Cristache Gheorghiu

 

 

 

 

 

 

 

Maieutica de buzunar

 

 

 

 

 

 

 

 

Brașov, 2019


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biblioteca Națională a României

GHEORGHIU CRISTACHE

Maieutica de buzunar / Cristache Gheorghiu. – Brașov, 2019

     ISBN 978-973-0-30738-2

 
 

 

 

 

 

 


 

 

 


Tabla de materii

 

Cuvânt înainte                                                        5

 

Nu vă încredeți în greci; studiați-i                      7

 

Arta ca meșteșug și meșteșugul ca artă           30

 

Jocul cu litere                                                         70

 

Prieteni cu înțelepciunea                                     130

 

Să vezi și să nu crezi. Să trăiești și . . .               157

 

Cercetează ceea ce crezi                                      203

 

Pe repede înapoi                                                    235

 

Variis mixta                                                             370

 

Cuvânt înapoi                                                         418


 


A zecea parte

 

*

Mărul oferit de Eva i-a rămas în gât lui Adam.

 

*

Se spune „cum îți vei așterne, așa vei dormi”. Nu se spune „cum ți se așterne...”

 

*

Dumnezeu e închipuire – cum ar spune Nietzsche –, dar bine ar fi dacă închipuirea noastră s-ar limita doar la atât.

*

S-a spus de multe ori că istoria se repetă, dau nu s-a explicat suficient de convingător, motiv pentru care majoritatea oamenilor – în special tinerii – pleacă de la ideea că totul începe cu ei și viitorul, care începe azi, va fi cu totul altceva. Vina este a istoricilor, care se limitează la înșiratul unor evenimente, așa după cum o gospodină înșiră rufele la uscat pe o frânghie întinsă între doi copaci. De cele mai multe ori, așa cum rufele se usucă, evenimentele își pierd și ele importanța, pentru că nu ni s-a explicat de ce rufele au fost ude, de ce a fost necesar să se spele, de ce s-au murdărit și așa mai departe. Mă gândesc, evident, la explicații serioase și nu la cele de genul „primul război mondial s-a declanșat pentru că prințul moștenitor al Austriei a fost ucis de un extremist sârb.

Da, istoria se repetă și se va repeta la infinit, fiindcă nu există prea multe variante de evoluție. Diferă doar tehnologia și, datorită ei, capacitatea de organizare, de manipulare, persuasiune și alte asemenea detalii.

 

*

Se apune că Sherlock Holmes  era ignorant în multe privințe (Evident, răutăți. Nu există atotștiutori.) Iată cum lipsa unor informații exacte poate fi o calitate, pentru că, în cazul lui – din fericire numai al lui – acest defect-calitate i-a lăsat mintea liberă să zburde în zone interzise celor cu prea multă știință.

 

*

            Un text cu pretenții literare ar trebui citit de două ori: prima dată pentru a afla despre ce este vorba și a doua oară, pentru a aprecia modul în care a fost scris, eventuala valoare estetică. Din nefericire, noi nu avem răbdare pentru această a doua lectură, uneori nici pentru prima.

 

*

Cine pe cine?

Poporul spaniol, suficient de ignorant în Evul Mediu, dar conduși de „regii catolici” și Cid Campeador, i-a alungat pe constructorii castelelor cu care se mândresc azi și care pe atunci erau singurii purtători ai civilizației.

Barbarii au învins întotdeauna civilizațiile cu care se învecinau.

Astăzi, Europa civilizată este invadată de arabi necivilizați.

*

Calomniază, calomniază, calomniază! Ceva tot rămâne. Am reținut asta din Aria Calomniei din Bărbierul din Sevilla de Verdi.

Calomnia e un vânticel, / o briză slabă ce adie dulce / care, domol, pe nesimțite, / ușurel și cu blândețe / începe să murmure. / Încet, încetișor, / ici și colo, / pe șoptite, șuierând, / se prefiră, se strecoară. / În urechile mulțimii / pătrunde cu viclenie, / capetele și mințile / le tulbură și le-nfierbântă. / Ieșind pe gură, / zvonul creste, / prinde putere puțin câte puțin, / zboară din loc în loc. . .

Ideea este valabilă și pentru propaganda politică. Oricât ar fi de stupidă și de mincinoasă, ceva tot rămâne. Singura condiție este perseverența.

 

*

Deși Icar este un personaj ce încântă spiritele tinere, la maturitate ar trebui să acordăm mai multă atenție tatălui său, Dedal.

 

*

Înainte vreme, oamenii considerau că moartea face parte din viață, chiar dacă marchează sfârșitul ei. Pentru unii, ea încheia doar o etapă, făcând posibilă nașterea alteia.

Astăzi, moartea este doar un spectacol. Îl vedem zilnic la televizor: accidente, crime, războaie etc.

Toate se întâmplă însă întotdeauna altcuiva, altundeva.

 

*

In God We Trust

Creștinismul euro-atlantic este peremptoriu. Începând cu hoțul, care spune înainte de orice spargere „Doamne-ajută, să nu mă prindă”, continuând cu Gott mit uns (Dumnezeu cu noi), înscris pe uniformele armatei germane, astăzi – când obținerea banului este țelul suprem la vieții iar dolarul simbolul lui – noi ne punem toate speranțele în Dumnezeu: In God We Trust.

Aici există însă o mică subtilitate: deși engleza este – alături de germana lui Kant și ceilalți – una dintre cele mai complexe limbi din lume în privința capacității de exprimare, structura frazelor este foarte rigidă. Cea mai mică schimbare a ordinii cuvintelor indică o nuanță sau chiar o idee suplimentară. În acest caz, ordinea corectă (subiect, predicat etc.) ar fi fost „We Trust în God”. Cei care au inițiat afișarea acestui slogan pe bancnotele americane nu erau niște ignoranți, așa că trebuie să ne întrebăm de ce l-au formulat astfel. Nu numai în engleză, dar chiar și în română, interpretarea corectă nu este cea simplă (Noi avem încredere în Dumnezeu), ci una cu dichis: „În Dumnezeu avem încredere”. În el, și numai în el. În nimeni altcineva, nici măcar în ministrul de finanțe.

 

*

Drumul cel mai scurt între două piscuri de munte nu este linia dreaptă dintre ele. El necesită coborârea de pe piscul pe care ne aflăm și urcușul celuilalt. Cine își închipuie că după o victorie poate să țopăie direct într-o altă victorie înseamnă că de fapt n-a cunoscut cu adevărat nici una dintre ele. Victoriile lui n-au fost succese ale vreunei strădanii, ci iluzii.

 

*

Citisem undeva că într-o catedrală, al cărei nume l-am uitat, s-ar afla capul Sfântului Ioan Botezătorul la 12 ani. Am putea și noi să afirmăm că undeva se află capul lui Ion Iliescu la șaizeci și ceva de ani, decapitat pentru ceea ce a făcut la acea vârstă, pentru că acum este prea bătrân pentru a-l mai judeca.

 

*

În comparație cu lucrurile reale, imaginile noastre despre aceleași lucruri au valoarea unor kitschuri și – deoarece rațiunea nu operează cu lucruri ci cu reprezentarea acelor lucruri în concepția noastră – înseamnă că rezultatul rațiunii nu poate fi decât un super-kitsch.

 

*

Orice om dorește să-și găsească un echilibru în tot ceea ce face, echilibrul fiind poziția în care speră să-și găsească liniștea. Echilibrul, însă, înseamnă nemișcare, stagnare, moarte. Din fericire, el nu există decât în mintea noastră, ca ideal în momentele de relaxare. Cineva, sau ceva, are grija să nu rămânem acolo prea mult.

Pendulul vieții noastre doar trece prin această poziție, fără să se oprească vreodată. Mai curând putem observa că staționează o clipă în pozițiile extreme, până când se hotărăște să-și schimbe sensul deplasării, în timp ce la trecerea prin ceea ce ar trebui să fie poziția de echilibru viteza lui este maximă.

Până la urmă, ceea ce contează este doar amplitudinea oscilațiilor, mai mare la unii, mai mică la alții, în funcție de dorințe, elan și altele.

 

*

Când un om face afirmații lipsite de logică, el este considerat – în mod logic – ca fiind nelogic. Când însă un copil face afirmații lipsite de logică, el este considerat – mod ilogic – că este inteligent, dacă nu chiar adorabil.

 

*

Afirmația „Dumnezeu l-a făcut pe om după chipul și asemănarea Sa” este o jignire la adresa Divinității.

 

*

Dacă interpretarea noastră asupra unui fapt sau chiar asupra unui obiect se dovedește a fi eronată, nu înseamnă că faptul sau obiectul respectiv este eronat.

 

*

Unele persoane, în numele „bunei creșteri”, sau pentru că așa sunt construite, nu răspund sincer interlocutorului, ci păstrează gândul neexprimat. Relațiile se răcesc. Cazul invers, când prin afirmațiile unuia – poate corecte – lezează sentimente celuilalt, ei se învrăjbesc și, la bătrânețe, îi va reproșa gestul sau cuvântul care l-a lezat atât. La cealaltă extremitate, sunt mitocanii care-și aruncă unul altuia cuvinte pe care nici măcar nu le-au gândit îndeajuns, dar sfârșesc prin a se împăca la o bere. Sigur, n-am să recomand mitocănia ca soluție de rezolvare a conflictelor, dar cred că ar trebui să existe o cale de comunicare deschisă către dialog. Totul revine la educație: suntem oameni făcuți să comunice în primul rând între ei, și apoi cu „cel de sus” sau cu „cei de jos”. Civilizație tocmai asta înseamnă: a respecta cele câteva reguli care fac viată posibilă în interiorul cetății. Iar pentru aceasta trebuie să existe comunicare, pentru că numai prin comunicare putem afla ce gândește celălalt. Doar așa vom găsi soluții care să ne transforme din adversari în parteneri.

 

*

Un îndrăgostit nu vorbește despre iubita lui, înainte de a o fi cucerit și cu atât mai puțin după.

 

*

De la o vârstă încolo, copii mai faci, eventual mai crești, dar prieteni adevărați găsești mai greu.

 

*

Omul a fost făcut pentru societăți foarte mici. Societățile mari de azi, l-au scos din condiția lui naturală și îl fac să opereze la un nivel ale cărui efecte nu le poate controla, uneori nici înțelege.

 

*

În Cele două surse ale moralei și religiei, Henri Bergson relatează cu stupoare despre „doi nobili străini, veniți de departe, dar îmbrăcați asemenea nouă (francezilor), plimbând-se printre noi, amabili și afabili, dar care, după puțină vreme, întorși în țara lor și afiliați la două partide diferite, unul dintre ei l-a trimis pe celălalt la spânzurătoare, numai pentru a se debarasa de un adversar stânjenitor. Instinctul politic originar trecuse peste civilizație, lăsând natura să se manifeste”.

Frumos din partea lui să gândească astfel. Admirația lui pentru civilizație, dacă se poate franceză, este atât de puternică, încât se contrazice cu propriile lui idei filosofice privind rolul inteligentei asupra societății, ca sistem natural.

Bergson nu apucase însă să-l cunoască pe Pol Pot, cel care, în fruntea khmerilor roșii, a asasinat peste două milioane de cambodgieni și care, împreună cu cinci dintre cei opt lideri erau francofoni, își făcuseră studiile în Franța și ascultaseră din gura lui Sartre teoria „violenței necesare”.

 

*

Cum ne îmbrăcăm?

Cândva, acest titlul ar fi interesat doar femeile. Astăzi însă, se pare că bărbații sunt chiar mai preocupați de acest subiect. Și ei vor să atingă rafinamentul suprem al prostului gust. De aceea, iată un sfat avizat: „Nimic nu îmbătrânește mai tare o femeie, decât o ținută prea sofisticată.” A spus-o celebra creatoare de modă Coco Chanel. La bărbați ar trebui adaptată, înlocuind îmbătrânirea cu ridicolul. Tot ea a spus, cred, că „Dacă un bărbat nu-și amintește cu ai fost îmbrăcată la întâlnire, înseamnă că toaleta ta a fost perfectă”.

Principesa Margareta a Danemarcei, mama reginei Ana a României, obișnuia să spună „Eu nu mă îmbrac, mă acopăr". Era modestă! Astăzi, este la modă să te descoperi, că să fii descoperită de ceilalți.

 

*

Din materia incandescentă s-a format pământul, a apărut viața. Este de presupus că forme elementare de viață apar și azi, unele diferite de cele de atunci. Nu trebuie să ne mire deci că apar noi viruși și alte vietăți în forme primare.

 

*

La solicitarea soției, în decursul anilor, am cumpărat o mașină inteligentă de spălat rufe, una la fel de inteligentă de spălat vase, un fier de călcat și altele asemenea. Singurul prost din casă am rămas eu.

 

 

*

Concepția conform căreia un intelectual este cineva care a absolvit un institut de învățământ superior este greșită. Ea s-a format înainte de al doilea război mondial, când majoritatea celor ce urmau studii superioare era copiii unor intelectuali. Ei erau intelectuali încă înainte de a se înscrie la facultate. Educația lor era de asemenea factură.

Astăzi, când învățământul a devenit obligatoriu, această ideea nu mai este valabilă. Facultatea îți dă doar cunoștințe de specialitate, nu de cultura generală, care se formează în adolescență, pentru copiii cu o îndrumare adecvată.

Cât despre varianta definirii intelectualului ca fiind o persoană ce își folosește mintea în activitatea profesională, ei bine, există muncitori cărora „fișa postului” îi obligă să-și folosească creierul mai mult decât o fac mulți „oameni de cultură”.

 

*

Am crescut pendulând între Scylla oficialităților comuniste și Charybda conștiinței personale

 

*

Verba volant, scripta manet

Existența scrisului își află justificarea în volatilitatea vorbei. Astăzi însă, situația s-a schimbat: vorbele se pot înregistra și, astfel, păstra. Și nu numai vorbele, ci și imaginea vorbitorului.

Din nefericire, înregistrărilor actuale sunt perisabile, datorită evoluției tehnologiei. Dispozitivele noi sunt incompatibile cu înregistrările vechi.

Doar vechile scrierile pe piatră au rămas.

 

*

Orice formă de viață este hrană sau virus pentru alte vietăți.

 

*

Între două variante extreme, ideală ar fi calea de mijloc, care însă este ignorată de cei mai mulți dintre noi. Este considerată banală, caracteristică mediocrității. De aceea, cei mai activi optează pentru una dintre extreme. Fiind mai spectaculoase, sunt preferate. Să nu ne mirăm deci că societatea merge în derivă.

 

*

Benjamin Kidd (1858-1916) este considerat unul dintre fondatorii sociologiei. Chiar dacă numele lui nu este prea des menționat de către profesioniștii de azi ai sociologiei, cărțile lui – în special „Social Evolution” – i-a influențat mult pe cei preocupați de evoluția omenirii din punct de vedere social.

Deși consoanele duble nu sunt uzuale în ortografia engleză, el a dorit să-l luăm în serios și a mai adăugat un ‚d’ numelui său. (kid=copil). Nu-mi este limpede dacă era necesar.

 

*

Am citit că lacul Pushkar din India este considerat sfânt. Deși acoperit cu vegetație, pelerinii vin în număr mare să se scalde sau măcar să se stropească cu apa lui. O fac cu multă grijă, de teama rechinilor. Dacă totuși cineva este tras la fund și devorat de aceste animale înfiorătoare, ei bine el este considerat un norocos. Va ajunge la destinație sfințit și pe dinăuntru, nu numai la exterior.

Dacă nu, Nu! Să fie la alții!

 

*

Societatea are mai mare nevoie de educatori buni decât de savanți. Este tocmai ceea ce omenirea a pierdut în ultimele secole.

 

*

Laborios nu este ceva ce trebuie executat cu laba.

 

*

Kant a fost un profesoraș de provincie. Einstein era un funcționar mărunt. Cum a fost posibilă afirmarea lor în Germania? În România și-ar fi pierdut și posturile pe care le aveau, nicidecum să li se recunoască meritele. Se găseau destui care să se afirme cu ideile lor.

 

*

Am două vești; una bună, alta proastă. Cu care să încep?.

De fapt, eu am o singură veste; bună pentru unii, proastă pentru alții: încă exist. Cam asta ar fi vestea. Aveam eu și altele, dar le-am uitat.

Nu se știe dacă, atunci când am să uit că exist, se va găsi cineva, care să-mi aducă aminte că nu am dispărut. Când nu voi mai fi, sunt sigur că va uita toată lumea că am existat vreodată.

Iar dacă vreo carte rătăcită va cădea în mâinile cuiva, va reține doar titlul, nu și numele autorului. Poate că nici nu-i prea rău!

 

*

Relațiile dintre elemente sunt mai importante decât elementele. Elementele însele depind de relațiile dintre ele, în ultimă instanță sunt chiar produsele lor.

Interacțiunea părților este cea care formează întregul.

 

*

Fenicienii au venit din Eritreea, deci erau africani (negri).

 

*

Ca să cunoști pe cineva, trebuie să pătrunzi în mentalitatea lui. Ca să te cunoști pe tine, trebuie să te privești dinafară.

 

*

            Oamenii păstrează despre ei impresia din oglindă, obținută după ultimele retușări.

 

*

            Gândirea este analitică; intuiția surprinde întregul.

 

*

            Pe oameni îi convingi exprimându-te așa cum ar fi făcut-o ei, dacă ar fi avut aceeași idee.

 

*

Tinerii sunt la curent cu noutățile, pentru că ei comunică între ei. Nu au deprins încă egoismul maturilor, care – în lupta pentru existență – încearcă să-și valorifice poziția socială, păstrând secretul profesional. Puștii, în schimb, au tendința să se laude cu cunoștințele lor.

 

*

Mă gândeam că lumea este greșit educată în spiritul corectitudinii și bunătății, deși natura este sălbatică. Se pare că această deficiență este pe punctul de a fi corectată: tinerii de azi nu știu ce este cavalerismul, omenia, corectitudinea etc., adică tot ceea ce era considerat nobil în trecut.

 

*

Amiciția adevărată este cea în care acceptam și chiar savurăm ironiile reciproce, ca pe o dovadă de spirit.

 

*

De la o anumită vârstă, profesioniștii din științele exacte devin mai mult sau mai puțin filosofi. Reciproca nu este valabilă.

 

*

Numai iarba simte gustul pământului. Noi simțim gustul ierbii.

 

*

Statul ne cere să fim corecți. Asta și facem! Urmăm exemplul șefilor incorecți.

 

*

Căutând răspunsuri, găsim întrebări. Desigur, afirmația e veche. Dar de ce o uităm mereu?

 

*

Cunoașterea o datorăm poveștilor și nu definițiilor. Dacă un copil ne întreabă ce este un lup, spre exemplu, nici o frază, oricât de bine construită, nu ar putea echivala cu cele câteva basme clasice, care îl au pe lup printre eroii lor. Despre substantivele abstracte nu mai vorbim. Așa se face educațiea.

 

*

Sunt două categorii de oameni: unii cunosc cuvântul iert, alții cunosc cuvântul uit. Ceilalți nu sunt oameni.

 

*

Chiar și cel mai bun prieten al omului, uneori ne mușcă de picior.

 

*

Pană la urmă, ești ceea ce iubești. Asta nu-mi aparține; a zis-o cineva, nu-mi amintesc cine, dar tare îmi place.

 

*

Italienii lasă impresia că se ceartă atunci când vorbesc. Fals, e doar pasiune!

 

*

Gânditorul lui Rodin are o atitudine pozitivă. Îl preocupă viitorul, pentru care el caută soluții.

Gânditorul de la Hamangia se ia cu mâinile de cap. Atitudinea lui este tragică. El se vaită, nu are soluții, așteaptă să-i vina din cer o minune.

 

*

Dacă veți cere opinia unui croitor despre costumul dumneavoastră, el se va uita la cusături, să vadă dacă sunt drepte, dacă nasturii sunt la locul lor etc. Nu vă va spune dacă se potrivește personalității dumneavoastră sau evenimentului pentru care ați comandat costumul.

Ei bine, nu vă faceți iluzii că în alte domenii se întâmplă altfel; orice profesionist va acorda o atenție exagerată unor detalii și va pierde din vedere alte aspecte mai largi, ce țin de integrarea obiectului sau subiectului în mediu. Inginerul constructor se va interesa de rezistența clădirii și nu de funcționalitatea sau integrarea ei în spațiu, filologul de poziția virgulelor și va ignora mesajul textului și așa mai departe.

 

 

*

A nutri nu înseamnă numai a mânca ci și a aspira către ceva, a dori, a cultiva un sentiment sau un gând etc. Sau poate mă înșel eu și toate acestea țin tot de mâncare, conform teoriei conform căreia „totul trece prin stomac”. În consecință, nutrețul e cel care contează.

 

*

Dacă adevărul a fost prima victimă a comunicării, minciuna a fost prima creație.

 

 

*

Religia se adresează celor ce au nevoie de ea. Filosofia nu are adresant. O face fiecare pentru el însuși.

 

*

Lumea e așa cum e datorită educației. Daca vrem să fie altfel trebuie să schimbăm educația.

 

*

Limba evoluează

Un copil către bunica lui: „Buni, uite o gașcă de porumbei”. L-am auzit azi dimineață. Urmează probabil „Uite o haită de politicieni”.

 

*

Lumina nu poate fi văzută, decât atunci când este reflectată de un corp oarecare. Nici lumina unei minți sclipitoare.

 

*

O societate este caracterizată de domeniile în care membrii ei se asociază: credință, afaceri, hoție etc.

 

*

Omul construiește ziduri. Natura face membrane. Zidul izolează; membrana are funcție osmotică.

 

*

Dacă un joc este extrem de simplu, el devine banal, fiindcă jucătorii, fie că nu au de ales, fie că varianta optimă este evidentă, așa că jocul devine rutină. Dacă însă e mai complicat, jucătorii pot greși și atunci este interesant, fiindcă pune în valoare inteligența. Viața este și ea un joc. Nu vrem să recunoaștem că este așa, din cauza dificultății, a complexității, cu mult peste inteligența noastră. Dacă nu vă place termenul – accept că nu este un joc, dar respectă legile jocului. De regulă, este un joc cu sumă nulă (conform definiției lui von Neumann), fiindcă ce pierde unul câștigă altul. Uneori jucăm singuri. Rezultatul este tot nul, dar asta nu înseamnă că suntem în mod necesar nulități.

 

*

Iubirea adevărată este cea care se consolidează în timp, spre deosebire de cea spontană, care se estompează pe măsură ce partenerii se cunosc mai bine și se plictisesc reciproc.

Consolidarea se realizează atunci când cei doi formează o echipă. Nu succesul îi unește, ci lupta comună cu greutățile vieții.

 

*

Că umanitatea nu este capabilă să aleagă variantele optime se vede nu numai din acțiuni majore, cum ar fi războaiele tot mai distrugătoare, ci și din fapte cotidiene dintre cele mai mărunte, dar definitorii. Spre exemplu:

-        hrana este din ce în ce mai puțin sănătoasă;

-        medicina se ocupă de probleme spectaculoase și neglijează bolile banale, deși - fiind cele mai răspândite - cauzează  cele mai multe neplăceri, invalidități și chiar decese;

-        filosofia, cea care ar trebui să ne călăuzească în viață este tot mai împinsă la periferia preocupărilor serioase și, implicit, tot mai incapabilă să rezolve probleme reale.

Singurul domeniu care funcționează optim este comerțul. Toate celelalte sunt orientate în direcții favorabile lui, abandonând chiar obiectivele proprii. El dirijează și politica, deoarece politicienii sunt și ei interesați să câștige bani. Cum banii provin din afaceri, la baza deciziilor politice stau interesele financiare. De aceea, cei mai buni profesioniști sunt comercianții. Ambalajul atrăgător și publicitatea persuasivă fac atractive chiar și produsele dăunătoare, în timp ce sfaturile – oricât de înțelepte – nu mai sunt luate în seamă. Acest lucru dovedește că cei ce se ocupă de comerț sunt mai inteligenți decât cei ce se ocupă de filosofie, educație, literatură și nu numai. Obișnuim să oferim copiilor drept cadouri dulciuri, care – se știe – sunt dăunătoare. Abandonăm criteriile unei bune educații doar pentru a câștiga dragostea copilului. Dacă perfidia nu este trăsătura noastră caracteristică, rămâne doar educația precară să explice asemenea comportări.

 

*

Unele adevăruri s-au spus chiar și în Evul Mediu. Limbajul lor însă este specific timpului. Dacă înlocuim cuvinte ca Dumnezeu, Creator etc. cu natura sau ceva similar, descoperim adevăruri valabile și azi. 

 

*

Pentru foarte multă lume, Bach pare un compozitor rigid. În realitate, dincolo de aparenta rigiditate dată de structura auto-impusă a lucrărilor sale, el este unul dintre cei mai sensibili compozitori din câți cunosc.

*

Urechea noastră s-a obișnuit să asculte la radio și TV înregistrări ale marilor maeștri. Reprezentațiile modeste nu mai sunt acceptate. Dacă, înainte vreme, performanța muzicală începea la hora duminicală din fața cârciumii din sat, astăzi tineretul din cel mai umil cătun merge la discotecă și dansează după muzică modernă. Baza de mase a dispărut și – implicit – selecția naturală.

Astăzi, selecția se face de către specialiști, pe care specialiști nu putem să nu-i punem uneori între ghilimele. Și dacă nu reușești să pătrunzi printre furcile caudine instalate de cei ce se află deja „în domeniu”, rămâi veșnic pe dinafară, indiferent de talent.

 

*

Un rege sau chiar un mărunt moșier din trecut nu-și putea permite să-și neglijeze supușii, pentru că poziția lui în raport cu semenii lui era dată forța lui economică, care – la rândul ei – depindea de prosperitatea și fidelitatea supușilor. Prin teritoriu sau moșie se înțelegea pământul cu oameni cu tot.

Astăzi, proprietarul unei mari întreprinderi poate fi dur cu muncitorii necalificați, pe care îi poate înlocui oricând, dar este extrem de grijuliu cu cei calificați. Se poate spune că, de fapt, ei sunt întreprinderea.

 

*

            Omul este în cel mai înalt grad o ființă istorică”. Evident, această exprimare a lui Berdiaev nu are în vedere vreunul dintre manualele școlare, ci istoria reală, nescrisă.

 

*

Oamenilor le place să li se spună doar lucruri cu care sunt de acord, ceea ce înseamnă că știau dinainte despre ce este vorba. Erau „în cunoștință de cauză”. Dacă le aduci un plus de informație, care să le susțină opinia, ești omul lor. Poți fi acceptat ca tolerabil dacă ridici un mic semn de întrebare cu răspunsuri la îndemână, dar dacă vii cu o idee în totală contradicție cu opinia comună sau, mai rău, fără nici o legătura cu ea, atunci te trezești ca vorbești în pustiu, sau chiar ești trimis acolo, adică izolat.

O societate totalitară te izolează total. Într-una cu pretenții democrate, adică cu economie de piață, primești eticheta de „greu vandabil”, ceea ce poate fi și mai rău.

 

*

În societatea modernă nu mai exista valori, ci doar alternative. Guță și Enescu sunt alternative.

 

*

De la buletinul meteorologic am aflat că, spre seară, se va înnoura. Deocamdată plouă.

 

*

Pe o pâslă găsită la Noin Ula, în Mongolia, este pictată o uniune sexuală dintre o pasăre fabuloasă și o cornută. Evident, pasărea este cea activă. Se poate face și analogia cer-pământ, primul fecundându-l pe ce de al doilea, sau ideea ca ei, mongolii, aveau mobilitatea păsărilor și fecundau societățile sedentare.

 

*

În Apocalipsa, fiara cu șapte capete reprezintă Imperiul Roman. Nimic mai mult.

 

*

Prieteni cu vederi diferite

Cristinel – soția lui Mircea Eliade – era prietenă cu Alexandra Ionescu Tulcea, a patra soție a lui Saul Bellow, scriitor american, laureat al Premiului Nobel. Tatăl Alexandrei a fost legionar, antisemit. Saul era evreu. Mama Alexandrei, Florica Bagdasar, a fost ministrul sănătății în timpul regimului instalat de ruși după război (1946-1948).

 

*

Este probabil un reflex ce încearcă să contrabalanseze abundența de opinii conform cărora oamenii ar fi buni, dar nu-se-știe-ce i-a transformat și au devenit răi. Că suntem răi de la natură este prea evident pentru că să mai insist acum. Întrebarea căreia nu am răspuns încă este: cum se face că suntem și buni? Bunătatea – atâta câtă există – și mai ales dragostea, de unde vin? Mai spuneam pe undeva că omul începe să țină seama de cei din jur numai atunci când interesele sale se intersectează cu ale celorlalți, asemenea oricărei celule în expansiune. Fagurele construit de albine este un exemplu suficient de sugestiv. Orice celulă are forma impusă de celulele vecine. Ei bine, asta explică civilizația, printre altele obligația a a-ți respecta vecinul, în speranța că și el te va respecta pe tine, dar încă nu ne dă nici o idee despre bunătate și dragoste, care sunt gratuite, în sensul că autorul lor nu se gândește la vreo recompensă.

 

*

Evenimentele relatate în manualele școlare ca  povestiri au menirea să rețină atenția copilului, să-i fixeze în memorie evenimentul, să-l atragă către studiu istoriei cu toate consecințele lui. Tragedia începe când profesorul însuși nu are mai multă minte decât copilul și reține doar povestirea, fără să fi înțeles evoluția complexă a fenomenelor, în care evenimentele sunt doar momente ce jalonează evoluția. Cel mai adesea, ele finalizează o perioadă și nu o caracterizează.

 

*

Actorii urâți sunt mai buni din două motive:

- Psihologic, sunt preferați ca fiind mai apropiați oamenilor obișnuiți. Femeile, spre exemplu, se entuziasmează în fața unui animăluț cu atât mai mult cu cât acesta este mai hidos.

- Când un frumos își modifică fața, spunem că se strâmbă, se schimonosește; când un urât face același lucru, el fiind deja schimonosit, spunem că are o mobilitate a feței ce îi permite să interpreteze rolul mai convingător. Majoritatea artiștilor celebri au fost urâți: Fernandel, Bourvile, Louis de Funes, Birlic etc.

 

*

Pe lângă țări dezvoltate, nedezvoltate și slab-dezvoltate, există și țari prost-dezvoltate.

 

*

Numai cine nu gândește îndeajuns

Are idei perfect

Limpezi.

Este o poezie, dacă cumva nu v-ați dat seama. Nu-mi aparține. Am găsit-o într-o carte de poezii, așa că am proba scrisă. Eu nu fac poezii. Îndrăznesc, totuși, o parodie, plecând de la observația că cine nu gândește nu are idei:

Numai cine nu gândește îndeajuns

are convingeri

ferme.

Și dacă are doar convingeri, însemnă că nu poate discuta, ci doar monologa, ceea ce poate face și singur. Cărțile, de asemenea nu i-ar fi de nici un folos; ele conțin opiniile altora, eventual ale unora care, la rândul lor, monologhează prin scris.

 

*

Ce înseamnă să fii un bun organizator?

Mai demult am cunoscut pe cineva despre care doream să aflu mai multe. M-am adresat unor foști colegi de serviciu ai acestuia. Mi-au răspuns că este un bun organizator. Tonul răspunsului avea o puternică doză de ironie, dar nu asta mă interesa, ci calitățile lui intelectuale. Mai târziu, a fost numit într-un post de conducere. Aici, tocmai aptitudinile de organizator trebuiau valorificate, dar… surpriză! Din punctul de vedere al obiectivelor oficiale ale instituției, a fost un conducător lamentabil. În schimb, din punctul de vedere al șefului care l-a numit în post, a fost un organizator excelent, pentru că i-a servit interesele și, împreună, au prosperat.

 Mi-am pus atunci întrebarea: ce însemnă un bun organizator? Ce calități native trebuie să aibă? Există profesiunea de organizator?

O variantă de lucru ar fi aceea că un bun organizator poate fi cineva care nu are idei personale de anvergură, dar se subordonează unui șef cu idei, sau unui partid, și lucrează conștiincios în slujba acestuia, ideile sale fiind din categoria celor mici, prin care implementează politica șefului.

 

*

A afirma că ești om de cultură doar pentru că ai repulsie față de domeniile realiste este similar cu a spune că te interesează literatura fără literele dintre ‚e’ și ‚m’.

 

*

Unii știu ceva, alții știu altceva. Nimeni nu le știe pe toate. Cultura este un domeniu prea vast pentru un singur creier. Exista deci specialiști în diferite domenii. Literatura pentru copii este unul dintre ele. Un singur lucru este cert: cine crede că ceea ce știe el reprezintă cultura – celelalte fiind fleacuri – acela este un ignorant desăvârșit.

Adevăratul om de cultură își recunoaște limitele.

Pe când învățam să schiez, credeam că mai am puțin și voi fi un schior desăvârșit. Abia după ce am învățat să schiez binișor mi-am dat seama cât de departe sunt de desăvârșire. Nu are legătură cu ceea ce se crede a fi cultură. Are legătură cu bunul-simț.

 

*

Cei mai buni compozitori sunt nemții; cei mai buni interpreți sunt evreii. Ai crede că sunt cei mai buni prieteni.

 

*

Reguli de politețe elementară:

- În fața unei cârciumi au prioritate cei  care ies.

- În fața W.C.-ului aceleiași cârciumi au prioritate cei care intră.

 

*

Animalele sunt de două feluri: erbivore și de pradă. Fiecare categorie are mijloace specifice de supraviețuire. Erbivorele trăiesc cel mai adesea în turmă, au ochii laterali (să-și vadă mai bine vecinii), în timp ce animalele de pradă vânează individual, au privirea ageră și orientată către înainte.

Omul are câte ceva din trăsăturile ambelor, ceea ce se poate observa de la modul de alimentație și până la filosofie. Cât despre morală, idealurile recomandate de ea oscilează între un comportament de turmă și cel al animalului de pradă. Între religie și politică, între spiritul gregar și cel independent. Omul obișnuit trebuie să se descurce singur.

Dezastrul apare atunci când turma este condusă de către animale de pradă, adică de obicei.

 

*

Aproape haiku

Idealurile noastre,

Colecții de maxime

Nostime

 

*

Am văzut în occident – ce-i drept rar – automobiliști care stropesc pietonii la trecerea prin băltoace. Aproape toți erau din clasele inferioare ale societății și conduceau rable. În România e invers.

 

*

Punctele noastre de vedere pot fi foarte diferite chiar și în cele mai comune domenii. Dovadă că nu ne îndrăgostim cu toții de una și aceeași persoană. Fiecare are alesul/aleasa sa. Chiar și atunci când – din întâmplare – o fată este dorită de doi băieți, există o diferență între sentimentele celor doi.

 

*

Orice aspirantă la grațiile Thaliei își dorește un rol de Julieta, dar - pentru că nu-l obține la 15 ani - își chinuie spectatorii cu el la 70 de ani.

 

 

*

Copiii învață din joacă și din dorința de a afla, fără să-și pună problema utilității informațiilor însușite. În felul acesta, din aproape în aproape, ei capătă înțelesul lucrurilor.

Adulții, însă, nu doresc să-și piardă timpul cu activități fără o utilitate imediată, iar atunci când trebuie să-și însușească ceva nou, nu încearcă să învețe, ci caută răspunsuri la întrebările lor, întrebări ce sunt adesea greșit puse. Chiar și când întrebarea este corectă, ei nu au răbdarea necesară să asculte răspunsul dacă acesta este mai complex. De cele mai multe ori, complexitatea vine din lipsa unor informații premergătoare, iar încercarea de a le elucida este considerată plictisitoare și în afară subiectului. Întrebătorul dorește răspunsuri directe și simple.

Este similar cu întrebarea copiilor: „Cum aduce barza copiii: cu ciocul, sau cu ghearele?”. Dacă încerci să le explici că lucrarea este mai delicată, ei vor răspunde: „Lasă-mă domnule cu vrăjelile! Mie să-mi răspunzi clar: cu ciocul sau cu ghearele!”. Și atunci, îi răspunzi simplu, la întâmplare, fie cu ciocul, fie cu ghearele, după cum îți trece prin minte.

 

*

Fiecare civilizație a avut paradigma ei, a dăinuit atât timp cât paradigma era credibilă și a pierit imediat ce și-a mistuit paradigma.

 

*

Delicvenții români prinși în occident nu sunt cei mai fioroși, ci doar cei mai naivi, ca dovadă că sunt prinși.

 

*

            Odată cu vârsta, pronunția devine mai puțin clară. Astfel, „f” poate deveni „s”, „m” se transformă în „p”, și așa mai departe. Se explică astfel de ce din „fiesta” adesea rămâne doar „siesta”.

 

*

            Pacalis, în latină, este adjectiv și înseamnă „de pace”. Așa erau numiți solii ce anunțau pacea: „sol de pace”. De aici și românescul „a păcăli” și chiar Păcală.

 

*

Între expresiile „Unele femei au probleme cu vârsta” și „Cu vârsta, unele femei au probleme” pot exista mari diferențe de interpretare.

 

*

Nu știu dacă asemănarea fonetică dintre „șaman” și „șarlatan” este întâmplătoare.

 

*

Până ce și troianul Eneea, în odiseea lui, finalizată prin crearea națiunii italiene-romane-latine, a trecut prin Infern, unde a aflat ce-i pregătește destinul.

Eneida este ultima mare epopee. După Virgiliu (70 î.H. – 19 d.H.), a urmat creștinismul, umanismul, raționalismul și post-raționalismul actual, adică vidul filosofic, fiindcă nu mai are nici o legătură cu înțelepciunea (sofia).

 

*

Ne lăudăm că avem creierul cu mult mai mare decât al animalelor. Mamiferele care cântăresc 60 de kilograme au un volum mediu al creierului de 200 de centimetri cubi. Cei mai vechi bărbați și femei, acum 2,5 milioane de ani, aveau un creier de circa 600 de centimetri cubi. Oamenii moderni au un creier de 1.200-1.400 de centimetri cubi în medie.

Și totuși creierul neanderthalienilor era chiar mai mare. Nu știu cu cât, dar așa scrie la carte: „că era chiar mai mare”. Înseamnă că ne-am prostit? O explicație există. Revoluția Agricolă (în urmă cu 12.000 de ani) a sporit cu siguranță cantitatea de hrană aflată la dispoziția omenirii, însă surplusul de hrană nu s-a transpus într-o dietă mai bună ori mai mult timp liber. În loc de asta, el s-a tradus în explozii ale populației și elite răsfățate. Agricultorul de rând muncește mai mult decât vânătorul-culegător obișnuit și are în schimb parte de o dietă mai proastă. Revoluția Agricolă a fost o mare păcăleală.

 

*

Vintilă Horia ne spune în cartea sa „Dumnezeu s-a născut în exil” că „Îmi imaginez o epocă din viitor, când oamenii, pervertiți de știință, vor încerca să smulgă taina vieții nu trupurilor, ci sufletelor.”  (pagina 184, Editura Vremea, București, 2016) Se referă la autopsiile făcute la începutul medicinei, cu dorința de a afla anatomia și fiziologia oamenilor, dar și ipoteza existenței unui organ – sau ceva asemănător – prin care să identifice ceea ce se credea a fi sufletul. Se pare că acel viitor a și sosit.

 

*

Între egoismul extrem și altruismul extrem, omul real își găsește calea lui proprie, în funcție de personalitate, mediu, educație și multe altele. Dintre cele două, egoismul este natural. „Elanul vital” al lui Bergson, „voința” ca sursă de viață la Schopenhauer și alte idei asemănătoare reflectă ceea ce natura face în orice moment, începând cu cea mai mică celulă și terminând cu cele mai mari și complexe sisteme biologice: vrea să se dezvolte pe seama mediului înconjurător. Altruismul, în schimb, chiar dacă există în mod natural, nu atinge valori îngrijorătoare. Viața este cea care îl învață pe om să țină seama de ceilalți, devenind astfel altruist într-o măsură mai mare sau mai mică. „Dușmanul te ajută pentru că te limitează, îți dă formă și te întemeiază” (Antoine de Saint-Exupčry, Citadela).

 

*

Omul a început prin a fi vierme”, ne spune Geoffroy, într-o viziune optimist evoluționistă. Ai crede că i-au crescut picioarele, când – de fapt – și-a pierdut aripile. Având în vedere că evoluția și involuția se află pe aceeași axă și nu e foarte clar sensul pe care ne deplasăm, aș prefera o variantă mai statică: să rămânem, dacă se poate, oameni!

 

*

Eu nu știu ce vrea Dumnezeu de la mine, așa că încerc diverse variante, poate una se potrivește dorinței lui. Pentru celelalte îl rog să mă ierte.

 


 

Cuvânt înapoi

 

Mi-am propus ca în acest volum să scriu doar ce-mi trece prin minte, fără să mă complic cu un subiect ca într-un roman, să aibă o structură anume sau să abordez cine știe ce subiecte filosofice adânci (Doamne ferește!). M-am ținut de cuvânt, așa că am scris ce tocmai ați citit, poate.

Îmi place să scriu și scriu ce-mi place. Îmi place să pictez și pictez ce-mi place. Sunt bucuros că, nefiind un profesionist, nu sunt obligat să execut comenzi, care fac plăcere altora.

Să spun că îmi pare rău pentru ce am scris sau că am scris? De ce aș face-o? Cândva era o vorbă: poți să gândești, dar să nu vorbești; poți să vorbești (deși nu se recomandă), dar să nu scrii; poți să scrii, dar să nu iscălești; dacă ai iscălit, să nu te miri de ce ți se întâmplă. Eu n-am iscălit, dar am tipărit. E grav?

Ceva trebuie totuși să precizez. Deși nu-mi place Nae Ionescu, am să-l citez: Eu știu că nu m-am născut din capul lui Jupiter – și cu atât mai puțin gata înarmat, ca Pallas Athena. Știu doar atât, că sunt un biet om care încearcă să înțeleagă ceea ce se petrece în jurul lui, și care își dă seama că instrumentul acesta de înțelegere nu se creează decât încet-încet, printr-o atentă, umilă și stăruitoare aproximare a vieții”. Este din Roza vînturilor”, o colecție de articole publicate de Nae Ionescu în revista „Cuvîntul”, în perioada 1926-1933, editate și publicate în „Cultura națională” sub îngrijirea lui Mircea Eliade. Eu nu am această carte, dar ea a fost reeditată în 1990 de editura intitulată chiar așa: „Roza vînturilor”. Citatul se află la pagina VIII.

Este probabil șocantă afirmația mea că nu-mi place Nae Ionescu, dar ar putea fi de înțeles. Cum poate să-mi placă cineva despre care știu prea puțin. N-am spus însă că îmi displace. Iar dacă l-a luat în seamă Mircea Eliade și l-au vorbit de bine majoritatea intelectualilor cu care a fost contemporan, înseamnă că și eu ar trebui să-l tratez cu luare aminte. Cu toții spun că era formidabil, dar nu explică și de ce. Încercând să mă edific, am citit și o altă carte a lui, care – de fapt – nu este a lui. Este vorba despre „Curs de istorie a logicii”, editat după notițele luate de câțiva studenți ai săi. Nu este un curs de logică în accepțiunea noastră, ci doar divagații prin cele mai diverse domenii, menite – ce-i drept – să stimuleze gândirea ascultătorilor, dar nu să le-o formeze, așa cum s-ar cere la un curs. De menționat că la cursurile lui veneau și studenți de la alte facultăți și chiar oameni maturi, pentru că era sclipitor. Succesul la femei este și el o certitudine. După părerea mea, era un flecar erudit. Citatul de mai sus este o surprinzătoare probă de modestie, ce nu-i era deloc caracteristică și mi s-ar potrivi mai bine mie, care – deși modest – nu-mi place că sunt așa.

Și dacă tot am alunecat pe panta citatelor, iată încă unul, din aceeași sursă: „Un om știe că, așa după cum nu poate sări peste umbra lui, nu poate zări nici peste marginile vremii lui și comunității de destin care e nația lui.” Deși știam și eu foarte bine această observație, am încercat întotdeauna – recunosc – să-mi depășesc limitele. Că nu prea am reușit este clar, dar am satisfacția că am încercat.

Pe scurt, fără a-mi aroga mari calități, îmi pot lua ca ajutor pe Ion Creangă, spunând alături de el că „Nu sunt deștept dar, când privesc în jur, prind curaj”.

Cochetam la începutul acestei cărțulii cu filosofia. În concepția mea, ea ar trebui să se refere la viață. Am afla astfel cum ar trebui trăită ea. Au trecut secole însă și încă nu am aflat. Dimpotrivă, politica și religia s-au străduit să ne abată pe căi profitabile doar pentru mai marii zilei. Singurii care au încercat ceva au fost câțiva stoici ca Euclid, Mark Aureliu și încă vreo câțiva. Platon, în dialogurile socratice nu face filosofie, ci doar precizează înțelesul unor cuvinte, delimitându-le față de altele apropiate cu un sens mai mult sau mai puțin diferit: iubire vs. prietenie, curaj vs. eroism, înțelepciune vs. cunoaștere de sine etc. Are însă și remarci ironice, ca „Filosofia e precum știința auzului pentru cineva fără auz sau a văzului pentru un orb.” Nu-mi dau seama dacă este tot ironic sau chiar așa crede că „Filosofia este domeniul gândirii despre ea însăși” sau „Filosofia este strădania cunoașterii despre cunoaștere, despre ea însăși”. Ideea principală este, pentru el, cunoașterea și în special cunoașterea de sine. Ea este cea care ne dă înțelepciunea, judecata corectă. Trebuie să cunoști toate detaliile unui domeniu al gândirii, să găsești criteriile de evaluare a fenomenelor ce se întâmplă în interiorul domeniului. Doar atunci, luarea unei decizii înțelepte este posibilă. Filosofia de dragul filosofiei nu poate decât o speculație sterilă. Iar el, după ce încearcă să ne convingă, afirmă: „Schimbările social politice au condus la interpretarea diferită a cuvintelor”. În clipa în care am citit această frază, m-am convins că este un gânditor serios, care își pune întrebări și caută răspunsuri, opus celor ce au convingeri de nezdruncinat.

De la Epictet am reținut povața: „Nu te apuca să îmbrățișezi statui”, așa că i-am admirat pe toți cei care au avut ceva de spus, mai ales atunci când nu erau de acord unii cu alții, permițându-mi să-i imit.

Termenul φιλοσοφία a avut înțelesuri variate de-a lungul timpului, de la sensul cel mai general în trecut și până la cel lipsit de conținut azi. Din nefericire, filozofia modernă (cu ‚z’) este caracterizată prin coborârea fără ieșire în subtilități metafizice sterile și renunțarea la abordarea oricărei probleme filosofice.

Acum, deși sunt bătrân, profit de ocazie că nu sunt încă suficient de senil, deși am unele îndoieli. Am permanent prezent în minte faptul că nu sunt încă surd și încerc să nu fiu absurd, deși nici auzul nu pot spune că este la fel ca cel din tinerețe. Cu toate că nu-mi doresc să greșesc, nu mi-e teamă de erori. Unele pot fi nostime, altele pot genera idei interesante. Sunt încă în stare să mă bucur de „voluptatea ideilor inedite”, cum spunea cineva.

Pe de altă parte, pare ciudat să cauți  o rețetă pentru a deveni înțelept. Dar, important este să nu dezamăgim și, contrar avertismentului lui Goethe din Faust,

Am studiat cu râvnă, ah filosofia

Din scoarță-n scoarță, dreptul, medicina,

Și din păcate chiar teologia,

Arzând cu zel.

Și iată-mă acum un biet nebun,

Cuminte ca și mai-nainte.

....

Mai sus sunt poate cu vreo două șchioape,

Dar cu nimic de infinit nu-s mai aproape.

să nu renunțăm.       

            În ceea ce mă privește, am trecut ca o boare prin beznă. Toți am făcut-o. Unii au reușit să arunce și ceva lumină, dar ea s-a stins repede. Puțini au reușit o fotografie, care a rămas posterității. Să ne păstrăm optimismul, deși tot Epictet ne avertizează că „Dacă aspiri la filosofie, pregătește-te de aici încolo să se râdă de tine”. Nu v-am spus asta de la început, din motive ușor de înțeles. Acum, că știți . . .

 

Sfârșit