Cristache Gheorghiu

 

DESTINE

roman

 

 

volumul 5

 

 

 

 

OPERA OMNIA

ROMANUL DE AZI

 

Editura TipoMoldova

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


O prietenie adevărată

 

Diferenţa de vârstă nu i-a împiedicat pe Luigi şi pe socrul său să devină buni prieteni. Amândoi sunt animaţi de dorinţa de afla lucruri noi şi de a comenta cele aflate.

La fel ca prima dragoste, prietenia juvenilă nu durează o viaţă. Poate comparaţia nu este potrivită, dar asemănările dintre cele două sunt evidente. Iubirea profundă se creează în timp, după căsătorie, pe măsură ce partenerii depăşesc împreună vicisitudinile vieţii. Din două persoane cu obiective diferite, se formează un cuplu unitar, gata să-şi apere interesele comune, să se ajute reciproc, să înţeleagă şi să accepte necesităţile celuilalt şi aşa mai departe. Prietenia juvenilă este şi mai efemeră decât prima dragoste. Odată plecaţi de pe băncile şcolii, viaţa îi va purta pe căi diferite şi, cum „ochii care nu se văd se uită”, cu timpul vor uita şi numele multora dintre colegi. Iar dacă activitatea profesională îi va ţine aproape, comunicarea specifică mediului liceal şi studenţesc se transformă în opusul ei, îi pune în situaţia de adversari în lupta pentru aceleaşi poziţii sociale. Indiferent de distanţa dintre ei, familia, copiii, serviciul, hobbyurile le vor ocupa tot timpul şi energia, ştergând cu buretele – chiar dacă nu în totalitate – amintirile copilăriei.

Nimic din toate aceste nu se aplică celor doi, lui Luigi şi socrului său, în afară de hobby, dacă aşa poate fi considerată dorinţa lor de cunoaştere. Dacă lipsa contactului direct depăşeşte o săptămână, începe corespondenţa, din care s-ar putea scrie cărţi. Se văd însă destul de des, fiindcă domnul Brănescu este pensionar şi a făcut o pasiune pentru valorile Greciei antice, păstrate prin monumentele ei, pe lângă plăcerea de a sta în preajma fiicei lui, Încă de când era elevă, dar şi pentru avantajele climei, mai ales în timpul iernii, când în Bucureşti pot fi minus 25 de grade Celsius, în timp ce în Atena nu coboară sub zero grade. Pe Luigi, serviciul îl ţine pe loc, dar concediul şi micile vacanţe de sărbători – grecii au destule – sunt pentru el tot atâtea ocazii de a fugi din Atena. România a rămas primul obiectiv, şi nu doar pentru Bucureşti. Acolo merge doar pentru a se vedea cu domnul şi doamna Brănescu. În plus, vara în Bucureşti, datorită salbei de lacuri din nord, atmosfera este chiar mai greu de suportat, datorită umezelii. Primăvara este anotimpul ideal pentru vizite aici. Ceea ce îşi doreşte însă Luigi încă din vremea studenţiei este să viziteze obiectivele turistice cărora li se făcea reclamă, dar pe care nu avea timp să le vadă nici măcar în vacanţă, când pleca în Atena. Acum, recuperează. Odată cu plecarea Mariei la studii, Parisul a devenit ţinta călătoriilor împreună a celor doi. Dorinţa de a-şi vedea fiica pentru Luigi şi cea a doctorului Brănescu, de a vizita ceea ce, pe timpul regimului comunist, nu i s-a permis.

 

*

*     *

 

În nordul Moldovei

Elogiile lui Luigi referitoare la mânăstirile din Bucovina nu au încetat nici în zilele următoare excursiei. Originalitatea, armonia şi frumuseţea lor erau cuvintele cele mai des folosite. Bisericile greceşti, spre deziluzia lui, sunt originale, unele sunt valoroase ca monumente istorice, dar nu sunt frumoase. Cele occidentale sunt imense, impresionante pentru amatorii de grandoare, dar – din punct de vedere estetic – nu sunt prea multe lucruri de spus despre ele. Aici, în nordul Moldovei, bisericile sunt mici, dar cochete, armonios concepute, frumoase de îţi rămâne inima acolo. S-ar putea spune că sunt mai umane. Intimitatea lor îl apropie pe om de Dumnezeu, îi uşurează comunicarea, în timp ce marele catedrale occidentale îl umileşte. Poate că acesta era şi scopul. Unul dintre ele! Al doilea era grandomania potentaţilor, dar şi interesul comercial: o catedrală mare indica un oraş importat, deci un centru comercial prosper. Mecenatul îşi găseşte şi el justificarea mai puţin în interesul pentru artă, cât în aceleaşi interese comerciale şi de impunere a prestanţei şi puterii, fără a mai vorbi despre grandomanie.

Încercând să-l „aducă cu picioarele pe pământ”, doctorul Brănescu încearcă şi o explicaţie de natură istorică.

-        În afara puterii economice, a existat şi o cerinţă obiectivă. Bisericile clădite de triburile germanice, ce încercau să impună forţat Creştinismul, erau permanent distruse de către localnici, de obicei dând foc acoperişului, construit din materiale combustibile. Au încercat atunci să înalţe zidurile şi să facă acoperişul dintr-un material rezistent la foc. Greutatea lui foarte mare i-a obligat să caute soluţii pentru creşterea rezistenţei zidurilor. Aşa au apărut contraforturile şi arcurile ogivale. Ele au permis realizarea marilor catedrale.

-        Spre deosebire de meşterii moldoveni – completează şi revine Luigi –, care au găsit soluţii inteligente pentru turnurile destul de înalte, realizate cu singurul material ce-l aveau la dispoziţie: lemnul. Artă în adevăratul sens al cuvântului.

 

*

*     *

 

În Transilvania

            Diferenţele evidente de stil arhitectonic dintre provinciile româneşti nu puteau să-i scape lui Luigi. Bisericile fortificate sunt principalele lor obiective. Pe drum, de la una la alta:

-        Se pare că ardelenii nu sunt prea credincioşi.

-        De ce spui asta?

-        Toate casele au acoperişul din olane. Arata ca un scut ca şi cum s-ar apăra împotriva unui inamic ce vine din cer.

-        Bună!

*

*     *

 

-        Luigi, deşi ai început şi tu să îmbătrâneşti, văd că te mişti încă foarte vioi. Poate de aceea nu ai făcut nici burtă. Ai făcut ceva sport în tinereţe?

-        Eu nu. Tata a jucat baschet într-o echipă din prima ligă. La început ca junior şi apoi, în echipa mare. Îmi spunea că, atunci când juca la şcoală, cu colegii, unii spuneau: „Nu-i mai pasa lui ăsta – adică lui – că bagă mingea în coş şi ne strică faza.” Avea o foarte bună precizie la loviturile de la semi-distanţă, iar  greşeli la loviturile de pedeapsă din punct fix nu erau de conceput la un jucător serios. În plus, era foarte iute şi se strecura printre jucătorii din echipa adversă ca argintul viu. Asta spuneau verii şi prietenii lui, care asistau la meciuri. S-a lăsat după terminarea facultăţii; nu mai avea nici timp, dar i-a displăcut evoluţia jocului. La vremea lui – spunea – jocul era frumos: dinamic, cu faze interesante şi jucători abili de ţi-era mai mare dragul să-i priveşti. Cu timpul, jocul s-a stricat. Mai întâi a apărut ideea unui pivot central, mai înalt ca ceilalţi. El se aşeza în apropierea coşului şi toate mingile se îndreptau către el, în speranţa că le va introduce în coş. Jocul s-a simplificat până la banalitate. N-a durat mult şi toţi jucătorii au fost recrutaţi dintre giganţi. Acum, numai la cele mai bune echipe americane mai poţi vedea un joc frumos. În rest, nişte păpălăi la care ţi-e jenă să te uiţi când aleargă şi te miri când nimeresc coşul. Îşi târăsc picioare, nu aleargă. Iar când îi vezi la televizor cum se agaţă ca maimuţele de coş  – bucuroşi că, în sfârşit, au înscris – atunci schimbi canalul,  Tata, neam de grec, nu era înalt.

-        I-ai moştenit vivacitatea.

-        E adevărat. Chiar printre greci eram iute. Îmi amintesc că eram bun la trântă, deşi nu eram puternic. Se întâmpla în cursul primar. Eu n-aş fi îndrăznit să particip, dar un coleg, care tocmai trântise pe un altul, m-a provocat: „Tu ce stai?” şi m-a apucat de mijloc. Când să mă doboare însă, în disperare, eu m-am răsucit, el s-a dezechilibrat şi a căzut. Eu m-am ţinut de mijlocul lui, astfel că, în final, am căzut amândoi, eu peste el. Toţi au admirat „tehnica”, spre deosebire de mine, care, pentru moment, eram uluit. Prinsesem însă „şpilul”, cu care am mai câştigat câteva asemenea „partide”. Fără să ştiu, aplicasem tehnica asiaticilor, care mai întâi provoacă dezechilibrarea adversarului şi apoi îi aplică lovitura. Cum aţi remarcat, eram iute. După un mic efort iniţial, mai mult simulat cu micile mele forţe, în momentul în care urma să fiu „pus la podea” îmi modificam poziţia picioarelor pentru o mai bună stabilitate şi mă răsuceam în jurul lui. Dezechilibrat fiind, cădea. Întrecerile nu au mai continuat în următoarele zile, de vină fiind „podeaua”. Curtea şcolii era betonată şi căderile adversarilor mei erau cam dure, datorită stilului „aruncat în jos”.

-        Înseamnă că aveai un simţ al echilibrului foarte bun.

-        Aşa este. Aveţi dreptate. Mi-am adus acum aminte de o altă ispravă. Era mai târziu, pe la 13-14 ani cred. Colegii inventaseră un joc. Se juca perechi. Unul stătea „cal” şi celălalt se urca în spatele lui. Bineînţeles, calul era un băiat puternic, iar călăreţul unul uşor, aşa cum eram eu pe vremea aceea. Perechile se ciocneau, cu scopul doborârii „atelajului” advers. Eu şi calul meu am fost neînvinşi chiar de către perechi din anii mai mari. Meritul nu era însă al meu, ci al calului. Era nu numai foarte bine fixat pe picioare; avea un simţ aparte al mişcării. Deşi el era aproape permanent cu privirea în pământ, simţea perfect ce intenţionez eu să fac. Tehnica era, bineînţeles, tot cea a dezechilibrării. Simulam o mişcare, prin care provocam atacul adversarilor, pe care îl eschivam, după care atacam decisiv. Eu făceam spectacolul, dar lovitura o efectua calul. Pentru a reuşi, sincronizarea noastră trebuia să fie perfectă. Şi era. Meritul însă – repet – era al lui.

 

*

*     *

 

-        Am observat că toate localităţile din Transilvania au în centru un ceas, instalat pe cea mai înaltă clădire, de regulă o biserică.

-        S-au pe Casa Sfatului, ca în Braşov.

-        Apropo, ştiam că locul se numeşte Piaţa Sfatului şi credeam că este o denumire comunistă, de la sfaturile populare de altă dată. Nu ştiam că şi clădirea se numeşte „a sfatului”. Asta mă nedumereşte, fiindcă este una foarte veche şi relativ mică, pentru a fi adăpostit Sfatul Popular Judeţean sau Municipal al Braşovului.

-        Ai intuit bine. Este vorba de „Sfatul Breslelor”. Acesta era organismul de administrare la urbei în evul mediu românesc. Chiar şi apărarea oraşului era încredinţată breslelor şi nu vreunei armate. Zidul de apărare, pe care l-ai văzut –  ruinele lui, de fapt – avea din loc în loc turnuri şi bastioane de apărare. Am mers împreună pe la poalele Tâmpei şi „După ziduri”. Ai văzut „Bastionul Ţesătorilor”. Mai erau „Bastionul Fierarilor”, „Bastionul Postăvarilor” şi altele.

-        Da, îmi amintesc. Pe cel al ţesătorilor. Am fost acolo şi la un spectacol de muzică veche. Are şi o acustică foarte bună. M-a amuzat că, la un moment dat, au apărut câteva păsărele, care au început să ciripească. Nu deranjau. Se integrau perfect în muzică. După ce s-a întunecat – şi asta a fost destul de repede – au plecat. Eu le-am regretat. Nu ştiu alţii. Probabil că muzicienii profesionişti nu.

-        Fiecare breaslă avea responsabilitatea administrării unui astfel de punct de apărare, iar membrii ei deveneau luptători în cazul unui atac.

-        Administrarea oraşului de către sfatul breslelor îmi spune că era vorba despre o guvernare democratică.

-        Exact. Şi nu una formală, ca în zilele noastre, ci una cu adevărat democrată. Fiecare breaslă îşi alegea oamenii care să-i reprezinte interesele; iar prin sfatul breslelor se urmărea găsirea unui echilibru al intereselor, precum şi adoptarea deciziilor specifice oricărui oraş: economice, edilitare, politice, de apărare etc.

-        Foarte interesant. Astăzi, prin votul universal, orice ignorant este chemat să-şi aleagă parlamentarii şi pe preşedintele ţării, deşi el nu are nici cea mai vagă idee despre atribuţiile reale ale celor pe care îi alege.

-        Într-adevăr! Şi uite că n-a fost nevoie de nici o revoluţie pentru a o instala. Însăşi stema Braşovului din acele timpuri sugerează această idee. Se vede şi azi pe Casa Sfatului: o coroană aşezată pe o rădăcină, simbol al „demos”-ului.

-        Dar nu m-aţi lămurit cu ceasurile de pe turnuri.

 

Discuţia pe această temă a fost lungă şi plină de ocolişuri. Interesante, dar prea lungi pentru un text scris. Esenţa ei a fost cam următoarea.

Odată cu dezvoltarea meşteşugurilor, deci în epoca pre-industrială şi apoi industrială, a apărut şi diviziunea muncii. Unii făceau o componentă, alţii alte componente, pentru ca principalul constructor să realizeze asamblarea. Rezultă că fiecare subansamblu, piesă sau material trebuia să sosească la timp. Altfel, livrarea la timp a produsului finit nu ar fi fost posibilă, cu consecinţe negative asupra profesionalismului şi seriozităţii furnizorului. Din acest motiv, strângerea de mână – ca semn al stabilirii unui angajament reciproc – nu mai era suficientă. Au apărut contractele, cu date ferme, termen de execuţie şi penalităţi în caz de nerespectare a prevederilor contractuale. Punctualitatea a devenit o cerinţă a epocii moderne, a societăţii industrializate. Ea, a devenit o cerinţă a comerţului şi, în final, a relaţiilor dintre oamenii de afaceri, iar prin extensie a oricărui european civilizat. Astăzi, la stabilirea unei întâlniri se precizează nu numai momentul începerii, ci şi durata, pentru că, în funcţie de ea, cei în cauză să poată stabili şi respecta următoarea întâlnire, cu alt partener.

Cum în trecut nu toţi oamenii îşi puteau permite un ceas de buzunar, a apărut necesitatea ceasurilor publice, instalate pe clădirile înalte, vizibile de la distanţă din orice punct al localităţii. Nimeni nu mai putea invoca scuza „N-am ştiut cât e ceasul.”

Punctualitatea a devenit caracteristica europeanului modern.

Dacă s-ar rescrie Biblia – şi nu ar fi rău ca cineva s-o facă - punctualitatea ar trebui introdusă printre cele Zece Porunci, fiindcă ea ţine de respectul faţă de semeni.

 

-        Nu-mi amintesc să fi văzut în Grecia vreun ceas public, decât în staţiile de tramvai.

-        Construite de către italieni, pentru Olimpiada din 2004.

-        Punctualitatea este rara avis la greci.

-        Este jenant de adevărat. Deşi Grecia face parte din Uniunea Europeană, grecii nu sunt deloc europeni.

-        Şi totuşi, se recunoaşte că civilizaţia europeană a plecat din Grecia.

-        A plecat cu bagaje cu tot. N-a lăsat nimic. Sunt peste 2000 de ani de atunci. Nu mai există nici o legătură între geniile din antichitate şi plebea de azi.

-        Păcat!

-        Şi totuşi, grecii au inventat democraţia.

-        Cuvântul „democraţie”.

-        Să nu le minimizăm totuşi meritele.

-        Nici eu nu aş vrea şi trebuie să recunosc că, spre deosebire de noi, modernii, grecii ştiau mai bine ce fac. Constituţia lui Clistene, din 508 î.Hr., considerată prima constituţie democrată, este o dovadă. Da, să admitem că grecii au inventat democraţia. Dar ce fel de democraţie?

 

De fapt, Clistene a reluat ideile iniţiate de Solon, pe care le-a dezvoltat şi – important – le-a aplicat. Ce se întâmplase? În mijlocul unei crize economice, politice, sociale şi morale, Atena avea nevoie de ordine. Areopagul – un consiliu format din aristocraţi – nu putea rezolva problemele, din cauza disputelor politice. A fost ales atunci Solon, care a iniţiat unele reforme. Printre ele, împărţirea societăţii în patru clase, în funcţie de avere, şi stabilirea drepturilor şi obligaţiilor cetăţenilor din fiecare clasă. Reformele lui au durat mai puţin de cinci ani, pentru că luptele politice au reînceput. Cu o gardă personală de 300 de korunephoroi (purtători de măciuci), intrând triumfal pe un car, alături de o femeie deosebit de frumoasă şi înaltă, care se da drept zeiţa Atena, Pisistrate se instalează în Atena. Urmează o scurtă perioadă de înflorire economică şi culturală (printre altele, începerea construcţiei sanctuarului lui Zeus, terminat de împăratul roman Hadrian, 600 de ani mai târziu), urmată de abuzurile specifice oricărei tiranii şi căderea ei. În acest moment, intervine Cistene, instalând ceea ce se numeşte azi „democraţia ateniană”.

Acestea sunt faptele. Cu experienţa schimbărilor rapide de la tiranie la democraţie şi invers, Aristotel emite teoria conform căreia există doar trei sisteme de guvernare, prin care societatea trece în mod ciclic, deoarece niciuna nu este perfectă. Guvernanţii greşesc, societatea se degradează în tot atâtea forme degenerate, după care se continuă ciclul. În cartea sa intitulată „Politica”, cartea III, capitolul V, el identifică cele trei forme de guvernare, în funcţie de numărul persoanelor ce conduc efectiv statul:

-              o singură persoană;

-              un grup de persoane;

-              majoritatea populaţiei.

Formele degenerate sunt:

-              tirania;

-              oligarhia;

-              demagogia sau democraţia, ceea ce pare să fie acelaşi lucru, cel puţin din punct de vedere lingvistic.

În consecinţă, societăţile evoluează ciclic după această schemă.

Deşi teoria lui Aristotel mi se  pare corectă, apreciez că el a făcut o greşeală. Populaţia nu poate participa la actul de guvernare, ci doar un grup de persoane, selectate într-un anumit mod. De asemenea o singură persoană nu poate nici ea să conducă întreaga societate. Ea se foloseşte de o camarilă. Există deci întotdeauna un grup conducător. Clasificarea lui Arisototel este corectă, dacă ne referim la aspectul formal al guvernării. Ceea trebuie analizat este nu modul aparent de guvernare, ci accesul la guvernare. Distingem astfel doar două modalităţi: cel ereditar, caracteristic monarhiilor şi – să-i zicem – democratic, prin alegeri. Alegerile, la rândul lor, pot fi universale, parţiale, selective şi de multe alte feluri.

Dacă în sistemului monarhic, accesul ereditar permite educarea în mod corespunzător a viitorului monarh, în cazul sistemului electiv, viitorul conducător este o persoană abilă în lupta politică, stăpânind bine ştiinţa parvenirii.

Minciuna democraţiei, a ajuns astăzi pe culmi nebănuite în trecut. Deosebirea dintre democraţie şi demagogie este din ce în ce mai neînsemnată. Dacă la început termenul „demagog” desemna în limba greacă pe şeful unei grupări democrate, astăzi lumea i-a dat un sens peiorativ, constatând că demagogia este un atribut firesc al conducătorilor.

Aici putem face o observaţie, şi anume că nu tipul de guvernare contează, ci înţelepciunea conducătorilor, indiferent câţi sunt ei, şi că trebuie să existe un echilibru al forţelor şi aspiraţiilor, ştiut fiind că numai continuitatea permite progresul, în timp ce răsturnările de situaţii sunt distrugătoare.

Astfel, Europa Occidentală a ştiut să păstreze echilibrul şi, indiferent de forma de guvernare, să nu clacheze, cu toată parada de democraţie. Aceste ţări sunt asemănătoare din multe puncte de vedere, deşi Franţa este republică şi Anglia monarhie, ca să luăm doar două exemple.

Cât despre tiraniile adevărate, ele dispar odată cu tiranul, aşa că nici nu pot fi luate în serios pentru evoluţia pe termen lung a unei naţiuni.

În epoca modernă, Anglia, S.U.A., Franţa etc. au înlăturat sau diminuat rolul monarhiei şi au introdus guvernării prin parlament prin revoluţii şi o lungă perioadă de rodare. Poporul a învăţat lecţia „democraţiei” lor, deşi mai are unele lacune.

La polul opus s-au aflat ţările din Europa de Est, supuse cizmei sovietice. Aici elita societăţii a fost exterminată sau eliminată pe diferite căi, iar poporul a fost manipulat cu mijloace rudimentare. Aici idealul democraţiei a făcut ravagii. Oamenii au vrut să fie egali şi „când zeii vor să te pedepsească, îţi împlinesc dorinţele”.

Şi într-unele şi într-altele, la Est şi la Vest, o propagandă deşănţată îi face pe oameni să creadă că sistemul politic în care trăiesc, indiferent care este acela, este cel mai aproape de perfecţiune, sau cel puţin tinde către ea. În realitate, un grup restrâns conduce într-un mod cu atât mai pervers, cu cât propaganda pe tema democraţiei este mai abilă şi mai adaptată mentalităţii populaţiei. Aici, la adaptare, au greşit liderii din Est: populaţia n-a suportat o propagandă prea rudimentară.

Democraţia rămâne un ideal, dar pretenţia de-a o realiza frizează ignoranţa alegătorilor.

Revenind la democraţia ateniană, se cuvin câteva observaţii:

- Atena era o cetate-stat cu mai puţin de zece mii de locuitori, de necomparat cu statele moderne de zeci sau sute de milioane de locuitor.;

- Reforma lui Cistene s-a referit la extinderea alegătorilor de la marea aristocraţie la o sferă ceva mai largă, fără însă a coborî la nivelul celor fără avere.

- Drept de vot aveau numai oamenii înstăriţi.

- Accesul în agora era permis doar bărbaţilor trecuţi de 30 de ani, şcoliţi într-o efebie şi remarcaţi în activitatea militară anterioară.

În consecinţă, conducerea de către popor, de către tot poporul, este o exagerare a lumii moderne. Aşa ceva nu ar fi posibil, dar înainte de orice este inepţie propagandistică, adresată vulgului.

Deşi Marx nu mă preocupă decât, poate, ca propagandist politic, l-am luat în seamă, pentru că şi el şi-a propus să fie un profet, dar în alt mod. Trăitor în timpul expansiunii industriale şi a ideilor democratice, el a apreciat că majoritatea populaţiei va fi în curând formată din muncitori, aceştia vor forma cel mai numeros partid politic, deci vor avea rolul conducător în societatea viitoare. Nu ne mirăm din partea lui: profeţia este o specialitate evreiască. Lenin, mai impulsiv şi mai ambiţios, a luat-o înainte şi a vrut să fie cel care să conteze ca realizator a ceea ce oricum s-ar fi întâmplat. Amândoi au greşit pentru că proletariatul n-a devenit majoritar nici azi, ba dimpotrivă, numărul muncitorilor manuali este din ce în ce mai mic, iar un muncitor calificat poate avea un grad de cunoaştere mai avansat decât a multor pretinşi intelecutali. În plus, ei nu înţeleseseră cu adevărat esenţa democraţiei, limitele şi posibilităţile ei, mecanismele ei de funcţionare. Ceea ce vizau ei era tot o societate dictatorială: „dictatura proletariatului”, un fel de struţo-cămilă. Între timp, cămila a murit - se pare că încă de la naştere – iar din struţ, care ştim că îşi ascunde capul în nisip, a rămas la vedere doar fundul, la care unii nostalgici încă mai fac mătănii.

 

-        Astăzi, toate ţările pretind a fi democrate. Coreea de Nord mai este şi „populară”.

-        Fapt este că cele care se apropie de principiile democraţiei autentice nu reuşesc să depăşească starea de subdezvoltare.

-        Neclară a devenit ideea de democraţie, un cuvânt lipsit de conţinut, folosit în scop propagandistic.

-        Sunteţi cumva monarhist?

-        Nu sunt nici monarhist, dar nici republican. Fiecare are avantaje şi dezavantaje. Deştepte sunt naţiunile care ştiu să evite dezavantajele sistemului în care se află, indiferent care este acela şi cum au ajuns acolo.

-        Şi care sunt, după dumneavoastră, avantajele monarhiei?

-        Mă aşteptam să mă întrebi care ar fi avantajele democraţiei. Mi-ar fi fost mult mai greu să răspund. În primul rând, viitorii monarhi sunt persoane special educate în acest scop. În al doilea rând, după un rege prost, există şansa să-l urmeze unul bun. Funcţionează legile hazardului. În democraţie însă, după un impostor perfid vine un altul mai perfid sau mai bun de gură. Nici unul nu este educat să conducă o naţiune, iar selecţia nu se face în timpul şcolarizării, ci în interiorul partidelor, după criterii parşive. Platon a apărut pe scena filosofiei după eşecul democraţiei. Dar noi nu învăţăm nimic de la Platon, fiindcă era platonic.(Ha-ha!)

-        Deci Statele Unite, Franţa şi celelalte puteri occidentale sunt conduse de asemenea jigodii?

-        Eroare! Marile puteri nu sunt democrate decât cu numele. Democraţia este o capcană pentru proşti. Vorba lui Ţuţea: „Democraţia e ca jigodia la câini; scapă doar cei puternici”. Anglia, Danemarca sunt monarhii, Franţa, Statele Unite sunt republici. Care este diferenţa pentru omul de rând? Niciuna.

-        Şi care mai este rolul monarhiei în Anglia sau Danemarca? Un rege dictator nu ar mai accepta nimeni, iar pentru un rege de paie de ce se mai cheltuiesc bani?

-        Eu zic să-i lăsăm pe ei să-şi stabilească forma de guvernare. Suntem mult prea mici să le dăm sfaturi. Dar am putea să ne imaginăm un scenariu. În Anglia, spre exemplu, există tradiţia audienţelor la rege a demnitarilor şi în primul rând a primului ministru. Monarhul este, bineînţeles, interesat să primească informaţii, dar audienţele nu le solicită el, ci ceilalţi. De mai bine de o sută de ani, nu ştie nimeni ce s-a discutat cu uşile închise la asemenea audienţe, deşi ele au fost numeroase. Discreţia este totală. Să ne punem însă în situaţia primului ministru. Un om cu o responsabilitate imensă, care nu are cu cine se consulta. Colegii şi subalternii lui au diferite interese şi sfaturile lor pot sau nu să fie sincere. Regele, în schimb, nu-şi doreşte să-i ia locul primului ministru. Dorinţa lui este ca ţara să fie prosperă, fiindcă interesul oricărei monarhii ereditare este stabilitatea. Sfatul lui  va fi unul sincer. Şi cine nu-şi doreşte să afle opinia altuia, în problemele care-l frământă, să se consulte cu cineva? Bineînţeles, totul depinde şi de afinităţile dintre cei doi. Ne-o putem imagina pe actuala regină a Marii Britanii, Elisabeta a II-a, discutând cu plăcere cu David Cameron, care a fost coleg de şcoală cu unul dintre fii ei (Prinţul Edward) şi cu mai puţină afecţiune, poate, cu Margaret Thatcher, fiica unui băcan din Grantham. Două femei rareori se înţeleg în probleme spinoase. Marile puteri ştiu să se administreze inteligent. De aceea sunt mari puteri. În spatele politicienilor vizibili stau oameni care gândesc.

-        Marile clanuri financiare.

-        Altă lozincă propagandistică. Desigur, există şi interese financiare. În cazul Rusiei există şi serviciile secrete, motiv pentru care politica externă a ruşilor a funcţionat neabătut de la Petru cel Mare şi până azi, chiar şi pe vremea URSS-ului.

-        Haideţi s-o luăm de la început. Care a fost primul stat democrat?

-        Grecia antică.

-        Eu mă gândeam la statele moderne, nu la cele din antichitate. Dar, fie şi aşa. În primul rând, Grecia antică n-a existat ca stat. Au existat oraşe-stat, o denumire născocită de apărătorii de azi ai democraţiei.

-        Care rareori s-au unit şi mai des s-au războit.

-        Corect. Deci entităţi foarte mici, uşor de administrat, radical diferite ţările moderne, unele de dimensiuni uriaşe. Dar, ce-i mai important, ideea conducerii de către popor (demo) a acestor oraşe-stat este foarte relativă şi în nici un caz nu are nici o legătură cu votul universal. Meritul lor este acela că au avansat ideea de democraţie, dar au aplicat-o cu măsură. În realitate, extrem de puţine persoane participau la actul de conducere. Cei mai mulţi nici nu aveau acces în agora, iar dintre cei care intrau doar puţini aveau drept de vot şi mult mai puţini erau cei ale căror discursuri erau cu adevărat luate în seamă. În primul rând, selecţia era foarte dură. Prima condiţie era să fi absolvit o şcoală militară de elita, să aibă un stagiu militar destul de lung şi să se fi remarcat în timpul acelui stagiu. Toate acestea nu i se puteau întâmpla mai devreme de 35 de ani. Notorietatea era singura care îl făcea ascultat. De asemenea, averea nu putea fi nici ea ignorată.

-        Ideea de democraţie la elini nu era altceva decât opusul dictaturii, nicidecum votul universal, mai ales într-o societate sclavagistă. Clistene a lărgit, ce-i drept accesibilitatea la forul decizional la cei cu mai puţină avere, dar nu au sărit calul, precum francezii la 1789.

-        Şi mai e ceva extrem de important. Responsabilitatea. E uşor să vorbeşti. Vorbind prea bine, era posibil să fii ales. Funcţiile publice presupuneau asumarea responsabilităţii incubate, iar greşelile erau sancţionate în Grecia antică, pedeapsa cu moartea fiind una destul de frecventă. Nu cunosc nici un român dispus să accepte responsabilitatea vreunei funcţii publice, decât declarativ, în campaniile electorale.

-        România a trecut de la minciuna socialismului la minciuna democraţiei. Încotro se îndreaptă acum?

-        Din păcate, aşa zisa tranziţie de după 1989 nu a fost un Risorgimento românesc, fiindcă nu l-am avut printre noi pe Garibaldi şi nici măcar pe Mihail Kogălniceanu. Defectul liderilor comunişti – iar acum ne conduc urmaşii lor – constă în faptul că dispun de mari puteri şi, în egală măsură, de incapacitatea de a le folosi în scopuri benefice. Un minimum de bun simţ le-ar fi spus că este riscant să-şi folosească toate posibilităţile, dar tocmai acesta le-a lipsit, ca şi inteligenţa de a nu declanşa acţiuni cu consecinţe necontrolabile. Efectul? Până la urmă li se întâmplă.

 

Am citit nu mai ştiu unde că orice paradigmă – socială, religioasă, politică – conţine sâmburele ideii opuse, care – prin dezvoltare – o va înlătura.

Fals!

Societatea se autodistruge prin exagerări de tot felul şi – odată cu ea, distruge şi paradigma în baza căreia s-a construit. Papalitatea a distrus Biserica Catolică, provocând mai întâi Reforma şi, ulterior, pierderea încrederii oamenilor. Franţa a distrus ideea de monarhie, deşi Anglia demonstrase că poate exista şi armonie: Magna Charta a fost primul semnal. Nu toată lumea a înţeles însă mesajul. În consecinţă, au existat revolte, chiar război. În final, cea care a învins a fost ideea. Parlamentul şi monarhia pot convieţui, dacă există inteligenţa necesară. Dacă nu, schimbările ce se impun în ultimă instanţă sunt cu atât mai dramatice, cu cât întârzierea aplicării lor a fost mai lungă. Revoluţiile sunt cea mai proastă soluţie, şi nu atât prin tulburările de moment, cât prin efectele ulterioare. Revoluţia franceză este un bun exemplu în acest sens. A durat peste o sută de ani, până să se stabilizeze. Iar dacă ultimii reprezentanţi sunt îndărătnici, precum Ceauşescu, atunci . . . .

 

Sunt acuzaţi uneori intelectualii pentru că nu se implică în politică. Este parţial adevărat. Pe lângă o mică laşitate – reală la unii – trebuie să recunoaştem că, pe de altă parte, cei care se implică devin politicieni şi atunci se dovedesc chiar mai parşivi decât politicienii profesionişti. Au existat totuşi câteva încercări timide, de a se pronunţa de pe margine: Clubul de la Roma, spre exemplu. Obiectivul era ca, asemenea Parlamentului European, să se pronunţe asupra problemelor importante ale omenirii, fără pretenţia că opiniile lor să devină decizii. Spre deosebire de Parlamentul European, format din „aleşi ai poporului”, cu Gigi Becali printre ei, Clubul de la Roma era format din intelectuali. A funcţionat prin deceniul opt al secolului trecut. A fost marginalizat.

Cât despre democraţia adevărată, un exemplu mai evident este modul de organizare cetăţenească al Braşovului medieval, prin Sfatul Breslelor, care a fost menţionat deja. O soluţie cu adevărat democratică, care a funcţionat. Putea să continue, dacă democraţia era cu adevărat ceea ce îşi doreau. Politicienii nu-şi doresc însă democraţia, ci puterea.

Da, democraţia poate fi o soluţie, cu condiţia ca alegerile să fie selective. Delegaţii fiecărei bresle, aleşi liber, reprezentau cu adevărat interesele membrilor, ale alegătorilor, ale breslei. Deciziile luate la întâlnirile din Sfatul Breslelor sintetizau în mod armonios interesele tuturor. În zilele noastre, breslele ar putea fi înlocuite cu entităţi similare, existente în societatea modernă.


Bucureşti

Familia Panagiotis în concediu în România

 

Silvia şi Maria tocmai s-au întors dintr-o plimbare prin oraş.

-        Ce vi s-a întâmplat? Arătaţi cam dărâmate.

-        Maria a vrut să vadă tot Bucureştiul într-o singură zi.

-        Vrei să spui „toate magazinele”?

-        Nu-nu, am avut o zi culturală. Am dedicat-o în întregime arhitecturii.

-        Vechi sau noi?

-        Şi vechi şi noi, dar mai mult celei vechi.

-        Era să te întreb ce ţi-a plăcut mai mult, dar tu, Maria, cunoşteai Bucureştiul foarte bine. L-ai vizitat de atâtea ori. Cred că . . .

-        A fost o vizită de rememorare. Colegii francezi ţin cu tot dinadinsul să-mi arate clădirile lor vechi şi noi, imaginându-şi că România este o ţară din „lumea a treia”. N-o spun, dar se simte. Vreau să le arăt că nu este chiar aşa. Am făcut şi foarte multe fotografii.

-        Şi cu ce vrei să-i impresionezi?

-        În nici un caz cu Parlamentul cel nou. Mi-ar răspunde că seamănă cu cele din Coreea de Nord. Există două categorii de clădiri, cu care sper să-i fac praf: cele care sunt asemănătoare cu unele din Paris.

-        Desigur! Unele sunt chiar copii, că nu degeaba i se spunea Bucureştiului „Micul Paris”.

-        Şi altele, care îmi plac mie foarte mult, adevărate bijuterii arhitecturale, deşi sunt mai mici.

-        Ca de exemplu.

-        Pe locul întâi Muzeul Naţional „George Enescu”.

-        Aaa, da, Palatul Cantacuzino. Dăruit de Maruca statului român pentru a-l transforma în Muzeul Naţional al Muzicii.

-        Cine-i Maruca?

-        Maria Rosetti-Tescani, căsătorită Cantacuzino şi recăsătorită cu George Enescu.

-        A, da, desigur. Iartă-mă! Ştiam, dar acum sunt foarte obosită. Aşa, să nu uit. Mamă, ai pomenit la un moment dat de palatul Trubeţcoi sau aşa ceva. Am vrut să te întreb ce-i cu el, dar ne-am luat cu altceva. Numele îmi sună ruseşte. S-au apucat ruşii să facă palate în România?

-        Îţi spune bunicul. Eu mă duc să mă odihnesc puţin. Oricum, el ştie mai bine decât mine.

-        Te ascult, bunicule.

-        De Dimitrie Cantemir îţi aminteşti, nu-i aşa?

-        Ei, nu mă lua chiar aşa. Am făcut eu şcoala în Grecia, dar n-am uitat nici o clipă că sunt şi româncă. Ştiu: domn al Moldovei, mare cărturar, refugiat în Rusia după bătălia pierdută cu turcii de la Stănileşti, tatăl lui Antioh Cantemir, primul mare poet rus, ambasador al Rusiei în Marea Britanie şi Paris, prieten cu Voltaire şi Montesquieu, vorbea şapte limbi. . .

-        Bravo! Antioh Cantemir, „tatăl poeziei ruse”, fiul lui Dimitrie Cantemir şi Casandra Cantacuzino, fiica lui Şerban Cantacuzino. După moartea Casandrei, Dimmitrie Cantemir s-a recăsătorit cu Anastasia Trubeţcaia, prinţesă dintr-una dintre cele mai vechi familii ruseşti. Mai mult nu ştiu. Presupun că vreunul dintre urmaşii lor au construit în Bucureşti palatul cu pricina.

-        Ştiam eu că apelez la o enciclopedie ambulantă.

-        Unele cunoştinţe enciclopedice mi le mai amintesc. Atributul „ambulantă” mi se potriveşte tot mai puţin. Am devenit tot mai staţionar. Mă tem să nu am nevoie de o ambulanţă.

-        Lasă că te ţii încă bine.

-        Ştiu eu mai bine cum mă ţin. Când ameţesc, mă ţin de ce-apuc. Tu însă nu uita să le dai peste nas franţujilor tăi cu mânăstirile din nordul Moldovei şi chiar cu cele din nordul Olteniei, cu Castelul Peleş . . .

-        Nici o grijă, pe astea le am deja pe casete video.

 

*

*     *

 

Doamna Brănescu, către soţul ei, după glumele acestuia, uneori cam libere:

-        Ţi-ai pierdut uzul raţiunii.

-        Poate vrei să spui că am dat în mintea copiilor. Bătrânii nu gândesc mai puţin ca tinerii, decât dacă sunt atinşi de vreo boală. Expresia cu uzul raţiunii este din Caragiale.

-        Acum facem teorie. Fie, dacă asta vrei! Când spunem că cineva a dat în mintea copiilor, nu înseamnă că nu gândeşte. Copiii gândesc şi încă foarte intens. Ei nu au încă formate criterii de evaluare. Acestea se dobândesc în timp, prin experienţă. Ei gândesc doar cu ce au la dispoziţie, dar asta nu înseamnă că logica lor ar fi în suferinţă. Eu m-am referit la altceva şi anume la aiurelile pe care le proliferezi în ultimul timp.

-        Şi ce legătură are asta cu raţiunea sau cu lipsa ei?

-        Are, pentru că între gând şi vorbă există un filtru al raţiunii, care îţi spune dacă e bine sau nu să dai glas gândului. El se formează în timp, prin educaţie. Copilului îi lipseşte, dar adultul îl are foarte bine format şi îl foloseşte nu doar pentru a face plăcere altora, dar şi pentru a se bucura de aprecierea societăţii în care trăieşte, din interese şi dintr-o mulţime de alte motive, pe care nu mai este necesar să le invoc. Filtrul este deci un element al raţiunii. Cel care renunţă la el, renunţă de fapt la a-şi mai folosi raţiunea. Finalmente, copilul şi bătrânul au comportamente similare, dar din cauze diferite.

*

*     *

 

-        Soţul meu se culcă odată cu găinile.

-        Se scoală odată cu cocoşii?

-        Cândva, demult, când era cocoş.

 

*

*     *

 

-        Mamă, bucureştenii se plâng că Ceauşescu, în megalomania lui, a distrus oraşul, pentru ca să facă loc Casei Poporului, cum i s-a spus, unde este Parlamentul acum. Ba mai spun că ar fi şi foarte urâtă, deşi eu nu o văd chiar aşa. Nu este o frumuseţe, dar nu e nici hidoasă.

-        Şi bulevardele alea cu toate blocurile la fel?

-        E drept că trebuie să te uiţi la numele străzii şi numărul casei, fiindcă altfel nu ştii niciodată unde te afli, dar nici ele nu îmi produc repulsie. Întrebarea mea e alta. Cum se face că parizienii nu se lamentează la fel ca bucureştenii, deşi Parisul a fost şi el sistematizat şi încă mai radical. Nu pot să cred că bulevardul acela imens, de la Place de la Concorde  şi până la Place Charles de Gaulle a fost aşa de la început.

-        Nu, s-a făcut sub Napoleon al III-lea, de către un arhitect cu nume de neamţ.

-        Haussmann. Era totuşi francez: Georges-Eugčne. Ştiu, am citit şi l-am văzut împreună cu tata. Bulevardul, nu pe Haussmann. A fost primul lucru pe care mi l-a arătat şi era foarte mândru. Obosise tata mai tare ca mine dar tot insista să mergem să-mi arate minunăţiile Parisului deşi mult-lăudatul Turn Eiffel se potriveşte acolo ca nuca’n perete. Dar nu mi-ai răspuns: de ce bucureştenii se plâng şi parizienii nu?

-        S-au plâns şi ei, dar sunt peste două sute de ani de atunci şi le-a trecut.

-        Eu văd puţin altfel lucrurile. Ce s-a construit se vede. Ce s-a distrus nu se vede, dar ar trebui să ştim, fiindcă numai aşa se poate face o comparaţie.

-        În Paris, presupun că nu s-au distrus construcţii foarte valoroase, fiindcă principalele palate sunt în picioare şi azi.

-        Doar Bastilia a fost dărâmată încă la Revoluţie, dar ea nu era un monument ce merita păstrat. Era însă un simbol al opresiunii şi cred că revoluţionarii erau şi mai furioşi, când au constatat că înăuntru se aflau doar şapte deţinuţi şi nici un om al muncii printre ei.

-        Ia uite ce ştie fata mea! N-ai fost degeaba la Paris.

-        Sigur că n-am fost degeaba, dar asta n-am aflat-o de la Paris, ci din cărţile bunicului, pe care le citesc când vă duceţi voi la culcare, dar de fapt staţi de vorbă în bucătărie, că în camera de zi nu se cade, că doar e noapte.

-        Şi ce-ai mai aflat din cărţi?

-        Am mai aflat că în Place de la Concorde au fost ghilotinaţi regele Ludovic al XVI-lea, Maria Antoaneta şi alţi 2.500 de nedoriţi. Asta da concordie!

-        Asta-i piaţa cu obeliscul acela mare, nu?

-        Da, obeliscul pe care l-au primit cadou de la un turc ce guverna Egiptul. Obeliscul avea peste 3000 de ani şi l-a luat din Templul lui Ramses din Theba, ca să se pună bine cu Franţa. Dar de ce mă derutezi cu alte întrebări şi nu-mi răspunzi la întrebare. În Bucureşti ce s-a distrus?

-        Asta cel mai bine ar putea să-ţi spună bunicul. Eu n-am prins Bucureştiul de altă dată. Sunt prea tânără, vezi bine.

-        Văz! Ajută-ne, bunicule! Când suntem numai noi doi, îmi spui poveşti, de parcă aş fi încă un copil. Când e şi mama, taci ca peştele. Dacă e şi tata, atunci vorbiţi numai voi doi, mai ales în franceză, să-ţi aminteşti ce ar fi trebuit să fi învăţat la şcoală.

-        Nu fi obraznică. Ce ştii tu ce şi cum am învăţat eu? Voi tineretul nu mai sunteţi interesaţi de trecut. Vi se pare că lumea începe cu voi, părerile bătrânilor sunt perimate, ei înşişi sunt „expiraţi”, cum am auzit pe cineva spunând.

-        Am glumit. N-o lua chiar aşa abrupt. Şi-apoi, eu nu sunt „tineretul”. Eu sunt Maria şi vreau să aflu. Hai spune cum era Bucureştiul? Ce anume s-a pierdut?

-        Era Micul Paris. Aşa a fost poreclit.

-        Chiar aşa?

-        Ei nu era chiar aşa. Este o exagerare. Centrul oraşului avea câteva clădiri construite după modelul celor din Paris. De aici i s-a tras porecla, iar Calea Victoriei şi prelungirea ei către Arcul de Triumf şi Bulevardul Kiseleff imita tocmai Bulevardul Champs-Élysées despre care aţi vorbit voi.

-        Actuala Magistrala Nord-Sud a Bucureştiului.

-        Da, doar că deschiderea de după Piaţa Unirii s-a făcut mai târziu. Înainte, boierii mergeau duminica „la şosea” şi se simţeau de parcă erau pe Champs-Élysées. Oricum, oraşul era în plină modernizare şi, înainte de Al Doilea Război Mondial, arăta frumos. Centrul. În rest, era cam prăpădit. Câteva clădiri – monumente istorice – trebuiau păstrate.

-        Centrul există şi azi, chiar dacă nu mai e exact ca atunci. Întrebarea e „ce anume s-a pierdut şi justifică regretele voastre?”

-        Cel mai mult se vorbeşte despre mânăstirea Văcăreşti. A fost un monument de arhitectură caracteristic pentru Evul Mediu românesc. Acum nu mai ştim aproape nimic despre ce a fost Bucureştiul în trecut. Au existat apoi mai multe biserici mici, care – dacă nu au fost distruse – au fost mutate şi aliniate printre blocuri înalte, astfel că s-a pierdut cu totul atmosfera în care se aflau. La fel din mânăstirea Antim, mare şi impozantă cândva, a rămas doar biserica şi câteva anexe, înghesuite printre blocuri. Uşile bisericii au fost sculptate chiar de Antim Ivireanu, autor, redactor, editor, creator de limbaj bisericesc, tipograf, gravor, teolog, episcop şi mitropolit, cu un rol major în cultura română. Au fost demolate 20 de biserici, iar 8 au fost mutate pe alte amplasamente. Din punctul meu de vedere, ca simplu doctor . . .

-        Doctor, scriitor în devenire, om de cultură, lasă că ştim noi. Nu te mai da modest.

-        Acum vrei s-o dregi, după ce m-ai jignit adineauri. Vroiam să spun că eu regret cel mai mult dispariţia mânăstirii Mihai Vodă. Într-un oraş de câmpie, ca Bucureştiul, dealul Mihai Vodă, pe care era amplasată mânăstirea era un Acropole mai mic. Era înconjurată de un zid de apărare şi arăta splendid, privită de la distanţă. În interior era chiar valoroasă, nu numai ca arhitectură, dar existase şi un sit arheologic geto-dacic, vechi de peste 3000 de ani.

-        Nu e vorba despre biserica Mihai Vodă din apropierea podului Izvor?

-        Ba da, dar mutată aproape 300 de metri şi coborâtă, fiindcă dealul trebuia ras, pentru a deschide perspectiva asupra Casei Poporului.

-        Imbecilă decizie!

-        N-a fost singura. Mă mir că au lăsat dealul Patriarhiei.

-        M-au îndrăznit probabil să meargă până acolo.

-        Poate că ar fi făcut-o. Şi cred că le-a trecut prin cap şi de atunci le-a venit ideea să construiască o nouă biserică patriarhală. Dealul este însă mult mai mic şi deranjează mai puţin. Înainte, în lipsa clădirilor actuale, el părea mai impunător şi merita să rămână aşa. Cu un parc în jur ar fi fost o oază excepţională a oraşului.

 

*

*     *

 

Luigi şi socrul său ar fi stat la poveşti toată viaţa. Dornici să cunoască, animaţi de curiozitate şi venind din zone culturale diferite, aveau ce să-şi spună, dar mai ales să comenteze. Nu de dragul de a vorbi, ci pentru a afla şi a-şi nuanţa, a-şi rafina propriile opinii. La Atena, unde bătrânul venea mai rar şi dorea să viziteze iar Luigi trebuia să meargă la spital, aveau mai puţin timp la dispoziţie. În România însă, îşi petreceau aproape tot timpul împreună, mai ales după amiezile, în jurul unui pahar cu vin, dar şi în plimbări sau excursii mai mici sau mai mari, fiindcă şi oferta românească era bogată din punct de vedere turistic. Totul era ca sănătatea domnului . . . să-i permită asemenea deplasări. Acum sunt acasă, în Bucureşti.

 

-        Alors, « Goűtons voir si le vin est bon ».

-        Sigur e bun. L-am verificat eu la toate mesele: rotunde, pătrate, chiar şi la cea pliantă, din grădină.

-        În Franţa, se plânge Luigi, mă enervau mereu cu aroganţa lor incultă.

-        Incultă?

-        Da, da, incultă. Nu vorbesc despre oamenii instruiţi, dar chiar şi aceştia au ideea fixă că Franţa este buricul pământului. Chiar şi despre Creştinism ei cred că s-a născut în Franţa.

-        Asta ar fi chiar amuzant.

-        Nu exagerez cu nimic. Afirmaţia am auzit-o cu urechile mele, spusă de un profesor pensionar, care tocmai se întorsese dintr-o excursie din Armenia. A spus: „Interesant cât de departe s-a răspândit Catolicismul”.

-        Păi, Armenia este ortodoxă. Una dintre primele ţări creştine. Aproape de Ierusalim, de Grecia . . .

-        Exact.

-        Cred că eroarea lui provine de la faptul că din sudul Franţei au pornit unele cruciade, iar ei cred că prin ele, s-a răspândit Creştinismul. Culmea este că se mândresc cu această ruşine.

-        Şi n-am dreptate să-i consider inculţi?

-        Asta îmi aminteşte de Chateaubriand. Pe când hălăduia prin Italia, se mira de ce aveau romanii atât de multe băi publice, A scris-o el însuşi în Călătorii.

-        În timp ce în Paris nu puteai să intri din cauza mirosurilor pestilenţiale.

-        Tot acolo, în sud, la Toulon pare-mi-se, a avut loc un masacru al evreilor, uitând că Iudaismul a precedat Creştinismul.

-        Aici am eu o observaţie: faptul că Iisus a fost evreu nu înseamnă că doctrina creştină derivă din cea iudaică. Oricum, alegaţia conform căreia Creştinismul ar deriva din Iudaism nu se justifică. Dimpotrivă, el are unele elemente noi faţă de credinţele anterioare – le am în vedere pe cele extrem-orientale – spre deosebire de Iudaism, care este mai mult o doctrină politică naţionalistă decât o religie, nediferenţiată prea mult de idolatrie, Dumnezeu fiind în concepţia evreilor doar un idol ce pretinde să fie unicul la care poporul să se închine. Creştinismul se află într-o relaţie mai strâns cu religiile orientale, cu marea deosebire că introduce o istorie, transformând religia într-o poveste de adormit copii. Dacă budiştii, şintoiştii si ceilalţi sunt adepţii „veşnicei reîntoarceri”, Creştinismul a imaginat o naştere – geneza – care, ca orice început, trebuie să aibă un sfârşit. Pentru om, sfârşitul însemnă Raiul sau Iadul. Dar focul – inclusiv cel al Iadului, are ca scop purificarea, făcând astfel posibilă naşterea unei noi generaţii, fără păcat.

-        Numai Raiul este etern; Infernul este efemer. Trăieşte puţin, dar renaşte zilnic. Raiul există doar în imaginaţia noastră, în speranţele noastre. Este motivul vieţii, ţinta aspiraţiilor noastre, cea care dă sens efortului de zi cu zi.

-        Constatăm deci că, între timp, ideea creştină a pierdut din vedere esenţa, pe care trebuia s-o rafineze şi – ceea ce este mai grav – a eliminat prin intermediul bisericii orice posibilitate de edificare a unei etici folositoare umanităţii şi nici vorbă despre raţiune – cu care a fost în permanent conflict - ca să nu mai vorbim despre vreo filosofie, în adevăratul sens al cuvântului.

-        Şi asta-i adevărat. Pentru mine, mai interesantă este adoptarea de către greci a Creştinismului, din moment ce aveau Mitologia, cu mult mai plină de substanţă ideatică.

-        M-am gândit şi eu la asta, dar nu am o explicaţie. Gândind prin prisma creştină, ai crede că religia este mai actuală decât Mitologia greacă, superioară ei. Grecii înşişi au înlocuit-o.

-        Ceva consideraţii am făcut eu, dar ele nu sunt chiar explicaţii. Doar opinii.

-        Sunt curios.

-        Ai spus că religia creştină ar fi superioară Mitologiei. De fapt, este invers. A nu se confunda însă mitologia greacă cu idolatria. Sub diferite forme, religia, religiile în general, au apărut odată cu homo sapiens. Idolatria este tot religie. Religia şi idolatria au la bază credinţa în idoli, în timp ce mitologia conţine mituri, adică poveşti. Ea este un subiect de discuţie şi nu o doctrină. Mitologia este deci superioară, o încercare de a stimula gândirea, de a-i oferi elasticitate. Era o apropiere de ceea ce, mai târziu putea deveni filosofie, psihologie, poate chiar ştiinţă. Dar, aşa cum spuneai, Creştinismul actual, spre deosebire de cel iniţial, este o revenire la religiile primitive.

-        Şi totuşi, rezistă de atâta timp, şi încă în epoca modernă.

-        Superstiţiile, cu cât sunt mai primitive, cu atât rezistă mai mult.

 

Clasificăm religiile după mituri, deşi ar trebui s-o facem după etica indusă oamenilor, după filozofia de viaţă pe care o inspiră. Confundăm religiile cu legendele, poveştile, parabolele ce au servit ca metafore pentru paradigma filosofică intrinsecă. În realitate, orice religie s-a născut dintr-un motiv şi într-o anumită conjunctură etică, politică, economică etc. Înaintea religiei a existat o filosofie, o încercare de modificare a paradigmelor vechi, ce se voiau înlocuite cu unele noi. Înaintea Creştinismului, spre exemplu, a existat Stoicismul. Sensul oricărei religii trebuie căutat în filosofia vieţii, pe care înaintaşii timpului o preconizau.

 

Astfel, Catolicismul şi Ortodoxismul, deşi ambele se consideră creştine, fiindcă pleacă de la Vechiul Testament, sunt două religii diferite, pentru că au avut interpretări şi evoluţii diferite. Nirvana, mitul reîncarnărilor succesive până la revenirea în Universul primar şi toate celelalte similare, caracteristice Orientului, creează dorinţa ruperii din societate, a auto-înstrăinării. În Creştinismul primitiv, devenirea este redusă la două etape (viaţa prezentă şi cea de apoi), dar omul rămâne la fel de neimplicat în viaţa socială. La polul opus, cea catolică impune spiritul de echipă; omul este o parte a mecanismului general, singurul care contează şi pe care omul este silit să-l slujească. Viaţa unui individ este nesemnificativă din punctul de vedere al societăţii; el poate fi sacrificat, dacă imperative majore o cer.

 

Consecinţa este – ca de obicei – alternativa opusă: omul modern luptă pentru interesele sale şi nu pentru cele ale societăţii. Este probabil etica religiei viitoare, încă nescrise. Societatea evoluează ca o rezultantă a luptei contrariilor dintre elementele ei componente. Este ceea ce face natura în toate formele ei de existenţă.

 

-        Şi atunci, cum se face că grecii au abandonat frumoasa lor Mitologie şi au adoptat religia creştină?

-        Pentru greci, Mitologia este de împrumut. De aceea şi-au permis să discute în jurul ei, să comenteze moralitatea şi utilitatea  legendelor, să facă filosofie. Ea aparţinea intelectualilor, celor înclinaţi să gândească. Omul de rând avea nevoie de o religie, de ceva în care să creadă. Creştinismul este adevărata lor creaţie şi explică adoptarea lui extrem de rapidă. Şi nu numai atât. Mitologia, filosofia şi, în general, artele şi cultura i-au fost inspirate din Orientul apropiat. El, Orientul apropiat a ridicat Atena. Mulţi intelectuali valoroşi au venit de acolo în Atena sau, chiar de acolo de unde erau, din Milet şi alte centre culturale, au influenţat gândirea ateniană.

 

Erudiţia vechii Elade s-a fixat şi a devenit cunoscută în şi prin Atena. Ea nu s-a născut însă în totalitate acolo. Cel mult a fost sintetizată în Atena. A venit însă de peste tot, pe unde au umblat grecii. Pe lângă atenieni, o mare contribuţia au avut şi cei veniţi din Milet, Efes şi multe alte zone, unele cu mult mai evoluate cultural decât Atena. Asemenea Parisului de mai târziu, Atena a ştiut să atragă oameni de valoare.

 

Într-adevăr, vorbind despre Aspasia din Milet, D. Tudor spune în „Femei vestite din lumea antică”, Ed. Ştiinţifică, Bucureşti, 1972:

„Străina aducea pe solul attic moravurile ioniene, unde situaţia socială a femeii se găsea mult mai ridicată faţă de retrograda Grecie continentala. Femeia ioniană era în acea vreme mai cultivată decât cea ateniană, destinată doar treburilor gospodăreşti.”

 

*

*     *

 

Doamna Brănescu pleacă la o întâlnire cu două colege de liceu, pe care nu le mai văzuse de la banchetul organizat la împlinirea a 25 de ani de la absolvire. Acum, vor să organizeze încă unul, cu puţinele colege rămase în viaţă. Domnul Brănescu o întreabă:

-        Unde vă veţi întâlni?

-        Păi, acolo unde m-am întâlnit cu Marina, la doi ani după ce am terminat facultatea. Ţi-am povestit. Nu ţii minte?

Domnul Brănescu nu ţinea minte. Nici nu e sigur că a ştiut vreodată, iar Marina nu fusese colega ei de facultate, ci de serviciu, cândva, demult.

. . . .

 

            După întâlnire

-        L-am întâlnit pe Marius, fostul tău coleg de liceu.

-        Dar de unde îl cunoşti tu pe Marius?

-        Păi, n-am stat la aceeaşi masă la banchetul vostru de 50 de ani?

-        Şi-l ţii tu minte de-atunci?

-        Închipuie-ţi!

-        Şi ce căuta la întâlnirea voastră?

-        Nu la întâlnirea noastră, ci în cafeneaua unde ne-am dus să discutăm.

-        Aţi vorbit şi cu el?

-        Desigur. Chiar foarte mult. Spunea că a murit Zaiciu. Era foarte afectat. Spre deosebire de tine, el avea doar cuvinte de laudă la adresa lui.

-        Dragă, despre morţi numai de bine. Dar eşti sigură că a murit?

 

*

*     *

 

Încă de la primele discuţii mai serioase cu socrul său, Luigi începuse să-şi noteze ideile la început într-un carneţel, pentru ca mai târziu să umple un raft din bibliotecă. N-a fost nici jurnal, nici hebdomadar, nici orice alt periodic, fiindcă ştia că nu va scrie periodic, ci numai atunci când are timp şi chef, dar mai ales ceva ce crede că merită să fie notat. Nu pentru alţii, ci doar pentru el, să-şi amintească mai târziu.

În trecere prin Braşov, am aflat de existenţa unui nou moll. Am mers, bineînţeles, să-l vedem, mai ales la insistenţa fetelor: Mihaela, Silvia şi Maria. Se află pe terenul ocupat de fosta întreprindere „Tractorul”. O imensitate, de a cărui utilitate toată lumea se îndoieşte. Cu altă ocazie, vizitasem numai eu şi Mihaela un moll mai vechi, cu mult mai mic, dar foarte frumos, amplasat în apropierea gării. Acum este pe jumătate abandonat. Acesta nou, nu are nici o poziţie avantajoasă şi este cu mult prea mare pentru populaţia Braşovului şi posibilităţile ei financiare.

Dar nu moll-ul m-a surprins atât, cât un zid rămas din vechile clădiri ale fostei uzine. Este chiar zidul rămas de la prima uzină construită pe acest teren, înainte de al Doilea Război Mondial: „Industria Aeronautică Română” (I.A.R.), transformată după război în uzină de tractoare.

Pe o parte şi de cealaltă, zidul purta încă lozincile „Trăiască în veci prietenia româno-sovietică” şi „Să ne însuşim temeinic metodele sovietice de muncă, chezăşia îndeplinirii şi depăşirii planului de stat”. Ambele au fost scrise în anii 1948-49, perioada primelor planurilor de stat – cele anuale – după care au urmat planurile cincinale, cu alte lozinci. Deşi în anii ’60 relaţia României cu URSS încetase să mai fie una amicală, ba dimpotrivă, aceste lozinci au rămas intacte până azi. Staff-ul întreprinderii, nu le-a şters. Este un indiciu relevant pentru modul în care conducerea acestei uzine s-a străduit să menţină mentalităţile prosovietice ale salariaţilor din această uzină. Nu mă mai mir acum cum de încă mai există persoane cu asemenea concepţii.

La polul opus, la biserica „Sfântul Nicolae” din Şchei au existat în pronaos două picturi ale membrilor familiei regale. Ele există şi astăzi, pentru că în timpul regimului comunist au fost acoperite cu pânzele altor tablouri. Bineînţeles că nu numai preoţii, dar chiar şi securitatea ştia, dar tăcea. Iată că au existat patrioţi chiar acolo unde nu te aşteptai. Faptul că cei din uzina „Tractorul” s-au comportat invers mi se pare uluitor.

 

 

*

*     *

 

-        Haideţi să bem pentru Ziua Naţională a României.

-        Chiar că numai de băut e bună această zi cu frig şi lapoviţă. Puteau să aleagă o altă dată, într-un anotimp mai frumos. Ca Franţa, spre exemplu. Sau America.

-        Ele şi-au ales date cu valoare de simbol.

-        Ai noştri ce au ales: unirea cu Transilvania? Este un eveniment major, dar nu un simbol. Prima unire, a Moldovei cu Ţara Românească are valoare de simbol mai mare. Dar puteau găsi şi alte date. Alegerea Greciei mi-a plăcut: Ziua în care episcopul ăla a ridicat steagul împotriva otomanilor.

-        Atunci, cu ce sărbătorim, cu uzo sau cu palincă?

-        Hai cu palincă, că doar bem pentru România.

 

La sfârşit de masă, deşi se aflau la început de decembrie, doamna Brănescu a scos numai ea ştie de unde cireşe mari, frumoase, aproape negre. Toată lumea s-a repezit la ele, cu excepţia soţului.

- El nu mănâncă cireşe. Nu pentru că nu-i plac. De altfel, nici nu le cunoaşte gustul. Ideea că ar putea avea viermi este cea care îl împiedică. Şi-a însuşit-o din copilărie şi este inutil să-i dovedeşti că, între timp, situaţia s-a schimbat şi cireşele din comerţ nu mai au viermi. Poate tocmai faptul că această realizare aparţine unui prieten biolog îl deranjează. El a reţinut ideea că din cozile de cireşe se fac ceaiuri recomandate în medicină. S-a dedicat deci acestei teme de cercetare şi încearcă încă să obţină o cireaşă cu două cozi.

 

            După masă, au reluat subiectul Zilei Naţionale. Într-adevăr, Grecii au ales 25 martie, ziua când, în 1821, arhiepiscopul Germanos din Patra a înălţat steagul grecesc, declanşând astfel, în mod simbolic, Războiul de Independenţă. Alegerea a fost inteligentă. Războiul nu s-a terminat la o dată precisă, recunoaşterea independenţei de către celelalte ţări a depins de interesele lor, de diplomaţie şi politică externă, în timp ce începutul acţiunii pune în evidenţă iniţiativa grecilor, patriotismul lor. Noi ştim de la istorie că, înaintea lui Germanos, a existat încercarea mult mai concretă lui Ipsilante, pe care o recunosc şi grecii. El a redactat şi afişat la Iaşi chiar o Declaraţie de Independenţă a Greciei. Acest Ipsilante însă a făcut şi multe greşeli, care ar putea umbri puritatea mişcării de eliberare. De aceea, gestul unui preot are o valoare de simbol incomparabil mai mare.

25 martie este şi sărbătoare religioasă şi nu una oarecare; este Bunavestire, astfel că asocierea celor două sărbători capătă o valoare şi mai mare.

Iar sfârşitul lunii martie oferă Greciei zile frumoase din punct de vedere meteorologic, astfel că se pot organiza manifestaţii adecvate, ceea ce grecii ştiu să facă.

 

-        Grecii au fost mari comercianţi şi pretind că mai sunt încă. Chiar dacă nu toţi fac comerţ de mare anvergură, orice grec şi-ar dori un mic butic.

-        Da, numai că, pentru ei, comerţ înseamnă înşelătorie. Preferă buticul şi nu serviciul într-o întreprindere, fiindcă nu a învăţat disciplina. Este comportamentul celui care a stat 2000 de ani sub ocupaţie străină şi a învăţat doar cum să se strecoare printre exigenţele societăţii. Din cele câteva cuvinte greceşti, pe care le-am învăţat aici, verbul „a lua” la persoana a doua trecut se pronunţă „pirate”, de unde şi substantivul „piraţi”, în limba celor jefuiţi. Grecii nu şi-au însuşit rostul comerţului onorabil, de a procura la preţ angro cele necesare populaţiei sau unei întreprinderi, pentru a vinde cu un beneficiu rezonabil. Comerciantul cinstit nu-ţi vinde marfă proastă. Dimpotrivă, el doreşte să aibă o clientelă stabilă, căreia trebuie să-i fie fidel.

-        În principiu, aveţi dreptate. Mi-am adus însă aminte o observaţi, pe care am citit-o undeva despre „arta comerţului”, pe lângă arta plastică, arta culinară, arta vorbirii (în gol), arta meşterilor cizmari şi multe altele. Se dau câteva exemple:

  1. Olandezii au cumpărat Mahattan-ul de la „piele roşii” cu 24 de dolari, mai exact contravaloarea mărgelelor colorate (60 de guldeni), cât l-a costat pe Peter Minuit, reprezentantul Companii Indiilor Olandeze de Vest, autorul trocului. Se numea Manna Hatta, pe limba lor, a indienilor. Acolo şi-au construit olandezii şi primul oraş, pe care l-au botezat Noul Amsterdam. N-a durat mult însă, fiindcă următorul uzurpator a fost chiar populaţia lui, devenită majoritar britanică, care l-au rebotezat New York.
  2. SUA a cumpărat Louisiana de la francezi în 1803 cu 15 milioane dolari.
  3. Tot SUA a cumpărat Alaska de la ruşi în 1867 cu doar 7.200.000 dolari.
  4. De la mexicani, SUA a obţinut 76.000 kilometri pătraţi, între Rio Grande şi Colorado cu 10.000. dolari. (Asta după ce Mexicul pierduse jumătate din teritoriu în urma războiului tot de ei declanşat.).
  5. Astăzi, în schimb, la licitaţii snoabe, americanii bogaţi achiziţionează cu preţuri astronomice tot felul de obiecte aproape fără valoare.

Se mai poate spune că nu există o artă a comerţului?

 

-        Deşi nu toţi americanii locuiesc în Los Angeles, despre mulţi dintre ei se poate spune că şi-au pierdut îngerii: Lost Angeles.

 

 

 *

*     *

A doua zi

-        Bună dimineaţa, ce faceţi?

-        Cuget.

-        Asta-i din gluma aia ardelenească:

- Ce faci bade? Şezi şi cugeţi?

- Ba! Numa’ şed.

-        No, io numa’ cuget, că m-o trimis nevasta la piaţă să cumpăr nu ştiu ce.

-        Vă duceţi şi nu ştiţi ce să cumpăraţi?

-        Nu încă, că tot nevastă-mea mi-o spus că-mi zice înainte de plecare, că altfel uit.

-        Drăguţ! Dar aveţi un accent ardelenesc neaoş.

-        Păi, mi-am făcut stagiatura într-un sat din Transilvania. Am stat trei ani acolo, până am găsit uşa ce trebuia deschisă pentru intrarea în Bucureşti. Nu era deloc uşor. No, amu, spune ce te-aduce de dimineaţă? Piaţa poate să mai aştepte, că nevastă-mea se pare că încă nu s-a hotărât ce vrea să-i aduc.

-        Discutasem despre singurătate. Încă de ieri îmi venise ideea, dar mi-am zis că mai bine să mă documentez mai întâi.

-        Ascult cu maximă atenţie.

-        Este un citat din Dostoievski:

Aşa, de pildă, mi-aş fi închipuit oare vreodată chinul groaznic, de neîndurat, de a nu putea rămâne singur măcar o clipă vreme de zece ani? La muncă dus între paznici; în cazarmă, însoţit cu încă două sute de ocnaşi; niciodată singur, niciodată cu tine însuţi.” (Amintiri din casa morţilor, pg. 30) „Mi-aduc aminte că […], deşi aveam în jurul meu sute de alţi fraţi de suferinţă, mă istoveam într-o singurătate înfiorătoare [. . .] „ (idem, pg. 372) [. . .] „Revolta fiinţei nu se naşte din dificultatea trudei ocnaşului, ci din refuzul libertăţii, din impunerea silniciei[. . .] Ţăranul munceşte, fără îndoială, mai mult decât ocnaşul, munceşte uneori şi noaptea,  mai cu seamă în timpul verii, se oboseşte însă spre folosul lui, ţinta lui are un rost, astfel încât îndură totul mai uşor decât osânditul.” (idem, pg. 44)

 

-        Bravo! Iată că şi închisoarea a fost bună la ceva. Dacă n-ar fi suferit atât, nu i-ar fi venit ideea.

 

*

*     *

 

Ce stupiditate! Citesc pentru a nu ştiu câta oară aceeaşi recomandare, ce însoţeşte unele produse farmaceutice naturiste, prin care se interzice utilizarea obiectelor de metal la manipularea lor. Este permisă doar a celor de sticlă, ceramică şi lemn. În ambalajul unora chiar se găseşte o baghetă din lemn, pentru amestec, dizolvare etc. M-am întrebat, fireşte, de ce se interzice metalul, dar nu am găsit decât contra-argumente, ca de exemplu:

-        oricât de bine ar fi spălat, lemnul reţine substanţe străine;

-        lemnul este o substanţă organică, care suferă transformări în timp;

-        unele componente ale lemnului pot reacţiona cu substanţele cu care intră în contact;

-        etc.

Metalul, în schimb, este imun la toate aceste neajunsuri. Bineînţeles, am în vedere, metalele inoxidabile, din care sunt făcute astăzi tacâmurile. Asta ar putea fi şi explicaţia recomandării cu pricina: autorii lor au rămas tributari mentalităţii străbunilor lor, din epoca în care primele tacâmuri din metal, ajunse la îndemâna păturilor sărace ale populaţiei, erau confecţionate din materiale oxidabile sau care puteau intra în reacţii chimice cu unele substanţe. În asemenea condiţii, ne imaginăm şi este de crezut că o lingură de lemn era de preferat uneia de tablă ruginită. Ce ne facem însă cu „specialiştii”, care au rămas la lingura de lemn?

 

*

*     *

 

Mihai Brănescu, note de şezător pe o bancă din parc.

Puţin mai devreme, chiar pe banca din faţa mea s-a aşezat o pereche de tineri. Frumoşi amândoi. Ea însă era superbă. Ochii ei îi străluceau ca două stele. Eu eram cu gândul departe, plecat undeva prin Atena şi îmi imaginam că sunt greci. În general, grecoaicele semănă cu nişte centauri inversaţi: au trupuri de om şi capete de cal. Picioarele, ce-i drept, sunt cu adevărat frumoase. Ce-i a lor, e a lor. Asta însă era frumoasă foc de jos până sus şi de sus până jos. Aş fi vrut ca, printr-o minune, stelele din ochii ei să se topească măcar o clipă, să nu mă orbească şi să mă lase să privesc în adâncimea fiinţei ei, s-o cunosc mai bine. Înainte ca minunea să se întâmple, a vorbit. Păcat! După asta, nu mi-am mai dorit nimic.

*

*     *

 

Bătrânii par tipicari şi – într-o bună măsură – chiar sunt. Ca să citească un text, spre exemplu, trebuie să-şi pună ochelarii. Asta nu însemnă că ei şi-au schimbat caracterul. Când însă întârzie cu un răspuns, ei caută să fie cât mai precişi şi – mai ales – să evite greşelile datorate grabei. Paleta criteriilor lor decizionale este foarte complexă. La cealaltă extremitate, copiii solicită răspunsuri pe cât de precise, pe atât de simple. Spre exemplu, dacă la întrebarea „Spune-mi, te rog, cum aduce barza copiii? Cu ciocul sau cu ghearele picioarelor?”, bunicul încearcă să-i explice că lucrarea este mai delicată, va primi un răspuns de genul: - Lasă-mă domnule cu vrăjelile. Mie spune-mi clar: cu ciocul sau cu ghearele?” În situaţii de acest gen, într-adevăr, nu e bine să fii tipicar, mai ales cu persoane adulte, dar care pun întrebări puerile.

„Care-i  adevărul? Cel văzut clar de un gânsac, sau cel abia întrevăzut, ca printr-o negură, de Kant?” – Eminescu, Proză literară, Ed. Facla, Timişoara, 1987, pagina 207.

Da, Eminescu citea Kant în original. A făcut chiar şi traduceri.


După 25 de ani

 

-        . . . şi vă doresc sănătate, că-i mai bună decât toate. Vă spun eu, din experienţă, că sunt cel mai bătrân din această sală.

 

A fost Hazy, fostul lor profesor de limba şi literatura elină, acum pensionar. Decanul de vârstă al profesorilor era cel de sport, dar el era netransportabil şi, oricum, nu ar fi putut vorbi. Înaintea lui Hazy a vorbit directorul şcolii, nimeni altul decât Vasile Elefteriu, fostul lor coleg, acum profesor la catedra ocupată înainte de Hazy. Înainte de a rosti primul cuvânt, o voce a strigat: „S-a întors Tezeu acasă”. Toată lumea a aplaudat. Alte voci se puteau auzi: „Arată-ne calea, Tezeu!”

Din partea elevilor, a vorbit Nicolas. Maria nu a putut veni de la Paris. Deşi trecuse de 40 de ani era pentru prima dată mamă. Se măritase cu un francez cu rădăcini româneşti, la fel ca tatăl ei, doar că schimbase rădăcina greacă cu una românească.

La banchetul ce a urmat, Hazy a plecat imediat după ce şi-a mâncat friptura. Avea experienţa banchetelor anterioare, de la alte generaţii, când s-a simţit foarte stânjenit, fiindcă nimeni nu-i acorda atenţie, foştii elevi arătându-i astfel dispreţul lor. Întreaga simpatie se îndrepta – culmea – către alţi profesori, colegii lui, pe care el însuşi nu-i agrea. Dacă invidia nu ar fi fost inventată, el avea toate condiţiile s-o descopere la aceste banchete, unde primea răsplata comportării lui.

Cu câte un pahar de vin în faţă, foştii copii, unii cu părul alb, alţii fără – dar cu burtă – discutau acum în grupuri, care se formau şi se desfăceau, în funcţie de subiecte şi simpatii. Cele mai dinamice erau cele din jurul profesorilor, pe care – din politeţe sau simpatie – nu-i lăsau nici o clipă singuri. Când numărul celor din jurul unui profesor risca să scadă sub trei, imediat veneau alţii.

Treptat, profesorii s-au retras, astfel că foştii elevi îşi relatau succesele şi mai puţin insuccesele profesionale şi sentimentale celor ce voiau să-i asculte, de regulă aceeaşi care îi ascultau şi pe când erau elevi. Câteva cazuri aparte erau cei care au obţinut poziţii sociale importante în Atena. În jurul lor, roiau cei ce sperau să-şi creeze o relaţie avantajoasa cu acest prilej.

În toiul discuţiilor, în sală îşi face apariţia Iannis. Gras, roşu la faţă şi mai ales la nas, îmbrăcat sportiv, deşi toţi ceilalţi erau îmbrăcaţi adecvat momentului: băieţii în costum iar fetele în cele mai elegante rochii ce şi le-au putut permite. După a deschis larg uşa, cu gura mare, adresându-se tuturor, deşi nu-l solicitase nimeni, şi-a cerut scuze pentru întârziere, perorând despre un incident „nemaipomenit”, ce avusese loc pe drumul din Peloponez, de unde tocmai sosise cu maşina. Ici-acolo, cei ce ştiau câte ceva din evoluţia lui dădeau explicaţii colegilor: s-a implicat în fotbal, dar nu a reuşit decât posturi de antrenor adjunct, pentru perioade scurte, la echipe din liga a doua sau chiar a treia, prin diverse orăşele din provincie. În consecinţă, cea mai mare parte a timpului şi-a consumat-o căutându-şi un nou job. Şi-a umplut singur un pahar cu vin şi a încercat, pe rând, să se ataşeze mai multor grupuri. Fără prea mare succes, fiindcă peste tot întrerupea subiectele aflate în discuţie şi care nu aveau vreo tangenţă cu el, dacă nu cumva erau chiar intime.

Încearcă să le spună că vrea să devină politician. Când i se atrage atenţia că vorbeşte stricat greceşte, răspunde că va avea priză la imigranţi, destul de numeroşi.

 Un coleg mai puţin binevoitor, intuindu-i sau poate cunoscându-i meteahna, i-a umplut paharul de vin ce încă nu era pe deplin gol. Bănuia că la al doilea pahar îşi va „da în petic”, cum se spune. Iannis a sesizat pericolul şi, discret, a părăsit sala, explicându-le celor din jur că a doua zi are o întâlnire de afaceri importantă şi trebuie să fie în formă. Avusese deja probleme cu ficatul. Ştia că are rezistenţa scăzută la băutură şi că două pahare de vin sunt prea multe pentru el.

Deşi mic, singurul grup indestructibil era cel din jurul lui Kontomaris. Leitmotif-ul discuţiei lor era şi el de nezdruncinat: de ce la întâlnirea oficială a trebuit să vorbească Nicolas din partea clasei şi nu el? Bineînţeles că, în afara bârfelor, nu aveau nici un argument. Ca elev, el, Kontomaris, ar fi vrut să devină mare astronom, să colaboreze cu cei care programează lansările în spaţiu ale cosmonauţilor. A reuşit chiar să absolve facultatea de astronomie. Acolo se preda însă multă matematică şi deloc astrologie, aşa că, în final, a devenit profesor de astronomie la un liceu din Atena. Ar fi vrut chiar la liceul unde a fost elev, dar directorul de atunci nu a dorit să aibă subalterni doi foşti colegi, el şi Elefteriou Vasili, care s-ar fi putut uni împotriva lui. Dintre cei doi, l-a preferat pe Vasile, cunoscut ca fiind total lipsit de incisivitate. Adevărul este că, deşi, ca elev conta a doua inteligenţă a clasei, după Maria, în viaţă a reuşit mai puţin chiar decât unii dintre proprii lui susţinători.

În cele din urmă, oricât de atrăgător era banchetul, oboseala şi-a spus cuvântul şi – indiferent de simpatii şi antipatii – au plecat cu toţii de unde au venit.

 

. . . . . . . . . . .

 

Nicolas şi Maria nu s-au căsătorit, aşa cum se aşteptau cei mai mulţi. Ca studenţi, unul la Londra şi altul la Paris, s-au întâlnit în câteva vacanţe. Atunci, Maria a spus în glumă că ar fi păcat să strice o prietenie atât de frumoasă căsătorindu-se, iar Nicolas nu a contrazis-o. După absolvire, preocupările profesionale nu numai că i-au ţinut departe unul de celălalt, dar le-au acaparat tot timpul, atenţia şi energia. Când s-au  întâlnit după mai mulţi ani într-un concediu, pe care – în sfârşit – au reuşit să-l petreacă împreună, au constatat că aveau tabieturi diferite, greu de armonizat după atâţia ani. Maria, fire energică, de cum intra în casă apăsa butoanele tuturor aparatelor de radio şi televizoare. În felul acesta, asculta muzică, ştiri şi orice se nimerea, în funcţie de camerele prin care umbla în viteză. Era felul ei de a se relaxa. Nicolas, în schimb, dorea linişte pentru meditaţie şi lectură. După o astfel de pauză, dorea să comunice cu cineva. Acesta era momentul în care amândoi se simţeau cel mai bine. Şi-au zis de aceea că, dacă se vor căsători vreodată, îşi vor lua două locuinţe apropiate una de cealaltă, eventual două apartamente în acelaşi bloc, în care vor locui separat, dar se vor întâlni pentru conversaţie în fiecare seară. Planul lor a fost şi a rămas perfect, fiindcă n-au reuşit niciodată să-l aplice.

Doamna Brănescu,  din nefericire, a decedat, ceea ce îl face pe domnul Brănescu mai ahtiat de cunoaştere şi vizite, cu argumentul că vrea să profite de timpul ce soarta i-l acordă încă şi „îl ţin balamalele”. Prietenia cu Luigi a devenit mai strânsă ca oricând, materializată mai mult prin scrisori. „Balamalele” bătrânului slăbesc de la un an la altul. S-ar putea ca, în final, Parisul să ofere locuinţă tuturor, dar deocamdată amână orice decizie. În  întâlnirile cu Luigi, îi cer să construiască numai pentru ei un zgârie-nori într-o localitate fără nori. El va trebui să fie foarte înalt, să poată vedea de acolo atât Parisul cât şi Atena, dar mai ales mânăstirile din nordul Moldovei. Bineînţeles că ei vor locui la etajele superioare, pentru a avea cea mai bună perspectivă. La etajele inferioare nu va locui nimeni, pentru a nu-i deranja. Acolo vor fi amenajate grădini, unde vor putea veni în vizită doar mame cu copii mici, care nu plâng. Ideea grădinilor suspendate din antichitate va prinde viaţă prin grădini jos-pendate, termenul „pendat” urmând a fi definit ulterior, în funcţie de efect. Cuvântul „perdant” nu a fost acceptat, fiindcă unii vor gândi: „Ce-am avut şi ce-am pierdut”, de a trebuit să urcăm atât de sus, pentru a nu fi deranjaţi?

Părinţii Mariei, Silvia şi Luigi, se vor muta la Paris, dar nu împreună cu Maria, ci în locuinţe separate, dar apropiate, astfel încât să se poată vedea cât de des doresc.

Mama lui Nicolas nu a vrut să se mute la Londra, fiindcă nu cunoaşte limba. A venit de câteva ori în vizită, dar nu s-a acomodat. Spunea că, după pensionare va reveni în România, dar nu a făcut-o. S-a recăsătorit.

Domnul Brănescu a făcut naveta Bucureşti-Atena-Paris cât „l-au ţinut balamalele”, aşa cum singur spunea. A făcut chiar şi o vizită mai scurtă la Londra. La un moment dat însă, balamalele ruginite s-au rupt şi a revenit lângă soţia sa, în cavoul familiei, la capătul  bulevardului „Şoseaua Viilor" din Bucureşti, în cimitirul Bellu, unde doar vizitatorii sunt încă vii.

 

 

Sfârșitul romanului


 

Cuprinsul romanului

 

Volumul 1

Trei feţi frumoşi

Constanţa

Atena

Volumul 2

Bucureşti

Liceenii

Moineti

Bucureşti

Liceenii 2

Ultima vacanţă

Volumul 3

Atena

Ultimul an de liceu

Volumul 4

Studenţi

Bucureşti

După absolvire

Volumul 5

O prietenie adevărată

Bucureşti

După 25 de ani