Cristache Gheorghiu

 

 

 

 

 

 

Filosofia unui bolovan

Volumul 3, fișierul 6

roman

 

 

 

 

 

 

 

Editura BETTA

2021

 

 

Bolovanul

Atunci când oamenii se judecă unii pe alții o fac după mentalitatea fiecăruia, deși ea nu se potrivește cu a celorlalți. Ne intrigă chiar și faptul că mentalitățile lor nu sunt identice. Dar de ce ar fi?

Însăși evoluția filosofiei a fost nu doar rezultatul logicii filosofilor, ci și efectul unor evenimente care i-au marcat și le-au modificat mentalitatea. Astfel, războaiele din perioada 1756–1763, reunite sub eticheta „Războiul de 7 ani” și denumite de Churchill „Primul Război Mondial”, fiindcă a implicat aproape toate marile puteri, a marcat puternic mentalitatea vremii.

De asemenea, unele evenimente naturale majore, i-au influențat și ele pe filosofi. Printre ele, din aceeași perioadă, cutremurul urmat de tsunami din Portugalia anului 1755.

 

Gâlceava foilor

-        A-ți auzit comentariul Bolovanului? Consecința se poate vedea în lucrările unor filosofi ai timpului, ca „Monadologia” lui Leibniz, sau opusul ei, „Candide”, a lui Voltaire. Acesta din urmă, după ce a ironizat tot ce-a întâlnit în cale, prin vocea lui Candide  recomandă cuminte semenilor lui „Să ne cultivăm grădina noastră”. Cu alte cuvinte, să-și vadă fiecare de treburile lui mărunte și să abandoneze problemele majore, pe care – oricum – nu le poate rezolva. O spune însuși Candide, la sfârșitul aventurilor sale.

-        Orice om, orice societate, este rezultatul propriei sale istorii, care i-a modelat personalitatea. În consecință, nu trebuie să ne mire faptul că grecii sunt diferiți de ceilalți și diferiți fată de cei din trecut.

-        Imaginea societăților primitive formate din triburi conduse de „sfatul bătrânilor” aleși pașnic dintre înțelepți este cu siguranță idilică. Cercetătorii au experimentat relațiile umane cu un grup de bebeluși lăsați singuri într-o cameră, dar urmăriți prin vizor. Rezultatul este relevant. În scurt timp, deși nu știau încă să vorbească, micro-societatea lor s-a stratificat: atenția majorității s-a concentrat asupra unuia singur, devenit astfel conducător, înconjurat de adulatori. Doar câțiva au rămas în expectativă, unul chiar ros de invidie.

-        Romanul lui William Golding, „Împăratul muștelor”, este și el relevant: un grup de adolescenți, naufragiați pe o insulă pustie, se structurează din proprie inițiativă prin liberă voință, în funcție de personalitatea fiecăruia. Evoluția lor a fost aidoma celei oamenilor mari: cei cu multă voință și, eventual, carismă, se impun majorității, deși le lipsesc tocmai calitățile necesare unui bun conducător. În carte, cei care i-au scos pe copii din letargia de după dezastru și au venit cu soluții practice de supraviețuire au fost repede dați deoparte. Le-au luat locul cei mai ambițioși. Rezultatul a fost un dezastru: război în toată legea. Un război între copii.

 

Atitudinea oamenilor nu este, din acest punct de vedere, cu nimic diferită de cea a animalelor sălbatice. Datorită inteligenței, oamenii sunt mult mai performanți. Nu avem însă nici un motiv să credem că societățile primitive arau altfel organizate decât animalele sau altfel decât omenirea azi. Filmul „Cei șapte magnifici”, realizat de americani în stil american după japonezul „Cei șapte samurai”, avansează ideea că un sat de oameni pașnici nu poate trăi în liniște și că are nevoie de apărători, deoarece pe lume există și oameni răi. Apărătorii se pot ridica din mijlocul lor, sau veniți din afară ca ocupanți și, în cele din urmă, acceptați, pentru a-i apăra în fata altor cotropitori, mai răi. Istoria oricăror teritorii poate fi citită astfel. Teritoriul Franței, spre exemplu, rămas fără apărare după căderea Imperiului Roman de Apus, a fost o țintă ușoară pentru franci, triburi germanice. Culmea ironiei este că Franța le poartă și azi numele. Marea majoritate a familiilor regale europene au aceeași origine germanică. Căpeteniile militare france, odată așezate în teritoriu, și-au construit fortărețe, devenite ulterior cetăți și apoi castele, de unde îi puteau stăpâni pe localnici, râmași la munca câmpului. Cu timpul, aceste mici feude sau mărit, fie prin unire în lupta cu inamicii (arabi în cazul Franței și al Spaniei), fie prin dispute între ei. Astfel au apărut regatele de mai târziu.

Cu timpul, micile încăierări dintre triburi au ajuns războaie mondiale. De ce am crede că lumea a devenit mai pașnică? Sau invers, de ce am crede că în trecut au fost altfel. De ce s-ar fi schimbat atât de mult ceea ce în natură este fundamental de milioane de ani? Numai tehnologia a avansat; oamenii sunt aceiași, doar mai perfizi.

Animalele slabe trăiesc în comun: turme, stoluri etc. Cele puternice sunt vânători individuali. Oamenii procedează la fel. Grecul când se simte sigur pe el, este rău. Când e slab, se unește cu alții, protestează și face greve. Acesta este rezultatul unui proces îndelungat de evoluție, nu neapărat înspre bine, ci și înspre rău. Doar evoluție!

Se întâmplă însă ceva: procesul poate fi reversibil într-o oarecare măsură. Dacă în trecut, membrii triburilor trăiau permanent în colectivitate - la luptă ca și la dans erau împreună – omul modern este din ce în ce mai singur. Și nu pentru că i s-ar impune. Este dorința lui să se desprindă de societate. Primul lucru care îi displace este să meargă la serviciu, adică să-și exercite rolului lui firesc în societate, deși el este un animal social prin excelență. Fără societate nici n-ar putea exista. Vrea să aibă cât mai mult timp liber, pe care să și-l gestioneze după bunul său plac și nu după cum pretinde societatea. Tehnologia modernă îi permite să efectueze acasă din ce în ce mai multe activități. Calculatoarele electronice pot fi de mare ajutor, mai ales conectate la o rețea. Oamenii colaborează din ce în ce mai puțin, iar în lupta pentru existenta sunt de obicei adversari. Colaborarea este rara avis. Din punct de vedere cultural, situația este și mai categorică. La horă nu mai merge nimeni. Dansurile moderne sunt doar pentru perechi, în vederea împerecherii. Teatrul grec din Epidaur avea o capacitate 14.000 de locuri, deși în localitate se aflau cu mult mai putini locuitori. Astăzi, teatrele din orașe cu sute de mii sau chiar cu milioane de locuitori rămân aproape goale la majoritatea spectacolelor. Oamenii preferă televizorul, la care se uită individual. Deocamdată, la filmele făcute în studiouri mari, de echipe numeroase de profesioniști, dar s-ar putea ca într-un viitor destul de apropiat să prefere filmele făcute de ei înșiși, în care eroii principali sunt chiar ei. El, omul modern, nu mai este un animal slab. Se întâmplă așa, datorită tehnologiei. Exacerbându-și individualismul, tehnologia nu-l va mai servi, filmele făcute de el și cu el însuși ca unic erou nu-l vor mai satisface și, atunci, va redeveni un animal slab, obligat să trăiască în turmă. Turmele însă nu au conducători; doar haitele. Iar conducătorii sunt așa precum îi știm.

 

Excursie în Grecia

Din jurnalul Elenei

După două săptămâni de alergat prin Atena printre muzee, monumente, ruine și situri arheologice, am prins o excursie în Poloponez. Nu era în planul nostru, dar am considerat că merită, cel puțin datorită celor patru obiective majore: Corint, Micene, Nafplio, Epidavros.

Cei din antichitate i-au spus „Insula lui Pelops”, făcând abstracție de istmul ce desparte Peloponezul de continent. Aș putea să-mi imaginez că definirea ca insulă a unei peninsule s-a născut în timpul epocii miceniene – Micene fiind la timpul acela o importantă cetate – când localnicii considerau că ei se află în centrul lumii, de unde drumurile către alte meleaguri plecau precum razele soarelui. Marinarii însă nu puteau ignora istmul, dar nici nu erau preocupați să înconjoare propriul teritoriu. Ideea de a străpunge cei 6 kilometri de uscat a apărut cu mult mai târziu, nici măcar atunci când Atena a devenit mai puternică, ci abia după ce au crezut că pot săpa un canal, care să permită comunicarea navală între mările Egee și Ionică. Am citit în ghidul turistic că vasele pot naviga acum „din Italia în Marea Egee, fără să mai ocolească Peloponezul”. Este o eroare de exprimare, explicabilă într-o publicație grecească. Ruta inversă, din Marea Egee în Italia, era la fel de dorită.

Inițiativa a aparținut însă lui Nero, pe când Grecia era o provincie a Imperiului Roman și la ordinea zilei era expresia: „toate drumurile duc la Roma”. Despre Nero știm numai lucruri rele. În cea mai mare parte, ele sunt adevărate. Pe cele bune nu le știm, fiindcă el a fost ultimul reprezentant al dinastiei Iulio-Claudiene, iar următorii împărați, din dinastia Flavilor, s-au străduit să-l denigreze, pentru a se pune pe ei în evidentă. Nu este singurul caz. Rușii, spre exemplu, îl blagoslovesc pe Petru I și îl ignoră pe Ivan cel Groaznic, cel care, cu toate păcatele lui, prin alipirea unei zone din Siberia, a transformat Rusia într-un imperiu multietnic de peste 4 milioane de kilometri pătrați, cu un uriaș potențial economic, fără de care Petru cel Mare și toți ceilalți urmași ar fi fost cu mult mai mici. Dar, cel mai evident caz de denigrare este Niccolň Machiavelli; pentru că a scris prima și poate singura carte de știința politicii, deconspirând tehnicile uzitate în lupta pentru putere. I s-a folosit numele pentru a desemna modul de gândire cunoscut astăzi ca „machiavelic” (perfid, abil, lipsit de scrupule), ca și cum el l-ar fi inventat, deși el nu a făcut decât să-l descrie. De practicat l-au practicat alții și este valabil și azi.

Din nefericire, lucrarea începută de Nero cu surle și trâmbițe, la o festivitate unde el însuși a făcut prima săpătură simbolică cu o lopată de argint, nu a continuat, iar vapoarele au fost în obligate să ocolească peninsula, ceea ce dura câteva zile bune, chiar săptămâni, în condiții periculoase: furtuni, stânci submarine și, mai ales, pirați. Mai puțin periculoasă și de aceea mai uzitată, dar și mai costisitoare, era descărcarea mărfurilor, transportul lor pe uscat și încărcarea pe alte vase, pentru continuarea drumului pe cealaltă mare. O altă variantă a fost ridicarea micilor lor ambarcațiuni pe un șasiu cu roți și transportarea lor pe uscat de cealaltă parte a istmului. Așa se face că orașul Corint ajunsese la 300.000 de cetățeni și 460.000 de sclavi. Canalul Corint, visul de milenii al marinarilor a devenit realitate abia în 1893.

Cu o astfel de istorie, este de înțeles de ce Canalul Corint figurează pe lista obiectivelor turistice grecești. El a fost primul și pe itinerariul excursiei organizate de un grec, interesat să-și facă publicitate și grupul comunităților de români din Atena. Cum, în continuarea traseului, figurau Micene și Nafplio – prima capitală a statului independent Grecia – excursia promitea să fie deosebit de atrăgătoare.

Primul obiectiv, Canalul Corint, îl privim de pe vechiul pod și apreciem efortul celor ce, pe o lungime de 6.343 metri, au săpat în piatră la peste 80 de metri adâncime din punctul cel mai înalt (79 deasupra nivelului apei și 8 dedesubt). Ciudat este faptul că, astăzi, canalul nu mai are nici pe departe aceeași importantă ca în trecut, și ne întrebăm ce rost a mai avut construcția lui. Vasele moderne de mari dimensiuni nu se pot strecura prin cei 23 de metri lățime ai lui la nivelul apei, dar pot ocoli peninsula în condiții de siguranță. Trecătorii mai grăbiți, folosesc autostrada, de pe care probabil că nici nu vor remarca existenta canalului. Privit de aproape, seamănă cu un șanț mai mare. Cu siguranță că, în occident, excursioniștii ar fi plimbați cu mici ambarcațiuni de-a lungul canalului, de unde pereții abrupți, priviți de jos în sus, ar impresiona cu adevărat turiștii. Contrar așteptărilor, grecii nu știu să organizeze excursii atrăgătoare, ci doar să ia bani. Fac acum o paranteză. Duminica trecută am vrut să vizităm Agora romană, dar poarta era închisă, iar pe ea o hârtie cu textul Απεργία, adică grevă. Pe lângă noi, într-un grup de spanioli, o femeie aproape plângea iar o familie de americani plecau bombănind. Să vii de la mii de kilometri, să-ți ratezi excursia . . .

Dar să revin la excursia noastră. Deocamdată, ne salvăm în legendă. Sisif este cel ce are numele legat de Corint. Evident, de istm și nu de canal. Până să-l pedepsească Zeus să urce bine-cunoscutul bolovan, se spune că a construit Acrocorint (Corintul de sus) și a fortificat istmul, forțând călătorii să plătească o taxă de trecere. A fost un mare șmecher acest Sisif, motiv pentru care a și fost pedepsit. Totul i s-a tras de la faptul că i-a spus lui Asopus, zeul râurilor, că Zeus i-a răpit fiica, pe Egina. Șeful s-a înfuriat și i-a ordonat lui Thanatos (moartea) să-l ia pe Sisif. Acesta era însă mai puternic și l-a legat el pe Thanatos, salvat în cele din urmă de către Hades, care l-a luat pe Sisif în lumea de dedesubt. Șmecherul fusese prevăzător și își instruise soția să nu execute ritualurile funerare, furnizându-i astfel pretextul cu care l-a convins pe Pluto să-l învoiască pentru scurt timp să se întoarcă pentru a-și pedepsi soția. Odată ajuns pe pământ, nu și-a respectat promisiunea și a continuat viața sa obișnuită. Despre el mai circulă alegația conform căreia ar fi tatăl real al lui Odiseu, fiul lui Anticleia, soția regelui Laertes din Ithaca. Este acreditat ca autor al multor șiretlicuri, dar, în final, tot la munca de jos, cu bolovanul, a ajuns. Eu aș reține de aici ideea de mișcare, și anume pe cea de jos în sus, deci de aspirație către înalt, cu observația că, în cazul lui Sisif, ascensiunea îi era impusă de altcineva, nu era inițiativa lui, și poate de aceea nici nu reușea să ajungă în vârf. Îi lipsea motivația necesară.

După traversarea Canalului Corint, intrăm în peninsulă, în Peloponezul lui Pelops. Mai aruncăm totuși o privire spre dreapta, unde zărim vechiul Acropole al Corintului și ne dăm seama că – indiferent cine l-a construit – controlul istmului era un obiectiv important. Legenda spune că Tantal, unul dintre numeroșii fii ai lui Zeus, pentru a verifica omnisciența zeilor, veniți să cineze la el, și-a ucis fiul, pe Pelops, și le-a servit carnea lui la masă. Rezultatul testului a fost pozitiv, lui Pelops i s-a redat viața, iar Tantal a fost pedepsit să sufere de sete și foame. Legat de un copac, avea apă și mâncare din belșug, dar la orice încercarea de a se apropia de ele, acestea se îndepărtau, astfel că el nu le putea atinge. Blestemul zeilor s-a perpetuat și asupra generațiilor următoare. Legenda este sinistră, dar Peloponezul este frumos. Nu întâmplător, Arcadia se afla tot aici. Există și alte legende cu privire la originea lui Pelops; Homer spunea că ar fi fiul lui Hermes. Mai interesante sunt cele despre faptele lui și ale urmașilor săi, Heracles printre ei, la a patra generație. Dintre legende, cea mai cunoscută este cea a căsătoriei lui cu Hippodameia, fiica lui Oenomaus, în urma unui șiretlic, într-o cursă de care. El i-a promis vizitiului acestuia, Myrtilus, că îl lasă o noapte cu Hippodameia, dacă îl ajută să-l învingă pe  Oenomaus. Myrtilus a schimbat osia la una dintre roțile carului, Oenomaus a căzut și s-a rănit mortal. Înainte să-și dea ultima suflare însă, l-a blestemat pe Myrtilus să moară la rândul său de mâna lui Pelops, ceea ce s-a și întâmplat. Mitul este înfățișat pe frontonul de est al Templului lui Zeus din Olimpia, aflat astăzi la Muzeul de Arheologie din localitate.

Olimpia nu se află pe itinerariul excursiei noastre; Micene, în schimb, este și merită cu prisosință să fie vizitată, fie și numai pentru că a dat numele civilizației miceniene. Ceea ce admirăm noi astăzi sunt ruinele „Casei lui Atreu”. Accesul se face prin celebra „Poarta leilor”, numită astfel datorită uriașei pietre de deasupra portalului, cu doi lei sculptați.

Remarcabilă și generatoare de întrebări este mărimea pietrelor folosite la construcția zidurilor. Surprinzătoare pentru mine este ideea construcției unui castel, întărit ca o cetate, pe o înălțime apărată în mod natural de pante foarte abrupte. Este un castel, și nu o cetate țărănească, în genul celei de la Râșnov din Transilvania, în care locuitorii se puteau refugia temporar din fata năvălitorilor. De altfel, însăși ideea năvălirilor mi se pare puțin probabilă într-o zonă muntoasă, greu accesibilă și prea puțin ospitalieră. Năvălitori au fost cei ce, venind din Orientul Apropiat, au construit ceea ce se numește azi „civilizația miceniană”. Erijați în castelani și regi, ei aveau nevoie să se apere de eventuale revolte ale populației locale. Situația este oarecum asemănătoare cu cea din Europa occidentală, unde, după prăbușirea Imperiului Roman de Apus, șefii militari ai triburilor germanice năvălitoare au construit fortărețe, dezvoltate ulterior ca cetăți și castele. Rog să-mi fie iertată opinia de neofit, dar nu mă pot abține să-mi pun întrebări și chiar să fac ipoteze, atunci când logica unor afirmații mi se pare șubredă, chiar dacă vine din partea unor specialiști.

La intrare, se află „Trezoreria lui Atreu”. Nu este vorba despre vreo comoară, ci despre un cimitir, mai important decât orice comoară, fiindcă a găzduit mormintele unor regi și, posibil, ale unor eroi legendari celebri. Schliemann, cel care, entuziasmat de „Iliada” lui Homer, a efectuat săpături arheologice în Grecia, crede că a găsit chiar masca funerară din aur a lui Agamemnon, regele din Micene, care a condus asediul cetății Troia. Despre Atreu circulă o legendă la fel de sinistră ca cea a bunicului său, Tantal. Se spune că soția lui a fost sedusă de către fratele lui, Thyestes. Ca răzbunare, Atreu i-a ucis acestuia doi fii. După ce l-a ospătat cu carnea lor, i-a arătat capetele fiilor, făcându-i astfel cunoscut ceea ce tocmai mâncase. Bineînțeles, zeii nu au lăsat fapta nepedepsită, iar consecințele au trebuit să le suporte și urmașii lui Atreu, printre care Agamemnon, Menelaos, Oreste și alții. Agamemnon și-a sacrificat fiica, pe Ifigeneia, pentru a porni vântul necesar călătoriei, pentru ca, la întoarcere, să fie ucis de către soția sa,  Clytemnestra, împreună cu amantul ei. Cei doi au fost, la rândul lor, uciși de către Oreste, fiul lui Agamemnon și al Clytemnestrei. Astăzi, noi admirăm masiva „poartă a leilor” de la intrarea în palat și sperăm ca blestemul zeilor să nu se fi perpetuat până în zilele noastre, dar s-ar putea să ne înșelăm.

Excursia noastră continuă pe drumul spre Nafplio, ținta finală a excursiei. Notăm doar în trecere existența a două situri arheologice importante, Argos și Tiryns, pe care însă nu avem timp să le vizităm. În Argos, marea atracție este amfiteatrul de 20.000 de spectatori, construit în secolul IV î.Ch. și modernizat de romani de două ori. În apropiere, se află dealul pe care s-a aflat anticul acropole, de pe care priveliștea Marii Egee se spune că este impresionantă. Bineînțeles, există în Argos și un muzeu de arheologie. Tiryns a fost o cetate, situată pe malul mării, menită să apere Micene și Argos. Indicația lui Homer, potrivit căreia cetatea avea ziduri groase, este pe deplin confirmată de ruine și, dacă mai adăugăm și panta foarte abruptă, ne dăm seama că atacurile asupra cetății erau extrem de dificile. Între timp, marea s-a retras, așa că turiștii de azi își pot imagina cetatea, privind de pe uscat ruinele ei. Aici, în Tiryns, se spune că s-a refugiat Bellerophon, pentru a fi purificat de către regele Proetus. Numele lui era Hipponous și era fiul lui Poseidon. Bellerophon (ucigașul lui Bellerus) a fost porecla ce a primit-o, după ce și-a omorât fratele, pe Bellerus. În continuare, a avut o viață aventuroasă, încununată cu multe succese. Din ce în ce mai încrezător în sine, a stârnit furia zeilor, mai ales după ce și-a propus să urce pe Muntele Olimp. Hotărâți să-l pedepsească pentru aroganța sa, zeii au făcut astfel încât Pegas să-l arunce. Rănit și, în cele din urmă, paralizat, a trăit restul zilelor sale în mizerie.

Nafplio este astăzi un oraș modern. El va rămâne însă în istorie ca fostă capitală a primului stat grec independent, Republica Elenă, de la începutul Războiului de Independentă din 1821 și până în 1834, când regele Otto, primul rege al Greciei, a decis să mute capitala la Atena. Șeful statului fusese Ioannis Antonios Kapodistias, diplomat. Universitatea din Atena îi poartă numele. Pentru noi, interesante sunt însă obiective sale turistice: fortărețele Palamidi, Bourtzi şi Its Kale, Muzeul de Arheologie, Muzeul de Folclor, Muzeul Militar sau biserica Sfântul Spiridon.

Principala atracția este fortăreața Palamidi și – mai ales – priveliștea oferită asupra orașului și a golfului. Fortăreața a fost construită de către venețieni, în cea de a doua ocupație (1686-1715). Aici, scopul construcție este bine definit. Accesul este posibil de pe șoseaua ce urcă până la intrare sau pe scara cu cele 999 de trepte (așa se spune, dar mai sunt și pante fără trepte), pe un perete aproape vertical. Pe noi, autocarul ne-a dus până la intrare. Aici am avut inițial o dezamăgire, finalizată însă mai bine decât mă așteptam. Ghidul ne-a spus că, fiind în întârziere, autocarul nu ne poate aștepta; urmează să coboare în oraș pentru a lua masa. Mi s-a părut absurd să vii până la intrare și să ratezi obiectivul pentru o masă. Întârzierea fusese deja un motiv de enervare: la plecare, autocarul a fost cel care întârziase o oră. Ne aflăm în Grecia și, duminică la 8 dimineață, când ar fi trebuit să plecăm, este mai aproape de miezul nopții decât de zorii zilei. Spre norocul meu, există varianta scărilor, pe care o vom folosi la coborâre, urmând să ne întâlnim cu ceilalți în port. Bineînțeles că am ales-o.

Recompensa a fost mare: priveliștea asupra orașului și golfului este superbă. Dacă autocarul nu s-ar fi grăbit să coboare și ne-ar fi așteptat, m-aș fi mulțumit cu o vizită superficială a fortăreței și aș fi ratat coborârea pe trepte, mai spectaculoasă chiar decât fortăreața propriu-zisă, de o frumusețe greu de egalat și imposibil de povestit, cel puțin de către mine.

Insulița din golf este și ea dotată cu o mică fortăreață. Poartă numele Bourtzi și a fost construită tot de către venețieni, în scop de apărare. Apele golfului par adânci, dar nu sunt; există doar un canal de navigație, care putea fi blocat cu lanțuri din insulă. Până să-și găsească destinația finală, aceea de a nu folosi la nimic, fortăreața a servit drept casă a călăului orașului și, mai târziu, de hotel de lux. O utilitate totuși are: este deosebit de pitorească.

Pentru a evita întoarcerea pe același drum – dar nu numai – itinerariul nostru a inclus și Epidavros, cu celebrul teatru, despre care se spune că are cea mai bună acustică din lume. O monedă lăsată să cadă pe scena de jos se aude până în ultimul rând, aflat la 23 de metri deasupra.

Șoseaua pe malul Golfului Saronic, de la Epidavros la Corint, merită ea singură o excursie. Este de un pitoresc incredibil. În mijlocul plantațiilor de portocali și măslini, casele rare, majoritatea cu un etaj, unele adevărate vile, arată că ocupația de fermier merită toată atenția, cu condiția s-o iei în serios.

Pe ultimii kilometri, Zeus ne-a luat și pe noi în seamă. Pe fondul unei ușoare ploi, și-a aruncat fulgerele sale, brăzdând cerul în toate direcțiile. Nu a durat mult; în final, a apărut și curcubeul, semn că a fost doar o atenționare.

 

    

-        Mâine expiră rezervarea noastă la hotel.

-        Îmi pare rău. Mie mi-a plăcut. Cu căldura ne-au speriat degeaba. Abia mi-am uscat puțin oasele după ploile brașovene din primăvara asta.

-        Dacă zici că ți-a plăcut așa tare, putem să ne prelungim sejurul aici. Nu e nici o problemă.

-        M-aș bucura.

-        O.k. Mă duc chiar acum la recepție să aranjez.

-        Nu te grăbi ca fata mare la măritat. Am o idee mai bună.

-        Descarc-o!

-        Să ne mutăm pe litoral. Sunt și acolo hoteluri.

-        Excelentă idee. De acolo putem veni oricând cu tramvaiul în centru și avem marea la doi pași.

-        Avem și autobuze, dar tramvaiul este, ce-i drept, cu mult mai civilizat.

 

    

-        Dacă din politețe acorzi prioritate unui grec, nu numai că nu-ți mulțumește, dar crede că i se cuvine, arborează un aer de superioritate și trece pe lângă tine de parcă ai fi un milog.

-        Iar dacă ești femeie, trebuie să te ferești din drumul lui.

 

    

Din jurnalul Elenei

Cartierul în care ne-am mutat se numește Palaió Fáliro. Fáliro a fost un tip cu barbă ondulată, sau cel puțin așa l-au înfățișat cei care i-au dedicat un mic monument pe malul mări. Sub chipul lui, se află o barcă cu multe vâsle, specifică navigației de dinainte de apariția celor cu pânze, cu o tehnologie mai avansată. Astăzi, marea este plină de pânze, de la cele mai mici, ale practicanților de surfing și până la cele mai pretențioase ale iahturilor de lux. Nu știu cât de distractivă este navigația cu pânze, dar – chiar dacă nu ar fi – pentru frumusețea peisajului ar merita plătiți unii s-o facă. Vapoarele adevărate se zăresc mai departe. Ele sunt frumoase doar noaptea, după ce își aprind luminile. Vin sau pleacă în portul Pireu, sau puțin mai încolo, în Golful Saronic, cu mărfuri pentru zona industrială din nord-vestul Atenei. Numele zonei poate fi derutant: Elefsina. Este locul unde zeița agriculturii, Demeter, își căuta fiica, pe Persefona. Se pare că, pe atunci, în Grecia se făcea agricultură, iar povestea este o metaforă a concepției grecești a „veșnicei reîntoarceri”, materializată prin ciclul agricol anual: Persefona stătea cu Hades, sub pământ, pe timpul iernii și cu Demeter, mama ei, pe timpul verii, pe pământ. Fapt este că, începând de prin anul 1500 înainte de era noastră și până în secolul patru al erei noastre, aici se desfășurau de-adevăratele sărbătorile rituale cunoscute ca „Misterele Eleusine”. Ele sunt o influență a Orientului și au la bază credința în viața de după moarte. Misterele erau calea prin care cei inițiați puteau dobândi mântuirea, imortalitatea sau chiar să devină niște zei mai mici. „Misterele mici” se țineau în fiecare an; cele mari odată la cinci ani. În funcție de mentalitatea epocii, „inițiații” erau doar câțiva aleși, sau oricine dorea, cu condiția să nu fie barbar, adică să cunoască limba greacă. În ceea ce mă privește, regret că pe timpul lui Stalin, când eram elev, regimul de atunci a scos din programa școlară limbile latină și greacă, iar acum sunt prea bătrân să le mai învăț.

Cartierul nostru se numește așa pentru a-l deosebi de Néo Fáliro. Nu este vorba despre două persoane: Fáliro cel Bătrân și Fáliro cel Tânăr, ci despre vârsta cartierelor. Dar chiar și din acest punct de vedere, denumirile sunt relative. Cronologic, Néo Fáliro a apărut pe harta Atenei după Palaió Fáliro, dar acesta din urmă a fost aproape în întregime modernizat recent, astfel că, azi, el este mai nou și cu mult mai frumos.

Se spune că, de aici, din golful din fața lui, a plecat Thezeu către Insula Creta, să omoare Minotaurul. Evident, este un simbol. Ca urmare a unor evenimente cum numai în povești se întâmplă, cei din Atena trebuiau să trimită în Creta regelui Minos un tribut de ființe vii, cu care era hrănit monstrul, Minotaurul. Thezeu, fiul lui Egeu, regele Atenei, a plecat să rezolve problema. Este, de fapt, relatarea metaforică a momentului decăderii civilizației minoice (cretane) și înflorirea celei miceniene (continentale). La întoarcere, se pare că Thezeu a folosit alt loc de debarcare, fiindcă tatăl său s-a aruncat în mare de pe o stâncă, iar aici malul nu este atât de abrupt. Este de presupus că el, tatăl, aștepta sosirea fiului din alt loc, probabil chiar la Cap Sunion, în sudul peninsulei Atica, acolo unde acum sunt ruinele Templului lui Poseidon. Conform convenției stabilite între tată și fiu, în caz de reușită, Thezeu trebuia să arboreze pânzele albe; altfel, pe cele negre. Din motive încă neelucidate, Thezeu a uitat de convenție, tatăl a văzut pânza neagră și, de necaz, s-a aruncat în mare. Dar - cine știe? – poate nici măcar nu s-a aruncat în mare și a murit de bătrânețe, și doar povestitorul s-a gândit să-i dea un sfârșit dramatic, sau, mai curând, să-i dea mării numele său, ca semn că el, regele Egeu, domina zona maritimă, tot așa după cum se pare că Minos nu a fost o persoană, ci șirul tuturor regilor ce au guvernat în Creta în acea epocă și a fost sintetizat printr-un singur nume: Minos.

    

Azi, de cum am ieșit pe litoral pentru plimbarea obișnuită de dimineață, am găsit un creion. Era aproape întreg, dar radiera din capătul opus era aproape consumată, semn că a aparținut unui copil pe punctul de a deveni conștient de greșelile sale.

 

Copacul

În centrul-centrului Atenei, în Piața Syntagma, lângă clădirea Parlamentului, deci nu într-un cartier oarecare, se află de mult timp un copac uscat. Fără răutate, nu mă pot abține să speculez puțin. Tulpina relativ dreaptă arată parcursul istoric al Greciei până într-un anumit moment, după care unitatea de vederi s-a ramificat și contorsionat în cele mai ciudate moduri. Interesant este faptul că toate s-au abătut în aceeași direcție. Luminile din trecut - artificiale azi - au rămas undeva jos. Aceasta este istoria Greciei.

Cât despre copac, a nu se crede că edilii orașului nu-și fac bine datoria. Ar fi o acuzație nedreaptă. Dimpotrivă, apreciez în mod deosebit eforturile lor de a păstra un oraș bine întreținut. Din păcate, atitudinea oamenilor simpli nu este la aceeași înălțime. La orice intersecție, spre exemplu, oricât de mică ar fi, există plăcuțe indicatoare cu denumirea străzilor. Multe dintre ele însă nu pot fi citite, din cauza anunțurilor lipite de cetățeni: pierdut cățel, ofer ... și altele asemenea. Ar fi suficient ca doar câțiva dintre cei în cauză să fie amendați, pentru ca ceilalți să renunțe la asemenea practici necivilizate, dar democrația modernă se limitează la alegerile generale și, în consecință, cei deja aleși nu doresc să-și piardă alegătorii. Democrația autentică, cea invocată de greci ca fiind invenția străbunilor lor, cea care i-a permis lui Socrate să vorbească liber în public, a durat foarte puțin și a fost cea care, la final, l-a condamnat la moarte pe același Socrate.

Dar, revenind la copac, mă întreb: de ce edilii, pentru care am toată considerația, nu l-au tăiat până acum? Copacul se află în aceeași stare și azi. Găsesc un singur răspuns: le place. Într-adevăr, deși imaginea este statică, există parcă o mișcare, sugerată de forma crengilor. Proiectate pe fondul permanent verde al copacilor din spate, creează un ansamblu ce trebuie încadrat într-o estetică ce scapă normelor scolastice și tocmai de aceea capătă valoare artistică. Da, edilii Atenei au multe asemenea realizări, începând – sau poate culminând – cu varietatea florilor cultivate cu migală pe un sol arid. Chiar mi-ar părea rău să-l taie.

 

Zidul AE

 

-        Bine că ai venit. Tocmai am făcut o descoperire și eram nerăbdătoare să ți-o comunic.

-        Știu că ești inventivă, așa că nu mă surprinde, dar sunt întotdeauna bucuros să aflu ce mai poate ieși din mintea aia neliniștită a ta.

-        Mulțumesc pentru părerea ta bună despre mine, dar de data aceasta greșești.

-        Cum așa?

-        Nu am inventat nimic, ci am descoperit.

-        Chiar îmi place diferența între a inventa și a descoperi. În ceea ce mă privește, mă pot lăuda cu ce am descoperit în lucrările altora, dar nu că aș fi inventat ceva nou.

-        Lasă asta! Ai inventat tu destule, nu te da modest acum tocmai față de mine, care știu bine ce ai făcut în cariera ta, că nu degeaba se învârt toți în jurul tău, ca fluturii după lumină.

-        Eu zic totuși să-mi spui ce ai descoperit.

-        Am descoperit cât de mici sunt unii dintre cei mari și cât de mari sunt unii dintre cei mici, ignorați de cei mari, dar de fapt mai mari decât cei care se ocupă cu etichetarea altora.

-        Fii mai explicită, te rog.

-        Gigi este cel care mi-a atras atenția că cel despre care vorbea Anca în termeni elogioși dar numai din punct de vedere literar, este de fapt un personaj cu mult mai complex.

-        Despre cine este vorba.

-        Despre cel care a creat revista „Între Chetri”.

-        O știu. Am și văzut câteva exemplare pe Internet. O mini-revistă modestă, imprimată în format A4, pe la începutul secolului.

-        Așa pare. Ar fi vrut Dimitrie Gusti să fi realizat așa ceva cu echipele lui de ciraci în ale sociologiei.

-        Vorbești despre Dimitrie Gusti, cel care a încercat să formeze o școală românească de sociologie înainte de al doilea război mondial, dar l-au temperat sovieticii?

-        Da. A fost doar o comparație. Eugen Moga, cel despre care vreau să-ți vorbesc, s-a născut cu mult mai târziu. Sociologia pe care încercase Dimitrie Gusti s-o creeze, fusese deja desființată și reînființată apoi ca instrument de propagandă politică a partidului comunist. Eugen Moga a fost doar un om talentat. Atâta tot.

-        Talentat în ce?

-        Ei, aici e cheia. După părerea mea, un om talentat este de fapt o persoană superdotată. În ce anume se va manifesta, depinde de conjunctură.

-        Îmi amintești de „Violon d’Ingres”.

-        Da, în măsura în care cel despre care vorbim are mai multe inclinații artistice. Ingres a greșit insistând spre cea care nu i-a adus celebritatea. Nu e cazul omului nostru. El a pășit liniștit prin toate.

-        Ce a fost el, de fapt?

-        A fost profesor de biologie, dar nu a profesat.

-        De ce?

-        Fiindcă a avut pasiuni mai puternice. Era bine dotat fizic și l-a atras cascadoria. Este primul domeniu în care s-a remarcat și din care și-a câștigat existența. Adevărul este însă că primul domeniu a fost cu totul altul.

-        M-ai făcut curios.

-        Colegii din timpul studenției i-au remarcat talentul la desen și îi copiau desenele de la cursuri. El și l-a cultivat cu mult mai târziu. Șcheian fiind, avea în sânge o pasiune pentru ceea ce este autentic zonei sale natale. A început să deseneze troițele din cartier.

-        Într-adevăr, am remarcat și eu mulțimea troițelor din Șchei, dar nu aș fi capabil să spun mare lucru despre acest cartier, decât că traversarea lui îmi permite să urc pe jos pe Postăvaru.

-        Normal, pentru că ești trocar.

-        Asta ce mai e?

-        Nimic altceva decât că nu ești născut în Șchei. Ei bine, oamenii ăștia sunt mai mult decât patrioți. Ei nu doar că își cunosc valorile, dar și le cultivă. Au și un limbaj al lor, pe care însă și-l cultivă cu umor. Expresii specifice nu sunt doar arhaisme sau simple particularități locale, ci mostre de autenticitate, pe care Eugen Moga s-a străduit să le cultive. Plecând de la desenele troițelor, a scos mai întâi un album, apoi cărți după cărți despre tot ceea ce i s-a părut interesant, ceva ce a crezut că merită să afle și alții despre acest cartier originar al României.

-        Realizez acum că ai dreptate să-l compari cu urmașii lui Dimitrie Gusti. El a reușit de unul singur și împotriva curentului oficial să realizeze ceea ce pentru inițiatorul școlii românești de sociologie ar fi fost un vis.

-        Așa este! A scris și poezie. Nu de altceva, ci fie și doar pentru a dovedi că șcheienii au poezia în venele lor.

-        Și pentru a dovedi ceea ce spuneai tu la început, că un om talentat este universal dotat.

 

    

-        E drăguță prezentatoarea asta nouă de la ProTV.

-        Tocmai mă gândeam ce noroc avem cu ea.

-        De ce?

-        Chiar adineaori ne-a informat că președinții celor două state au discutat despre relațiile dintre țările lor.

-        Și nu e normal?

-        Ba da. Îmi era însă teamă că au discutat despre moda de primăvară din acest an.

 

 

 

Florin: Am mai împlinit un an. Sunt același, ușor diferit, ca o carte într-o ediție adăugită și revizuită - nu neapărat îmbunătățită - ci doar cu unele corecturi neimportante.

Elena:  O, înger sfânt / Ce mult aș vrea / Să știu să-ți cânt / Cum ai adus tu / Cerul pe pământ.

Florin: Nu te știam poetă.

Elena: Nici nu sunt. Este de Aurelia Stoie Mărginean, o pictoriță din Brașov. Am o carte-album al ei.

Florin: Cui i-a dedicat aceste versuri? Sunt frumoase!

Elena: Nu știu, dar eu vreau să ți le dedic ție.

Florin: Mă flatezi!

Elena: Meriți!

 

Bolovanul

Există persoane care învață ceva în adolescență și trăiesc tot restul vieții lor valorificând acel ceva. Alții, mai perseverenți, învață câțiva ani în plus, dar fără ca modul lor de viață să se schimbe fundamental. Există însă și persoane care învață cât trăiesc. Aceștia sunt cu adevărat fericiți.

 

Sfârșit


 

Referințe Critice

 

Creativitatea, bazată pe o solidă pregătire profesională, este amprenta pe care o poată lucrările lui Cristache Gheorghiu. Peste spiritul creativ, dacă așezi eleganța, stilul, frumusețea exprimărilor și inspirația în alegerea cuvintelor ajungi mai aproape de Cristache Gheorghiu.... Domnului Cristache Gheorghiu, îi voi purta veșnic un respect deosebit și mă voi gândi la dânsul de fiecare dată când viața îmi va cere să mă ridic mai sus din punct de vedere moral și intelectual.

Dr. Constantin Duguleană,

prorector al Universității „Transilvania”

 

 

Mișcând-se cu dezinvoltură într-un areal cultural divers, autorul e un spadasin neîntrecut într-un duel cu mentalitățile, cu anacronismele și sclerozele sociale, cu încăpățânarea închistată în menghina obișnuințelor, dar și cu nerăbdarea frivolă a carierismului oportunist de conjunctură. Din dialogul cu sinele, a rezultat un fel de tratat de morală, alcătuit din eseuri, reflecții, aforisme, dialoguri sau scrisori, având alura unui jurnal al unui spirit critic și lucid, iar, în subsidiar, o carte de învățătură din propria experiență. Tranșant, exact și pragmatic, de o sinceritate periculoasă, Cristache Gheorghiu nu vrea să șocheze, ci, în maniera proprie eseului, notează, amendează, și stigmatizează, ca într-un insectar social, metehne românești. O întreprindere curajoasă, ca lupta unui boxer cu garda jos, în care, pe vremea asta bolnavă, nu există învingător prin k.o., nici la puncte, nici măcar o remiză a bunului simț, ci doar dezamăgirea că meciul n-a mai avut loc.

Doru Munteanu,

președintele filialei Brașov a USR

 

 

Pentru cititor, o calitate principală a cărții (WHERE IS MY WAY?) este accesibilitatea ei. Exprimă concepte avansate, uneori complexe și intelectuale, într-un stil literar plăcut și foarte comunicativ. Stilul este important; este calm, nu este certăreț, este persuasiv. Christache a creat o carte care, prin circumstanțe și amintiri personale, examinează generalitatea. Aceasta scriere, este parțial autobiografică, parțial comentariu la vremurile noastre și parțial speculație filosofică. Autorul nu ia o atitudine polemică. Christache este un umanist care examinează în special universalitatea mesajului și oferă cititorului o cale clară către gândirea pozitivă. ... Christache este un scriitor care comunică cu cititorul în limbajul adevărului și al spiritualității interioarei, cu eleganță și percepție, și evită clișeele. Prezintă o distilare poetică intelectuală a multor gânduri și înțelepciune, într-un cadru contemporan, dar și atemporal. Există multe în acest volum care vor rămâne la dispoziția cititorului.

Cărțile care se ocupă de gândire, spiritualitate și căutarea identității, sufletului și semnificației sunt citite mult atât în ​​Statele Unite, cât și în Marea Britanie.

Am în vedere o publicare simultană în Marea Britanie și SUA.)

Mark Sykes, Editor-In-Chief

 

 

Oximoronic sau voit ambiguu, pactul de lectură din titlu (Memoriile unui cățel adult) dă tonul care face muzica întregului text: lumea văzută și judecată prin ochii unui cățel. Spirituală în sensul clasic al termenului și funciar ironică, dar fără a fi sardonică, scriitura d-lui Gheorghiu are o veche tradiție (de la Apuleius la Swift și literatura Luminilor), și e, totuși, nouă pe teren românesc. Cartea se citește ușor, dar nu e facilă. Deseori apoftegmatic, autorul nu ne dăscălește, nu are solemnitatea tâmpă a unui guru, nu vrea să schimbe lumea din temelii – el doar o urnește puțin, cât să întrezărim mizeria de sub covor. Cățelul emigrant nu se teme nici de racilele românești, nici de (uneori) găunoasă trufie americană, întrucât: „Nu se va ști niciodată cu cât au contribuit câinii, prin credința și devotamentul lor, la domesticirea oamenilor”, p. 100.

Agreabilă? Instructivă? Spirituală? Cartea lui Cristache Gheorghiu, inclasabilă generic, este toate aceste plus încă ceva. În aceste vremi de „dureroasă literatură”, a spune lucrurilor pe nume (fie și în descendența lui Murphy) presupune curaj.

Deși scrisă în răspăr, cartea merită lectura. Sau poate tocmai de aceea.

Virgil Borcan

 

 

Scriitorul și pictorul Cristache Gheorghiu și-a lansat o carte de filosofie la Muzeul de Artă

Tradiție sau liberul arbitru?

Cristache Gheorghiu precizează, în introducere, că acest nou volum, tot de eseuri, pornește de la ideea că, între egoismul extrem și altruismul de aceeași natură, „omul real" își găsește calea lui proprie, în funcție de „personalitate, mediu, educație și multe altele".

Din punct de vedere filosofic, Cristache Gheorghiu este un sceptic, în aproape toate părerile și viziunile sale, el afirmând că operele și cărțile bune sunt puține și sunt citite de și mai puțini cititori și că ele nu vor mai fi scrise în limba română, ci direct în limbi străine, unde și posibilitățile de răspândire sunt mai mari. În final, Cristache Gheorghiu consideră că scriitor este doar acela care are ceva de spus, fiind cu atât mai bun cu cât o face mai bine. $i „Tradiție sau liberul arbitru?" este o carte bine scrisă, care se citește cu plăcere și care analizează probleme fundamentale ale umanității noastre pe cale de a fi distrusă într-o zi rea.

Iulian Cătălui

 

 

America After America este o colecție interesantă de gânduri, impresii și idei despre modul de viață american. Autorul și-a folosit experiențele personale de călătorie pentru a contrasta stilul de viață american cu viața din Europa. Observația atentă a lui Chrstache Gheorghiu asupra oamenilor care își desfășurau activitățile de zi cu zi, precum și asocierile și reacțiile sale de liberă gândire au constituit fundamentul unui studiu comparativ distractiv și perspicace. Combinând descrieri fermecătoare ale peisajului american cu interacțiunea socială a oamenilor din aeroporturi, stații de autobuz și din numeroasele sate și orașe pe care le-a vizitat, autorul a găsit materiale excelente pentru cartea sa și a descoperit o țară plină de contradicție și surpriză. . Călătoriile și oamenii sunt întotdeauna ingrediente excelente pentru povestiri; în această lucrare Gheorghiu le-a amestecat cu pricepere și o bună înțelegere a condiției umane.

James Crawshaw, Editor review

 

 

Când treci cu privirea peste pânze, nu este greu să auzi sunetele unei plimbări prin pădure: foşnetele iscate atunci când piciorul întâlneşte pământul, iarba, frunze ori ramuri, să auzi susurul apelor, ori să simţi zăpuşeala unei zile la Atena, în care urci dealul spre „oraşul de sus” (Acropole) „Cel care cântă nu este întotdeauna fericit” spunea Pierre Bonnard. Deşi picturile lui Cristache Gheorghiu nu rareori portretizează o Arcadie fericită, există acolo nuanţe de umbră şi melancolie.

Dorina Brânduşa Ladén (Suedia),

în revista Itaca nr. 10, Dublin, 2015

 

 

 


 


 

 De același autor

 


 

 

 

Sfârșitul romanului