Cristache Gheorghiu

 

 

 

 

 

 

 

Maieutica de buzunar

 

 

 

 

 

 

 

 

Brașov, 2019


 

 

 

 

 

 

Biblioteca Națională a României

GHEORGHIU CRISTACHE

Maieutica de buzunar / Cristache Gheorghiu. – Brașov, 2019

     ISBN 978-973-0-30738-2

 
 

 

 

 

 


 

 

 


Tabla de materii

 

Cuvânt înainte                                                        5

 

Nu vă încredeți în greci; studiați-i                      7

 

Arta ca meșteșug și meșteșugul ca artă           30

 

Jocul cu litere                                                         70

 

Prieteni cu înțelepciunea                                     130

 

Să vezi și să nu crezi. Să trăiești și . . .               157

 

Cercetează ceea ce crezi                                      203

 

Pe repede înapoi                                                    235

 

Variis mixta                                                             370

 

Cuvânt înapoi                                                         418


 

 

 

 

A șaptea parte

 

*

-        Acum, la vârsta noastră, cei câțiva ani diferență nu mai contează. Suntem aproape la fel de bătrâni. Pe când eram adolescenți însă, cei câțiva ani diferență între noi ne plasau în generații diferite. Gândește-te că pe când tu aveai zece ani, eu aveam șaisprezece. Tu te jucai cu nu-știu-ce, în timp ce eu umblam după fete. Când veneai la noi în vacanță cu mama și fratele tău, presupun că erai nemulțumit că nu prea ne jucam împreună, deși mama ta mă cam obliga să mergem împreună la plajă. Eu nu aveam răbdare să stau, mai spuneam ce nu trebuia, așa că, în loc să fiu modelul de urmat, devenisem modelul de evitat.

-        Da, îmi amintesc și acum, că odată ai spus un banc politic, ceva cu Ana Pauker, iar mama ți-a corectat imediat intonația, transformând ironia într-un slogan, pentru ca noi să nu învățăm ce nu trebuie.

-        Ea era foarte atentă, ca nu care-cumva voi să comiteți greșeli la școală sau la joacă cu alți copii.

-        E adevărat că noi ne cam plictiseam la voi, unde nu prea aveam ce face. Era mai distractiv la rudele tatei, unde era noutatea vieții la țară și, mai ales, spațiu de joacă aproape infinit. Era grozav! Ah, și mai era ceva: lipsa ochiului vigilent al mamei. Acolo mergeam cu tata, căruia îi plăcea să discute cu cei de vârsta lui, iar noi eram cu mult mai liberi. Cât despre mama, pot spune că a fost chiar severă cu noi. Aveam program fix, pe care trebuia să-l respectăm.

-        Pentru ea, totul se înscria într-un program. Chiar și pentru ea însăși. Așa s-a format încă din copilărie. Mama povestea că, la un moment dat, a început să ia lecții de vioară. Fiind cele mai mici din garnitura de patru fete și un băiat, câți au zămislit bunicii noștri, ele erau cele mai mici și locuiau în aceeași cameră. Tanti nu avea nici o vină; trebuia să exerseze, deși se putea duce în altă cameră. Casa era destul de mare. Pentru mama era însă cumplit să suporte scârțâiala viorii în mâna unui începător, așa că pleca ea. Erau și firi diferite. Pe cât era de pragmatică mama ta, pe atât era de romantică, jucăușă și dezinvoltă mama mea. S-au iubit, dar – cum se întâmplă peste tot – frații se mai și ciondănesc.

-        Mama a fost diferită chiar și față de tata. La ei se potrivește ideea aia cu atracția contrariilor.

-        Diferența dintre ei era, într-adevăr, foarte mare. S-au completat însă foarte bine unul pe altul. Pragmatismul ei le-a folosit. Cred că ea era capul familiei.

-        De ce spui asta?

-        Așa cred. Îmi amintesc o relatare a mamei. Când au apărut primele idei legionare, nenea cocheta cu ele și avea câțiva prieteni, cu care discutau.

-        Era aproape firesc. La început, ideile păreau frumoase, chiar nobile. Nu întâmplător au aderat la ele oameni de valoare ca Mircea Eliade, Emil Cioran și mulți alții. Ei nu pot fi responsabili de dezastrul de mai târziu. Tata, ca ardelean, era un mare patriot.

-        Știu. Dacă începea să vorbească despre istoria României, era aproape imposibil să-l oprești. Așa este, ai dreptate. Dar cea care a sesizat pericolul denaturării acestor idei a fost tanti. Ea a simțit că, din momentul în care se încearcă organizarea politică a ceea ce mai târziu a devenit mișcarea legionară, ideile cele mai nobile devin doar suport pentru propagandă iar, atunci când sunt racolați pentru mișcare oameni fără căpătâi, chiar criminali, totul se va duce de râpă. Ea este cea care i-a interzis cu duritate lui nenea să mai întrețină relații cu prietenii lui și, astfel, l-a salvat de la ceva ce i-ar fi putut fi fatal.

-        Eu nu știu nimic despre asta.

-        Păi nici nu te născuseși.

-        Și tu de unde știi? Chiar dacă te născuseși, erai foarte mic.

-        Ți-am spus. De la mama.

-        Mama mea nu mi-a spus.

-        Nici nu avea motiv s-o facă. Exista riscul să înțelegi greșit și – mai ales – să vorbești ce nu trebuie pe unde nu trebuie. În plus, oamenilor le este mai greu să vorbească despre ei înșiși. Din exterior . . .

-        Din exterior poți fi mai obiectiv.

-        Și voi frații erați foarte diferiți. Tu erai dinamic, în timp ce el era cu mult mai moale.

-        Așa este! Asta însă nu l-a împiedicat să devină profesor de matematică.

-        Ceea ce m-a mirat și pe mine. Îmi amintesc, când veneam la voi, erați obligați să dați câte un mini „recital” la pian. Tu cântai cu destule greșeli, dar melodia curgea bine, în timp ce el se opintea la fiecare greșeală și o lua de la început. Rareori reușea să termine. Pentru noi, ascultătorii, era greu de suportat.

-        Știu că ați avut și voi pian cândva, dar a dispărut. Nu știu ca tu să fi cântat.

-        Din păcate, așa e. Doar sora mea a luat lecții. Ea era mai mare, dar nu prea i-a plăcut. Eu am fost considerat prea mic, banii erau puțini, așa că doar am zdrăngănit de capul meu. Învățasem notele și încercam mici melodii cu mâna dreaptă. Doar Marșul măgarilor îl știu și azi la două mâni. Mai târziu, când eu m-am mai mărit, s-au micșorat și mai mult veniturile și pianul a trebuit să fie vândut.

-        A fost o perioadă grea, mai ales pentru voi. Singuri, cu o mamă văduvă și o bunică ce trebuia ajutată.

-        Grea pentru toți din familia noastră. Pentru noi, în mod particular, a fost cumplită. Motiv pentru care o admir pe mama, care – în condiții extrem de grele – nu numai că s-a sacrificat pentru noi, dar a ținut să ne terminăm studiile. A vândut aproape tot ce se putea vinde, în final și o jumătate de casă.

-        Mă gândesc de multe ori la voi, mai ales atunci când îi aud pe unii lăudându-se că pe ei sărăcia i-a determinat să plece de la țară și să ajungă te-miri-ce la oraș. Nu zic că erau bogați, dar nu au habar ce înseamnă sărăcia lucie.

-        Eu mă consolez amintindu-mi de un caz și mai trist: cel de la care am luat eu primele lecții de engleză. După câțiva ani de pușcărie în lagărele comuniste, a primit domiciliu forțat într-un sătuc uitat de lume. A stat într-o casă-colibă la marginea satului, la o bătrână, care nu prea avea nici ea din ce trăi. Au supraviețuit amândoi prin mila consătenilor. Când l-am cunoscut eu, arăta ca o piesă de muzeu, material didactic pentru o lecție de anatomie. I se vedeau toate oasele. El nu greșise cu nimic, dar fusese fiu de moșier și pregătit pentru o carieră diplomatică. Cu toate acestea, regimul la care a fost supus era cu mult mai dur decât a celor cu domiciliul forțat la Câmpulung-Muscel, spre exemplu.

-        Noica & compagnie.

-        Noica a avut posibilitatea să facă meditații cu elevii din oraș și să câștige bani. În plus, putea discuta cu alți condamnați de aceeași factură cu el. Chiar și în pușcărie, condamnații din aceeași celulă puteau discuta între ei, fiindcă aparțineau aceleiași categorii. Nimic din toate acestea nu era posibil în cătunul în care fusese izolat cel despre care vorbesc.

-        Cu adevărat izolat.

 

*

Obișnuim să ne justificăm nevolnicia prin poziția geografică, vicisitudinile istoriei și altele asemenea, adevărate sau mai puțin adevărate. O primă observație este acea că orice națiune, dacă a avansat vreodată în disputa cu celelalte, a făcut-o pentru că a avut voința și inteligența necesare în momente cheie.

Vorbind despre „culturile mici”, Cioran, în Schimbarea la față a României, se întreabă retoric: „De ce noi, românii, etnic vorbind mai omogeni decât germanii, am trebuit să ne așteptăm soarta o mie de ani? Situația geografică defavorabilă, neprielnicia condițiilor, năvăliri barbare, vecini sălbatici? Dar acestea ar fi trebuit să fie motive în plus de afirmare.

Îmi vin în minte întotdeauna unele exemple contrare argumentație noastre. Aproape sistematic, când este vorba despre istoria antică, se explică nașterea unei civilizații prin condiții geografice favorabile, cum ar fi situarea la confluența unor civilizații diferite, ceea ce a permis sintetizarea unei noi civilizații, superioară celorlalte. Este, spre exemplu, cazul Greciei antice. Ceea ce noi invocăm a fi un dezavantaj, iată că, a fost pentru greci un avantaj bine fructificat. Se poate detalia. Dintr-o bătălie pierdută, cum a fost cea de la Termopile, s-a născut o conștiința națională asociată cu dobândirea încrederii în forțele proprii, astfel că, la următoarea bătălie au obținut victoria. Iar atunci când inamicul tradițional, Imperiul Persan, s-a aflat într-un moment de slăbiciune, au știut ce să facă. Alexandru cel Mare nu a fost un strateg chiar atât de grozav pe cât l-au făcut istoricii de mai târziu. El n-a făcut decât să profite de starea precară a Imperiului Persan și de moartea lui Darius al III-lea. Ceea ce a triumfat cu adevărat a fost cultura greacă în perioada imediat următoare. Această cultură, însă, a trebuit mai întâi să existe pentru ca să se poată răspândi. Și tocmai această cultură noi o explicăm ca fiind un rezultat al sintezei făcută de greci datorită vecinătății cu imperii mai puternice, cu alte culturi, ca cea egipteană, persană și chiar extrem orientală.

Ce facem noi între culturi și imperii vecine? Pendulăm! Este firesc să procedăm astfel. Nefiresc este că, la trecerea prin punctul zero nu lăsăm nimic. De ce pendulăm? Din motive de adaptare, dar și pentru că – atât ca indivizi cât și ca națiune – dorim să progresăm și atunci de orientăm către ceea ce ni se pare în acel moment a fi o ținta către care ar fi avantajos să ne îndreptăm. Cum însă configurația politica se schimbă, și țintele noastre se schimbă, și de aici, iată, pendularea. Problema noastră este – cum spuneam – că nu agonisim mai nimic în ceea ce ar putea fi un progres pentru noi înșine.

Nu am pretenția să-i imităm pe grecii din antichitate, pentru că, în mod evident, nu suntem în stare. Am putea totuși să încercăm să ne comportăm măcar la nivelul propriilor noștri strămoși. În secolul 19, când Imperiul Otoman pierdea din putere, oameni precum Kogălniceanu și ceilalți au știut ce să facă și au construit o Românie europeană. Acum, când avem din nou condiții favorabile, . . .  mai bine mă opresc.

 

*

-        Apropo! Tu, sora ta, mama ta, aveți nume deosebite, în timp ce toți ceilalți membri de familie au nume neaoș românești. Cum explici?

-        Cred că a fost un curent. Chiar și mama ta. Amalia este nume german, dar pentru noi, românii, vine din Grecia, unde soția lui Otto, primul rege al Greciei se numea astfel. Există și azi hotelul Amalia iar o alee din parcul de vizavi îi poartă numele. Clădirea primului parlament, azi Muzeul de istorie, au fost construite sub auspiciile ei. N-a fost doar un curent în familia noastră, ci unul mai general și mai vechi. Atunci când în Țările Române s-au atribuit nume de familie, pe lângă terminațiile în ‚escu’ . . .

-        Popescu, Ionescu . . .

-        S-a folosit și ‚u’, cu semnificația „al lui”. Este genitivul din limba greacă.

-        Există și nume ca Amariei și altele.

-        Acestea au păstrat obiceiul străbun. Așa erau diferențiați oamenii cu același nume. Existau mulți bărbați cu numele Ion, spre exemplu. Pentru a-i diferenția, l-i se spunea „Ion a Mariei din deal” sau „Ion a Mariei de la moară”, fiindcă și Marii erau mai multe.

-        Am înțeles.

 

*

Uneori am o idee care mi se pare interesantă. Pentru că nu am timp s-o notez în întregime, notez doar esența ei. Mai târziu, când recitesc notița, constat că am scris o banalitate. A devenit așa prin generalizare și pierderea nuanței, care era de fapt ideea.

            Într-adevăr, dacă generalizezi prea mult, devii banal, pentru că ideile mari s-au spus deja. Au valoare numai nuanțele.

Pe de altă parte, afirmațiile categorice, radicale, percutante, nu convin, fie unora, fie altora. Ele sunt de aceea evitate. Încercarea de a le face acceptabile, "îmblânzirea" lor, le anulează însă forța și devin platitudini.

 

*

-        Nu prea v-a plăcut munca. Se vede după față și mâini.

-        Ba mi-a plăcut. Chiar foarte mult. De mic copil îmi plăcea să mă uit la oameni cum munceau.

-        Să vă uitați doar.

-        Glumeam. Adevărul e că nu mi-a plăcut, deși am muncit ceva. Au fost vremuri grele pentru noi în anii de după război, așa că a trebuit să fac și eu câte ceva pe lângă casă. Joaca însă, recunosc, a fost întotdeauna prioritară. Jocul este creativ. Munca nu.

-        Erați mai bucuros să mergeți la școală?

-        N-aș zice. La școală înveți, nu creezi și depinde de profesori dacă știu sau nu să facă lecțiile atrăgătoare.

-        Să nu-mi spuneți că ați avut numai profesori eminenți.

-        Nici pe departe. Au fost totuși unii foarte buni, care au făcut diferența. Poate că dacă erau toți buni sau răi, n-aș fi fost selectiv. Așa am învățat că eu sunt cel care trebuie să aleg și să nu iau de bun tot ce-mi recomandă unul sau altul și – mai ales – să nu cad victimă întâmplării. Dacă, spre exemplu s-a nimerit să am un profesor bun la biologie, să-mi aleg această profesiune. Făceam sport și știam că dacă nu sunt foarte înalt, nu voi putea fi un bun săritor la înălțime. Trebuia deci să-mi aleg o probă potrivită fizicului meu. La fel și cu alegerea meseriei. Trebuia să-mi aleg una potrivită caracteristicilor mele fizice, dar și psihice.

-        Era perioada în care copiii își aleg idolii.

-        Exact. Și nu numai dintre profesori, ci și dintre copiii mai mari. Bineînțeles, cu timpul, aceștia creșteau și confirmau sau infirmau calitățile pe care presupusesem eu că le au. Eram bucuros în primul caz și – foarte important pentru mine – în al doilea caz, consideram o lecție de care trebuia să țin seama în viitor, atunci când sunt pus în situația să evaluez pe cineva, să știu dacă mă pot bizui pe el sau nu, dacă este corect, binevoitor, săritor sau invers.

-        Deci ați devenit un bun psiholog.

-        Așa ar fi trebuit, dar, din păcate, nu am reușit. Am greșit de prea multe ori în această privință, așa că, acum, la bătrânețe, consider că acesta este unul dintre punctele mele slabe.

-        Pe mine cum mă caracterizați?

-        Un muncitor căruia nu-i place munca, dar nu este vina lui ci a sistemului politic în care s-a format.

-        Ați nimerit destul de bine.

-        Mai greșesc și eu.

-        Credeți că, dacă aș fi trăit în alt sistem aș fi fost mai harnic?

-        Ești prea tânăr ca să vorbești la trecut. Eu mă refer la situația actuală.

-        Dumneavoastră ați prins vremuri mai bune?

-        Oh, nu! Dimpotrivă! Copil fiind, avem în fața adulți pe care îi apreciam și îmi dădeam seama că eu nu voi putea fi niciodată la înălțimea lor.

-        De ce?

-        Ei se formaseră înainte de invazia sovietică. Între timp, situația se schimbase, iar șansele mele erau practic nule. În plus, am prins din plin efectele dezastruoase ale reformei învățământului din 1948, la indicațiile lui Stalin. S-au scos limbile latină și greacă, avem o singură oră de franceză pe săptămână, de regulă după ora de sport și cinci de limba rusă, de dimineață, să nu fim cumva obosiți.

-        Și totuși, ați reușit în viață.

-        N-aș zice. Cu timpul, am învățat să minimizez efectele sistemului asupra mea . . .

-        Și să-l folosiți în avantajul dumneavoastră.

-        Ei, chestia asta n-a funcționat. Chiar deloc. Nu am fost atât de priceput, dar nici nu mi-am dorit.

-        Și atunci, cum ați reușit?

-        Prin seriozitate, prin respectarea principiilor de conduită pe care mi le-am ales, prin consecvență, perseverență, prestanță . . . Poate că am avut și ceva noroc. Adică nu poate, ci sigur. În clasa a noua, am avut coleg de bancă un băiat foarte talentat la desen.

-        Și asta v-a atras către artă.

-        Nu, dimpotrivă. Mi-a arătat că eu, neavând talentul lui, nu voi putea deveni artist, deci trebuia să-mi aleg altă meserie. Eram exact la vârsta la care începi să te gândești ce vei face când vei fi matur. În dreapta însă, despărțiți doar de culoarul îngust dintre șirurile de bănci – eram o clasă foarte mare – stătea fiul unui profesor universitar, nepot al unui fost director de liceu, deci un băiat bine îndrumat de-acasă. Noi trei, împreună cu alții, am format un grup în care comunicam nu numai la școală, ci și după-amiezile. Printre altele, colegul din dreapta, ne aducea cărți bune din biblioteca familiei, lucru rarisim pe timpul acela, fiindcă librăriile și bibliotecile publice aveau doar literatură sovietică și propagandistică.

-        Și atunci ați ales să deveniți om de litere.

-        Nu încă. Asta a venit cu mult mai târziu, dar mi-a inoculat microbul. Meseria de om al literelor nu era rentabilă, decât dacă deveneai tu însuți om al partidului. Pentru moment, consecința a fost negativă. Am fost  excluși din U.T.M., denumirea de atunci a U.T.C.-ului  (Uniune Tineretului Comunist).

-        Înseamnă că v-au anulat orice perspectivă de viitor.

-        Așa părea, că viitorul meu era definitiv compromis. Era etapa în care sloganul propagandiștilor era „Băgați spaima în burghezi”. Nu pentru că ar fi avut ei ceva împotriva burgheziei, în general, fiindcă adevărata lor dorință  era „plecați voi, ca să venim noi”. Adevărul e că România era o țară ocupată, iar sovieticii n-au făcut altceva decât să aplice regulile dintotdeauna al războiului: descotorosește-te de vechii lideri și pune în locul lor oamenii tăi de încredere. (Vezi Machiavelli, Principele, capitolul „În ce fel trebuie guvernate cetățile sau principatele care, înainte de a fi ocupate, se conduceau după legile lor proprii”) Primii conducători ai României socialiste nu erau nici pe departe comuniști.

-        Majoritatea nici nu știau bine ce-i comunismul. Erau doar trădători de țară, animați de ură pentru tot ce le era superior. Iar ura au păstrat-o până la moarte.

-        Au avut însă grijă să le inoculeze copiilor lor disprețul pentru activități intelectuale. Eh, tempi passati. Din fericire pentru mine, între timp s-au răzgândit și ne-au lăsat în pace. Burghezii fuseseră deja eliminați.

-        Grele timpuri!

-        La ceva mi-au folosit totuși. Am învățat să fiu selectiv, să nu iau de bun tot ce mi se spune. Să elimin balastul și să rețin ceea ce are valoare cu adevărat. Asta mă diferențiază și azi de multă lume și par să fiu cârcotaș, să mă îndoiesc de adevărul presupus al multor afirmații etc.

-        Așa vă știu toate cunoștințele. În plus, sunteți un stoic...

-        Ei, nici chiar așa! Cel puțin nu în sens filosofic, dar știu, sau îmi doresc, să mă abțin de la ce nu-mi este cu adevărat de folos. Dacă, spre exemplu, ai ales să nu fii hoț de buzunare, nu trebuie să fii invidios pe cei ce câștigă mai mulți bani decât tine, practicând această meserie. Și nu uita, este o profesiune mai grea decât a ta, care cere și ceva talent. Nu-i ușor să umbli în buzunarul altuia, fără ca acesta să te simtă.

-        Recunosc, ce fac eu ar putea face oricine.

-        Uite, am să-ți dau un alt exemplu. Despre matematică se poate spune că este o profesiune ieftină.

-        Cum așa?

-        Ai nevoie doar de un creion și hârtie.

-        Am înțeles. Ca să studiezi fizica atomică, ai avea nevoie și de un reactor nuclear.

-        Exact. Dacă însă cu creionul și hârtia ta ai emis o ideea demnă de a fi luată în seamă, atunci tu însuți vei fi luat în seamă.

-        Dar eu nu sunt matematician.

-        Nici eu. A fost doar un exemplu. Am vrut să spun că poți fi luat în seamă, iar tu să fii mulțumit de viața ta, chiar și fără ajutorul statului. Dacă asta ți se pare prea dificil, atunci folosește-te de ajutorul statului, dar fă-o cu seriozitate și numai în limitele unei etici rezonabile.

-        Păi . . .

 

*

De multe ori am fost acuzat de către colegi și chiar prieteni că, prin exprimare, ton și atitudine dau verdicte fără să mă intereseze opiniile altora. Acuzația mă surprinde, pentru că opinia mea este exact opusă. Prin definiție, orice opinie, inclusiv a mea, este subiectivă, deci poate fi, chiar dacă nu în totalitate greșită, pasibilă de îmbunătățiri. Îmi doresc de aceea cu toată sinceritatea să comunic cu ceilalți și să le aflu opiniile, nu pentru ca să le fac lor vreo plăcere, ci pentru că ele mă ajută să-mi îmbunătățesc propria mea opinie. Evident că, pentru asta, trebuie să-mi expun opinia mea și să mi-o susțin. Pretind același lucru și de la ceilalți. Aștept să fiu contrazis și să mi să permită să contrazic. În acest fel opiniile noastre se rafinează, pentru că nu tot ceea ce susținem este greșit, după cum nu totul este corect.

 

*

-        Dacă a fost gustoasă mâncarea sau nu, depinde de gust.

-        De gustibus non est disputandum.

-        Trebuie să recunoști însă ca a fost variată.

-        Foarte variată și – după gustul meu – foarte gustoasă. Ai devenit un mare maestru. Nu știu cât de priceput erai înainte accidentul soției. Acum însă, de când ai avansat de la ploscă la cratiță, cum spui tu, ești formidabil.

-        Priceput n-aș zice ca sunt. Să nu-ți imaginez că știu să fac ciorbe, sarmale și altele de felul acesta. Nu numai că nu știu, dar nici nu mă interesează.

-        Nu știi, pentru că nu te interesează. Altfel ai ști, sunt sigur. Ai talent, ce mai . . .

-        Am ceva simț. Asta recunosc. Intuiesc ce se potrivește și ce nu. Știu să fac combinații gustoase.

-        Tocmai asta înseamnă talent. Să știi ceea ce nu te-a învățat nimeni. Să simți ceea ce trebuie.

-        Tocmai ai reprodus o maximă celebră.

-        Ce maximă?

-        Nu-mi amintesc acum cine a spus-o. Poate Platon. „Talent înseamnă să faci bine ceva ce nu te-a învățat nimeni.” Am citat, bineînțeles, aproximativ.

-        Habar n-aveam de acest text. Eu, recunosc, nu l-am citit pe Platon.

-        Cred că sunt și puțin zgârcit. Poate chiar mai mult. Iată! Noi suntem doar doi: eu și soția mea. Se știe că nu este practic să gătești pentru doar două persoane. Ne place, spre exemplu, să mâncăm ciuperci la cuptor.

-        Cu mujdei de usturoi. Cui nu-i plac?

-        Iartă-mă, dar expresia „mujdei de usturoi” este un pleonasm. Cuvântul „mujdei” vine din franceză: mousse d'ail, adică spumă de usturoi.

-        Uite că am mai învățat ceva. Simțeam eu că ceva nu e în regulă, dar nu știam de ce.

-        Nu-ți fă probleme. Puțină lume știe. Nici chiar „savanții” care administrează DEX-ul. Nu este sigura eroare. Se spune curent „Salată de beof din carte de pui”, de exemplu, deși bśuf înseamnă vită. Deci, am făcut ciuperci la cuptor. Evident cu mult mai multe decât pentru o zi. Ce a rămas, am împărțit în porții și le-am pus în frigider, în borcane. Se păstrează foarte bine, fără alte complicații, cu condiția să fie acoperite cu ulei. Asta știam mai demult. Soția mea a luat un astfel de borcan într-o excursie și a fost de-a dreptul savuros după mai bine de o săptămână. Cum în tava în care am preparat ciupercile era ulei în exces, surplusul l-am vărsat într-un alt borcan, mai mic, pe care l-am folosit acum, la salata pe care ai mâncat-o la început de masă. Iată de ce am spus că sunt, poate, puțin zgârcit. Pe lângă gustul obișnuit, dat de ingredientele uzuale, ai simțit – chiar dacă nu ți-ai dat seama – și un ușor gust de ciuperci.

-        Că tot am vorbit despre talent. Uite, eu nu am deloc talent la muzică, dar ascult cu plăcere de pe discuri, internet și altele, iar căștile la radio le am aproape permanent pe urechi când lucrez la ceva ce nu mă solicită prea mult. Scap astfel de selecțiile făcute de specialiști pentru Eurovision.

-        Am sesizat tonul ironic, cu care ai pronunțat cuvântul „specialiști” și sunt de acord cu opinia ta. Eu mi-am format aceeași opinie încă înainte ca televiziunea română să devină principalul mijloc de tembelizare. Sunt extrem de subiectiv, recunosc, dar nu pot face abstracție de câteva scene, la care am asistat. Am în vedere unii tineri – în special bucureșteni – fără nici o chemare pentru ceva anume, dar care cochetau cu televiziunea – la început, pe vremea aceea – pentru că aveau probabil vreun vecin care lucra deja acolo.

-        Ca să nu mai vorbim despre rude.

-        Exact. Ei bine, acești indivizi fără vocație, ca toți cei de teapa lor, se unesc și stabilesc propriile criterii de evaluare. Adevăratele talente nu vor avea acces.

-        Apropo, ieri am ascultat Nabuco, de Verdi.

-        Din Nabuco mie îmi place doar corul robilor.

-        Tocmai despre asta voiam să vorbesc. Și mie îmi place. Am însă o observație, dincolo de muzică. Nabucodonosor nu a luat robi. Există o regulă a cuceritorului, conform căreia liderii vechii conduceri trebuie eliminați.

-        Doar Cirus cel Mare a făcut excepție și încă foarte puțini alții. Aproape toți ceilalți au respectat regula, majoritatea cu maximă cruzime.

-        Nabucodonosor a fost unul dintre cei mai blânzi. El nu i-a omorât, ci i-a luat în captivitate, pentru a-i putea controla. Este vorba deci despre lideri și nu despre populația largă, care a rămas pe loc. Corul robilor este deci o denumire deplasată. Cât despre finalul operei, ei bine, e de-a dreptul ridicol. Nabucodonosor se convertește iudaism.

-        Ai dreptate. Adevărul istoric este opus: după eliberare, mulți evrei nu au vrut să se întoarcă într-o țară căzută în mizerie, fiindcă cei rămași fără conducători n-au știut să se organizeze. În schimb în capitala imperiului, trăiau foarte bine, unii dintre ei au primit chiar roluri importante în ierarhia socială.

-        Acolo au fost scrise și unele capitole din Biblie, fiindcă intelectualii evrei s-au gândit să lase o mărturie a existenței neamului lor, în ipoteza că învingătorul va încerca să șteargă orice urmă.

-        Așa se și explică existența în Vechiul Testament a unor evenimente istorice reale . . .

-        Chiar dacă au fost prelucrate literar.

 

*

Funcționarul de la primărie

A fost o perioadă când oamenii gândeau că mașinăria numită stat este de la Mama Natură, de la Dumnezeu sau de oriunde, dar e sigur că face parte din firescul lucrurilor, este veșnică și toți muritorii trebuie să se integreze la fel de firesc în acest mecanism cât pot ei mai bine. Obișnuit să trăiască în grup, omul a învățat să-și coordoneze acțiunile cu ceilalți membri ai grupului, să respecte disciplina grupului. În fond, este un animal social. Cu timpul însă grupul s-a mărit, iar statul actual a devenit un grup supra-dimensionat.

Când eram copil, aveam un prieten vecin, al cărui tată lucra la primărie. Toată lumea îl trata cu mult respect, iar el se comporta ca atare. Faptul că cineva era funcționar la stat, pe vremea aceea, era un indiciu suficient că cel în cauză este un om ce se bucură de întreaga considerație a urbei. Îl vedeam rar, pentru că era ocupat. De altfel era și un om foarte liniștit. Pleca de acasă devreme, întotdeauna corect îmbrăcat, venea târziu, așa că doar la sfârșit de săptămână și uneori în după amiezile lungi de vara îl puteam vedea îngrijind micuța lui grădină de flori de lângă casă.

Abia târziu, după ce am crescut și a trebuit să scot un act de la primărie, am constatat că omul nostru era un funcționar mărunt. Doar conștiinciozitatea îl menținuse pe post, pentru că majoritatea personalului și întreaga conducere a primăriei fusese înlocuită de către noul regim instalat imediat după război.

Mă gândesc că astăzi nu mai există asemenea funcționari. Se știe de ce. O fi bine? O fi rău?

Fenomenul nu este singular și nu este numai românesc. Se întâmplă în toată lumea, în mod sigur în Europa. Sătui de minciuni, oamenii nu mai cred în autoritatea statului. Apar sentimente de revoltă, de apărare sau de izolare, potrivit firii fiecăruia, în orice caz nu de participare. Fiecare încearcă să-și evidențieze personalitatea și să-și pună interesele personale înaintea celor colective, chiar dacă societatea va avea de suferit.

Se pare că viața societății-stat este pe cale de dispariție. Problema e că nu avem ce pune în loc.

 

*

-        Eu vă rog să nu vă mai amestecați în viața copilului meu. Știu că discutați cu el și îi dați sfaturi.

-        Îmi pare rău că spui asta, dar faci o greșeală. În primul rând eu nu dau sfaturi. Nimănui și niciodată. Acesta este un principiu al meu.

-        Dar ați discutat cu el. Nu puteți nega.

-        A discuta e una și a da sfaturi este cu totul altceva. Întâmplarea ne-a așezat alături și nu era să stăm unul lângă altul ca muții.

-        Și, mă rog, care este acest principiu? Cum reușiți să-l respectați?

-        În primul rând, deși acum sunt pensionar, nu am fost niciodată un descurcăreț. Și când am fost în activitate, eram ultimul din institut care aflam evenimentele recente. Mă refer la cele extraprofesionale, bineînțeles. Majoritatea colegilor mă evitau fiindcă eram considerat un soi de bolovan, pe care mai bine îl ocolești. Eram probabil prea exigent și consideram că timpul este prea prețios să-l irosesc cu banalități. În consecință, nu sunt tipul descurcărețului și – deci – consider că nu sunt autorizat să-i sfătuiesc pe alții să facă ce n-am fost eu în stare să fac.

-        Asta cam așa e.

-        Mulțumesc pentru compliment. În plus, orice persoană acționează potrivit firii sale. Într-o acțiune oarecare, eu aș fi foarte hotărât într-o privință și ezitant în altele. Altă persoană, însă, ar proceda invers, pentru că așa este firea lui. Atunci când faci ceva ce este împotriva firii tale, rezultatul va fi un eșec. Iată pentru ce mă abțin să dau sfaturi.

 

*

Valoarea unei cutii de chibrituri.

La revista săptămânală de știri l’Espresso, Umberto Eco a întreținut timp de peste treizeci de ani rubrica „Pliculețul Minervei”. Denumirea vine de la forma de pliculeț a cutiilor de chibrituri marca „Minerva”, care aveau – poate că mai și au, nu știu – două spații albe, unde el putea nota ideile ce-i treceau prin minte, indiferent unde se afla. Altfel, putea fi sigur că le-ar fi uitat. Se vede treaba că era fumător, fiindcă numai așa se explică faptul că avea întotdeauna la el o cutie de chibrituri, care trebuia schimbată zilnic.

Eu am fumat timp de douăzeci de ani și nu am notat nimic. Ce-i drept, eram foarte tânăr pe atunci. Mai sunt și alte deosebiri între mine și Umberto Eco.

 

*

Soțul   - Cum e? Ai sau n-ai cancer?

Soția   - Nu se știe se mai fac încă săpături

Soțul   - Nu te-au săpat colegii destul până acum?

Soția   - Acum se fac săpături să se vadă dacă nu cumva au ascuns ceva în trupul meu.

Soțul   - Deci! Ai sau n-ai?

Soția   - Ți-am spus: se mai fac săpături. Doctorul vrea să-mi facă o biopsie, iar pentru asta va trebui să mă interneze două sau trei zile. Până atunci însă m-a trimis să fac o scintigrafie osoasă.

Soțul  - Pentru atâta lucru? Medicii de azi au uitat să pună diagnostic după simptome. Au ajuns dependenți de aparate. Fără ele sunt zero. Pentru orice fleac apelează la aparate din ce în ce mai complexe.

Soția   - Și scumpe.

Soțul   - Se pare că tocmai aici e șpilul. Când nu plătește pacientul și - în aparență – sunt gratuite, de fapt plătește Casa de asigurări sociale.

Soția   - În felul ăsta își dau de lucru unii altora, cresc cheltuielile și așa mai departe. Este doar un fel de a-și da importanță și a-și ascunde nepriceperea. Sunt în stare să-ți recomande o tomografie computerizată pe tot corpul, să vadă dacă nu cumva ai bătături la picioare.

Soțul   - Unde în altă parte ai putea să ai bătături?

Soția   - Nu se știe. Poate descoperă ei. E o posibilitate, că pe alea de la picioare, oricum, nu știu să le trateze.

Soțul   - Bine- bine și ți-ai făcut scintigrafia aia?

Soția   - Aia se face în altă parte, la un laborator specializat.

Soțul   - Ai fost?

Soția   - Da.

Soțul   - Și?

Soția   - M-au programat pe 14 octombrie.

Soțul   - Adică peste două luni și ceva.

Soția   - Da.

Soțul   - Până atunci, poate te vindeci.

Soția   - Dă Doamne! Ar fi o minune!

Soțul   - Sau poate se inventează o nouă metodă de tratament.

Soția   - S-ar putea să ai mai multă dreptate decât crezi. Ar putea fi o strategie a medicilor, pentru a scăpa de un pacient incomod.

Soțul   - Incomod nu pentru ar fi el mai dificil, ci boala mai greu de tratat pentru nivelul de competență a doctorului.

 

*

-        Există o deosebire fundamentală între voi doi. De fapt, mai multe, care se succed. În primul rând, tu provii dintr-un sat normal, unde tradițiile s-au păstrat până aproape de zilele noastre, oamenii respectă cutumele, regulile de conduită sunt impuse cu religiozitate, ochiul opiniei publice veghează, cine greșește este imediat pus la index, iar copiii sunt educați în acest spirit.

-        Păi, și el este tot de la țară.

-        Da, dar dintr-un sat fără tradiție.

-        Cum așa?

-        În urmă cu 300 de ani, în zona aceea nu existau sate. Deloc! Nu locuia nimeni acolo. Era o zonă muntoasă, complet împădurită și nepopulată.

-        Ascunziș perfect pentru tâlhari.

-        Nici măcar atât, pentru că nu aveau pe cine să tâlhărească. Zona este foarte întinsă. Tâlhari existau doar la periferie. Din interior însă, distanța până la primele așezări era prea mare.

-        S-a populat după ce s-au înmulțit oamenii?

-        Nu! Când România a început să se modernizeze, bogătașii și-au propus să evadeze din agitația, cleveteala, intrigile și toate păcatele urbei. Zona despre care vorbim era un excelent spațiu de recreere și – mai ales – de vânătoare. Acolo și-au făcut castele de vânătoare, ca în Franța pe vremea regilor. Cei câțiva servitori – selectați cu grijă – se bucurau de statutul lor privilegiat și erau fideli stăpânilor Odată cu dezvoltarea industrială, aceeași moșieri au constatat capacitatea de dezvoltare a teritoriului, datorită pădurilor, iar descoperirea petrolului a fost o adevărată mină de aur ... negru.

-        Deci așa a fost populată!

-        Da! Așa și atunci! La început, a fost frumos. Chiar deosebit de frumos. Cu timpul însă, pe măsura dezvoltării economiei forestiere și, mai târziu, a extracției țițeiului a crescut numărul lucrătorilor aduși de prin toate colțurile țării. Aceștia, cum se întâmplă de obicei în asemenea situații, scăpați de ochiul vigilent al opiniei publice din locul în care au copilărit, se simțeau liberi de orice obligații, reguli, chiar legi. Îi ținea în frâu patronul și oamenii lui, care i-ar fi putut alunga oricând. Asta până la venirea la putere a comuniștilor. O vreme, au dus-o bine. Cât timp au avut ce fura. Organizarea defectuoasă a întreprinderilor naționalizate însă a condus la faliment cu toate dezavantajele ce decurg de aici. Cum alte posibilități nu existau, oamenii au rămas șomeri. Copiii,  needucați dar îndoctrinați, ajunși la maturitate, din oameni au devenit neoameni.

-        Se întâmplă cu toți migranții care au renunțat la mentalitatea locului de proveniență și nu și-au însușit mentalitatea locului în care au ajuns. Devin oameni fără o conștiință proprie.

-        Bravo! Ai sezisat corect. Tu ai venit la oraș ca elev la o școală profesională. Copil fiind, te-ai adaptat la viața orașului. Propaganda comunistă –  deși intensă în mediul în care te aflai – era în contrast cu ceea vedeai și aflai din alte medii. În sufletul tău însă păstrai imaginea mamei, păstrătoare a vechilor tradiții, pe care o vizitai în vacanțe și concedii. Sărăcia și duritatea vieții de colectivistă era în contrast total cu „viitorul luminos” descris de către propagandiștii de partid. Nu același lucru s-a întâmplat cu el. A urmat cursurile școlii din sat până la 17-18 ani, după care a venit la oraș ca muncitor necalificat.

-        S-a calificat la locul de muncă, cum se spunea, adică nici cal nici măgar.

-        N-a înțeles nimic, nu a terminat nici o școală adevărată, nu a devenit nici măcar muncitor calificat în adevăratul înțeles al cuvântului, n-a fost la nici o manifestare culturală, n-a citit nici o carte, și-a amplificat însă ura față de cei ce le făceau pe toate acestea. Deși îi este clar că cele învățate în satul lui la lecțiile de propagandă politică comunistă nu se mai potrivesc, nu a fost în stare să-și însușească ceva nou. Iar acum, ca pensionar, se consideră egal cu tine. Cum însă n-a înțeles mai nimic, se înfurie atunci când își dă seama că nu știe să facă ceea ar fi trebuit să fi învățat și își varsă ura pe cei care știu. Îi urăște nu numai pe intelectuali. În sinea lui, chiar dacă nu-ți spune, te urăște și pe tine, fiindcă știe, te simte, că tu ai fost un muncitor apreciat pentru calificarea ta, în timp ce el era și este un nimeni. Psihologic, evoluează din rău în mai-rău.

 

*

 

Românii au umor

Pentru că am o circulație periferică slabă, sunt obligat să port mănuși de îndată ce vremea se răcorește. Într-un an însă, căzuse deja prima zăpadă și eu nu mi le găseam. Am crezut că le-am pierdut și îmi părea rău, fiindcă erau foarte bune. Între timp, le-am găsit, dar, la cumpărături fiind, m-am gândit să caut, poate găsesc altele la fel, ceea ce era foarte puțin probabil. Încerc totuși și întreb o vânzătoare. Ea se uită la mine, vede că am mănuși și îmi spune:

-        Păi, văd că aveți unele.

-        Da – îi zic – dar mi se întâmplă să le mai pierd și vreau să am altele de rezervă.

-        Îmi pare rău – îmi răspunde cu un vizibil regret – aici avem doar cămăși, maieuri, indispensabili ... Luați o pereche de indispensabili. Poate pe aceștia nu-i mai pierdeți.

 

*

- Nu-mi place deloc Bucureștiul. Nu mi-a plăcut niciodată iar acum, că sunt obligată să stau în el am ajuns să-l urăsc.

- Dar ce știi tu despre București? Cred că ai preluat o idee ce nu-ți aparține. În primul rând, ești studentă abia de câteva luni. Cum spui că nu ți-a plăcut niciodată, când nici nu ai apucat să-l cunoști? De câte ori ai fost tu în capitală până astă toamnă?

- De puține ori, cu părinții. Ai dreptate, am exagerat puțin, dar tot nu-mi place.

- Nu-ți place, fiindcă nu-l cunoști. Cele câteva drumuri cu metroul de la cămin până la facultate și înapoi nu-ți pot da o imagine a orașului și – mai ales – a vieții lui.

 - Viața bucureștenilor, ce-i drept, n-o cunosc, dar nu știu dacă mi-aș dori.

- Aici greșești profund. În afară de țiganii, care mișună peste tot și e firesc să-ți displacă, nu uita că vorbești despre capitala României, cel mai mare oraș din țară, unde locuiesc și cei mai mulți intelectuali.

- Și politicieni.

- Vorbesc despre intelectualii adevărați. Pe ei n-ai să-i întâlnești prin baruri și locuri rău famate. Ei însă se cunosc între ei și se adună când și unde doresc. Dacă vei intra vreodată într-un asemenea cerc de cunoștințe, vei putea spune că ai reușit să cunoști o parte din București. O parte inteligentă. Până atunci, e mai bine să te abții de la asemenea afirmații. Populația oricărui oraș mare nu trebuie s-o privești ca pe ceva unitar, ci ca fiind formată din mai multe rețele de oameni ce se suprapun. Fiecare rețea este omogenă, dar ansamblul nu. Rețelele se întretaie doar incidental.

- Ca doi trecători, care – dacă nu se cunosc – trec pe stradă unul pe lângă altul. Am înțeles. Eu mă gândeam la aglomerație, oameni nepoliticoși, arhitectura anarhică...

- Cu aglomerația și fauna actuală vizibilă pe străzi, ai dreptate. Cu arhitectura e de discutat. Depinde cum o privești. Dacă te uiți în albumele de acuarele ale lui Gheorghe Leahu, ți se pare cel mai frumos oraș al planetei. El este însă arhitect și, nu numai că știe să vadă, dar știe să prezinte în mod atrăgător chiar și blocurile cele mai banale. În primul album, scos înainte de 1989, chiar era obligat să le prezinte. După ce își face însă datoria în primele paginii, scoate în evidență multe clădiri cu adevărat frumoase, pe lângă care noi trecem azi nepăsători. Poate că dacă le-am cunoaște istoria, am fi mai atenți pe unde trecem. Unele ar putea să ne intereseze sau măcar să ne amuze. Casa de pe strada Cristian Tell, care a aparținut celebrului personaj Mița Biciclista, are o fațadă deosebită. Sau cea unde a locuit Zoe Ceaușescu merită toată atenția.

- Cine este Mița Biciclista?

- A fost o femeie frumoasă, care a sucit capul multor bărbați din lumea bună a Bucureștiului de dinainte de război. Spiritul ei monden a scos-o în evidență. Purta părul scurt – ceea ce părea ciudat la vremea aceea – și își păstra silueta practicând plimbările cu bicicleta, bineînțeles, la șosea. Se spune că avut multe cereri în căsătorie din partea unor bărbați celebri, pe care însă i-a refuzat. Pot fi doar bârfe. Fapt este că foarte târziu s-a căsătorit cu un colonel. A murit destul de în vârstă, bineînțeles săracă, fiindcă regimul comunist i-a tăiat orice sursă de venit. Casa în care a locuit poți s-o vezi. Nu știu în ce stare este acum. Eu nu am mai fost demult prin zonă și știu că, la un moment dat era în paragină. Este în stil baroc cu influențe art-nouveau, cu fațade (două fiindcă e pe colț) bogat ornamentate. E bine s-o vezi, fiindcă este remarcabilă. Se află lângă Biserica Amzei, Colț cu strada Cristian Tell.

 

*

Din nefericire, tatăl meu a murit în 1941, în război, când eu aveam doar 4 ani. Mama, rămasă singură cu doi copii minori și o bătrână neputincioasă, avea prea multe griji, pentru ca mai aibă tip să mă îndrume și pe mine. Pot spune deci că a trebuit să mă descurc singur în viață. Nu sunt foarte mândru de asta.

Am luat, bineînțeles, decizii așa cum m-a dus capul. Ca toți tinerii însă – probabil la fel ca și tine – am considerat că cele bune au fost firești, fiindcă așa sunt eu: un deștept. Pentru cele rele însă, trebuia să găsesc o cauză.

Ei bine, aici apare diferența. Unele persoane caută explicația în factori externi: de vină sunt alții, conjunctura, guvernul, Ceaușescu, România. Eu am plecat întotdeauna de la ideea că eu sunt cel vinovat, fiindcă nu am ținut seama de toți acești factori. Întrebarea este deci: unde am greșit? / când am greșit?  / cu ce am greșit?. Abia după ce stabileam răspunsul, puteam trage o concluzie. De cele mai multe ori, el era clar: sunt un prost. Așa o fi, dar mă tratez. Altă dată trebuie să fiu mai atent.

 

*

-        Vreau să fiu îmbrăcat frumos, atunci când vizitez un om frumos la suflet.

-        Pentru asta ar trebui să fii frumos la suflet, nu la îmbrăcăminte.

-        Asta se înțelege de la sine. Eu m-am referit la îmbrăcăminte, pentru că ea este un semn de bună cuviință.

-        Ai dreptate. Atunci când vrei să faci ceva cum trebuie, îți respecți munca așa cum te respecți pe tine. Se spune că Machiavelli, atunci când lucra la Principele, sau la orice altă scriere serioasă, se îmbrăca elegant și îi spunea servitorului să nu fie deranjat. Apoi se încuia în birou. Pare ridicol azi să acorde o atât de mare hainelor, deși nu-l vedea nimeni.

-        Era respectul pentru ceea ce făcea, care se pare că a cam dispărut.

-        Era un respect real. El avea nevoie să intre într-o stare psihică propice pentru lucru serios. Nu era un compilator. Era un gânditor autentic.

-        Numai îmbrăcat corect și așezat la masa lui de lucru, el avea conștiința că face un lucru serios, iar mintea lui se concentra pe măsură. Altfel, probabil că ar fi cântat manele și ar fi făcut ceva asemănător în scris, unde nu avem un cuvânt asemănător manelelor pentru literatură, deși lucrări de acest gen există.

-        Și n-a fost doar Machiavelli. Mă gândesc la toți moșierii, despre care am citit prin cărți și îi vedem prin filme de epocă. Își păstrau cu îndârjire prestigiul prin îmbrăcăminte, ținută, obiceiuri, reguli impuse celor din jur, familiei mai ales, în primul rând.

-        Rochiile lungi și dantelate purtate prin noroaie m-au uimit întotdeauna.

-        Mă bucur că nu îmbrățișezi ideea comună denigratoare, care i-a pătat numele cu termenul machiavelism.

-        Era firesc să se întâmple așa din cauza celor ce se simțeau vizați de scrierile lui . . .

-        Mai ales în Principele.

-        Dar este firesc să se continue și azi, fiindcă termenul este însușit și de către cei ce nu știu aproape nimic despre el și care, bineînțeles, nu i-au citit cartea.

-        Nu este firesc, dar este de așteptat, fiindcă subiectul tratat de el este perfect valabil și azi, ca întotdeauna, iar cei vizați pentru faptele lor deplorabile există și azi  și vor exista întotdeauna.

-        Așa este!

-        Nu vreau să mă gândesc care este tendința modernă.

-        Lejeritate. Îmbrăcăminte lejeră, preocupări lejere, moralitate lejeră.

-        Viitorul?

-        ?!?

 

*

Am peste 80 de ani și – deși mă cam jenez – mi se întâmplă ca uneori să mi se acorde prioritate sau să fiu ajutat de către domnișoare. Curios, dar nu și de către băieți.

 

*

Nu sunt o stea, deși am copilărit printre stele. Stele verzi, desigur! Asta și pentru că, în orașul meu natal, nu s-au născut oameni mari, cum am auzit că s-ar fi întâmplat prin alte locuri, ci doar prunci. Eu însumi am fost la început prunc. Unii dintre acești prunci au devenit mai târziu mari personalități, precum Celibidache, dar eu am aflat despre el mai târziu, când deja nu mai eram copil. Așa stând lucrurile, la început m-am întristat.

Cât despre stelele verzi, antrenamentul cu ele mi-a folosit mai târziu în viață, fiindcă de ele am mai avut parte sub diferite forme.

Muzica, trebuie să recunosc că nu m-a atras de la început. Fanfara militară, ce cânta într-un chioșc, construit în parcul orașului pe o movilă, mă împiedica să ascult sunetele naturii, ce-mi gâdilau auzul cu mult mai plăcut. Movila, însă, este și astăzi pentru mine un motiv de mândrie locală, pentru că dovedește abnegația înaintașilor mei. Ea a rezultat din săpăturile efectuate pentru amenajarea în imediata ei vecinătate a unui lac de agrement destinat plimbărilor cu barca, dar și din motive decorative, parcul fiind unul dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut.

Acum îmi place muzica mai mult decât sunetele naturii, mai ales ale celei urbane.

 

*

-        Viața nu-i doar o petrecere.

-        O petrecere tristă.

-        Deloc. Poate fi chiar veselă. Depinde cum o privești, din punctul tău de stație . . .

-        Te exprimi de parcă ai fi fost topograf.

-        Unghiul de atac din punctul meu de stație, dacă exprimarea asta îți face plăcere mai mare. Eu nu am fost topograf, dar am făcut armata la artilerie, și acolo trebuie întotdeauna să știi unde te afli.

-        Nu unde se află inamicul?

-        Asta aflai imediat. Reglajul tragerii are trei elemente: punctul de tragere, punctul de observare și ținta.

-        Tu unde te aflai?

-        Ca ofițer în devenire, eram de obicei în punctul de observare.

-        De acolo se vede viața mai bine.

-        Asta mi-a plăcut întotdeauna.

-        Bine că n-ai fost țintă.

-        Pentru că n-am prins nici un război.

-        Mare noroc!

-        Bărbații fac ce fac și ajung să vorbească despre stagiul militar. Era vorba în discuția noastră despre cum îți petreci viața.

-        Petrecere înseamnă că te afli permanent pe o trecere de pietoni.

-        Bună comparația.

-        Pe trecere de pietoni ești măcar protejat de codul rutier. Relativ . . .

-        Protejat față de conducătorii auto. În viața, legea te apără numai față de cei mai slabi decât tine, față de care poți să te aperi și singur În rest, . . ești în pielea goală.

 

*

Nu știu cum se face că atunci când mănânc îmi trec prin minte o mulțime de idei. Din păcate, nu pot să le notez pentru că mâinile și gura îmi sunt ocupate. Mare păcat, pentru că habar n-aveți câte idei geniale îmi trec atunci prin minte. Din nefericire, le uit imediat după ce mănânc. Să fie de vină mâncarea? Sau poate paharul de vin asociat? Aș putea să renunț la ele. Dar atunci cum îmi mai vin ideile?

 

*

Față în față cu realitatea

-        N-ai prea fost în apele tale la masa festivă de săptămâna trecută. Erai cam posac.

-        Pe tine, în schimb, te-am văzut discutând mai mult cu tânărul din dreapta ta, decât cu cel din stânga, mai apropiat ca vârstă cu tine.

-        Fiindcă pe domnul Dumitrescu, cel din stânga, îl cunoșteam mai demult. Este un om cumsecade, dar nu ai prea multe de discutat cu el. Pe tânăr însă nu-l cunoșteam și am considerat că este politicos să conversăm, deși n-a fost deloc ușor. În plus, eram curios să știu lângă cine stau.

-        E stilul tău. Dar de ce spui că n-a fost ușor să discuți cu el.

-        În primul rând, nu este chiar atât de tânăr cum pare. Îl credeam de douăzeci și cinci, maximul treizeci de ani, dar el are aproape patruzeci.

-        Nu pare.

-        Nu, și din cauza asta discuția noastră a avut de suferit la început, din punctul meu de vedere. Nu și dintr-a lui.

-        Cum așa?

-        Păi, individul este de o ignoranță aproape desăvârșită, puternic îndoctrinat nu atât de către regimul comunist, ci de cel stalinist, deși s-a născut după dispariția „tătucului”. La orice întrebare sau simplă afirmație, fie că era vorba despre sistemul solar, regalitate sau filosofia chineză, el intervenea vehement, cu precizarea că știe el mai bine răspunsul, fiindcă a făcut armata.

-        Drăguț!

-        Istoria lumii și politica internațională îi sunt clare și are opinii ferme, bazate pe întâmplări reale din satul natal, relatate de către tatăl său, absolvent de patru clase primare. Cât despre probleme de cultură generală, cunoașterea lui este fără margini. Și aici are o sursă de informații infailibilă: bunicul, analfabet.

-        E clar!

-        Cunoaște „fișa postului” oricărui președinte de țară, rege sau împărat, mai bine decât cea a locului său de muncă. Drept urmare, și-a schimbat locul de muncă de câteva ori, dar votează constant cu candidații la președinția țării cu cei din aceeași categorie cu el.

-        Cu cei care l-au îndoctrinat: comuniștii și urmașii lor.

-        Este atât de ignorant, încât – bineînțeles – nu-și dă seama de ignoranța lui.

-        Este știut: ignoranții nu-și dau seama de ignoranța lor.

-        Adevărat. Doar înțeleptul își dă seama de slăbiciunea înțelepciunii lui și își dorește să și-o îmbunătățească. Ignorantul, în schimb, crede că este deja înțelept, că a atins demult acest prag și chiar l-a depășit. În consecință, nu-și dorește să fie mai înțelept decât este.

-        Ai avut o seară grea!

-        Individul despre care vorbeam este doar un îndoctrinat. A fost învățat că nu e necesar să gândească. Au gândit alții pentru el – partidul în speță – iar el nu are altceva de făcut decât să execute ce i se spune.

-        Totuși, trebuie să aibă un intelect foarte limitat ca să-și însușească această mentalitate.

-        Are lacul pește!

-        Și broaște destule.

-        . . .

 

*

După ce te-ai urcat pe un pisc de munte, invidioșii vor dori ca, pe drumul deschis de tine cu nemăsurate eforturi, să urce și ei, pentru ca, eventual, odată ajunși sus, profitând de oboseala ta, să te arunce în prăpastie și să se arate lumii pe ei înșiși drept cuceritori ai piscului. Proștii de ei nu știu că acela este piscul tău, cu sau fără tine în vârf și că oricine ar vedea că acolo nu este locul lor. Dacă n-ar fi fost orbiți de patimă, s-ar fi străduit să profite de poziția ta și să te întrebe „Ce vezi de acolo de unde te afli? Există și alte piscuri? Unde sunt ele? Cum arată?” Puteau astfel să-și găsească propriul lor pisc, pe care să-l urce prin eforturi mai mari sau mai mici, după posibilitățile fiecăruia. Așa a fi grăit Zarathustra.

Dar pentru ca să-l parafrazez pe Nietzsche, „acest unchiaș n-a auzit vorbindu-se încă pe muntele lui că Zarathustra a murit?”

Cel ce escaladează munții vrea să ajungă în vârf, dar nu acesta îi este scopul. Vârful este ținta, dar nu scopul. El vrea doar să se bucure de plăcerea ascensiunii, eventual să-i învingă obstacolele ca un exercițiu de voință și altele asemenea. De obicei face acest lucru în timpul liber, pentru relaxare. Odată ajuns sus, exercițiul s-a terminat. Urmează coborârea la cele lumești. El este asemenea celui care face tir: obiectivul este să atingă ținta și nu să fie el acolo, țintă pentru alții.

 

*

Șeful

Am avut un șef căruia i-ar fi plăcut să fie toată viața lui șef. Să vină dimineața la birou, o secretară veșnic tânără și apetisantă să-i răspundă la salut cu un optimist „Bună dimineața, domnule director”, să-i deschidă ușa biroului său frumos mobilat și după cinci minute – necesare să-și tragă sufletul și să-și aranjeze ținuta de șef – să-i aducă ceașca de cafea și mapa cu acte pentru semnat, aceleași de când este șef și care, deși semnate, s-au dovedit a nu fi dăunătoare.

Ce urma să se întâmple după asta nu-i era clar, fiindcă întotdeauna intervenea ceva diferit decât visul său de dimineață. De obicei, secretara nu-l aștepta cu zâmbetul pe buze; de obicei nu-l aștepta deloc. El era cel ce venea primul. Ea, ceva mai târziu, nu se știe de unde, cu o cafea fără gust și cu o condică de acte ce-i dădeau întotdeauna emoții, motiv pentru care nici nu le semna, decât dacă venea cineva să-l convingă că nu i se va întâmpla nimic neplăcut dacă le semnează. Cunoștea principiul: poți să gândești (nu era cazul lui), dar să nu spui ce gândești; poți să spui, dar să nu scrii; poți să scrii, dar să nu semnezi; dacă ai semnat, să nu te miri de ce ți se întâmplă. Primul „Bună dimineața” îl rostea deci ea și nu el. El doar răspundea sec, fără elan, rece, oficial. Să-i fi adăugat numele, ar fi fost prea distant; prenumele prea apropiat. Era mai sănătos așa: simplu, fără probleme suplimentare. El fusese numit director printr-un concurs de împrejurări. Ea, secretara, prin concursul altor împrejurări, asupra cărora nu putea interveni, așa că era mai bine să nu forțeze nota. Obișnuia totuși, în funcție de buna sau proasta sa dispoziție, să adauge o frază de complezență în legătură cu serviciul, la care însă nu aștepta nici un răspuns, fiindcă nici ea și, cu atât mai puțin el, nu-și doreau noutăți din această direcție.

Viața reală este însă diferită de visul cu care te scoli dimineața. De obicei, când îți este lumea mai dragă, apare ceva nedorit exact din direcția nedorită. Deși era de așteptat să se întâmple așa, cum speranța moare ultima, de dată aceasta moare visul. În cazul lui, acel ceva nedorit ia forma unui subaltern, care intră pe ușă timid, sau dimpotrivă, invocând o situație ce are imediată nevoie să fie rezolvată tocmai de către el, directorul. Vezi Doamne, este ceva important, dacă nu cumva chiar foarte grav. Subalternii ce îl inoportunează astfel sunt de două categorii diametral opuse:

-        trepăduși-lingușitori, ce vor să nu fie uitați de către mai marele lor protector;

-        profesioniști naivi, ce cred că directorul trebuie implicat în rezolvarea problemei lor, când – de fapt – el ar trebui ocolit.

Și pentru unii și pentru ceilalți, el are câteva fraze bine ticluite, menite să-i liniștească pe primii și să-i îndepărteze pe ceilalți. Totul e să le recite convingător.

Momentul fiind consumat, ar putea reveni la visul de dimineață, dar nu mai poate; este deja iritat, s-a trezit și are chiar un oarecare chef de muncă. Ca director, fiind șef și subaltern în același timp, are două posibilități: în sus, sau în jos. Depinde de starea atmosferică; de câțiva ani, reumatismul selectează direcția acțiunilor sale într-o măsură mai mare decât își dă seama. În varianta pozitivă, fiind la rândul său un trepăduș-lingușitor, merge la șeful său de la partid, să facă exact ceea ce i-a făcut subalternul, fără să se gândească la efect, așa cum nici subalternul nu s-a gândit. Mentalitatea lor de trepăduși-lingușitori îi face să se comporte astfel, indiferent de nivel. Varianta pesimistă este în jos și are câteva alternative, dependente și ele de starea atmosferică. Dacă plouă, își poate vărsa necazul pe unul dintre profesioniștii ce-i stau în gât. Dacă este doar înnourat se poate plimba pe la diferitele „locuri de muncă”, să le amintească subalternilor că există.

După un asemenea efort, va merge să mănânce ceva. Este cel mai bun lucru ce i se poate întâmpla într-o zi de muncă. În plus, un pahar de ceva (știe el ce și de unde) îi va ridica negreșit moralul. Numărul paharelor variază în funcție de modul în care a decurs prima parte a zilei. Evident, a doua parte a zilei va depinde de acest număr. A auzit că unii „savanți” afirmă că numerele joacă un rol important în ontogeneză. N-a înțeles ce-i aia, dar pare să se potrivească și cu viața lui.)

Unele zile sunt însă mai plate, ceea ce nu este de dorit, fiindcă, seara, îi apar din senin tot felul de întrebări de genul „Cine sunt eu în realitate?” Deși a încercat câteva răspunsuri, pe care le recită la fel ca cele adresate subalternilor, nu reușește să se auto-convingă. Mai demult, un nou pahar bahic îl salva, dar, în ultimul timp, a făcut ciroză și medicul i-a interzis să mai bea alcool. Mai încalcă el uneori interdicția, uneori chiar mai des, dar nu mai poate în măsura în care ar avea nevoie, pentru ca să-și domolească coșmarurile, în creștere alarmantă.

În final, se lasă în voia Domnului, deși a fost toată viața ateu convins. Acum însă nici cuvântul „ateu” nu-i mai este clar, mai ales de când a aflat că acest cuvânt înseamnă „fără Dumnezeu. Cu alte cuvinte, el n-ar avea nici un Dumnezeu, ceea ce este cu totul altceva, din nefericire puțin cam prea adevărat.

În finalul finalului, cu sau fără Dumnezeu, semnul de întrebare dintre vis și realitate s-a materializat printr-o nulitate.

 

(A fost o ficțiune. Nu vă impacientați. Realitatea a fost cu mult mai prozaică.)

 

*

- A căzut un fulg de nea tocmai pe căciula ta.

- Poet să fi fost și nu nimereai rima atât de bine. Păcat că nu port căciulă. Asta e șapcă.

- Tocmai în asta constă talentul. Să vorbești despre ceva la care nu te pricepi.

- Absolut exact. Cine se pricepe face un raport științific sau măcar un proces-verbal pentru contabilitate. Ceva de genul „lupul a mâncat o oaie”, la care directorul aprobă ștergerea ei din evidențe.

- Clar. Iar cine nu se pricepe face o poezie că-ți vine să omori toți lupii.

- Mai ales dacă faci din oaie o căprioară.

 

 

 



Sfârșitul  părții a șaptea