economice, o gândire fixată pe ură față de cei mai înzestrați, dorințe fără limite, neasumarea oricărei obligații.

Cum va ieși din această încercare este greu de aflat acum. Vor învăța grecii, pentru prima dată în istoria lor, să administreze cum se cuvine un stat în adevăratul sens al cuvântului, sau vor trece la Islamism?

 

*

*     *

-        Iartă-mă pentru ce-am spus în excursie – încearcă Iannis să refacă prietenia cu Maria.

-        Ai spus ce-ai gândit. Ar trebui să-ți mulțumesc pentru destăinuire.

-        Acum tu ești rea. Eu te-am rugat să mă ierți.

-        Un gest, o acțiune, pot fi iertate. „Iartă-mă, n-am vrut, am greșit, n-am vrut să te lovesc, mi-a alunecat mâna, n-a fost cu intenție”. Un gând nu poate fi iertat. El reflectă sentimentele autorului. Uneori, rațiunea îi pune stavilă să nu-i dea glas. La tine n-a funcționat și – din punctul meu de vedere – bine a făcut, fiindcă m-a ajutat să te cunosc mai bine.

 

*

*     *

Ca să nu-i deranjeze pe ceilalți, ocupați cu serviciu și școala, Mihai Brănescu, a închiriat o mașină și a plecat să exploreze singur Grecia.

 

Sfărșitul părții a șasea

 



[1] Antropolog francez, teoretician al structuralismului etnologic, membru al Academiei Franceze

[2] Libertate nu moarte