Cristache Gheorghiu

 

 

 

 

 

 

 

Maieutica de buzunar

 

 

 

 

 

 

 

 

Brașov, 2019


 

 

 

 

 

 

Biblioteca Națională a României

GHEORGHIU CRISTACHE

Maieutica de buzunar / Cristache Gheorghiu. – Brașov, 2019

     ISBN 978-973-0-30738-2

 
 

 

 

 

 


 

 

 


Tabla de materii

 

Cuvânt înainte                                                        5

 

Nu vă încredeți în greci; studiați-i                      7

 

Arta ca meșteșug și meșteșugul ca artă           30

 

Jocul cu litere                                                         70

 

Prieteni cu înțelepciunea                                     130

 

Să vezi și să nu crezi. Să trăiești și . . .               157

 

Cercetează ceea ce crezi                                      203

 

Pe repede înapoi                                                    235

 

Variis mixta                                                             370

 

Cuvânt înapoi                                                         418


 

 

 

 

A cincea parte


 

*

-        Unii oameni trăiesc doar din învârteli.

-        Și de ce te miri? Tot ce este viu pe lumea asta trăiește din învârteli: pământul, atomii n-ar exista dacă nu s-ar învârti. S-ar prăbuși unii peste alții. Și atunci, noi, oamenii, de ce ne mirăm și – uneori – chiar ne supărăm, când alții o fac mai bine decât noi?

 

*

De 8 martie

-        Felicitări! La mulți ani!

-        Pentru ce?

-        E 8 martie, „Ziua Femeii”. Ai uitat?

-        Nu sărbătoresc eu așa ceva. Asta-i „Ziua Femeilor Comuniste”. După ce au anulat toate sărbătorile creștine, au înființat Ziua Femeii, Ziua Copilului, Ziua Minerului, a Pompierului ...

-        Eu așteptam să serbez Ziua Prostului.

-        Ei, acum, nu te da exagerat de modest. Ești invidios că nu aveți și voi o Zi a voastră?

-        Urma să se înființeze și Ziua Bărbatului, dar între timp s-au deșteptat.

-        Cine? Bărbații?

-        Ei, Comuniștii.

-        Imposibil !

-        Ba! Te înșeli. Chiar s-au deșteptat. Mă rog, unii, nu toți.

-        Cum demonstrezi?

-        Păi cine a făcut schimbarea din 1989?

-        Anticomuniștii.

-        Acum chiar că greșești.

-        Iartă-mă! Cu ce ți-am greșit?

-        Nu mie. În primul rând, nu mă refer la România, ci la țările din Europa de Est.

-        „Lagărul comunist”.

-        Da, lagărul comunist. Nu știu cine a creat această expresie, dar a fost premonitorie, fiindcă în limba română are o conotație negativă, ce caracteriza perfect situația cetățeanului. Cu frontierele bine păzite, erai în lagăr nu numai la figurat, ci și la propriu.

-        Așa e, dar vorbeai despre 1989.

-        Spuneam că schimbarea nu s-a produs doar în România, ci în toate țările de sub ocupație sovietică și nu a început în România, ci tocmai în U.R.S.S. și s-a încheiat în România.

-        Asta-i adevărat. Gorbaciov a început și Ceaușescu ultimul care a înțeles.

-        Ar fi fost bine pentru el. Din nefericire, n-a înțeles.

-        Adevărat, și din acest motiv sfârșitul i-a fost fatal.

-        Și asta dovedește că s-au deșteptat comuniștii? Nu văd legătura.

-        Economia sovietică era în cădere liberă.

-        Se știe din istorie că orice regim politic creat în mod revoluționar rezistă doar o generație. El nu are oameni educați să administreze statul, economia decade, copiii lor sunt niște răsfățați și, când ajung la maturitate, duc de râpă tot ce părinții lor visaseră.

-        Cum spuneam, nu comuniștii români au produs schimbarea.

-        De fapt, nici nu existau comuniști în România. Nu există nici azi. Românii nu au convingeri politice, nu au principii politice, pe care să le respecte. Sunt doar oportuniști.

-        Totuși, unii afirmă cu convingere să sunt comuniști.

-        Numai cei cu desăvârșire ignoranți pot avea astfel de convingeri. Ai pomenit de Gorbaciov. El căuta doar soluții de redresare economică, fără succes, bineînțeles.

-        Exact. Comuniștii ruși însă se săturaseră să „tragă mâța de coadă”, iar cei din vârful piramidei doreau să fie nu doar mici profitori ai unei economii subdezvoltate, ci să fie și ei asemenea magnaților occidentali.

-        Ceea ce au și făcut.

-        Vezi că „te-ai prins”?

-        Iar occidentul a crezut că Rusia va deveni din nou ceea ce fusese în timpul regimului țarist și i-a ajutat. În special Germania, interesată de petrolul și gazele ei.

-        Occidentalii au găsit întotdeauna cele mai proaste soluții politice. Cele două războaie mondiale sunt realizările lor.

 

*

În „statutul bunului comunist” – un oximoron, desigur, motiv pentru care nu a fost niciodată scris – se stipula obligația oricărei persoane de a fi fericită. Restul dispozițiilor încercau să definească fericirea: ce este ea și cum poate fi evitată. Timpul limitat (mai puțin de un secol) nu ia permis să ajungă la o concluzie certă, poate și fiindcă a țintit prea sus. Ar fi avut mai mari șanse dacă începea cu probleme minore, ca de exemplu „cum să-ți găsești fericirea când te dor măselele”, și – din aproape în aproape – să rezolve și chestiuni mai dificile, ca invidia pentru fericirea presupusă a altora sau cea mai simplă metodă de a ne bucura de nefericirea șefului.

Acum, că pericolul a trecut, ne bucurăm să aflăm de la televizor că vom fi fericiți dacă urmăm recomandările din spoturile publicitare și e numai vina noastră că - din comoditate – n-o facem. E mai simplu să ne auto-declarăm fericiți – sau aproape – tocmai pentru că nu ne grăbim să urmăm aceste indicații prețioase. Ne mulțumim să privim cu aceeași nepăsare următoarea reclamă și ne bucurăm că am economisit câțiva bănuți, sau mai mulți, ne-luându-le în seamă. Aceasta pare să fie mulțumirea supremă.

În Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii scrie: „We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.” (Noi considerăm aceste adevăruri evidente, că toți oamenii sunt egali, că ei sunt înzestrați de Creator cu anumite Drepturi inalienabile, că printre acestea sunt Viața, Libertatea și căutarea Fericirii.) Deci viața și libertatea sunt drepturi. Fericirea nu este un drept și nici nu este definită. Ea trebuie doar căutată și se pare că nu va fi găsită niciodată, fiindcă atunci ar înceta căutarea. Oricum, cu toate acestea vor fi însărcinate guvernele, cu speranța că, probabil (shall seem most likely) se vor ocupa să rezolve toate problemele. Deci se poate întâmpla cu o oarecare probabilitate. Nu este ceva sigur.

 

*

- Te văd ca, nervos. Ce ți s-a întâmplat?

- Taximetristul care m-a adus până aici era un nostalgic comunist și nu-i mai tăcea gura.

- Partitura noastră de opinii e foarte largă. Dar ce i-a venit, tocmai acum, după cincizeci de ani?

- Culmea e că el nu avea mai mult de șaizeci de ani, poate doar cincizeci, deci în ’89 avea cel mult zece ani, sau abia se năștea. Nu poate ști nimic despre situația de atunci, decât din auzite.

- Se întâmplă!

- Se întâmplă, dar nu întâmplător. El voia de fapt să facă propagandă PSD, fiindcă nu acuza guvernul pentru ceea ce nu merge bine azi, ci democrația, în general.

- Am înțeles. Cu alte cuvinte, guvernul e bun, dar îl încurcă opoziția.

- Exact.

- Și de asta te-ai enervat tu. Ai uitat că prostia umană e infinită?

- Îmi dădeam seama că vorbea cu acea siguranță pe care numai ignoranța o poate da, dar mă călca pe nervi. Acum mi-a trecut. Îmi stăruie totuși în minte întrebarea: Cum se face că în România există încă mulți nostalgici, care afirmă că regimul comunist era mai bun decât cel democratic de azi?

- Dacă reprezinți grafic populația oricărei țări după inteligența locuitorilor ei, vei obține un triunghi isoscel foarte turtit.

- Cu gradul de inteligență pe verticală și numărul de persoane pentru fiecare nivel pe orizontală.

- Exact. Cei sub un prag minimal de inteligență vor fi la bază și din ce în ce mai puțini pe măsură ce urcăm spre vârful triunghiului.

- Am înțeles.

- Și atunci, de ce te miri că există multe persoane care nu știu pe ce lume se află?

- Nu mă mir. Și totuși, eu nu spun că înainte era mai bine, dar nici că acum ar merge foarte bine.

- Ești adeptul celui care a spus „Cunoașterea binelui și strădania omului de a-l atinge nu presupune închiderea ochilor pentru rău.

- Cine a spus asta?

- Nu-mi amintesc acum. Un clasic.

- Deștept clasicul ăsta.

- Da, ai dreptate, lucrurile nu merg foarte bine, dar nici foarte rău. Am putea inversa citatul „Aflarea răului și exagerarea lui nu presupune ignorarea binelui”.

- Eu recunosc că România progresează, deși cam încet, dar nu pot să mă fac că nu văd și ceea ce nu merge bine.

- Din punct de vedere economic și multe altele, situația de azi este incomparabil mai bună decât cea din trecut. Din punct de vedere politic însă, stăm lamentabil. Libertatea pe care o avem azi a permis unor întreprinzători – cam puțini, din păcate – să aibă inițiative lăudabile.

- În ciuda impedimentelor inițiate de guvernanți.

- Deci, asta e! Vorbind despre nostalgici, îmi amintesc un film francez, pe care l-am văzut nu demult. Esența filmului constă în numeroasele monologuri ale eroului principal, în timp ce străbate cu mașina drumul de 50-100 de kilometri dintre Paris și domiciliul său, într-un orășel de provincie. Acțiunea propriu-zisă nu are importanță pentru discuția noastră. Decorul prin care trecea automobilul m-a frapat, în special cel al localităților străbătute. Era foarte asemănător cu cel din România din aceeași perioadă, prin jurul lui 1950, oricum, puțin după al doilea război mondial. Nu știu unde au filmat, fiindcă peisajul urban de azi este complet diferit. Mă gândeam că, în câțiva ani, Franța s-a schimbat enorm, față de România comunistă, pe care unii o laudă, afirmând că „s-au construit blocuri”, spre exemplu. Oricând și oriunde există progres. Este o lege a naturii. Doar că în unele părți progresul e mai mare decât în altele.

- Și direcția poate fi diferită. Ca să te completez, eu îmi amintesc cozile la magazinul din fața blocului în care stau și care formau încă din timpul nopții, pentru un litru de lapte, ce sperau să-l primească în dimineață următoare, când se va deschide magazinul.

- Formate în special din pensionari, care se recomandau ca procurori, fiindcă ei erau cei care procură cele necesare familiei.

Românilor le-a plăcut întotdeauna să facă haz de necaz.

- Vreau să fac totuși o precizare: România n-a fost niciodată o țară cu adevărat comunistă. După război a fost o țară ocupată, în care sovieticii s-au folosit de câțiva trădători în locul celor vechi, pe care i-a decimat.

- Asta din cauza lui Churchill și Roosevelt, care ne-au trădat la Conferința de la Yalta.

- Iartă-mă dar asta e o prostie. Conferința a avut loc în 1945, cu câteva luni înainte de sfârșitul războiului. Dacă te uiți puțin pe hartă, vezi că toată Europa de est era ocupată de trupele sovietice. Ar fi o naivitate să crezi că România putea deveni o insulă în acest ocean.

- Știam, dar am vrut să văd dacă ești de aceeași părere.

- Mă bucur. Să continuăm. După retragerea trupelor sovietice în 1958, acești trădători și urmașii lor – niște lichele – au preluat frâiele puterii.

- Și tot ei ne conduc și azi.

- Exact. Și atunci de ce te miri?

- Ai vreo soluție?

- Pe termen scurt sau lung?

- Mai întâi pe scurt.

- Când m-am dus în Grecia, m-a frapat standardul de viață de acolo, cu mult mai ridicat față de cel din România. În gând, am zis: Bravo, grecilor! După foarte puțin timp însă, am constatat că grecii nu sunt cu nimic mai grozavi decât românii, ba dimpotrivă. Apreciez acum că ne sunt inferiori din foarte multe puncte de vedere, în primul rând al educației și al culturii generale. Românul  din categoria mijlocie știe mai multă mitologie greacă decât un grec cu aceeași pregătire. Pe stradă, unde eram nevoit să pun multe întrebări pentru orientare, am întâlnit persoane care nu știau să citească textul de pe panourile de informare, decât dacă erau scrise cu litere mari. Ei nu cunoșteau literele mici. Sunt agresivi și pasionali în discuții, dar total ignoranți.

- Te-am întrebat ce-i de făcut în situația noastră, nu într-a Greciei.

- Da, iartă-mă! M-a „furat condeiul”, ca să zic așa. Explicația contrastului dintre standardul de viață ridicat al Greciei și precaritatea educației grecilor este faptul că Grecia face parte din Uniunea Europeană mai demult. Acum, că suntem și noi membri ai UE, constatăm că ne apropiem de ei. Astăzi, diferența nu mai e atât de mare. Progresele României sunt remarcabile, iar ele au fost posibile tocmai datorită apartenenței noastre la Europa. Acesta este motivul pentru care sunt optimist.

- Am înțeles și mă bucur să fiu alături de tine. Eram într-o fază în care nu mai aveam acces la umor. Acum însă mi-am revenit.

- Deci asta este opțiunea pe termen scurt.

- Pe termen lung, multă lume se întreabă care variantă e mai bună: democrație, monarhie, oligarhie, aristocrație etc.

- Mai există și altele? Aristotel le-a analizat doar pe acestea.

- E adevărat. După părerea mea însă, există doar două: monarhie și democrație.

- De ce le excluzi pe celelalte?

- Pentru că monarhul nu poate conduce singur, iar poporul conduce prin reprezentanți aleși. Și într-un caz și celălalt conduce un grup, pe care poți să-l numești aristocratic sau oligarhic, după calitatea membrilor săi. Adevărata diferență dintre monarhie și democrație este modul de acces la vârf. În timp ce într-o monarhie ereditară regele este educat din copilărie pentru rolul ce-l va juca, în democrație cei aleși află ce au de făcut abia după ce au câștigat alegerile.

- Avantaje și dezavantaje.

- Da. Un rege, ca orice om, poate fi mai mult sau prea puțin dotat pentru funcția de șef al statului. Dezavantajul unui monarh slab se compensează cu următorul, așa că se poate conta pe o medie a inteligenței lor. În cazul democrației însă, toți aspiranții sunt recrutați dintre cei mai abili în disputele politice, în cât de bine știu să-și învingă adversarii. Atributul lor major este cel de parveniți. În cazul monarhiei, se poate conta pe o aristocrație, în timp ce în cel al democrației pe oligarhie.

- Deci optezi pentru monarhie?

- Nu. Omenirea are o experiență de mii de ani a regimurilor monarhice. Democrația în schimb este abia la început și are forme hibride chiar în țările cele mai avansate din acest punct de vedere. Speranța mea este ca populația să învețe să-și aleagă reprezentanții, și atunci democrația va fi mai avantajoasă.

- Păi cum să învețe populația, dacă ea este îndoctrinată și manipulată?

- Un prim pas ar fi alegeri eșalonate, ierarhizate. Oamenii să voteze în mediul lor: cartier, uzină, instituție etc. Cei aleși la acest nivel se întrunesc și votează pentru nivelul superior și așa mai departe. În acest mod, ar fi respectate dorințele populației, dar fiecare s-ar pronunța la nivelul lui de competență.

- Într-adevăr, acesta ar fi un prim pas, pentru că poporul va învăța lecția în timp, probabil pe parcursul generațiilor.

- Pare-mi-se că Churchill este cel care a spus că „Poporul care și-a uitat trecutul nu mai are viitor”. Taximetristul tău a memorat un trecut deformat. Ce viitor își poate imagina?

- „Corsi e ricorsi”.

- Ce-i aia?

- Este teoria lui Vico Giambattista și se referă la întoarcerile ciclice ale istoriei.

- O naivitate.

 

*

Chiar dacă s-ar împrăștia un insecticid puternic peste toți politicienii, ar fi ineficient, fiindcă ar apărea alții, asemenea gândacilor de bucătărie într-un spațiu cu igienă precară, fiindcă, DA, aceasta este România: o societate cu igienă politică precară.

 

*

În trecut, biserica a condamnat anumite atitudini sau fapte ale oamenilor și îi pedepseau pentru asemenea fărădelegi sau blasfemii. Noi le cunoaștem mai bine pe cele din Evul Mediu (inchiziție etc.), dar nu sunt singurele. În prezent, au dispărut asemenea practici. Ce bine!! Dar, oare chiar au dispărut? Parcă ...

Nici gând să fi dispărut. Alte fapte, alte atitudini sunt la fel de aspru penalizate. Evident, nu de către biserică. Ea a devenit impotentă demult. Se găsește întotdeauna un for executiv, pentru a impieta ceea ce nu se încadrează în „political correctness”. Bunul tovarăș Stalin a fost un elev silitor și un bun executant al acestui principiu social major. Nu vă bucurați că s-a întâmplat în Rusia și că nu în Vest, unde – dragă Doamne – nu ar fi fost posibil. Ași! Există chiar și un precedent: drăguțul domn Hitler a fost și mai eficient. A avut și profesori: Marx, Engels etc.

Se întâmplă și azi, iar viitorul ne așteaptă cu idei și mai eficiente.

 

*

E adevărat că, în natură, totul pare supus războiului: peștele mare îl înghite pe cel mic, cel puternic îl elimină pe cel slab, cel mai șiret îl învinge pe cel mai puțin șiret și tot așa la nesfârșit. Dar asta e legea bestiilor, nu a oamenilor, iar o civilizație compusă din bestii nu ne place.

 

*

Preluând indicațiile lui Marx și Engels, Lenin și Stalin au dorit să înlocuiască religia creștină cu marxism-leninismul. Au greșit prin brutalitatea acțiunii. Democrația, ca religie, s-a impus treptat în occident, începând cu Magna Charta Libertatum (1215), continuând cu divizarea Parlamentului englez în Camera Lorzilor și Camera Comunelor și așa mai departe.

 

*

Politica urâțește, silindu-i pe practicanți să comită fapte rele, să-și trădeze prietenii, să slujească unor șefi fără scrupule. Asta lasă urme, desfigurează caractere.

 

*

            Politica românească este o permanentă hârâială între PSD și opoziție. Hâr-hâr și-uite-așa ajungem în hârdău.

 

*

Mincinoșii spun că dețin adevărul. Oamenii cinstii îl caută.

*

Orice idee – oricât de tâmpită – prinde dacă adepții ei sunt suficient de bine organizați.

 

*

În 1968, când rușii au intrat cu tancurile în Praga, un subaltern mi-a spus: „Nu de ruși mi-e teamă, ci de români. Dumneavoastră nu știți cum s-au comportat ei după război. Eu știu, pentru că lucram ca traducător pe lângă consilierii sovietici în Sovrompetrol. Nu aveți idee câți români veneau să-i reclame pe alți români, colegii lor”.

*

A aștepta ceva deosebit de la politicienii noștri e ca și cum ai privi același film de mai multe ori, în speranța că va avea un final diferit. Aceleași mecanisme produc aceleași efecte, până se strică.

 

*

După 1989 s-a spus și s-a crezut că pășim în democrație. Elanul a fost însă prea mare și am sărit peste ea.

*

Lulu s-a dilit

Aici, Lulu este un nume fictiv. În realitate, el a fost un personaj cât se poate de real. Era directorul unui institut de proiectare, numit acolo de partid, conform uzanțelor vremii. La un moment dat i s-a urcat la cap și, deși era ignorant, voia să se afirme ca mare proiectant. Subalternii lui ar fi trebuit să realizeze cea mai grozavă lucrare din țară, iar el să treacă drept creierul. „Lulu s-a dilit” a fost o afirmație lansată de colegii lui de partid, pentru că ideea conform căreia un activist a devenit brusc și profesionist în instituția în care fusese numit s-o supravegheze era considerată ca fiind absurdă chiar și de către ei.

Din păcate, n-a fost singurul. Curând, a devenit uzuală.

 

*

Dintr-o statistică din anul 2005: „Dintre românii care au devenit patroni în ultimii doi ani 60% au fost înainte muncitori necalificați și doar 25.1% au fost muncitori calificați”. Rezultă că 85,1% lucraseră cu brațele. Nimic nou sub soare.

În mod evident, ceva esențial s-a schimbat între timp.

*

Tot mai mulți sunt cei ce, constatând că schimbările de după 1989 sunt ireversibile, se laudă cu faptele bune săvârșite de ei în timpul vechiului regim. Deunăzi, cineva îmi povestea cum l-a ajutat el pe cineva să obțină o locuință – e drept nu tocmai confortabilă, recunoștea, dar oricum un adăpost – pentru că omul era pe drumuri. Uită însă să spună că cel în cauză ajunsese pe drumuri tot datorită lui, care fusese membru în comisia care, la naționalizare, îl scosese din casa părintească. Și nu era o casă oarecare, pentru că nici el nu era un oarecare, ci un descendent dintr-o familie celebră, cu care România se mândrește azi.

 

*

Spuneam cândva despre comunism că este un regim politic pentru o singură generație, fiindcă, la a doua, se prăbușește. Orice sistem politic produce oameni pe măsura sa, educă tineretul în spiritul și interesele doctrinei sale. Nu întâmplător propaganda comunistă vorbea despre „omul nou”. Ei bine, l-a creat. Omul nou, ajuns la maturitate, nu a mai fost capabil să ducă mai departe nici măcar ceea ce moștenise, pentru că și-a însușit și mentalitatea primei generații, marcată de lipsa respectului pentru valorile reale și chiar inversarea lor.

 

*

În politică există două stadii:

-        dobândirea puterii

-        capacitatea de administrare, adică ceea ce ar trebui să facă cel ce a reușit în prima fază.

Tehnicile de dobândire a puterii și cele de păstrare a ei sunt atât de diferite, încât este foarte greu ca o persoană să se metamorfozeze astfel încât să le îndeplinească pe amândouă cu succes. Nu ne miră deci că cei ce au reușit în prima fază au eșuat în a doua. Să pretindem că aceeași persoană să facă față și exigențelor de bun administrator, depășește deja limitele celei mai productive imaginații.

 

*

Anul 1989 a marcat colapsul socialismului. A căzut și s-a spart. Din el, au sărit o grămadă de cioburi, din care unele încearcă să se auto-recomande embrioni ai unui nou regim politic. O societate din cioburi, o ciobo-crație.

 

*

Democrația este un concept, o creație mentală. Ea nu există în natură. Orice turmă de animale, orice comunitate de viețuitoare se orientează după un lider. Deosebirea e că, la oameni, liderul încearcă să devină dictator ori de câte ori are posibilitatea s-o facă.

Ideea de democrație poate cel mult să țină o societate în echilibru, s-o ferească de exagerări, dar devine un fals atunci când este adoptată ca principiu fundamental de organizare a statului, și tocmai acest fals ni se întâmplă nouă astăzi. Afirmarea principiilor democratice într-o societate ce nu este câtuși de puțin democratică este perfidia ridicată pe cele mai înalte trepte. Liderii sunt obligați să manipuleze masele pentru a le obține voturile, iar pentru aceasta perfidia este prima condiție necesară. Ipocrizia este următoarea pe listă, dacă nu cumva considerăm cele două cuvinte ca fiind sinonime. Onestitate și altele asemenea ar fi considerate defecte pentru orice politician, dar nu se cunosc cazuri.

Comunismul este idealul democrației, adică societatea în care democrația este principiul de bază, societatea unde poporul (demos) este propriul său conducător (kratein). Colapsul comunismului în fostul URSS și țările din Europa de Est au dovedit imposibilitatea existentei practice a unei astfel de societăți. Această experiență – deși cumplită pentru popoarele care au fost obligate s-o suporte – a rămas din păcate fără învățăminte pentru ceilalți. Apusul, pentru a proteja termenul ‘socialist’ – prezent pe sigla multor partide la putere – l-a înlocuit cu cel de ‘dictatură’, ca și cum în toate țările foste “republici democrate si/sau socialiste” ar fi apărut în același timp câte un Alexandru Macedon, Cezar, Napoleon sau Hitler. Din păcate proverbul “deșteptul învață din experiența altuia, în timp ce prostul nici dintr-a lui” nu funcționează. Nu se poate spune că ar fi cineva prost, dar omenirea nu a învățat niciodată din propria ei istorie.

În discuțiile cu Marlene, o bună prietenă din California, ea simțea nevoia să-l scuze pe Ken, soțul ei, pentru că a trebuit să lupte in Vietnam, unde – spre norocul lui – nu a omorât pe nimeni, pentru că a lucrat ca tehnician pe un aeroport. Încercarea de a se scuza însă dovedește că un sentiment de vinovăție totuși exista. Cât despre consistența scuzei, ea este similară cu aceea că victima a murit din cauza glonțului și nu din cauza celui care a tras cu arma, sau că vinovăția ar fi cu atât mai mică cu cât distanța dintre cei doi este mai mare. Evident, Ken nu era vinovat, dar nu pentru că nu a ucis direct, ci pentru că a fost obligat să lupte în Vietnam. Nu a fost alegerea lui. Alții au ales, iar el a fost obligat s-o facă. În război omori ca să nu fii omorât, și nu ești vinovat pentru asta. Vinovați sunt cei care te-au adus în aceasta situație. Extrapolând comparația cu glonțul, putem spune că arma, soldatul, tancul, avionul, pilotul, și tot ceea ce reprezintă armata sunt doar instrumente, pentru care glonțul poate fi un simbol. Iar distanța dintre ucigaș și victima nu este distanța fizică parcursă de glonț, ci distanța socială de la cel care comandă și până la cel care suferă consecințele ultime. Vinovat este cel din cauza căruia toate acestea există. Dar, pentru a masca vinovații până la capăt, în locul unor persoane concrete, noi avansăm idei abstracte, cum ar fi ‘statul’, “sistemul’ etc., sau argumente de genul necesitaților obiective, care însă nu sunt deloc obiective sau necesare, ci doar idei propagandistice menite să ne adoarmă conștiințele.

Și totuși, din când in când, mai ales atunci când ne trezim din somnul lozincilor, ne simțim vinovați și noi înșine. De ce? Pentru că – dacă admitem fie și ipotetic că societatea noastră este una democratică – înseamnă că noi toți contribuind la organizarea și conducerea ei, deci cei care au comandat declanșarea glonțului suntem noi înșine. Dacă lucrăm într-o fabrica de încălțăminte, sau de alimente, iar produsele fabricii sunt folosite de armată în război, înseamnă că suntem părtași. Dar nimeni nu va renunța la slujba lui doar pentru atâta lucru. Și atunci nu suntem noi înșine ipocriți Suntem! Cum am ajuns aici? Prin secole de îndoctrinare ipocrită.

Suntem astăzi – cred eu – pe punctul de a recunoaște că, nu numai societatea, dar și mentalitatea noastră sunt fundate pe principii greșite. Am refuzat să mai privim natura și să ne supunem regulilor ei. În schimb, am inventat noi alte reguli, pentru că ne-am crezut mai presus de natură. Când a fost necesar am inventat chiar divinități în acest scop. Doar că regulile inventate de noi se dovedesc neviabile. Aberația comunismului a demonstrat-o.

La urma urmelor, chiar și această evoluție a noastră este naturală, dovadă că ea exista, dar este în mod evident o evoluție deviantă, una care duce la catastrofă. Cauza? Cauza este prea marea putere pe care o au liderii. Soluția? Nimic mai simplu: diminuarea puterii liderilor. Simplu, teoretic! Practic este imposibil imediat, dar posibil și probabil în timp, în timp îndelungat, prin modificarea întregii noastre filosofii de viață, aș zice aproape printr-o noua religie, pentru că religia este instrumentul prin intermediul căruia filosofia se transmite de le înțelepți la masele de oameni simpli.

Iată un exemplu de funcționare anapoda. În tarile zise democrate, în parlament și guvern trebuie să existe un partid sau o coaliție de partide majoritară, fără de care guvernarea se zice că nu este posibilă. Pierderea majorității se soldează cu căderea guvernului, alegeri anticipate etc. Deținerea majorității dă mână liberă celor de la guvernare să facă tot ce doresc, nu numai împotriva opoziției, dar și împotriva oricui, chiar și a logicii, sau a bunului simț. Cum în guvern/parlament se afla oameni și nu noțiuni abstracte, aceștia se îngrijesc de interesele lor imediate și personale sau de grup, și prea puțin  le pasă de ceea ce se va întâmpla în viitorul îndepărtat. Ar trebi ca – dimpotrivă – să se interzică deținerea majorității în parlament de către o singură organizație politică. Dacă o lege este cu adevărat bună, ea va fi acceptată de către orice partid, indiferent dacă este la guvernare sau în opoziție. Însăși ideea de guvernare versus opoziție este fără sens în parlament. Un partid poate avea mai mulți sau mai puțini reprezentanți, dar în nici un caz majoritatea. Deținerea majorității denotă un partid demagogic, care prin lege ar trebui dizolvat. Guvernul trebuie să fie omogen pentru că el trebuie să aibă coerență în acțiunile sale, dar parlamentul, dimpotrivă, trebuie să fie divers, pentru a permite dezbaterea și găsirea celor mai bune legi. Bune pe termen lung, și nu doar pentru unele interese imediate ale unora.

Același lucru se întâmplă și la nivelul statelor, Orice imperiu ajuns în vârful piramidei puterii devine autocrat, își impune voința în fata celorlalți, oricât de absurde ar fi pretențiile lui. Pe conducători lui nu-i interesează ca datorita politicii lor imperiul se va prăbuși într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat. Pe ei ii interesează doar succesul lor personal și imediat. Acesta este motivul pentru care orice imperiu dispare mai devreme sau mai târziu, și acest lucru se întâmplă după ce nu mai are adversar și tocmai datorită unor asemenea greșeli.

Nu este nici o coincidență dacă vom găsi similitudini cu ceea se întâmplă chiar în zilele noastre.

 

*

Există printre persoanele needucate ideea că, în familiile bogate, copiii trăiesc în puf, în timp ce copiii celor săraci se chinuiesc. Realitatea este inversă: copiii educați sunt chinuiți să respecte canoanele civilizației și să-și însușească cât mai multe cunoștințe. Lăsând la o parte excepțiile și dintr-o o parte și din cealaltă, adică a copiilor bogați ne-educați și a copiilor săraci dar care-și depășesc condiția socială, în situațiile normale deci, educația înseamnă disciplină și muncă. La polul opus, lipsa educației înseamnă o copilărie trăită fără griji, fără efort, adică exact ceea ce am fi dispuși să etichetam a fi drept o copilărie fericită.

Citeam mai demult o carte despre Egiptul Antic, în care, printre altele, se vorbea despre educația copiilor ce urmau să devină faraoni. Pentru a evita căldura excesivă, înainte de răsăritul soarelui, ei începeau exercițiile fizice cu o alergare de aproximativ 25 de kilometri. Urmau: exerciții de trasul cu arcul, aruncarea suliței, condusul carului de luptă și altele de genul acesta, ce depășeau antrenamentul obișnuit al unui fotbalist de azi. Micul dejun îi era servit după efectuarea exercițiilor fizice de dimineață, iar pauza după el era foarte scurtă, fiindcă urma învățatul. Un faraon era șeful armatei, al bisericii, al tuturor domeniilor de activitate posibile, și trebuia să fie expert în toate acestea. Exemple similare pot fi găsite oriunde.

 

*

Democrația = conducerea prin găști, numite partide.

 

*

În diplomație, atunci când se dorește rezolvarea unor probleme dificile, se pleacă de la elementele comune, de la ceea ce îi unește pe combatanți și numai după aceea se încearcă rezolvarea chestiunilor divergente, începând cu cele mai mici. Când zestrea intereselor comune este destul de mare, se pot aborda și probleme mai dificile. Invers, atunci când nu se dorește o apropiere a pozițiilor, se invocă un argument de netrecut. Este clasic pretextul invocat de fostul URSS în primii ani de după al doilea război mondial, cum că ei acceptă doar dezarmarea imediată, generală și totală (o absurditate), când, în realitate, ei blocau prin acest truc orice negociere privind dezarmarea reală, deoarece rușii doreau de fapt să-și consolideze poziția de lideri militari printr-o înarmare și mai intensă.

Diplomația nu este singurul domeniu în care se aplică această metodă. O facem cu toții, mai mult sau mai puțin conștient, în chestiuni mai mult sau mai puțin importate.

Idei cum ar fi condamnarea în 1990 a tuturor securiștilor în bloc, interzicerea participării la activități politice a tuturor membrilor fostului partid comunist, accesul public la toate dosarele securității (și care erau încă în seifurile securității) etc., n-au fost simple prostii, ci idei parșive inoculate proștilor, pentru a bloca orice încercare de progres real.

 

*

Un politician este asemenea unui șofer de autobuz: el nu este cel mai deștept, cult, frumos, puternic, dar lumea îl acceptă pentru că el le-a promis că-i duce la destinație. Fiecare călător știe unde trebuie să  ajungă. De aceea, șoferul trebuie să respecte traseul.

 

*

Ne temem mai mult de judecătorul de lână noi decât de Judecătorul Suprem. Și tânărul imigrant era corect în satul lui, pentru că se temea de judecata opiniei publice locale, dar nu se mai teme de nimic după ce a devenit „orășean". Judecătorul este prea departe, iar cu vecinul nu comunică.

 

*

Dacă reușești să plasezi lucrurile neplăcute asupra altora e perfect. Inchiziția a fost a spaniolilor, nazismul al nemților, comunismul al rușilor etc. Doar noi suntem curați și nevinovați.

 

*

Cică pe Spinoza l-au ajutat cunoștințele de filosofie să devină un bun șlefuitor de lentile. Am citit această inepție în 1956 și o țin minte ca pe o dovadă a gândirii politice a timpului.

 

 

*

O piramidă răsturnată, sprijinită pe vârf și cu baza în sus, așa cum adepții comunismului  proiectează societatea, nu poate sta în această poziție. Conducerea de către cei mulți a celor puțini este nu numai o u-topie, ci o u-sofie, sau mai pe românește o tâmpenie absolută.

 

*

Concepția generală despre industrie este centrată pe inginerie. Gândul nostru se îndreaptă imediat către mașini, utilaje etc. De altfel „engine” – de unde inginer – nici nu înseamnă altceva decât mașină, motor. Și totuși, înainte de apariția mașinilor de neimaginat în trecut, primele mecanizări au avut în vedere activitățile manuale cunoscute la acea vreme. Iar pentru ca o activitate manuală să poată fi transferată utilajelor, ea a trebuit mai întâi să fie astfel organizată încât, prin descompunere în elemente din ce în ce mai simple, să se poată imagina mecanisme capabile să le efectueze în locul muncitorului. A apărut apoi conceptul de diviziunea muncii și organizarea locurilor de muncă; apoi s-a inventat banda rulantă ca dispozitiv de deplasare a obiectelor între locurile de muncă.

În consecință, industrie înseamnă mai întâi organizare și abia la urmă tehnologie. Și nu este vorba doar despre industrie. De altfel, inginerii știu prea bine acest lucru. Mentalități similare se găsesc în mai toate domeniile.

Explicația simplistă de mai sus – dar sper că suficient de elocventă – ne arată că ideile perimate azi și false dintotdeauna, conform cărora capitalistul este prosper fiindcă deține mijloacele de producție și exploatează clasa muncitoare, au fost simple elemente de propagandă politică. Capitalistul este cel ce a generat procesul de organizare de la cele mai mărunte și până la cele mai importante activități, în urma cărora a devenit capitalist, adică a dobândit capital, cu care a stimulat dezvoltarea de noi și noi tehnologii și așa mai departe.

Cred că prea des se invocă în România scuze pentru nereușitele noastre de tot felul, cu argumente de genul că prin alte părți se poate ceea ce la noi pare irealizabil, fiindcă ei au tehnologia pe care noi n-o avem, ca și cum această tehnologie le-a căzut din cer, când, de fapt, majoritatea problemelor sunt de organizare. Desigur, organizarea presupune seriozitate, pricepere, abnegație, corectitudine și altele asemenea, calități pe care le știm cu toții, dar le pretindem de la ceilalți.

 

*

Așteptând la semafor, am auzit niște tipi vorbind spaniola. S-au trădat că erau țigani români atunci când a trebuit să vorbească românește cu unul de-al lor, nedus încă peste hotare, și i-au explicat că pachetul de țigări gol trebuie aruncat la coș și nu pe jos.

Civilizația se însușește de jos în sus, din aproape în aproape.

 

*

            Localitatea X a fost un sat cochet cu oameni harnici; acum este un orășel mai puțin cochet și cu oameni mai puțin harnici.

 

*

În comunism, vânzătorii erau doar slujbași ai statului (nu comercianți) și, în consecință, deoarece statul îi fură pe cetățeni, vânzătorii fac la fel.

 

*

Cei ce învață să citească își modifică în același timp și modul de gândire. Parcurgerea unui text literă cu literă, cuvânt cu cuvânt, pentru a afla abia la sfârșit despre ce era vorba în propozițiune, îi solicită din plin răbdarea. Iar dacă textul este mai complicat, efortul este cu atât mai mare. Cu timpul însă, se învață așa și această metodă devine pentru el o obișnuință. În tot ceea ce face, va fi analitic, va analiza informația în detaliu și se va pronunța numai după ce va dobândi o cunoaștere satisfăcătoare a subiectului.

Neștiutorul de carte se va mulțumi cu imagini globale ale subiectului, dobândite instantaneu. Un exemplu tipic este cel al ciobanului, care va răspunde imediat și aproximativ la o întrebare de genul: câte oi are turma pe care tocmai o vede? La aceeași întrebare, un necunoscător al pășunatului va simți nevoia să numere oile, înainte de a da un răspuns.

 

*

Înainte de al doilea război mondial, în România s-au dezvoltat câteva activități prin concesionarea lucrărilor de început unor constructori străini. Au existat și atunci lozinci de tipul „ne vindem țară”, dar ... apa trece, pietrele rămân. Un exemplu elocvent este cel al căilor ferate. După trecerea perioadei de concesionare, au rămas construcțiile și nu numai. Românii au învățat nu numai să se descurce singuri, dar au știut și să dezvolte activitățile. S-au construit noi linii ferate și chiar locomotive. S-au cumpărat licențe și în perioada comunistă. De exemplu, autocamioanele Bucegi și M.A.N. pentru Uzina „Steagu Roșu” din Brașov. Astăzi, a dispărut. De ce? De ce au dispărut toate asemenea investiții? Simplu: oamenii nu au fost capabili să continue activitatea. Din ce cauză? Răspunsul e și el simplu: educația.

 

 



Sfârșitul  părții a cincea